Šípky - pěstování šípkové růže a využití šípků v kuchyni
13.10.2017
Šípky sbírali lidé již odnepaměti. Ve starověkém Řecku a Římě z jejich plodů vyráběli náhrdelníky, které měly sloužit jako ochrana před zlem, ale zároveň měli přilákat i milovanou osobu. U nás se šípky využívaly vždy jako vítaný zdroj potravy a přírodní léčivo. Šípky jsou totiž plné vitamínů i látek, které nám pomáhají očistit tělo.
Jak pěstovat šípkovou růži
Šípková růže, Rosa canina, je trnitý keř vysoký až tři metry. Pokud není vysazena na zahradu, roste planě na mezích, u cest, na skalnatých slunných stráních od nížin až po podhůří. Dává přednost vápnitým, ale chudým půdám, avšak nesnáší suché písčité půdy, ani mokrá stanoviště. Kvete v červnu až červenci růžovými nebo bílými květy a typickými pěti okvětními plátky a žlutou korunou pestíků. Pro pěstování je nejdůležitější její vzrůst, neboť neúnavně každoročně odnožuje a vytváří neproniknutelnou trnitou stěnu. Proto je vhodná pro živé ploty přírodního stylu. Vhodnými sousedy jsou trnky, dřišťály či jiné druhy růží. Pro udržení určité linie plotu je nezbytný neustálý udržovací řez, kterým omezí tvorbu výmladků a usměrní růst keře.
Plody šípkové růže jsou jedlé a léčivé. Pro pěstování na domácích zahradách je však výhodnější se poohlédnout po ovocných odrůdách růží. Jedná se o odrůdy botanických růží, například Rosa rubiginosa růže vinná, Rosa rugosa růže svraskalá či růže jablíčková (Rosa villosa ´Karpatia´). Ovocné odrůdy každoročně dávají úrodu velkých a dužnatých šípků. Ovšem pozor, některé se rozrůstají a odnožují stejně rychle jako planá šípková růže.
V šípkovém plodu je celá lékárna
Na sběr šípku je nejlepší čas od října do listopadu. Někdy se doporučuje sbírat šípky až po prvních mrazech, neboť tehdy jsou prý chutnější a sladší, ale bohužel, mráz většinu vitamínů v plodech zničí.
Šípky sbíráme zralé, tmavě červené, nepoškozené mrazem a samozřejmě zdravé. Najdeme v nich nejen vitamín C, ale také "áčko" a "béčko", železo, dokonce i vápník. Šípky obsahují také flavonoidy, které jsou známé svými antioxidačními vlastnostmi a dokonce působí i proti rakovině. Šípky díky obsahu tolika pozitivních látek pomáhají zvyšovat obranyschopnost a zároveň bojují se záněty a viry v těle. K tomu si ještě připočítejme pozitivní účinky v boji s osteoartrózou, aterosklerózou, močovými kameny, i zánětem průdušek.
Šípkový receptář
Použití šípků je skutečně široké a vyrobit se z nich dá opravdu ledacos. Používají se džemy, kompoty, omáčky, sirup nebo na výrobu domácího vína.
Šípkový čaj
Nejběžnějším použitím je však jejich konzumace v podobě čaje. Použít se na něj dají sušené, ale i čerstvé šipky. V případě chřipky se doporučuje vypít dva až tři šálky šípkového čaje za den. Vhodné je šípky přecedit přes husté sítko, protože tím se vyhnete požití drobných ostrých chloupků, které jsou velmi dráždivé.
Čtěte také: Zpříjemněte si podzim relaxačními čaji, domácími nebo koupenými
Sušené šípky
Šipky je vhodné sušit v sušičce ovoce nebo v troubě, neboť je důležité, aby se šípky usušily co nejrychleji. Šípky sušíme nejlépe při teplotě od 10 C do 35 °C, jinak velmi rychle ubývá vitamin C. Usušené šípky neskladujeme déle než rok, protože po této době obsah vitamínů výrazně klesne.
Šípkový džem
Na kilogram šípků budeme potřebovat čtvrt kila želírovacího cukru a vodu. Šípky omyjeme a odřízneme z nich oba konce. Šípky vaříme ve vodě, dokud nezměknou. Pak je rozmačkáme nebo rozmixujeme a propasírujeme přes husté síto. Přidáme cukr a vaříme na jemném plamenu do zhoustnutí.
Šípkové víno
Nasbíráme si jeden a půl litru šípků. Budeme ještě potřebovat 3 l vody, 1 a ¾ kg cukru. Šípky opereme, odřízneme (stonek i čepičku) a vložíme do pěti litrové lahve. Cukr svaříme s vodou, necháme vychladnout a nalijeme přes plátýnko na šípky. Láhev převážeme dvojitým pergamenem a necháme stát na teplém místě asi osm týdnů. S lahví nehýbeme. Jakmile poslední šípek klesne ke dnu, víno slijeme do lahví, zazátkujeme a uložíme v chladu. Vínu prospěje delší uležení, čím déle tím lépe.
Šípková omáčka
Skvostná a nenahraditelná omáčka k tmavé zvěřině se v gurmánské historii zapsala jako jedna z nejslavnějších. U nás ji proslavil spisovatel Bohumil Hrabal, který zbožňoval kančí kýtu s omáčkou ze šípkových povidel s bílým vínem. Sláva šípkové omáčky však přesáhla i hranice naší republiky. Pochutnávala si na ní i královna Viktorie na hostině na zámku Balmoral ve Skotsku. No ovšem, vždyť britská kuchyně jako jedna z mála světových kuchyní je plná receptů na zvěřinu. My vám nabízíme recept na tradiční šípkovou omáčku na staročeský způsob:
Jednu osminku bílého vína typu Ryzlink svaříme s jedním hřebíčkem a lžičkou cukru na dvě třetiny objemu. Přidáme dvě až tři lžíce šípkového protlaku, dvě lžíce rajčatového protlaku (pro pěknou barvu), zakápneme citrónovou šťávou, mírně osolíme a opepříme, zalijeme osminkou smetany a zlehka povaříme. Před podáváním hřebíček vyjmeme a servírujeme k pečené zvěřině a houskovému knedlíku.
Šípkový dip
Recept na dip nepatří ke klasickým návodům, jak šípky v kuchyni využít. Kdo rád zkouší nevšední chutě a kombinace, může překvapit hosty neobvyklou omáčkou k pikantním sýrům či ji využít při grilování masa.
Nejdříve si z čerstvých šípků uvaříme protlak. Důkladně očištěné, překrájené šípky zbavené chloupků mírně podlijeme vodou a udusíme do měkka. Potom je prolisujeme. Protlak zakápneme limetkovou šťávou, dochutíme bílým pepřem, lehce osolíme a dobře promícháme. Nakonec do ještě teplého dipu zamícháme čtyři lžíce medu a necháme vychladnout. Před podáváním dip vylepšíme dvěma panáky sherry, opět zlehka promícháme a asi hodinu dobře vychladíme. (Recept počítá s množstvím dvou set gramů čerstvých šípků).
Autor: Irena Forejtová
Přečtěte si také
Podzimní interiérové dekorace z vřesů
Chryzantémy jsou královny podzimních záhonů
Oživte váš interiér i terasu podzimními dekoracemi z bobulí
Účinné domácí recepty proti nachlazení
Článek byl zobrazen 28510 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
Další články na téma Zahrada
Pěstujeme hortenzie – jaké druhy a barvy vybrat?
Hortenzie jsou nádhernou živoucí ozdobou zahrad, ale stále častěji se s nimi setkáme i na balkonech či dokonce v interiérech. Jejich velké květy se vyskytují v různých barvách, což je dáno kyselostí půdy. Víte, jak docílit toho, aby vám hortenzie každým rokem zkrášlovaly okolí a jak získat legendární modré hortenzie?
Betonová dlažba: moderní a elegantní řešení pro každého
Dnešní moderní trendy v oblasti zahradní architektury jasně ukazují na využití inteligentních a ekonomických řešení s vysokou užitnou hodnotou. V současnosti se při plánování zahrad a obecních ploch uplatňují především materiály s různými velikostmi a barevnými odstíny, což nemalou měrou přispívá ke skvělému výslednému efektu elegantní rozmanitosti.
Kopečkové neboli vyvýšené záhony jsou ideální pro „líné“ zahrádkáře
Vyvýšené kopečkové záhony umožňují na nejmenší pěstitelské ploše nejvyšší výnosy a dobrou kvalitu zeleniny, Lidově řečeno, kopečkové záhony nejsou v podstatě nic jiného než hromada kompostu, nezvykle umístěná na osluněném místě.
Jak vytvořit zahradu pro celou rodinu?
Popíjíte voňavou kávu nad dobrou knihou ve stínu stromu nebo pod pergolou, zatímco děti jsou tak zabrané do hry, že zapomenou na existenci jakékoli obrazovky. Okolo poletují motýli, bzučí včely, voní květiny a bylinky a opodál dozrává šťavnatá zelenina a sladké ovoce. Zahrada je plná života, rozmanitá, pestrá i zábavná a všichni členové rodiny se v ní cítí… prostě jako doma. Tahle představa jde proměnit ve skutečnost, vážně. Pojďme na to!
Pěstujeme listnaté stromy – 2. část
Do zahrady se může vejít jeden nebo i desítky stromů. Nabízíme vám několik nenáročných listnatých druhů, které si zaslouží vaši pozornost. Jsou odolné, rostou téměř všude a přitom zaujmou nevšedním vzhledem.
Jak vybrat kompostér? Důležitý je materiál i rozměry
Kvalitní kompost z vlastní zahrady je požehnáním pro každého pěstitele a ceněným hnojivem. Je ale také možností, jak zužitkovat maximum zahradního a kuchyňského bioodpadu. Nevíte, jaký kompostér vybrat? Poradíme vám, na co se zaměřit.
Pravidelná údržba dřevěného zahradního nábytku
Dřevo je přírodní materiál, který neztrácí na popularitě. Jelikož se skvěle hodí do každé zahrady, často si mezi zahradním nábytkem vybíráme právě ten dřevěný. Vše, co je vystaveno rozmarům počasí, však po nějaké době ztrácí na půvabu, proto je třeba vědět, jak se o zahradní nábytek ze dřeva postarat, aby nám sloužil i v dalších letech.
Pěstujeme datlovník – dočkáme se plodů i v našich podmínkách?
Určitě jste již měli možnost ochutnat datle - exotické ovoce, které se u nás ve větší míře pojídá zejména o Vánocích. Jsou skvělou náhražkou sladkostí a bohatým zdrojem energie. Obsahují spoustu vitamínů, minerálů a zdraví prospěšných látek. Víte ovšem, jak a kde rostou? Jak vypadá datlovník a je možné se v našich podmínkách dočkat jeho plodů?