Sladký fenykl - pozdrav z Itálie
11.05.2013
Kdo rád ochutná neobvyklou zeleninu, má k tomu v létě ideální příležitost na dovolené v zahraničí nebo si ji dokonce může vlastnoručně vypěstovat na své zahradě. Sladký fenykl je totiž pro gurmány italské kuchyně stejně nepostradatelný, jako je u nás do pokrmů potřeba prachobyčejná cibule.
Fenykl magický, léčivý a chutný
Fenykl je bylina s velmi dlouhou historií, která sahá až do doby starověkého Egypta a Číny, kde sloužila současně jako potrava i lék. Nejedná se však o koření, které se přidává do perníku, i když se sobě rostliny velmi podobají. Sladký fenykl má jemnější listy a na spodní části stonků vytváří dužnatou zploštělou „cibuli“, která typicky voní a je mírně nasládlá. Dužnatá část i listy obsahují vitamín C, beta-karoten, vitamíny skupiny B, vápník, železo, hořčík a vlákninu.
Ve středověku se fenykl používal nejen jako zelenina, ale i jako léčivá rostlina proti ledvinové kolice, menstruačním bolestem, proti kašli i nechutenství . V současné medicíně a dietologii je fenykl považován za přírodní antioxidant a vynikající prostředek k uklidnění gastroenterických obtíží, neboť povzbuzuje perilstatiku a podporuje trávení.
Fenykl zaplní prázdné záhony po jarní zelenině
Fenykl pěstujeme z přímých výsevů nebo předpěstované sadby na lehké, živinami dobře zásobené půdě. Vhodnými předplodinami jsou raný květák, kedlubny, cibulka, salát a ředkvičky .Mladé rostliny vysazujeme na záhony přibližně pět týdnů po výsevu do sponu 40 x 50 cm na vzdálenost 20 až 30 cm. Během vegetace půdu často kypříme, často zaléváme a asi tři týdny před sklizní přihrneme zeminu k rostlinám, to proto. aby se zdužnatělá část cibule vybělila. Sladký fenykl je pro naše podmínky zastoupen pouze jedinou odrůdou „Di Firenze“, která je odolná k vybíhání do květu. Vysévá se od konce června do poloviny srpna a ploše kulaté bílé „cibule“ se sklízí od srpna až do října. Cibuli fenyklu po sklizni upravíme zakrácením postranních řapíků, středové nejmladší listy však ponecháme.
Před příchodem mrazů je možné celé rostliny uložit do písku do sklepa, čímž se o něco prodlouží konzumní období, ale dlouhodobé skladování se nedoporučuje, neboť cibule rychle vadne. Když je mírná zima, lze fenykl nechat na stanovišti, přikrýt slámou a sklízet jej postupně, ale musíme počítat s rizikem, že mráz rostlinu naprosto znehodnotí.
Italské menu, aneb fenyklové hody
Sladký fenykl patří k národní zelenině italské kuchyně, v níž se převážně používá pro svou typickou vůni a nasládlou chuť jak v syrovém stavu k přípravě salátů, vařený nebo jen blanšírovaný, jako příloha i jako hlavní chod.
Před kuchyňskou úpravou fenyklu odstraníme starší listy, neboť hlavní konzumní částí jsou zdužnatělé řapíky, které oloupeme. Mladé listy vyrůstající ze středu cibule použijeme k ochucení různých omáček, na zdobení studených mís a chlebíčků. Fenykl lze upravovat dušením, vařením a zapékáním jako příloha ke grilovaným masům, rybám a těstovinám, jimž propůjčuje zvláštní příchuť hlavně v kombinaci s oříšky, rozinkami nebo jiným sladším kořením. Tepelně neupravený fenykl se přidává do salátů v kombinaci s olivami, rajčaty, sýrem typu riccota a plody moře.
Těstoviny se sardinkami, fenyklem a rozinkami
300 g cibule fenyklu, sůl, pepř, 45 g nasekaných oříšků, 2 středně velké cibule, 125 ml oleje (nejlépe olivového), 1 sardinky v oleji, 45 g rozinek, 400 g krátkých těstovin
Cibuli fenyklu nakrájíme podélně a pak příčně a zeleninu uvaříme v osolené vodě do změknutí - asi 8 – 10 minut. Uvařený fenykl scedíme a vodu ponecháme na vaření těstovin; prochladlý nasekáme nahrubo. Na pánvi rozpálíme olej a na něm zpěníme nakrájenou běžnou cibuli na proužky, přidáme rozdrcené sardinky, vše zamícháme a dusíme ještě asi 5 minut. K této směsi nakonec přidáme povařený fenykl, rozinky a prohřáté nasekané oříšky. K vývaru, v němž jsme vařili fenykl, přidáme podle potřeby další vodu, do které dáme rozvařit čtvrt kostky zeleninového masoxu, podle potřeby osolíme a uvaříme v ní těstoviny, které nakonec horkou vodou propláchneme, přidáme dvě třetiny připravené prohřáté směsi a dobře promícháme. Zbytek směsi servírujeme přímo na talíři: navršíme ji na těstoviny, a ozdobíme snítkou celerové natě.
Autor: Irena Forejtová
Foto: Semo, BBC
Související články
Kopečkové záhony jsou ideální pro „líné“ zahrádkáře
Japonská ředkev a hořčice. Znáte je?
Reveň neboli rebarbora je zelenina nejen k jídlu
Kam dát zeleninu na zimu?
Článek byl zobrazen 21839 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.
Další články na téma Zahradnictví a zahradnické potřeby
Pěstujeme maliníky – které odrůdy jsou nejvhodnější do tuzemských zahrad?
Maliny jsou jedno z nejoblíbenějších ovocí pěstovaných na našich zahradách. Milují je děti i dospělí, hodí se k přímé konzumaci, na koláč, do marmelády, k výrobě zmrzliny, smoothie, dají se zavařovat i zamrazit. Jak si počínat při pěstování maliníků, aby byla úroda co největší?
Pěstování vrby neboli jívy na zahradě - jaké druhy jsou nejhezčí?
Hřejivé sluneční paprsky přírodu pomalu probouzejí a oblíbené hedvábné kočičky kvetoucích jív neomylně signalizují příchod jara. Nemusíte je hledat jen u potoka, protože některá z odrůd vrb neboli jív si můžete vypěstovat na vaší skalce, zahradě nebo na balkóně.
Pěstování bylinek v samozavlažovacích truhlících
Mít po ruce vždy čerstvé bylinky je snem každého kuchaře, přitom mít malou bylinkovou zahrádku v kuchyni nebo na balkóně není vůbec žádný problém. Pěstování zvládnou i začátečníci a díky samozavlažovacím truhlíkům se bylinkám bude dařit.
Jak podpořit zdravý růst a vitalitu rostlin? Pomocí extraktu z rašeliny
Jaro je za dveřmi, v květináčích doma raší první předpěstované sazeničky a za pár týdnů začne hlavní zahrádkářská sezóna. Pokud chcete, aby se rostlinám dařilo co nejlépe, byly vitální, odolné vůči škůdcům a chorobám a výnosy byly co nejvyšší, používejte vhodné přípravky s vysokým podílem huminových látek, např. extrakt ze slatinné rašeliny.
Skleník přes zimu nemusí zahálet. Co lze pěstovat i bez vytápění a jak na to?
Mrzí vás, že je skleník během zimy prázdný a opuštěný? Zaplňte ho rostlinami a užijte si úrodu ještě před příchodem jara. Pro pěstování otužilých odrůd nebudete potřebovat ani vytápění. Zatopíte si kompostem, využijete užitečné mikroorganismy a rostlinky porostou jako z vody. A to dokonce i ve fóliovníku nebo pařeništi. Jak na to?
Zelené stěny z umělých rostlin jsou vhodné do interiéru i exteriéru
Zelené stěny jsou vítanou dekorací v bytech, kancelářích, hotelových foyer, ale i v exteriérech – na balkónech a terasách. Živá zelená stěna pochopitelně vyžaduje nemalou péči, je třeba zvolit vhodné rostliny a poradit se s odborníky. A ne vždy se pěstování daří. Zelená stěna z umělých rostlin je dokonalou imitací těch živých a nevyžaduje žádnou péči.
Plantarium – stolní minizahrádka pro malé i velké pěstitele
Kdo žije ve městě a nemá balkon, ani žádnou vlastní zahrádku, nemá moc možností si užívat zahradničení a sám si vypěstovat nějakou zeleninu či bylinky. Pokud navíc patříte mezi ty, kterým uschne i kaktus, možná oceníte plantarium. V této stolní mini zahradě si vypěstujete rostliny velmi jednoduše, jen s použitím barevného gelu.
Proč mít na zahradě dvouletky
Ještě donedávna bývaly nepostradatelnými květinami venkovských zahrádek, ale dnes už si na ně málokdo vzpomene. Babiččina zahrádka se bez dvouletek zkrátka neobešla už proto, že řada z nich patří mezi léčivky.