Třešně
23.06.2007
Letošní rok dává třešním pořádně zabrat. Sotva dozrály už přišlo krupobití. Nebo se střídá horko s deštěm, za pár dní třešně popraskají a potom začnou červivět. Jen málokdo si mohl dopřát nadýchanou bublaninu, ale nic není ztraceno. Za rok budou třešně zas, a proto se ještě letos postarejme o příští úrodu.
Co o třešních (ne)víte
Na území Čech se třešně začaly pěstovat až ve dvanáctém století a dokonce si získaly takovou přízeň šlechtického rodů Pernštejnů, že na jejich počest každoročně pořádali třešňové slavnosti. Horkým favoritem v jejich pěstování se postupně stala Evropa hned za Severní Amerikou a Asií. Podle historie bylo pořadí právě opačné. Svědčí o tom i latinské rodové jméno třešní – Cerasus – které pravděpodobně pochází ze starořečtiny, které označuje území plné třešňových sadů - Kreasos Odtud se třešně do Evropy rozšířily zásluhou Římanů již ve druhém století.
Pro chuť, krásu i zdraví
Třešně botanicky patří do velkého rodu Prunus, který zahrnuje přibližně dvěstě druhů. Jedlé druhy se dělí na srdcovky (s měkkou dužinou) a chrupky (s pevnou dužinou). Tmavé odrůdy mívají červenou barvu šťávy, žluté a světlečervené odrůdy obsahují nebarvící šťávu světlou. Obecně t řešně postupně dozrávají od konce května až do poloviny června.
Kromě ovocných druhů třešní existuje i široký sortiment okrasných druhů a jejich kříženců. Nejznámější okrasnou třešní jsou sakury s hrozny bílého, něžně růžového až karmínového soukvětí, které jemně voní. Sakury jsou nádhernou solitérou, a zvláště na sytě zeleném trávníku vynikne jejich krása. Výborně kontrastují s jehličnany v pozadí nebo se skupinou nižších keřů.
Třešně jsou mimořádně zdravým ovocem. Šťáva i dužina jsou plné cenných vitamínů (k posílení imunitního systému) , kyseliny listové (má vliv na nervovou soustavu a krvetvorbu ) , vápníku (na kosti, zuby) , železa a draslíku. A ještě něco třešně obsahují, co bychom v ovoci nehledali – jód. Třešně jsou nejlepší a nejzdravější čerstvé. Uchováváme je v lednici, pokud možno se stopkou a nedáváme je blízko aromatických potravin, protože pak přebírají jejich pach. V kuchyni se uplatňují hlavně při výrobě moučníků, džemů, šťáv a kompotů. Lze je i sušit.
Co třešním prospívá...
Stromy třešní často v horských oblastech nepotkáme. Vyhovují jim totiž teplé a slunečné polohy (v polostínu méně kvetou) a lehčí písčité až písčitohlinité půdy s obsahem vápníku.
Jen málokdo věnuje třešňovým stromům trochu času, aby je ořezal. Maximálně se v zimě ořežou suché větve a tím veškerá péče o stromy končí. Třešeň je ale ovocný strom jako každý jiný, proto je pro podporu plodnosti důležitý řez. Třešně by se měly pěstovat s takzvanou otevřenou korunou. To znamená, že hlavní výhon se odstraní a tím vznikne kotlovitá koruna. V létě se pak výhony (po sklizni) zakracují o jednu třetinu délky na vnější pupen. Nesmíme zapomenout po řezu ošetřit rány, aby nedocházelo k ronění – glejotoku. Ránu zatřeme štěpařským voskem nebo latexem.
...a co jim škodí
Nevítaným návštěvníkem šťavnatých třešní je malý bílý červík vrtule třešňové. Její larvy se zavrtávají do dužnatých plodů a vyžírají jejich obsah, zejména u pozdnějších odrůd. Rané odrůdy jako je Karešova, Burlat či Kaštánka zůstávají „čisté“, neboť vrtule třešňová se líhne teprve ve čtvrtém týdnu třešňové zralosti a napadá tak jen srdcovky. Základem ochrany proti červivosti je sledování výskytu mušky, která klade vajíčka pod slupku ještě zelených, tvrdých plodů. K tomu nám velice dobře poslouží žluté lepové desky zavěšené po obvodu koruny stromu. Jakmile se škůdce na destičce objeví můžeme proti vrtuli zasáhnout přípravky Sumithion nebo Decis. Ošetření je účinné, ale je postřik je třeba několikrát opakovat. Je pravdou, že dříve se třešně pěstovaly bez postřiků, ale pod nimi pobíhaly slepice, které stačily vysbírat kukly a tak se vrtule příští rok prostě nevylíhla. My si můžeme pomoci jedině sběrem spadaných třešní, anebo chemií.
Autor: Irena Forejtová
Články s podobnou tématikou
Květen na zahradě
Duben na zahradě
Feng šuej a zahrada
Červen na zahradě
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Zahrada
Článek byl zobrazen 15270 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.
Další články na téma Zahrada
Jak správně připravit sekačku na jaro
„Odzimování“ sekačky je pravidelnou jarní povinností každého zahrádkáře. Co je třeba zkontrolovat, doplnit a na co si dát pozor? Pojďme se společně podívat, jak se správně připravit na první sečení.
Chcete krásný trávník na jaře? Začněte s péčí už teď
Pokud vás překvapuje, že ještě teď na podzim budete potřebovat zahradní sekačky, potom vás překvapí možná ještě více, že sekání právě v tomto období může rozhodnout o podobě vašeho trávníku v příštím roce. Aby z trávníku na jaře po odtání sněhu nezbyla jen nahnilá hnědá plsť, je třeba v podzimním období pažit sekat, co nejdéle to jde.
Japonská bakterie Bokashi – domácí kompost za pouhé 2 týdny
Stále více lidí si uvědomuje, jak je důležité třídit a zpracovávat bioodpad z domácnosti. I lidé žijící v bytech dnes mají možnost ukládat odpad z kuchyně do speciálních domácích kompostérů. Jedním z nich je kompostér s bakterií Bokashi, která pomáhá vytvořit velmi účinné a efektivní hnojivo ve formě šťávy či kompostu.
Kam dát zeleninu na zimu?
V domácnostech je zelenina uchovávána nejčastěji v plastových nádobách ve spodní části chladničky, ve spíži, sklepě nebo na balkóně. Každý způsob má své výhody a ve výsledku záleží jen na tom, jaké máme možnosti.
Vybudujte si svou oázu klidu... Jak zachováte soukromí i na malé zahradě?
Ať už si chcete vychutnat odpolední siestu s knihou v ruce, anebo si dát oběd na zahradě, patrně netoužíte po tom, aby vám kolemjdoucí či sousedé viděli až do talíře. Naštěstí existují různá řešení, jak si zajistit soukromí i na nepříliš rozsáhlém pozemku.
Vistárie neboli modrý déšť
Za nejkrásnější popínavou liánu, kterou by si přál mít na zahradě snad každý pěstitel, je považována vistárie, někdy též nazývaná „modrý déšť“. Tato romanticky působící, bohatě kvetoucí a také krásně vonící rostlina má v sobě jakési kouzlo starých časů. Dokáže tak v zahradě navodit jedinečnou atmosféru a dodat šmrnc jinak nevzhledné fasádě domu.
Jak vybrat kompostér? Důležitý je materiál i rozměry
Kvalitní kompost z vlastní zahrady je požehnáním pro každého pěstitele a ceněným hnojivem. Je ale také možností, jak zužitkovat maximum zahradního a kuchyňského bioodpadu. Nevíte, jaký kompostér vybrat? Poradíme vám, na co se zaměřit.
Dřevěné terasy s neviditelným uchycením pod prkny
Dřevěné terasy z tropických dřevin s unikátním patentovaným systémem uchycení pod prkny Softline® jsou ideální volbou pro všechny, kdo hledají kvalitní, krásnou a bezpečnou terasu s jednoduchou, rychlou a přesnou montáží.