Domácí „pekárna“ na chleba
18.02.2007
Vůně čerstvě pečeného chleba přiláká i zapřísáhlé „masožravce“. Hned si ke krajíci představí plátek tlačenky, pečené vepřové koleno nebo alespoň klobásku. Ale kde sehnat teplý a voňavý chleba právě vytažený z pece? Domácí chléb si můžete dopřát dokonce každý den. Pořiďte si elektronickou pekárnu.
Jakou si vybrat pekárnu
Záleží na tom, co od pekárny očekáváte. I když většina typů pekáren vypadá na první pohled stejně, (hnětací háky v pečící nádobě, průhledné víko a pár tlačítek) přece jen se od sebe liší. Základní program, od hnětení a kynutí až po upečení různých druhů chleba, zvládá každý typ pekáren. Záleží ale na typu a značce kolik funkcí je schopna nabídnout. Některé pekárny mají i další programy, například na přípravu těsta na bagety, croissanty, rohlíky nebo pizzu. A sledovat čas upečení také nemusíte. Většina pekáren má nastavitelný digitální časovač, který zajistí automatické pečení ve vámi zvolenou dobu. Při vybírání té správné pekárny se řiďte hlavně obsahem pečící nádoby, cenou, kterou jste ochotni obětovat a dostupností servisu pro vámi vybranou značku.
Z čeho péct?
Provoz elektronické pekárny je velmi jednoduchý: stačí nasypat přísady, stisknout knoflík a za pár hodin se bytem rozvoní čerstvý chléb. Mouku nebo již hotové chlebové směsi, droždí, koření a sezamové posypy běžně seženete v koutcích racionální výživy v hypermarketech nebo si je přímo objednáte do výrobců.
Levnější nebo dražší pekárnu
Nejoblíbenějším typem pekárny (střední cenové kategorie) je Eta Siesta 0149 s devíti přednastavitelnými programy pro přípravu chleba. To znamená, co program to jiný druh chleba. Upečte si třeba tmavý žitný, univerzál, špaldový, s rozinkami, graham, s podmáslím, zkrátka stačí si vybrat program podle toho co kdo rád. Forma o objemu 1,3 kilogramu umožní upéct bochník běžné hmotnosti pro čtyřčlennou rodinu. Přípravu usnadní displej se zobrazením stavu a proces kynutí a pečení se dá pohodlně sledovat vyjímatelným víkem se skleněným průzorem. Příprava těsta i pečení jsou plnoautomatické, s možností volby množství těsta. Časovač hlídá dobu pečení. Pekárna má i další programy: pro přípravu džemů, přípravu těsta na dortové korpusy, těsta pro pizzu, peče bagety a preclíky a dokonce je i možnost přípravy bezlepkového chleba.
Na nejvyšší cenové příčce jsou domácí pekárny německého výrobce Unold, ale zato poskytují opravdový komfort. V íceúčelové pekárny mají speciální programy pečení všech druhů pečiva, sušení ovoce, ohřívání jídel či výrobu jogurtů a sýrů. Mezi ně patří i typ Unold, které jsou, kromě běžných funkcí, jako je dvojitý hnětač s obousměrným chodem či nastavení hmotnosti bochníku, plně digitalizované, což většinou nadchne především muže. Mají osvětlený LCD displej pro přesné zadání průběhu programu a nastavují se naprogramováním různých procesů až na 13 hodin předem. Silikonová pečící forma usnadňuje vyklápění housek či koláčků. Jako příslušenství si můžete objednat nerez formu na chleba, jehlový teploměr či pár rozptylovacích plechů.
Návratnost domácí pekárny závisí na tom jak často domácí pekárnu využijeme. Při započítání všech surovin (mouky, droždí, soli a kmínu) a spotřeby elektřiny na pečení vyjde pecen žitného chleba zhruba na šestnáct až osmnáct korun.
Autor: Irena Forejtová
Foto: archiv firem
Články s podobnou tématikou
Pomocníci do kuchyně – topinkovače a sendvičovače
Vybíráme kuchyňské váhy
Bez nožů se v kuchyni neobejdeme
Sporák nebo trouba a varná deska?
Jak se vaří v římském hrnci
Výhody elektrické pečící trouby
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Bílá technika a domácí spotřebiče
Článek byl zobrazen 11646 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line
Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Smaltované nádobí slaví návrat do kuchyně i na chalupu
Co se týče kuchyňského nádobí, setkáte se dnes na trhu s nepřeberným množstvím nejrůznějších materiálů. Jen jeden materiál však přečkal staletí a o své místo v českých kuchyních bojuje dodnes - smalt. Smaltované nádobí má své příznivce i odpůrce, pravdou však zůstává, že má své nesporné výhody, styl a půvab, a tak se k němu čím dál více hospodyněk vrací.
Pořizujeme si digestoř – podle čeho vybírat?
Propojení kuchyně s obývacím pokojem patří mezi trendy nového bydlení. Vedle svých nesporných výhod, však s sebou přináší i řadu omezení. Jedním z nich je i linoucí se vůně připravovaného jídla po celém bytě. Proto je dnes téměř nezbytností pořídit si kvalitní digestoř, která veškeré pachy a páry zachytí. Podívejme se, na co se při jejím výběru zaměřit.
Topinkovače se vyrábějí už celé jedno století
Toastery neboli topinkovače oslavily nedávno už stoleté výročí. Do našich krajů se sice dostaly teprve před pár lety, těší se však stále větší oblibě, ač v našich obchodech rozhodně nenajdeme tolik typů toastovacích chlebů jako třeba v Americe.
Lisy na česnek – užiteční pomocníci i designové doplňky do kuchyně
Česnek má v kuchyni své nenahraditelné místo a při přípravě řady pokrmů se bez něj zkrátka neobejdeme. Dokážete si představit třeba bramborák nebo špenát bez česneku? Nechybí ani v řadě polévek a pomazánek. Manipulace s ním však nebývá vždy jednoduchá, proto existuje několik moderních „udělátek“, které nám ji usnadní.
Dřezové vodovodní baterie v moderní domácnosti
Design patří do kuchyně! Moderní dřezové baterie jsou krásné i funkční. Kromě toho, že nám usnadní život, je radost se na ně dívat. Elegantní chromové i nevšední granitové baterie nás zkrátka baví.
Blum – krásná a praktická kuchyň
O tom, jak by měla vypadat dokonalá kuchyň má každý trochu jiné představy. Někomu se líbí rustikální styl, jinému moderní hi-tec. Důležité však je, aby kuchyň nejen dobře vypadala, ale byla také co nejvíce praktická a plnila svou funkci. Měla by tedy splňovat tři nejdůležitější aspekty, což je plynulost, prostor a pohyb.
Jak vybrat tlakový hrnec a jaké jsou jeho hlavní výhody?
Tlakový hrnec není v kuchyních žádným nováčkem. Stále se vyrábějí nové a nové verze, což svědčí o tom, že se jedná o spolehlivého a velice praktického pomocníka, jehož klady oceňuje nejedna hospodyňka či kuchař. Díky specifickému způsobu vaření dokáže tlakový hrnec zvaný také papiňák vykouzlit opravdu silné vývary, lahodné omáčky a další pokrmy v mnohem kratším čase než při běžném vaření. Podle čeho lze vybrat opravdu kvalitní tlakový hrnec a jaké jsou jeho hlavní výhody?
Jak se zbavit zápachu z odpadkového koše?
Přiznejme si, čas od času nám zkrátka v kuchyni něco zavání. Někdy jde o špatně uchovávané jídlo v lednici, jindy o ucpaný odtok, ale mnohem častěji nás nos zavede k jinému zdroji zápachu – k odpadkovému koši. Nejjednodušší je samozřejmě odpad vynést, ale co dělat, když se z koše line nelibé aroma i v případě, že je poloprázdný?