Uzení netradičních pokrmů - vyzkoušejte vejce, papriku nebo brambory
22.03.2021
Domácí uzené maso, ryby, klobásy na mnoho způsobů nebo uzený sýr, to vše běžně vyrábí každý majitel udírny. Co ale zkusit vyudit i méně tradiční potraviny? Pár zajímavých tipů na netradiční uzení přinášíme v dnešním článku.
Další články na téma udírny a uzení
Uzení salámů a párků v domácí udírně
Uzení studeneným kouřem - tipy na speciality, které si vyrobíte doma
Recepty na tradiční domácí klobásy 1.
Recepty na tradiční domácí klobásy 2.
Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně
Jak správně udit klobásy v domácí udírně
Uzená vejce
Jednoduchý recept, pro který potřebujete pouze vejce uvařená na tvrdo. Vejce zbavíme skořápky a rozložíme do udírny na rošt. Udíme horkým kouřem do zlatohnědé barvy zhruba 15-20 minut.
Uzená paprika
Masité papriky před uzením zbavíme slupky. Papriky omyjeme, rozkrojíme napůl a zbavíme jadřice. Poté půlky parik zprudka opečeme na pánvi bez oleje, nebo dáme na rozpálený gril. Pečeme nebo grilujeme dokud slupka nezčerná. Horké papriky vložíme do mikroténového sáčku a necháme 10 minut odpočinout. Po vyjmutí sloupneme nebo tupous stranou nože seškrábneme černou opečenou slupku. Takto oloupané papriky udíme horkých kouřem cca hodinu.
Uzené brambory
Další velmi jednoduchý recept, ke kterému potřebujeme jen brambory a sůl. Brambory uvaříme ve slupce ve slané vodě. Uvařené necháme vychladnou a poté je rozložíme do udírny na mřížku. Udit může celé brambory, případně je nakrájíme na půlky. Udíme horkým kouřem 2 hodiny.
Uzené žampiony
Očištěné hlavičky žampionů rozložíme na mřížce a udíme horkým kouřem zhruba hodinu (dle velikosti hlaviček), vyuzené osolíme. Hlavičky žampionů je před uzením možné i plnit a udit naplněné. Plnit můžeme směsí dle fantazie, zkusit můžete např. náplň z anglické slaniny, sýra a rajčat (vše nakrájíme na drobné kostičky a promícháme).
Uzený lilek
Lilek zbavíme slupky a nakrájíme na cca 1 cm silné plátky. Plátky rozložíme do udírny na mřížku a udíme horkým kouřem zhruba hodinu. Stejně můžeme vyudit i cuketu.
Ke všem uvedeným uzeným pochutinám, a nejen k nim, se výborně hodí grilovací omáčky, které si snadno také připravíme sami.
Ideální pro uzení specialit je elektrická udírna, ve které přesně nastavíte čas i teplotu uzení.
Grilovací omáčka s majonézou
Pokud vám nestačí pouze hořčice nebo kečup, vyzkoušejte tuto jednoduchou omáčku, kterou vytvoříte během pár minut a která svou chutí příjemně překvapí. Smícháme 3 lžíce kečupu, 3 lžíce majonézy, lžičku hořčice, špetku soli, pepře a grilovacího koření. Vše důkladně promícháme. Pikantní variantu vytvoříme přidáním chilli nebo utřeného česneku.
Druhá omáčka už je na přípravu náročnější, o to víc ale nakonec oceníte její chuť. Výborně se hodí také ke uzeným a grilovaným masům.
Ananasová BBQ omáčka
Potřebné suroviny: 1 ananas (v případě nouze konzerva), 5 rajčat (opět si můžeme pomoci konzervovanými), 2 menší mrkve, 3 stroužky česneku, kousek zázvoru, 1 šalotka, badyán, hřebíček, skořice, kardamon, 5 lžíc jablečného octa, lžička olivovho oleje, cukr, sůl, dle chuti chilli papričky
Na pánvi na olivovém oleji lehce osmahneme nakrájenou šalotku, přidáme nastrouhanou mrkev, nakrájená rajčata a ananas a všechny ostatní ingredience. Vše dusíme cca 15-2,0 minut, poté rozmixujeme do jemna. V případě, že je omáčka řídká, tak ji varem zredukujeme do požadované hustoty. Horkou omáčku plníme do sklenic a hned zavíčkujeme.
Foto: všechny suroviny podusíme na pánvi
Článek byl zobrazen 22684 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých místDomácí vodíková terapie ImunoH2!
Vodíkové terapie pomáhají při respiračních onemocněních, výrazně ulevují od postcovidových potíží, při chronické únavě a poruchách spánku. Vodíkové inhalace si můžete dopřát v klidu svého domova anebo při návštěvě našeho ImunoH2 centra, Praha 9Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
Další články na téma Recepty

Domácí paprikové klobásy - jednoduché klobásy do domácí udírny
Podzim je čas domácího uzení. Dnes si ukážeme recept na paprikové klobásy s pálivou paprikou, které si snadno vyrobíme v domácích podmínkách. Potřebovat budeme pouze základní kuchyňské vybavení a udírnu.

Jak vybrat elektrickou udírnu?
Elektrické udírny patří mezi ty nejsnáze ovladatelné, a proto stoupá jejich obliba zejména mezi těmi, kteří s uzením začínají nebo se teprve učí. I mezi elektrickými udírnami existují rozdíly ve způsobu topení a regulace teploty. Jednotlivé typy mají pochopitelně své výhody i nevýhody.

Avokádo – tipy na využití i pěstování z pecky
Ještě donedávna bylo avokádo exotickou plodinou, kterou znal u nás jen málokdo. Dnes je však běžně k dostání ve většině supermarketů a tak i my můžeme okusit jeho lahodnou chuť a využívat jeho příznivých účinků na lidský organismus. Kdo má zájem, může si z pecky avokáda vypěstovat také pěknou pokojovou rostlinu.

Grily Weber – nejprodávanější grily v České republice
Grily a grilování se v posledních letech staly nedílnou součástí pohodových letních večerů, zahradních rodinných oslav i víkendů na chatě nebo v kempu. Dopomohl tomu nejen vliv zahraničních trendů, ale hlavně popularizace grilování v oblíbených kuchařských televizních show. Poradíme vám, jak a kde si vybrat ten správný gril, kde načerpat inspiraci a naučit se ty správné postupy a finty pro grilování.

Ve fritovacím hrnci lze smažit i řízky z kapra
Smažení vánočního řízku z kapra ve fritovacím hrnci je jednoduché a výsledek je křupavý a chutný. Přinášíme jednoduchý recept, informace jak kapra naporcovat a další tipy na přípravu nejlepších kapřích řízků.

Zahřejte se v zimě punčem - recepty jsou mnohdy zajímavé
V chladném počasí, jaké venku panuje, by to chtělo něco pořádného na zahřátí, nemyslíte? Co takhle voňavý punč, který zpříjemní dlouhé zimní večery? Tento horký nápoj s kapkou alkoholu si můžete vychutnávat nejen na vánočních trzích, ale lehce si jej připravíte také doma. Seznámíme vás hned s několika jeho chutnými variantami.

Jak vyrobit domácí rostlinné mléko?
Domácí rostlinné mléko lze vyrobit z různých surovin, např. z ořechů, semínek, obilovin, sóji, a získat tak nutričně bohatý nápoj za zlomek ceny, kterou byste za stejné rostlinné mléko zaplatili v obchodě. Jak si doma rostlinné mléko vyrobit a co k tomu budete potřebovat?

Jaký je rozdíl mezi dřevěnou a elektrickou udírnou?
Pokud uvažujete o pořízení nové udírny, určitě stojíte před rozhodnutím, jakou udírnu si vybrat. Možností máte hned několik včetně stavby udírny svépomocí. Dnes se zaměříme na srovnání běžně prodávaných udíren, na udírny dřevěné a elektrické.