Studená polévka z jahod a rebarbory
Když teploty stoupají, hledáme v kuchyni způsoby, jak se ochladit a přitom si pochutnat. Studená ovocná polévka z jahod a rebarbory je netradiční, ale osvědčený způsob, jak spojit svěží ovoce, aromatické koření a jemnou krémovou tečku v podobě šlehačky. Tento recept čerpá z klasických ovocných polévek středoevropské kuchyně, ale díky bílému vínu a pomerančové kůře získává elegantní chuťový profil, který ocení i náročnější gurmáni.
Suroviny
- 4 řapíky rebarbory
- 300 ml bílého vína
- 1 svitek skořice
- cukr podle chuti
- 1 lžička vanilkového cukru
- 400 g čerstvých jahod
- šťáva a nastrouhaná kůra z 1 chemicky neošetřeného pomeranče
- 50 ml smetany ke šlehání (na ozdobu)
- čerstvá máta na servírování
Postup
1. Příprava rebarbory
Rebarboru omyjte a nakrájejte na asi 3 cm dlouhé kousky. Slupky nevyhazujte – vložte je do hrnce spolu s bílým vínem, skořicí a 2–3 lžícemi cukru. Směs přiveďte k varu a nechte mírně vařit přibližně 10 minut.
2. Základ polévky
Směs sceďte přes jemné sítko, slupky vyhoďte a tekutinu nalijte zpět do hrnce. Přidejte nakrájenou rebarboru a povařte dalších 5 minut, dokud mírně nezměkne. Přilijte 300 ml vody, doslaďte dle chuti a přidejte vanilkový cukr. Promíchejte a stáhněte z ohně.
3. Přidání jahod a pomeranče
Očištěné jahody překrojte napůl a přidejte do teplé polévky spolu s čerstvě vymačkanou šťávou a jemně nastrouhanou kůrou z pomeranče.
4. Chlazení a servírování
Hotovou polévku nechte zcela vychladnout, poté dejte do lednice alespoň na 1–2 hodiny. Před podáváním ozdobte kopečkem jemně vyšlehané smetany a čerstvou mátou.