Uzení netradičních pokrmů - vyzkoušejte vejce, papriku nebo brambory
22.03.2021
Domácí uzené maso, ryby, klobásy na mnoho způsobů nebo uzený sýr, to vše běžně vyrábí každý majitel udírny. Co ale zkusit vyudit i méně tradiční potraviny? Pár zajímavých tipů na netradiční uzení přinášíme v dnešním článku.
Další články na téma udírny a uzení
Uzení salámů a párků v domácí udírně
Uzení studeneným kouřem - tipy na speciality, které si vyrobíte doma
Recepty na tradiční domácí klobásy 1.
Recepty na tradiční domácí klobásy 2.
Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně
Jak správně udit klobásy v domácí udírně
Uzená vejce
Jednoduchý recept, pro který potřebujete pouze vejce uvařená na tvrdo. Vejce zbavíme skořápky a rozložíme do udírny na rošt. Udíme horkým kouřem do zlatohnědé barvy zhruba 15-20 minut.
Uzená paprika
Masité papriky před uzením zbavíme slupky. Papriky omyjeme, rozkrojíme napůl a zbavíme jadřice. Poté půlky parik zprudka opečeme na pánvi bez oleje, nebo dáme na rozpálený gril. Pečeme nebo grilujeme dokud slupka nezčerná. Horké papriky vložíme do mikroténového sáčku a necháme 10 minut odpočinout. Po vyjmutí sloupneme nebo tupous stranou nože seškrábneme černou opečenou slupku. Takto oloupané papriky udíme horkých kouřem cca hodinu.
Uzené brambory
Další velmi jednoduchý recept, ke kterému potřebujeme jen brambory a sůl. Brambory uvaříme ve slupce ve slané vodě. Uvařené necháme vychladnou a poté je rozložíme do udírny na mřížku. Udit může celé brambory, případně je nakrájíme na půlky. Udíme horkým kouřem 2 hodiny.
Uzené žampiony
Očištěné hlavičky žampionů rozložíme na mřížce a udíme horkým kouřem zhruba hodinu (dle velikosti hlaviček), vyuzené osolíme. Hlavičky žampionů je před uzením možné i plnit a udit naplněné. Plnit můžeme směsí dle fantazie, zkusit můžete např. náplň z anglické slaniny, sýra a rajčat (vše nakrájíme na drobné kostičky a promícháme).
Uzený lilek
Lilek zbavíme slupky a nakrájíme na cca 1 cm silné plátky. Plátky rozložíme do udírny na mřížku a udíme horkým kouřem zhruba hodinu. Stejně můžeme vyudit i cuketu.
Ke všem uvedeným uzeným pochutinám, a nejen k nim, se výborně hodí grilovací omáčky, které si snadno také připravíme sami.
Ideální pro uzení specialit je elektrická udírna, ve které přesně nastavíte čas i teplotu uzení.
Grilovací omáčka s majonézou
Pokud vám nestačí pouze hořčice nebo kečup, vyzkoušejte tuto jednoduchou omáčku, kterou vytvoříte během pár minut a která svou chutí příjemně překvapí. Smícháme 3 lžíce kečupu, 3 lžíce majonézy, lžičku hořčice, špetku soli, pepře a grilovacího koření. Vše důkladně promícháme. Pikantní variantu vytvoříme přidáním chilli nebo utřeného česneku.
Druhá omáčka už je na přípravu náročnější, o to víc ale nakonec oceníte její chuť. Výborně se hodí také ke uzeným a grilovaným masům.
Ananasová BBQ omáčka
Potřebné suroviny: 1 ananas (v případě nouze konzerva), 5 rajčat (opět si můžeme pomoci konzervovanými), 2 menší mrkve, 3 stroužky česneku, kousek zázvoru, 1 šalotka, badyán, hřebíček, skořice, kardamon, 5 lžíc jablečného octa, lžička olivovho oleje, cukr, sůl, dle chuti chilli papričky
Na pánvi na olivovém oleji lehce osmahneme nakrájenou šalotku, přidáme nastrouhanou mrkev, nakrájená rajčata a ananas a všechny ostatní ingredience. Vše dusíme cca 15-2,0 minut, poté rozmixujeme do jemna. V případě, že je omáčka řídká, tak ji varem zredukujeme do požadované hustoty. Horkou omáčku plníme do sklenic a hned zavíčkujeme.
Foto: všechny suroviny podusíme na pánvi
Článek byl zobrazen 17386 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.
Další články na téma Recepty
Mexiko v kuchyni
Mexická kuchyně má své základy v pokrmech místních indiánů a nově příchozích dobyvatelů z Evropy, především ze Španělska. Z kuchyně původních obyvatel se dochovaly snad jen kukuřičné placky a pečené ryby. Kultura mayů a aztéků zanechala v dnešní mexické kuchyni stopu v podobě ingrediencí – kukuřice, chilli papriček a rajčat.
Zvěřinové hody
Zvěřina je poměrně dostupným masem, a to ani nemusíte mít v rodině myslivce. Po éře kuřecích plátků s hranolky dnes mnozí rádi opět sáhnou po srnčím guláši nebo zajíci na smetaně.
Jak udit bezpečně a zdravě
Při uzení masa a dalších pokrmů je potřeba dodržovat několik pravidel, které vám zajistí bezpečnost a také chuť a zdravotní nezávadnost vyuzených pokrmů. Jak se vyhnout požáru nebo dehtování kouře?
Zahřejte se v zimě punčem - recepty jsou mnohdy zajímavé
V chladném počasí, jaké venku panuje, by to chtělo něco pořádného na zahřátí, nemyslíte? Co takhle voňavý punč, který zpříjemní dlouhé zimní večery? Tento horký nápoj s kapkou alkoholu si můžete vychutnávat nejen na vánočních trzích, ale lehce si jej připravíte také doma. Seznámíme vás hned s několika jeho chutnými variantami.
Vybíráte kuchyňský robot bez ramene? dTest přináší praktické tipy i postřehy z aktuálního testu
Předností kuchyňských robotů bez ramene bývá pestrá nabídka speciálních nástavců. Díky nim pomohou nejen s přípravou těsta, ale i se šleháním, sekáním, mixováním nebo strouháním. Zástupci nezávislé spotřebitelské organizace dTest podrobili důkladným zkouškám 17 modelů a k užitečným tipům na výběr tak přidávají i poznatky o tom, jak si spotřebiče vedly v praxi.
Několik informací, zajímavostí a mýtů o vejcích
Vejce jsou neodmyslitelnou základní součástí českého jídelníčku a jejich zásoba nechybí téměř v žádné české lednici. Připravujeme si je k snídani, konzumujeme je jako volské oko místo masa, přidáváme je do buchet a koláčů, zdobíme jimi obložené chlebíčky. Mnozí však o vejcích téměř nic nevědí.
Letní drinky z nealko vína
Už jste vyzkoušeli dealkoholizované víno? Pokud ano, tak víte, že chutná stejně dobře jako běžné víno, akorát neobsahuje alkohol, což ocení všichni, kdo alkohol nevyhledávají nebo nesmí. Nealko víno si můžete vychutnávat samotné, nebo si z něj připravit báječné osvěžující letní drinky.
Borůvková inspirace - vyrobte si lahodné džemy, kompoty, sirupy
Sezóna borůvek je v plném proudu a tak pokud máte čas a chuť, vyrazte na hory, nasbírejte si borůvky a něco dobrého si doma uvařte nebo upečte. Kromě výborné chuti mají borůvky také spoustu vitamínů a zdraví prospěšných látek.