Kompostování na sídlišti? Proč ne!
12.08.2012
Šetrný přístup k přírodě by měl být pro každého z nás samozřejmostí. Naštěstí pro životní prostředí a přírodu vůbec se stále více lidí chová vůči svému okolí opravdu ohleduplně.
Toto chování plně podporuje také občanské sdružení EKODOMOV, které se všemi možnými prostředky snaží zvyšovat podvědomí lidí o kompostování a třídění odpadu a snaží se prosazovat takové technologické postupy výroby, které jsou šetrné k přírodě. Kromě kampaní na podporu jak domácího tak i komunitního kompostování a sběru bioodpadu, zajišťuje také vzdělávací semináře především pro hospodářské pracovníky samospráv měst a obcí a připravuje a vydává materiály, jež provedou každého světem bioodpadu. Jednou z jejich velmi záslužných aktivit je seznámení široké veřejnosti s komunitním kompostováním.
Co je komunitní kompostování?
V podstatě jde o úžasně jednoduché řešení pro všechny obyvatele panelových nebo činžovních domů, sídlišť a velkoměst, ale také třeba škol, prostě všech, kteří nemají vlastní zahrádku, kde by mohli založit kompost. Vychází z předpokladu ochoty určité skupiny lidí žijící například v jednom domě nebo ulici začít se chovat ekologicky. Na místě k tomu určeném se vybuduje kompostoviště, kam mohou všichni bezplatně odkládat bioodpad. Kompostéry jsou navrženy a vyrobeny tak, aby byla zaručena jejich správná funkce. V zemi se nejprve vyhloubí asi dvaceticentimetrová díra. Ta je vyplněna hrubým štěrkem, který odvádí nepotřebnou vodu a zabraňuje hnilobným procesům, s nimiž je spojený nepříjemný a obtěžující zápach. Spodní část je tvořena roštem, díky čemuž se k odpadu nedostanou drobní hlodavci a vršek zakrývá víko, jež zabraňuje zbytečnému promoknutí kompostu. Celý kompostér je chráněn vrstvou izolace bránící jej proti zamrznutí, ale také proti silnému slunečnímu záření v letních měsících. Každý, kdo se přihlásí ke komunitnímu kompostování, dostane od nádoby svůj vlastní klíč, což zabraňuje vhazování jiných než povolených odpadů a tím i znehodnocení práce ostatních. Vzniklý kompost potom využívají občané pro svou potřebu, ať už soukromě k přesazování pokojových a balkonových rostlin, nebo pro hnojení společných ploch před domy.
V současné době je zatím v naší republice jen málo míst, kde se praktikuje komunitní kompostování a je to docela jistě škoda. Kromě jiného bychom totiž ušetřili nemalé peníze za svoz odpadu. V zahraničí je tato forma nakládání s bioodpadem nejenže rozšířenější, ale také jsou občané motivováni jak úsporou za svoz odpadu, tak i finanční podporou od příslušného městského úřadu.
Ale i u nás se blýská na lepší časy. Stále častěji se totiž můžete setkat se speciálními nádobami na bioodpad. Najdete je vedle nádob na plasty, sklo a papír a poznáte je podle popisku i podle hnědé barvy. Tento způsob kompostování se nazývá komunální kompostování a zajišťuje jej obec včetně odvozu a následného zpracování. Pokud vás zajímá, jestli se i vaše město zapojilo nebo zapojí do tohoto projektu, zeptejte se na městském či obecním úřadě.
Domácí kompostování Kompostovat můžete ale i na balkoně, v garáži nebo v předsíni a to za pomoci žížal. Žížaly, jak je obecně známé totiž dokážou přeměňovat zbytky na kvalitní hnojivo. Tedy alespoň některé druhy žížal toto ovládají tak dobře, že je můžete využít i doma. Postačí si k tomu pořídit nádobu z plastu nebo dřeva s otvory na dně o rozměrech minimálně 40x40x15 cm. K dostání jsou ale i přímo vermikompostéry, které jsou tvořeny několika patry pro co nejefektivnější způsob kompostování. Důležitou podmínkou pro úspěch je stálá teplota okolo dvaceti stupňů Celsia a dostatečná vlhkost. V létě je potřeba kompostér se žížalami chránit před přímým slunečním zářením a v zimě zase před promrznutím. Do kompostéru můžete dát zbytky ovoce a zeleniny, opatrně ale s masem a mléčnými výrobky. Na podzim je vhodné sbírat listí, které obsahuje pro žížaly tolik potřebné minerální látky. Pokud začne kompost zapáchat, je zřejmě příliš přemokřen. Zápach i nadbytečné množství vody odstraníte pomocí na kousky natrhaného papíru a případně přidáním žížal. Zápach totiž svědčí také o tom, že se odpad hromadí a žížaly jej nestíhají zpracovávat. Pro čtyřčlennou rodinu postačí půl kila žížal na to, aby rozložily odpad z celého dne.
Co a proč kompostovat?
Kompostovat můžete všechny zbytky z ovoce a zeleniny, listí, plevele, suché květiny, zbytky z kuchyně v podobě kávových a čajových zbytků, zbytky jídel, skořápek od vajec nebo zbytky pečiva. Vhodit do kompostéru můžete také papírové kapesníky nebo ubrousky, vlasy, chlupy, popel ze dřeva nebo starou zeminu.
Pochybujete o tom, jak budete v panelákovém bytě skladovat zbytky jídel? Rozhodně nemusíte. K dispozici vám jsou totiž kompostovatelné sáčky, do kterých jednoduše ukládáte bioodpad a jakmile jej naplníte, vhodíte jej do kompostéru nebo sběrné nádoby na bioodpad. Tyto sáčky je vhodné skladovat ve speciálním koši na bioodpad, který umožní díky odvětrávání efektivní vysoušení odpadu a zabraňuje tak hnilobným procesům. U klasického koše na odpadky není dostatek vzduchu, který odpad vysouší a dochází pak k nežádoucímu hnití a šíření zápachu.
Možná si říkáte, že není potřeba přeci na sídlišti uprostřed rušného velkoměsta zakládat kompost. Avšak než tento projekt odsoudíte, vězte, že v současné době dochází nejen u nás, ale prakticky po celém světě k úbytku organické hmoty v půdě. To způsobuje nedostatečnou kvality půdy a následkem jsou menší výnosy ze sklizní i menší propustnost půdy, což je nebezpečné zvláště při přívalových deštích a lijácích. Dalším nezanedbatelným problémem je docela jistě svoz zbytků bioodpadu na skládky, kde vlivem rozkladu dochází ke vzniku plynů, které výrazně ovlivňují klimatické podmínky. Díky průběžnému rozkladu a procesu tlení je okolí skládek zamořeno nepříjemným zápachem, nemluvě o nebezpečí sesuvu hromad díky rozkladu zbytků. Hrozí také kontaminace spodních vod, ale hlavně se zcela bez užitku zbavujeme užitečných a potřebných látek. Nezanedbatelný je také finanční efekt. Zatímco při domácím kompostování nezaplatíte ani korunu a při komunálním kompostování zhruba 600 korun za tunu odpadu, tak za odvoz na skládku zaplatíte zhruba 2200 korun a za spálení odpadu pak i více jak 3000 korun za tunu. A to už je opravdu rozdíl, který musíme zaplatit ze svých peněženek.
Připravila: Petra Martišková
Foto: Reflex Zlín, Obec Vlašim
Články s podobnou tématikou
Jednoduše na zahradní odpad
Průmyslová hnojiva na našich zahradách
Kompost, kompostování a ekozahrádka
Jak hubit škůdce bez chemie
Podzim na zahrádce
Článek byl zobrazen 19177 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých místDomácí vodíková terapie ImunoH2!
Vodíkové terapie pomáhají při respiračních onemocněních, výrazně ulevují od postcovidových potíží, při chronické únavě a poruchách spánku. Vodíkové inhalace si můžete dopřát v klidu svého domova anebo při návštěvě našeho ImunoH2 centra, Praha 9Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
Další články na téma Zahrada

Mochyně – k dekoraci i k jídlu
Nejednu podzimní zahrádku zdobí oranžové „lampionky“ patřící rostlině známé jako mochyně. Nejčastěji jde o mochyni židovskou, která se pěstuje především jako dekorativní rostlina a může být krásným doplňkem vašeho interiéru. Věděli jste však, že mochyni můžete i jíst? Ale pozor, musí jít o mochyni peruánskou, která je jedlá, chutná a navíc léčivá.

Rustikální ohniště se stane chloubou Vaší zahrady
Také se Vám více líbí tradiční ohniště než zahradní krb? Anebo už ohniště máte a rádi byste mu dodali jiný vzhled? Nechte se inspirovat novinkou – stavebnicí CSB - NATURBLOK OHNIŠTĚ, která dodá Vašemu venkovnímu posezení u ohně nový rozměr.

Stylová dlažba CSB - ALTO jedině od CS-BETON s.r.o.
Hledáte neobvyklou a přitom stylovou dlažbu? Už nemusíte, CS-BETON s.r.o. má pro vás netradiční dlažbu s názvem CSB - ALTO. Ta vyniká skvělými mechanicko-fyzikální vlastnostmi a zároveň dodá vašemu chodníku či jiné dlážděné ploše vysokou estetickou hodnotu.

Únor na zahradě
Příroda je z počasí úplně paf. Jednou se větve stromů prohýbají pod tíhou čerstvě napadaného sněhu, jindy teploměr vyšplhá vysoko nad nulu a vzápětí začnou kvést třešně. Výkyvy teplot nedělají nikomu dobře, tím méně stromům, časně kvetoucím keřům a o choulostivých rostlinách ani nemluvě.

Zahradní květiny IX. – Lilie
Lilie patří mezi nejoblíbenější zahradní květiny zejména pro svou barevnost, rozmanitost a vůni. S kvetoucí cibulovinou, které je doposud známo více než 90 druhů, se na zahrádkách můžeme setkávat od poloviny června do poloviny července.

Čím topit v udírně – dřevem nebo dřevěnou štěpkou
O tom, čím topit v udírně, rozhoduje především typ udírny. Ne každá udírna je stavěná na topení kusovým dřevem a je dobré znát klady i zápory té či oné varianty už při výběru udírny.

Pryšec trojúhlý – oblíbený sukulent, který u nás zdomácněl
Pryšec trojúhlý je oblíbeným sukulentem a ozdobou mnoha domácností. Jde o velmi nenáročnou rostlinu původem z jihu Afriky, která se již zcela přizpůsobila světelným podmínkám u nás a vystačí si s málem. Svým trnitým vzhledem připomíná pryšec trojúhlý kaktus a asi jen málokdo by tipoval, že jde příbuzného vánoční hvězdy.

Je libo masožravou rostlinu?
Film Adéla ještě nevečeřela v nás všech patrně zanechal dojem, že masožravé rostliny jsou nebezpečná monstra, se kterými si zahrává jen dobrodruh. Realita je poněkud odlišná a pěstování masožravek je velmi zajímavým a krásným koníčkem.