Uzení netradičních pokrmů - vyzkoušejte vejce, papriku nebo brambory
22.03.2021
Domácí uzené maso, ryby, klobásy na mnoho způsobů nebo uzený sýr, to vše běžně vyrábí každý majitel udírny. Co ale zkusit vyudit i méně tradiční potraviny? Pár zajímavých tipů na netradiční uzení přinášíme v dnešním článku.
Další články na téma udírny a uzení
Uzení salámů a párků v domácí udírně
Uzení studeneným kouřem - tipy na speciality, které si vyrobíte doma
Recepty na tradiční domácí klobásy 1.
Recepty na tradiční domácí klobásy 2.
Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně
Jak správně udit klobásy v domácí udírně
Uzená vejce
Jednoduchý recept, pro který potřebujete pouze vejce uvařená na tvrdo. Vejce zbavíme skořápky a rozložíme do udírny na rošt. Udíme horkým kouřem do zlatohnědé barvy zhruba 15-20 minut.
Uzená paprika
Masité papriky před uzením zbavíme slupky. Papriky omyjeme, rozkrojíme napůl a zbavíme jadřice. Poté půlky parik zprudka opečeme na pánvi bez oleje, nebo dáme na rozpálený gril. Pečeme nebo grilujeme dokud slupka nezčerná. Horké papriky vložíme do mikroténového sáčku a necháme 10 minut odpočinout. Po vyjmutí sloupneme nebo tupous stranou nože seškrábneme černou opečenou slupku. Takto oloupané papriky udíme horkých kouřem cca hodinu.
Uzené brambory
Další velmi jednoduchý recept, ke kterému potřebujeme jen brambory a sůl. Brambory uvaříme ve slupce ve slané vodě. Uvařené necháme vychladnou a poté je rozložíme do udírny na mřížku. Udit může celé brambory, případně je nakrájíme na půlky. Udíme horkým kouřem 2 hodiny.
Uzené žampiony
Očištěné hlavičky žampionů rozložíme na mřížce a udíme horkým kouřem zhruba hodinu (dle velikosti hlaviček), vyuzené osolíme. Hlavičky žampionů je před uzením možné i plnit a udit naplněné. Plnit můžeme směsí dle fantazie, zkusit můžete např. náplň z anglické slaniny, sýra a rajčat (vše nakrájíme na drobné kostičky a promícháme).
Uzený lilek
Lilek zbavíme slupky a nakrájíme na cca 1 cm silné plátky. Plátky rozložíme do udírny na mřížku a udíme horkým kouřem zhruba hodinu. Stejně můžeme vyudit i cuketu.
Ke všem uvedeným uzeným pochutinám, a nejen k nim, se výborně hodí grilovací omáčky, které si snadno také připravíme sami.
Ideální pro uzení specialit je elektrická udírna, ve které přesně nastavíte čas i teplotu uzení.
Grilovací omáčka s majonézou
Pokud vám nestačí pouze hořčice nebo kečup, vyzkoušejte tuto jednoduchou omáčku, kterou vytvoříte během pár minut a která svou chutí příjemně překvapí. Smícháme 3 lžíce kečupu, 3 lžíce majonézy, lžičku hořčice, špetku soli, pepře a grilovacího koření. Vše důkladně promícháme. Pikantní variantu vytvoříme přidáním chilli nebo utřeného česneku.
Druhá omáčka už je na přípravu náročnější, o to víc ale nakonec oceníte její chuť. Výborně se hodí také ke uzeným a grilovaným masům.
Ananasová BBQ omáčka
Potřebné suroviny: 1 ananas (v případě nouze konzerva), 5 rajčat (opět si můžeme pomoci konzervovanými), 2 menší mrkve, 3 stroužky česneku, kousek zázvoru, 1 šalotka, badyán, hřebíček, skořice, kardamon, 5 lžíc jablečného octa, lžička olivovho oleje, cukr, sůl, dle chuti chilli papričky
Na pánvi na olivovém oleji lehce osmahneme nakrájenou šalotku, přidáme nastrouhanou mrkev, nakrájená rajčata a ananas a všechny ostatní ingredience. Vše dusíme cca 15-2,0 minut, poté rozmixujeme do jemna. V případě, že je omáčka řídká, tak ji varem zredukujeme do požadované hustoty. Horkou omáčku plníme do sklenic a hned zavíčkujeme.
Foto: všechny suroviny podusíme na pánvi
Článek byl zobrazen 17615 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line
Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!
Další články na téma Recepty
Citrusy a jejich význam pro naše zdraví i krásu
Právě v zimním období bychom se měli do nejvíce “dopovat” vitamíny všeho druhu. Jelikož jsou teď obchody plné pomerančů, mandarinek a grepů, měli bychom využít právě jejich síly v boji proti nachlazení. Citrusy však pozitivně působí i na naši krásu, díky nim můžeme mít pleť bez vrásek, lesklé vlasy i pevné nehty.
Francouzské sýry - rozmanitý svět chutí a vůní
Francie je považována za jednu z největších světových sýrových velmocí a sýry, které se v ní vyrábí, jsou dnes známy po celém světě. Konzumace francouzských sýrů patří mezi opravdové gurmánské zážitky. Pokud jste ještě neochutnali Brillat-Savarin, Brebirousse, Morbier či Banon, pojďte to honem napravit.
Burrito - mexická pochoutka mnoha variací
Mexická kuchyně je velmi nápaditá, mísí se v ní různorodé chutě, barvy i druhy koření. Jedním ze základních prvků mexické kuchyně jsou tortilly, což jsou placky z kukuřičné mouky, které mají řadu využití. Slouží k přípravě mnoha typických mexických jídel, mezi něž patří také burrito. Toto ohnivé mexické jídlo si oblíbí snad každý.
Královna paprika v maďarské kuchyni
Když se řekne maďarská kuchyně, mnohým vytane na mysli segedínský guláš. Chyba! Slavný guláš ze zelím totiž vůbec není maďarským pokrmem. Na druhou stranu guláše v maďarské kuchyni opravdu najdeme, říká se tak ovšem husté polévce. Guláš tak, jak jej známe my v Česku, nazývají Maďaři perkelt.
Domácí jogurt je zdravější než kupovaný a výroba jogurtu je snadná
Výroba domácího jogurtu je velmi snadná a při dodržení postupu se vám vždy povede. Domácí jogurt si můžete vyrobit v jogurtovači, pomalém hrnci, nebo v obyčejném hrnci na sporáku. Příprava je jednoduchá, stačí jen vědět, jak na to.
Neapolská pizza s historií - pizza Margherita a pizza Marinara
Recept na výrobu nejlepší neapolské pizzy je přesně daný. Výroba originální pizzy Margherita a její sestry pizzy Marinara je jednoduchý, s minimem surovin, a dokonalým výsledkem.
Osvěžte se v létě variacemi známých drinků
Žádná letní párty se neobejde bez originálních míchaných drinků, které jsou především v parných dnech vítaným osvěžením. Snad každý dnes už zná mojito, které se připravuje z bílého rumu, limetkové šťávy a máty. Vyzkoušeli jste ale třeba už ostružinové mojito nebo mangový fresh? Uvidíte, že jejich příprava není nijak náročná.
Houby v kuchyni - oblíbená houbová jídla a význam hub pro naše zdraví
Houby jsou vítaným doplňkem naší stravy, pravidelně je používáme v kuchyni a připravujeme z nich skvělá jídla. Nemusíme se však omezovat pouze na oblíbené žampiony, u nás se vyskytuje více než 2 tisíce druhů jedlých hub, které jsou chutné a báječně se tak hodí pro kuchyňskou úpravu. Pojďme si představit alespoň některé z nich a několik oblíbených receptů.