Pěstování hub doma a na zahradě
24.02.2011
Pěstování žampiónů, hlívy ústřičné, houby shiitake nebo límcovky v domácích podmínkách už dávno není ničím výjimečným. Čerstvé houby můžete mít po ruce kdykoliv. Stačí si jen koupit substrát naočkovaný houbovým podhoubím nebo sadbu, a začít pěstovat. Doma v bytě, v garáži, ve sklepě, na balkóně nebo na zahrádce.
Z dostupných hub na trhu, vhodných pro pěstování v domácích podmínkách, si můžete vybrat: žampióny, hlívu ústřičnou, penízovku sametonohou, a pro náročnější pěstitele ucho Jidášovo a japonská šii take neboli houževnatec jedlý.
Co houby potřebují?
Houby se pěstují na dřevě, na méně či více kvalitní slámě či pazdeří. Nejnáročnějším úkolem pro pěstitele je příprava substrátu a jeho naočkování, proto například milovníci žampionů vítají kompletní balení houbové sadby, kdy stačí krabici jen rozbalit, zalévat a čekat na úrodu. Ale ne vždy jde pěstování samo…
Při podmínkách v bytě, v pokojových teplotách nad 20 stupňů, je každé pěstování poměrně problematické. Ten, kdo chodí na houby, ví, že v přírodě začnou houby růst po dlouhodobějším dešti, když se ochladí. Proto je potřeba pro pěstování hub vytvořit doma podobné prostředí. Prostory pro pěstování jsou vhodné do 18 stupňů. Je to sklep, garáž, sklad nebo lodžie, ale je možné využít i balkón, na který nesvítí slunce. Také musíme počítat s tím, že některé houby ke svému vývoji potřebují světlo, například ucho Jidášovo, šii také, hlíva a penízovka. Houby, které nepotřebují světlo, jsou límcovka obří a žampión.
Houby v bytě?
Žampión je klasická a stále nejvíce žádaná houba. Nejdůležitější je kvalitní substrát se sadbou. Koupíte-li si takové kompletní balení sadby a substrátu, počítejte s tím, že podhoubí musí nejdříve prorůstat při teplotě 18 až 20 oC. čtrnáct dní až tři týdny. Substrát se udržuje stále vlhký, a jakmile se na povrchu vytvoří souvislý bílý povlak, zeminu je třeba stejnoměrně prokypřit, zasypat krycí zeminou (z důvodu zchlazení a zatemnění) a bedýnku přemístit do chladnějšího prostředí, kde se přibližně za deset dní začnou tvořit první plodnice.
Foto: www.jedlehouby.cz
Při sklízení se žampiony nikdy neodřezávají, aby zbývající pahýly nezahnívaly, ale vždy vykroutí. Odplozený substrát lze využít při výsadbě rajčat, okurek, tykví i melounů nebo jej jednoduše přidat do substrátu do balkónových truhlíků.
A zda se tomu vyplatí věnovat čas a práci, když jsou žampióny v obchodech po celý rok? Když si spočítáte cenu za tři kila čerstvých žampiónů, které byste měli z bedýnky minimálně sklidit, posuďte sami, zda se pěstování žampiónů doma vyplatí. Kompletní sadba i se substrátem stojí okolo stovky.
Houby přímo ze zahrady
Pro pěstování venku na zahradě je ideální houbou límcovka obrovská. Jen je třeba najít nějaké stinné místo, aby se nemuselo pořád zalévat. Stačí na záhon navézt slámu, pořádně ji provlhčit, naočkovat sadbou a pak už jen sklízet plodnice. Než začne límcovka, plodit trvá sice téměř dva měsíce, ale pokud založíte záhon na jaře, z jednoho čtverečního metru lze získat až deset kilo impozantních kilogramových úlovků. V kuchyni se límcovka používá stejně jako žampióny, ale vyniká nad nimi typickou houbovou vůní.
Penízovka sametonohá (foto Jan Gaisler), Límcovka obří pěstovaná na slámě (Agri Slatinice)
Další houbou vhodnou pro venkovní pěstování je hlíva ústřičná, která má na rozdíl od žampiónu výraznější chuť. Pro pěstování stačí opět sláma nebo dřevěné špalíky.
Hlívě se výborně daří na kmenech stromů, je to totiž dřevokazná houba, která se dá nejen jíst, ale i využít k ekologické likvidaci pařezů. Pro pěstování hlívy se nejlépe hodí špalky z kmenů z listnáčů, ale samozřejmě, čím tvrdší dřevo, tím déle trvá prorůstání podhoubí. Sadba se na špalky naočkuje, vloží do plastového pytle, zaváže a uloží do chladné místnosti. Zalévat není třeba. Jen v případě sucha špalíky trochu zvlhčíme vodou. Když kmeny prorostou podhoubím, zakopu se na stinnější záhon z dvou třetin do země a deset centimetrů se nechá vyčnívat na povrch. Pak už jen počkáme na první úrodu.
Autor: - if -
Článek byl zobrazen 30078 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.
Další články na téma Zahradnictví a zahradnické potřeby
Pěstujeme moruši velkoplodou – šťavnatou pochoutku plnou vitamínů
Morus nigra 'Sicilia' neboli velkoplodá moruše černá je mrazuvzdorná ovocná dřevina, která vás odmění svými plody již druhý rok po výsadbě. Plody připomínají protáhlé ostružiny a jsou velmi chutné. Jak si poradit při výsadbě a na co si dát při pěstování pozor?
Pěstování pěnišníků neboli azalek
Možná se vám pod pojmem pěnišník žádná konkrétní rostlinka hned nevybaví, ale když vám povíme, že se jedná o azalku nebo chcete-li rododendron, určitě už budete vědět, o které kvetoucí okrasné dřevině je řeč. Pokud si pěnišníky vyzdobíte zahradu, jistě přilákáte spoustu zvědavých pohledů a sousedé vám budou bohatou záplavu květů tiše závidět.
Jak si pochutnat na netradiční listové zelenině?
Často v obchodě narazíme na nejrůznější druhy zeleniny, které ani neznáme. Zvláště u listové zeleniny mnohdy váháme, jestli se její nákup vyplatí, tedy jestli bude výsledná chuť odpovídat ceně. Navíc často ani nevíme, co ze zelených listů připravit. Pojďme si tedy představit některé netradiční druhy listové zeleniny jako například kadeřávek, šrucha, rokola nebo polníček.
Pěstujte na zahradě medonosné rostliny – jsou elegantní, chutné a zdravé
Medonosné rostliny jsou ozdobou každé zahrady. A nepatří mezi ně pouze okrasné květiny, ale i ovocné keře a stromy, jako např. angrešt, borůvky, maliny nebo jabloně. Včely mají rády také šeříky, mateřídoušku, ibišek a mnoho dalších rostlin. Které to jsou a proč je dobré je mít na zahradě?
Hnojiva pro záplavu květů a bohatou úrodu
Rostliny přinášejí do života potěšení, radost a odměňují nás pěstitele za to, jak se o ně s láskou pečujeme. Každý pěstitel usiluje o to, aby jeho rostliny byly silné, co nejzdravější, aby rychle rostly, měly mnoho krásně vybarvených květů a hodně šťavnatých plodů.
Jak vybrat a položit travní koberec
Zakládáte zahradu, nebo potřebujete zrekonstruovat tu stávající a nevíte si rady s tím, jak správně založit trávník? Pokud nechcete dlouho čekat, než se zazelená travní semeno, můžete na zahradu položit travní koberec. Na co si dát při jeho nákupu pozor a jak pokládku provést si povíme v tomto článku.
Rakytník – bohatý zdroj vitamínů na vlastní zahradě
Pravděpodobně znáte rakytník z lékáren jako potravinový doplněk nebo jako součást bylinných čajů. Pro vysoký obsah vitamínu C a dalších zdraví prospěšných látek je velmi oblíbený zejména v podzimním a zimním období. Rakytník si však můžete úspěšně vypěstovat i doma na zahradě. Jak na to?
Stevie - rostlina, která vám skutečně osladí život
Možná už jste také slyšeli o stevii, rostlince, jejíž listy lze používat stejně jako cukr. Říkáte si, zda je opravdu možné nahradit cukr něčím přírodním? A ke všemu ještě zcela nekalorickým? A věřte, že je tomu opravdu tak.