Vaříme v páře
24.03.2007
Také vás od vašeho úmyslu přejít na zdravou výživu pokaždé odradí složitost přípravy „zaručeně“ zdravých jídel a ani představa pohanky, tofu a dalších sójových náhražek vás nikterak neláká? Zkuste to jinak. Jezte to, co jste byli zvyklí doposud, jen si jídlo namísto v oleji připravte v páře. Uvidíte, že nic neztratí ze své chuti a vy se přitom neprohřešíte proti zásadám zdravého stravování.
Elektrický parní hrnec nabízí oproti klasickým hrncům mnohem dokonalejší a jednodušší vaření. Díky naprosté všestrannosti v něm můžeme rychle a snadno připravit nejen maso a zeleninu, ale i jakékoliv přílohy. Navíc nepotřebujeme přidávat žádný olej. Vaření v páře tak patří k vůbec nejšetrnějším způsobům úpravy potravin, při kterém zůstává zachována nutriční hodnota i veškeré důležité výživné vlastnosti. Parní hrnec je proto právem považován za ideálního pomocníka při různých redukčních dietách a postupně si tak nachází své místo i v českých domácnostech.
Vaříme v jednom hrnci
Bezkonkurenční výhodou většiny parních hrnců je možnost přípravy několika jídel najednou, aniž by přitom docházelo ke vzájemnému prolínání pachů. Skládají se totiž ze dvou a více na sebe stavitelných mís, jejichž dno tvoří mřížka. Tou proniká do jednotlivých nádob pára a díky tomu se jídlo připravuje rovnoměrně ze všech stran najednou. Mísy jsou připevněny na podstavci, ve kterém je umístěn varný agregát a vanička na vodu. Nezbytnou součástí je i sběrná nádoba na zkondenzovanou páru a extrakty ze surovin. Dobu přípravy nastavujeme pomocí časového spínače a po jejím uplynutí se parní hrnec automaticky vypne. Při vyndavání hotových pokrmů je však třeba dbát zvýšené opatrnosti, abychom se neopařili.
Rychle a úsporně
Pára vzniká do 5 sekund po zapnutí přístroje. Rychlý vznik páry umožňuje tzv. turbokroužek. Jediné, na co si musíme během vaření dávat pozor, je to, aby v podstavci byl neustále dostatek vody. Na její stav nás upozorňuje speciální ukazatel. V případě potřeby ji můžeme snadno doplnit postranními otvory. Mezi další nesporné přednosti je vedle rychlé přípravy i nízká spotřeba energie. Obvyklý příkon přístrojů se pohybuje mezi 650W a 900W.
Také údržba elektrického parního hrnce je poměrně jednoduchá. Jednotlivé části jsou rozebíratelné. Podstavec stačí pouze vysušit utěrkou a obě mísy, ve kterých pokrm připravujeme lze běžně umývat v myčce.
Nejlevnější parní hrnce lze pořídit již od 600 korun, obvyklá cena se však pohybuje mezi jedním a dvěma tisíci, v závislosti na počtu a objemu varných nádob, výkonu přístroje i možnosti nastavení volitelných programů.
Autor: Ing. Kateřina Maňasová
Foto: archiv firem Fagor, Moulinex, Tefal
Články s podobnou tématikou
Jak se vaří v římském hrnci
Fondue není pouze jídlo
Výhody elektrické pečící trouby
Zdravé a chutné vaření na lávovém grilu
Parní trouba - nový způsob vaření
Malý, ale šikovný
Článek byl zobrazen 12609 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!
Další články na téma Kuchyňské vybavení
Vakuování potravin prodlouží jejich trvanlivost
Skladovat potraviny tak, aby nepodlehly rychlé zkáze, uchovaly si chuť a neztratily nic na své kvalitě, umožňuje zmrazení, zavaření nebo nejmodernější a šetrný způsob - vakuové systémy. V době, kdy na zahrádce dozráva nejrůznější ovoce a zelenina a lesy jsou plné hub, vakuování potravin jistě oceníte.
Inteligentní parní hrnce a zdravé vaření
Tepelná úprava pokrmů pomocí páry je jedním z nejzdravějších a nejšetrnějších způsobů přípravy jídel. Zdravé vaření v páře umožňují parní hrnce, které fungují na principu horkovzdušné trouby. Nejenže si díky nim potraviny udrží svou přirozenou chuť, ale také veškeré vitamíny a minerály. Hrnce jsou praktické, úsporné a hodí se do jakékoliv domácnosti.
V čem vařit, když je nabídka tak široká...?
Máte doma nádobí „co kus to originál“ a rozhodli jste se koupit nové? Myslíte si, že je jedno, jak vypadá a z čeho je vyrobeno? Omyl! Správnou volbou nádobí totiž ovlivníte spotřebu energie i své zdraví.
Jak vybrat tlakový hrnec a jaké jsou jeho hlavní výhody?
Tlakový hrnec není v kuchyních žádným nováčkem. Stále se vyrábějí nové a nové verze, což svědčí o tom, že se jedná o spolehlivého a velice praktického pomocníka, jehož klady oceňuje nejedna hospodyňka či kuchař. Díky specifickému způsobu vaření dokáže tlakový hrnec zvaný také papiňák vykouzlit opravdu silné vývary, lahodné omáčky a další pokrmy v mnohem kratším čase než při běžném vaření. Podle čeho lze vybrat opravdu kvalitní tlakový hrnec a jaké jsou jeho hlavní výhody?
Kvalitní nábytek z lamina překoná vlastnostmi masiv i dýhu
Nábytek z laminovaných desek s ABS hranou je tím nejtrvanlivějším a zároveň cenově dostupným, co si na současném trhu s nábytkem můžete vybrat. Pokud je navíc nábytek vyráběn s citem pro funkční a estetickou stránku, bude v bytě nejen dobře vypadat, ale i dlouho a dobře sloužit.
Návrat Remosky do českých domácností
Málokterý kuchyňský spotřebič přežil boom nejrůznějších designově vylepšených a digitalizovaných sporáků, pečících trub a elektrických pánví. Mezi hospodyňkami kdysi kolovaly recepty na úžasné pochoutky připravované v pečence, která byla předchůdkyní remosky, jak ji známe v současné podobě.
Drátěný program UVAX – dejte kuchyni řád
Snad v každé kuchyni či koupelně občas bojujeme s nedostatkem odkládacího prostoru. V těchto chvílích si říkáme, že už konečně musíme pro všechno to náčiní najít stálé místo, aby bylo uloženo přehledně a bylo vždy po ruce. Tento problém nám pomůže vyřešit drátěný program, který je velmi praktický a stane se i vkusným doplňkem interiéru.
Kupujeme hrnce - sada nebo sólo kusy
Nad téměř hamletovským problémem si láme hlavu každá z nás, když potřebuje doplnit nebo plně inovovat svůj kuchyňský inventář. Při rozhodování však hraje roli typ elektrospotřebiče, kvalita nádobí, praktičnost, ale I design a mnohostrannost použití.