Grilovací sezóna je tady!
19.06.2011
Léto je neodmyslitelně spjato s grilováním. Tato metoda přípravy jídla je velmi stará a stále oblíbená. Vůně grilovaného masa, linoucí se ze zahrádek, je pro mnoho lidí zkrátka neodolatelná. Základem úspěchu je výběr grilu a správná metoda grilování.
Jaký gril zvolit?
Na trhu je k dispozici dosti široká škála grilů pro různé grilovací metody. Tou jednoznačně nejtradičnější je grilování na dřevěném uhlí. Dodává masu (či jiné potravině) typickou vůni a chuť, kterou jiné postupy nemohou nahradit. Ačkoliv lékaři někdy mluví o nezdravosti a nevhodnosti této metody, labužníci vědí své a určitě si nenechají klasický způsob přípravy vymluvit.
I grilů na dřevěné uhlí je ovšem mnoho. Nejběžnější a cenově nejdostupnější jsou otevřené grily, buď obdélníkového, nebo kruhového (soudkovitého) tvaru. Jsou k dispozici v několika velikostech s litinovým či plechovým topeništěm. Z hlediska životnosti a odolnosti jsou určitě lepší ty litinové. Pokrm se pokládá na mřížku nad rozžhaveným dřevěným uhlím, podpalování chce trochu cviku. Vyšší třídu kvalitativní i cenovou představují různé značkové nerezové nebo litinové grily. Za zmínku stojí ještě přenosné grily na jedno použití, které si s sebou můžeme vzít třeba na dovolenou nebo na piknik v parku.
Další variantou jsou grily s poklopem, nejčastěji kruhového tvaru. Opět bývají různě veliké. Původní klasika má značku Weber, zejména v hypermarketech však najdete i řadu levnějších, více nebo méně povedených napodobenin. Na těchto grilech můžete jídlo připravovat jak s poklopem otevřeným (tedy stejně jako u grilů výše uvedených), tak také – častěji – uzavřeným. Nechybí regulace pomocí uzavíratelných otvorů pro přístup vzduchu, kterými se mění tah.
Některé typy umožňují také takzvané nepřímé grilování, kdy se grilovaný „objekt“ může dát na strany grilu a připravit pomalejším způsobem, umožňujícím dokonalé propečení.
Kromě těchto grilů na dřevěné uhlí si můžete pořídit i grily plynové či elektrické. Plynové bývají „napájeny“ z bomby a většinou jsou přenosné (vzhledem k dosti velké váze ovšem jen za použití odpovídající síly…). Po zapálení není nutné čekat na rozehřátí zařízení, na litinovém roštu se může ihned grilovat, a po skončení nemusíme vybírat popel. Odpadá tím ovšem specifický rituál příprav a žhavení grilu, který má také svůj půvab, ale hlavně, pokrm postrádá onu charakteristickou „uhelnou“ příchuť a aroma.
Totéž v podstatě platí pro grily elektrické, kde stačí otočit nebo stisknout vypínač a hned můžeme začít. Na rozdíl od obou výše uvedených způsobů lze navíc elektrické grily používat i v interiéru, protože při jejich činnosti nevzniká žádný kouř.
Specifickou variantou jsou grily s lávovými kameny. Většinou jsou rovněž plynové – hořák ohřívá kameny z horniny sopečného původu, na které se grilované jídlo pokládá. Roztopení trvá kolem čtvrt hodinky.
Jaký gril tedy vybrat? Jestliže jste milovníci klasické pečínky vonící dřevěným uhlím, je volba metody jednoznačná. Ať už však kupujete jakýkoliv gril, zvolte zejména velikost přiměřenou vašim potřebám. Budete grilovat ve dvou, nebo pozvete všechny sousedy na zahradní party? Zjistěte si, zda se dá měnit výška roštu, zvažte využití odkládacích ploch, podívejte se na kvalitu zpracování. Pochopitelně velmi záleží rovněž na tom, kolik peněz hodláte za gril utratit.
Při koupi myslete i na vhodné příslušenství. Základním nástrojem jsou kleště pro obracení, buď speciálně k tomu účelu určené, nebo můžete použít např. i dortové.
Co se týče umístění grilu, mělo by být hlavně bezpečné, tedy takové, kdy nehrozí poškození nebo dokonce vznícení okolních předmětů produkovaným teplem, ani převržení.
A co se vlastně dá grilovat? Tak samozřejmě maso, avšak také zelenina (výborná je například cuketa), houby, sýry v alobalu a mnoho dalšího.
Text: Michal Hamšík
Foto: archiv firem Weber, Campingaz
Články s podobnou tématikou
Elektrické teplo domova
Jak a čím nejlépe vytápět váš dům
Big green egg neboli velké zelené vejce
Vybíráme zahradní gril
Zahradní krby
Článek byl zobrazen 12946 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!
Další články na téma Zahrada
Praktický dárek pro muže i ženy
Chystáte se letos na hory a máte strach, že s vaším autem zapadnete? Loňská zima nám všem ukázala, kolik sněhu může během chvilky napadnout i ve městě. Pokud si chcete být za volantem přeci jenom trochu jistější, máme pro Vás jednoduché řešení!
Posviťme si stylově i na zahradu - venkovní i solární svítidla Eglo
EGLO, přední světový výrobce a dodavatel svítidel, představil novinky v programu venkovního a solárního osvětlení pro sezónu 2012.
Odolné pokojové rostliny, které přežijí všechno
Rostliny oživí snad každý prostor. Pokud se bojíte, že jejich péči nezvládnete a rostlinky vám zahynou před očima, zvolte ty na péči co nejméně náročné. Jaké to jsou?
Zastřešení bazénu pro delší léto
Tak dlouho jste se těšili na léto v bazénu a teď se vám zdá, že utíká mílovými kroky, dny jsou podivně krátké a za chvíli už opět přijde doba se sluncem schovaným za mraky, úmornými dešti a nepříjemně studeným větrem? Protáhnout si koupání do podzimu nemusí být velký problém. Stačí nechat bazén zastřešit. Výstavba posuvného zastřešení vás při koupání nijak neomezí a získáte dva měsíce navíc na podzim a další dva na jaře.
Červen v zahradě - čas sklizně, řezu i boje se škůdci
Léto je již v plném proudu a slunce bude stále více připékat, takže se budeme chtít schovat před jeho paprsky a hledat příjemné místo pod korunou listnatého stromu, pergoly porostlé zelení nebo slunečníkem. V neposlední řadě nesmíme také zapomenout na péči o zahradu, která dává první úrodu ovoce.
Zakládáme zahradu aneb něco málo o terénních úpravách
Také vám někdy připadá, že nádherné a zajímavé zahrady existují jen na obrázcích v časopisech? Přistihnete se občas při snění o romantickém zákoutí přímo pod vašimi okny? Koneckonců, proč byste si nemohli i vy vytvořit svoji kouzelnou zahrádku, ať už pro zpříjemnění volného času či pouze pro zvelebení vašeho okolí?
Příprava zahradního jezírka na zimu
Než pomíjivá krása něžných sněhových vloček zahalí zahradu jemným závojem, měli bychom se postarat o jezírko, aby příští rok ožilo v plné kráse. Jak jezírko zazimovat závisí na jeho typu, zda v něm pěstujeme rostliny či chováme rybky.
Čas grilování je tady!
S prvními teplejšími dny a večery je tady čas, na který se většina z nás obzvláště těší – začíná „turné“ letních grilování a párty na zahradě. Než pozveme první přátele, a dáme naložené maso na gril, čeká nás neméně důležitá fáze příprav.