Reklama

Artyčok - jak pěstovat, rady a tipy pro zahrádkáře

Artyčok je vytrvalá, až 1,5 metrů vysoká rostlina s velkými listy, která patří do čeledi hvězdicovité. Pochází původem ze Středomoří a i dnes se pěstuje převážně v teplých oblastech jižní Evropy a severní Afriky. Největší plantáže se nachází ve Španělsku, Francii a Itálii. U nás se pěstuje jen výjimečně. V červenci a srpnu modře kvete a právě část, kterou využíváme pro přípravu pokrmů, je šťavnaté poupě rostliny. Konkrétně konzumujeme zdužnatělé lůžko nerozvinutého květu. Plod artyčoku nazýváme nažka. Nejčastěji pěstovaným druhem je artyčok zeleninový (Cynara scolymus L.)

Artyčok

Pěstování artyčoku na zahradě 

Vzhledem k tomu, že artyčoky pochází z teplomilných oblastí, nesnáší studené podnebí a mrazy pod – 10 stupňů. Pokud je tedy chceme pěstovat u nás, musíme jim připravit ty správné podmínky, tedy slunečné, vyhřívané a chráněné místo. Artyčoky mají pro svůj růst rády lehkou, výživnou a propustnou půdu. V průběhu března zasadíme do květináčů semena, ven je možné artyčoky vysazovat až ve druhé polovině května. Při výsadbě je třeba mezi rostlinami dělat rozestupy ve vzdálenosti alespoň tři čtvrtě metru. Po celou dobu růstu je nutné zeleninu vydatně zalévat, okopávat a odplevelovat. Sklizeň se provádí dříve, než začnou květy rozkvétat. Listy by měly být ještě tmavozelené. Úbory řežeme se stopkou dlouhou přibližně 5 až 10 centimetrů. Místa řezu je dobré zatřít citronem, aby nezhnědla. Na zimu k rostlinám přihrneme půdu, těsně u povrchu odstřihneme květy i listy a přikryjeme chvojím. Další možností, jak přezimovat artyčok, je vykopat jej i s kořeny a na zimu uložit do sklepa, fóliovníku nebo pařeniště.

Artyčok a účinky na lidské zdraví

Artyčok je bohatým zdrojem karotenu, vitamínu C a B, kyseliny listové, vápníku, železa, hořčíku, zinku a draslíku. Má jen nízký obsah sodíku a není v něm obsažen žádný tuk. V jednom artyčoku se skrývá pouze 25 kalorií. Zelenina je známá také pro své afrodiziakální účinky. Dále obsahuje steroly a bioflavonoidy, které chrání náš organismus proti účinkům škodlivých volných radikálů. Artyčok zvyšuje produkci žluči v játrech a podporuje vylučování žluči do dvanáctníku. Tuto zeleninu by proto měli pojídat lidé mající poruchy trávení, problémy se zánětem žlučníku, žlučových cest a chorobách ledvin. Je také skvělou pochutinou ke kompletní detoxikaci organismu, pomáhá při stařecké cukrovce, artritidě i revmatismu.

Artyčok

Využití artyčoku v kuchyni 

Příprava artyčoku zabere poměrně dost času. Konzumovat jej můžeme syrový, zakápnutý olivovým olejem a citrónovou šťávou, ale také vařený, dušený, nakládaný, smažený, nebo třeba grilovaný. Z artyčoku je třeba nejdříve odstranit vrchní lístky, seříznout stonek a horní čtvrtinu bulvy. Poté se artyčok vloží do vody s octem nebo citronovou šťávou (na 1l vody 1 lžíci), aby zůstala zachována jeho barva. Vaří se 30 až 45 minut. Že jsou hotové, poznáte podle toho, že jdou lístečky lehce vytrhnout. Jakmile je uvařen, konzumuje se tak, že se z něj odtrhávají jednotlivé lístky, které se namáčejí do omáček. Také je možné artyčoky plnit různými náplněmi – oblíbené jsou zejména ty masové, nebo kuskus. Mohou být také chutnou součástí zapékaných těstovin či omelet, skvěle se hodí i ke steakům. Nakládané artyčoky pak najdou své využití především ve studené kuchyni, kdy jsou součástí předkrmů, chuťovek, ale také na pizze.

Jak nakupovat artyčok

Artyčoky se dají koupit jak v syrovém stavu, tak i naložené, které jsou také běžnější. Na čerstvé artyčoky narazíte spíše výjimečně, v sezóně se mohou objevit na pultech supermarketů. Jejich hlavní sezóna je na počátku jara, tedy od března do dubna a pak také na podzim. Čerstvý artyčok má pevné listy a nesmí působit seschlým dojmem. Vybíráme raději menší, kulaté plody s hladkými listy. Konzervované artyčoky je možné skladovat v suchém a chladném prostředí. Čerstvé artyčoky je třeba co nejdříve spotřebovat. Mohou se uchovávat neomyté v lednici po dobu maximálně 3 dnů, uvařené je potřeba sníst ihned.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

Nenalezen žádný záznam

Reklama

Náš tip

Mykorhizní houby pro plodovou zeleninu

Houby, které tvoří mykorhizu u rostlin, umožňují lepší příjem vody a živin. To zvyšuje celkovou odolnost rostlin a zajišťuje vyšší sklizeň kvalitních plodů.

 

Exkluzivní sestava pro 8 osob

Sestava zahrnuje krásný hranatý stůl. Konstrukce z hliníku, deska z Artwoodu a židle s ocelovou konstrukcí, které se hodí prakticky kamkoliv. Nyní za skvělých 20 990 Kč.

 

Aplikace BEST VISIO pomůže vybrat dlažbu

Stačí si místo určení vyfotit a v aplikaci si jednoduše vybrat dlažbu, vložit do vyznačené plochy a upravit perspektivu. Hned máte reálnou představu a dokážete se lépe rozhodnout, kterou barvu a druh dlažby vybrat.

 

Stolní chytrý gril Jata

Využijte grilovací sezónu naplno s chytrým stolním grilem Jata GR 3000 vyrobeným ve Španělsku. Gril disponuje nepřilnavým povrchem odolným proti poškrábání, který se snadno čistí. Díky možnosti nastavení 4 teplot a spirále ve tvaru E pro zajištění efektivního rozvodu tepla je grilování mnohem jednodušší.

 

Dlažba, která okouzlí vaši zahradu

S jarem přichází touha trávit více času na terase a zahradě. Nechte se inspirovat krásnou dlažbou, dlaždicemi, ploty a prvky zahradní architektury a splňte si váš sen o krásné zahradě.

 

Plastové vyvýšené záhony z „Traplastu“

Hlavní výhodou vyvýšených záhonů je právě jejich výška. Při sázení, okopávání, trhání plevele nebo sklizni se nemusíte ohýbat, dřepět nebo dokonce klečet, protože rostliny máte přímo pod rukama. Vyvýšený záhon v několika provedeních.

 

Reklama

Firmy z oboru

RAŠELINA SOBĚSLAV - SUBSTRÁTY A HNOJIVA

Tradici a kvalitu máme na prvním místě, přinášíme vám produkty pro všechny rostliny doma i na zahradě. České substráty, hnojiva, travní směsi.

VENTURA - VENKOV | užitečné bakterie

Přes záhon plný života k jezírku bez řas. Podpořte úrodu, nastolte rovnováhu a užijte si svůj kus přírody.

Sazenice či zahrady od SHOPU ROKU 2015

STARKL je rodinné zahradnictví s tradicí od roku 1912. Specializuje se na rostliny pro zdejší klima se zárukou ujmutí. Od cibulek po vzrostlé stromy.

Partnerské weby

Reklama

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

TureckoDovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.

Mapa webu | nastavit jako domovskou stránku

© Bydlení pro každého  |  webdesign a programování: weto.cz webdesign
TOPlist RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom