Grilovací sezóna je tady!
19.06.2011
Léto je neodmyslitelně spjato s grilováním. Tato metoda přípravy jídla je velmi stará a stále oblíbená. Vůně grilovaného masa, linoucí se ze zahrádek, je pro mnoho lidí zkrátka neodolatelná. Základem úspěchu je výběr grilu a správná metoda grilování.
Jaký gril zvolit?
Na trhu je k dispozici dosti široká škála grilů pro různé grilovací metody. Tou jednoznačně nejtradičnější je grilování na dřevěném uhlí. Dodává masu (či jiné potravině) typickou vůni a chuť, kterou jiné postupy nemohou nahradit. Ačkoliv lékaři někdy mluví o nezdravosti a nevhodnosti této metody, labužníci vědí své a určitě si nenechají klasický způsob přípravy vymluvit.
I grilů na dřevěné uhlí je ovšem mnoho. Nejběžnější a cenově nejdostupnější jsou otevřené grily, buď obdélníkového, nebo kruhového (soudkovitého) tvaru. Jsou k dispozici v několika velikostech s litinovým či plechovým topeništěm. Z hlediska životnosti a odolnosti jsou určitě lepší ty litinové. Pokrm se pokládá na mřížku nad rozžhaveným dřevěným uhlím, podpalování chce trochu cviku. Vyšší třídu kvalitativní i cenovou představují různé značkové nerezové nebo litinové grily. Za zmínku stojí ještě přenosné grily na jedno použití, které si s sebou můžeme vzít třeba na dovolenou nebo na piknik v parku.
Další variantou jsou grily s poklopem, nejčastěji kruhového tvaru. Opět bývají různě veliké. Původní klasika má značku Weber, zejména v hypermarketech však najdete i řadu levnějších, více nebo méně povedených napodobenin. Na těchto grilech můžete jídlo připravovat jak s poklopem otevřeným (tedy stejně jako u grilů výše uvedených), tak také – častěji – uzavřeným. Nechybí regulace pomocí uzavíratelných otvorů pro přístup vzduchu, kterými se mění tah.
Některé typy umožňují také takzvané nepřímé grilování, kdy se grilovaný „objekt“ může dát na strany grilu a připravit pomalejším způsobem, umožňujícím dokonalé propečení.
Kromě těchto grilů na dřevěné uhlí si můžete pořídit i grily plynové či elektrické. Plynové bývají „napájeny“ z bomby a většinou jsou přenosné (vzhledem k dosti velké váze ovšem jen za použití odpovídající síly…). Po zapálení není nutné čekat na rozehřátí zařízení, na litinovém roštu se může ihned grilovat, a po skončení nemusíme vybírat popel. Odpadá tím ovšem specifický rituál příprav a žhavení grilu, který má také svůj půvab, ale hlavně, pokrm postrádá onu charakteristickou „uhelnou“ příchuť a aroma.
Totéž v podstatě platí pro grily elektrické, kde stačí otočit nebo stisknout vypínač a hned můžeme začít. Na rozdíl od obou výše uvedených způsobů lze navíc elektrické grily používat i v interiéru, protože při jejich činnosti nevzniká žádný kouř.
Specifickou variantou jsou grily s lávovými kameny. Většinou jsou rovněž plynové – hořák ohřívá kameny z horniny sopečného původu, na které se grilované jídlo pokládá. Roztopení trvá kolem čtvrt hodinky.
Jaký gril tedy vybrat? Jestliže jste milovníci klasické pečínky vonící dřevěným uhlím, je volba metody jednoznačná. Ať už však kupujete jakýkoliv gril, zvolte zejména velikost přiměřenou vašim potřebám. Budete grilovat ve dvou, nebo pozvete všechny sousedy na zahradní party? Zjistěte si, zda se dá měnit výška roštu, zvažte využití odkládacích ploch, podívejte se na kvalitu zpracování. Pochopitelně velmi záleží rovněž na tom, kolik peněz hodláte za gril utratit.
Při koupi myslete i na vhodné příslušenství. Základním nástrojem jsou kleště pro obracení, buď speciálně k tomu účelu určené, nebo můžete použít např. i dortové.
Co se týče umístění grilu, mělo by být hlavně bezpečné, tedy takové, kdy nehrozí poškození nebo dokonce vznícení okolních předmětů produkovaným teplem, ani převržení.
A co se vlastně dá grilovat? Tak samozřejmě maso, avšak také zelenina (výborná je například cuketa), houby, sýry v alobalu a mnoho dalšího.
Text: Michal Hamšík
Foto: archiv firem Weber, Campingaz
Články s podobnou tématikou
Elektrické teplo domova
Jak a čím nejlépe vytápět váš dům
Big green egg neboli velké zelené vejce
Vybíráme zahradní gril
Zahradní krby
Článek byl zobrazen 13024 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.
Další články na téma Zahrada
Podzim a zima je ideální čas na výběr betonové dlažby
Teplé a slunečné dny jsou pomalu minulostí a venku se věnujeme spíše podzimnímu úklidu a zazimování zahrady. Nic však nebrání tomu, abychom pomalu nezačali přemýšlet, co nás čeká na jaře a do čeho bychom se rádi pustili, hned jakmile se zjara oteplí. Např. si můžeme s pomocí aplikace v klidu vybrat novou betonovou dlažbu kolem domu.
Grilovací sezóna je tady!
Léto je neodmyslitelně spjato s grilováním. Tato metoda přípravy jídla je velmi stará a stále oblíbená. Vůně grilovaného masa, linoucí se ze zahrádek, je pro mnoho lidí zkrátka neodolatelná. Základem úspěchu je výběr grilu a správná metoda grilování.
Pěstujeme ženšen pětilistý
Ženšen pětilistý (Gynostemma pentaphyllum), někdy nazývaný také jiaogulan, znali již staří Číňané. Již po tisíce let je pro své jedinečné účinky používán v tradiční čínské medicíně. Je přírodním prostředkem zpomalujícím stárnutí a s jeho pomocí lze údajně dosáhnout dlouhověkosti.
Co bychom měli v listopadu udělat na zahradě a na balkóně?
Listopad je především období, kdy se zahrada připravuje k zimnímu odpočinku. Na zahrádce urychleně dokončujeme všechny práce, které jsme nestihli v minulém měsíci. Hlavně však připravujeme půdu, ovocné í okrasné dřeviny na přezimování. Na co nezapomenout vám usnadní přehled nejnutnějších prací.
Jarní květinky hlásí, že jaro už přichází
Příroda se probouzí a jaro klepe na dveře, protože jarní květiny pomalu sondují, zda by se už dalo kvést. Sedmikrásky, čemeřice i modrý petrklíč na zahrádkách začínají nesměle vykukovat jako na začátku jara. Zkušení pěstitelé a zahrádkáři už vědí své, ale co nadšení začátečníci? Co se dá v jarním období vysadit, případně jak jarní květiny zkombinovat?
Čerstvé bylinky z vlastní bylinkové zahrádky
Každá kuchařka či kuchař ví, že není nad čerstvé bylinky. Dnes si můžeme koření a bylinky z celého světa koupit sušené v obchodě, ale chuti a vůni těch čerstvých se stejně nic nevyrovná. Mrzí vás, že nemáte zahradu, kde byste si je sami vypěstovali? Nesmutněte, slušnou úrodu můžete mít i za oknem – stačí jen trocha správné péče.
Krásné truhlíky i v zimě
Přípravy na nejkrásnější svátky roku jsou již v plném proudu. Ale není na škodu se občas zastavit a pozorovat nádherně sněhem pocukrované jehličnany, ptactvo, které si přišlo po svou vánoční nadílku nebo zavadit pohledem o svátečně nazdobený truhlík za oknem.
Zahrada a odpočinek u tekoucí vody
I vy můžete odpočívat a relaxovat ve vaší zahradě. Zpěv ptáků, vůně květin, sklenička dobrého vína, zvuk padající vody a jiné zpříjemnění. To je ten pravý odpočinek…