Kompostování na sídlišti? Proč ne!
12.08.2012
Šetrný přístup k přírodě by měl být pro každého z nás samozřejmostí. Naštěstí pro životní prostředí a přírodu vůbec se stále více lidí chová vůči svému okolí opravdu ohleduplně.
Toto chování plně podporuje také občanské sdružení EKODOMOV, které se všemi možnými prostředky snaží zvyšovat podvědomí lidí o kompostování a třídění odpadu a snaží se prosazovat takové technologické postupy výroby, které jsou šetrné k přírodě. Kromě kampaní na podporu jak domácího tak i komunitního kompostování a sběru bioodpadu, zajišťuje také vzdělávací semináře především pro hospodářské pracovníky samospráv měst a obcí a připravuje a vydává materiály, jež provedou každého světem bioodpadu. Jednou z jejich velmi záslužných aktivit je seznámení široké veřejnosti s komunitním kompostováním.
Co je komunitní kompostování?
V podstatě jde o úžasně jednoduché řešení pro všechny obyvatele panelových nebo činžovních domů, sídlišť a velkoměst, ale také třeba škol, prostě všech, kteří nemají vlastní zahrádku, kde by mohli založit kompost. Vychází z předpokladu ochoty určité skupiny lidí žijící například v jednom domě nebo ulici začít se chovat ekologicky. Na místě k tomu určeném se vybuduje kompostoviště, kam mohou všichni bezplatně odkládat bioodpad. Kompostéry jsou navrženy a vyrobeny tak, aby byla zaručena jejich správná funkce. V zemi se nejprve vyhloubí asi dvaceticentimetrová díra. Ta je vyplněna hrubým štěrkem, který odvádí nepotřebnou vodu a zabraňuje hnilobným procesům, s nimiž je spojený nepříjemný a obtěžující zápach. Spodní část je tvořena roštem, díky čemuž se k odpadu nedostanou drobní hlodavci a vršek zakrývá víko, jež zabraňuje zbytečnému promoknutí kompostu. Celý kompostér je chráněn vrstvou izolace bránící jej proti zamrznutí, ale také proti silnému slunečnímu záření v letních měsících. Každý, kdo se přihlásí ke komunitnímu kompostování, dostane od nádoby svůj vlastní klíč, což zabraňuje vhazování jiných než povolených odpadů a tím i znehodnocení práce ostatních. Vzniklý kompost potom využívají občané pro svou potřebu, ať už soukromě k přesazování pokojových a balkonových rostlin, nebo pro hnojení společných ploch před domy.
V současné době je zatím v naší republice jen málo míst, kde se praktikuje komunitní kompostování a je to docela jistě škoda. Kromě jiného bychom totiž ušetřili nemalé peníze za svoz odpadu. V zahraničí je tato forma nakládání s bioodpadem nejenže rozšířenější, ale také jsou občané motivováni jak úsporou za svoz odpadu, tak i finanční podporou od příslušného městského úřadu.
Ale i u nás se blýská na lepší časy. Stále častěji se totiž můžete setkat se speciálními nádobami na bioodpad. Najdete je vedle nádob na plasty, sklo a papír a poznáte je podle popisku i podle hnědé barvy. Tento způsob kompostování se nazývá komunální kompostování a zajišťuje jej obec včetně odvozu a následného zpracování. Pokud vás zajímá, jestli se i vaše město zapojilo nebo zapojí do tohoto projektu, zeptejte se na městském či obecním úřadě.
Domácí kompostování Kompostovat můžete ale i na balkoně, v garáži nebo v předsíni a to za pomoci žížal. Žížaly, jak je obecně známé totiž dokážou přeměňovat zbytky na kvalitní hnojivo. Tedy alespoň některé druhy žížal toto ovládají tak dobře, že je můžete využít i doma. Postačí si k tomu pořídit nádobu z plastu nebo dřeva s otvory na dně o rozměrech minimálně 40x40x15 cm. K dostání jsou ale i přímo vermikompostéry, které jsou tvořeny několika patry pro co nejefektivnější způsob kompostování. Důležitou podmínkou pro úspěch je stálá teplota okolo dvaceti stupňů Celsia a dostatečná vlhkost. V létě je potřeba kompostér se žížalami chránit před přímým slunečním zářením a v zimě zase před promrznutím. Do kompostéru můžete dát zbytky ovoce a zeleniny, opatrně ale s masem a mléčnými výrobky. Na podzim je vhodné sbírat listí, které obsahuje pro žížaly tolik potřebné minerální látky. Pokud začne kompost zapáchat, je zřejmě příliš přemokřen. Zápach i nadbytečné množství vody odstraníte pomocí na kousky natrhaného papíru a případně přidáním žížal. Zápach totiž svědčí také o tom, že se odpad hromadí a žížaly jej nestíhají zpracovávat. Pro čtyřčlennou rodinu postačí půl kila žížal na to, aby rozložily odpad z celého dne.
Co a proč kompostovat?
Kompostovat můžete všechny zbytky z ovoce a zeleniny, listí, plevele, suché květiny, zbytky z kuchyně v podobě kávových a čajových zbytků, zbytky jídel, skořápek od vajec nebo zbytky pečiva. Vhodit do kompostéru můžete také papírové kapesníky nebo ubrousky, vlasy, chlupy, popel ze dřeva nebo starou zeminu.
Pochybujete o tom, jak budete v panelákovém bytě skladovat zbytky jídel? Rozhodně nemusíte. K dispozici vám jsou totiž kompostovatelné sáčky, do kterých jednoduše ukládáte bioodpad a jakmile jej naplníte, vhodíte jej do kompostéru nebo sběrné nádoby na bioodpad. Tyto sáčky je vhodné skladovat ve speciálním koši na bioodpad, který umožní díky odvětrávání efektivní vysoušení odpadu a zabraňuje tak hnilobným procesům. U klasického koše na odpadky není dostatek vzduchu, který odpad vysouší a dochází pak k nežádoucímu hnití a šíření zápachu.
Možná si říkáte, že není potřeba přeci na sídlišti uprostřed rušného velkoměsta zakládat kompost. Avšak než tento projekt odsoudíte, vězte, že v současné době dochází nejen u nás, ale prakticky po celém světě k úbytku organické hmoty v půdě. To způsobuje nedostatečnou kvality půdy a následkem jsou menší výnosy ze sklizní i menší propustnost půdy, což je nebezpečné zvláště při přívalových deštích a lijácích. Dalším nezanedbatelným problémem je docela jistě svoz zbytků bioodpadu na skládky, kde vlivem rozkladu dochází ke vzniku plynů, které výrazně ovlivňují klimatické podmínky. Díky průběžnému rozkladu a procesu tlení je okolí skládek zamořeno nepříjemným zápachem, nemluvě o nebezpečí sesuvu hromad díky rozkladu zbytků. Hrozí také kontaminace spodních vod, ale hlavně se zcela bez užitku zbavujeme užitečných a potřebných látek. Nezanedbatelný je také finanční efekt. Zatímco při domácím kompostování nezaplatíte ani korunu a při komunálním kompostování zhruba 600 korun za tunu odpadu, tak za odvoz na skládku zaplatíte zhruba 2200 korun a za spálení odpadu pak i více jak 3000 korun za tunu. A to už je opravdu rozdíl, který musíme zaplatit ze svých peněženek.
Připravila: Petra Martišková
Foto: Reflex Zlín, Obec Vlašim
Články s podobnou tématikou
Jednoduše na zahradní odpad
Průmyslová hnojiva na našich zahradách
Kompost, kompostování a ekozahrádka
Jak hubit škůdce bez chemie
Podzim na zahrádce
Článek byl zobrazen 18603 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Klimatizace s montáží pro váš dům, byt nebo kancelář
Montujeme klimatizace pro celé ČR. Široký výběr modelů klimatizací mnoha značek. Poradíme s výběrem vhodného typu klimatizace pro dům, byt nebo firemní prostory. Rychlá a spolehlivá montáž s garancí. Úsporné řešení pro ekologické vytápění i chlazení. Možnost dotací!Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.
Další články na téma Zahrada
Zavlažování a zalévání je umění
Voda na zahrádkách je pro nás dnes už samozřejmostí, nebo alespoň pro většinu z nás, což leckdy vede ke zbytečnému plýtvání. Naštěstí máme k dispozici nejrůznější pomocníky, kteří nám dokážou zalévání nejen usnadnit, ale také šetří vodu a s tím i naše peněženky.
Jarní výsev zeleniny
Zima sice ještě zdaleka není za námi, ale začátek března je i přesto ideální dobou na předpěstování první jarní zeleniny. Pokud si tedy chcete co nejdříve dopřávat čerstvé vitamíny z vlastní zahrádky, neměli byste otálet a do jarního výsevu se co nejdříve pustit.
Posviťme si stylově i na zahradu - venkovní i solární svítidla Eglo
EGLO, přední světový výrobce a dodavatel svítidel, představil novinky v programu venkovního a solárního osvětlení pro sezónu 2012.
Betonové prvky v zahradní architektuře mají mnohostranné využití
Betonové prvky mají v zahradní architektuře své místo řadu let a nejedná se pouze o betonovou dlažbu. Beton lze v zahradě využít také jako nášlapy, palisády, obruby, květináče, kmeny a další dekorativní prvky. Prvky z betonu jsou přitom trvanlivé, bezúdržbové a svým vzhledem mohou imitovat řadu dalších materiálů.
Oblíbené sukulenty zvládnou vypěstovat i začátečníci
Latinský výraz „suculento“ znamená „šťavnatý“. A přesně takové jsou sukulenty, které ve svém těle dokážou hromadit vodu a tak přečkat i dlouhá období sucha. Tyto rostliny se pro svou nenáročnost těší velké oblibě jak u začínajících pěstitelů, tak i zkušených botaniků. Dnes je známo okolo deseti tisíc sukulentních druhů a tak je výběr opravdu pestrý.
Používejte bakterie do odpadů a získejte užitkovou vodu k zalévání zahrady
Některé bakterie mohou být užitečné a najít využití např. při úpravě odpadní vody v domácích čistírnách odpadních vod (DČOV). Naučte se využívat biologické procesy, pomocí kterých bez zbytečné chemie vyčistíte odpadní vody a získáte užitkovou vodu k zalévání zahrady.
Jak si poradit při přesazování kaktusů
Ruce plné trnů a polámaný kaktus v půdě, která brzy ztvrdne jako kámen. Tak takhle ne přátelé. Kaktusy se dají přesadit docela snadno a lépe, jen je třeba vědět jak na to. Ostnaté rostlinky mají trochu jiné nároky na pěstování než ostatní pokojové květiny. Aby pěkně rostly, musíme vybrat správnou velikost květináče a dopřát jim vhodný substrát.
Bougainvillea – vzpomínka na Středomoří na vaší zahradě
Každý, kdo někdy navštívil některou ze zemí jižní Evropy, nebo se vydal ještě dále, do oblasti tropů, jistě na svých cestách obdivoval rostlinu, která svými nádherně zbarvenými květy navozuje ryze odpočinkovou náladu. Bougainvillea je okrasná rostlina pocházející z Jižní Ameriky, která byla pojmenována po francouzském admirálu Louisi de Bougainville.