Jak správně udit sýry v domácí udírně
20.01.2024
Uzení sýrů v domácích udírnách je velmi populární, protože si celkem snadno můžete vyrobit pochoutku na rodinnou oslavu nebo jen tak na chuť k pivu či vínu. Při uzení sýrů je dobré dodržovat několik základních pravidel, ale zároveň se nebojte experimentovat s chutěmi, kořením i dobou uzení a najděte si svůj oblíbený recept.
Uzení sýrů je podobně jako třeba uzení masa na grilu spíše kulinářskou úpravou než způsobem konzervace. Cílem uzení je získat pokrm s typickou chutí a vůní, kterou můžeme přizpůsobit naší chuti použitím různých druhů kořenících směsí, bylinek apod.
Pro uzení sýrů jsou nejvhodnější elektrické udírny, kde můžeme sledovat a co nejpřesněji regulovat teplotu na termostatu. Jako topivo je vhodné dřevo nebo piliny, které nejsou příliš aromatické, protože aroma již má samotný sýr, nebo mu jej dodají bylinky, koření, česnek apod.
Udit můžeme prakticky jakýkoliv sýr a záleží pak na tom, zda chceme, aby měl sýr původní konzistenci a tvar a pouze lehkou uzenou vůni, nebo jej chceme opravdu udit při vyšší teplotě. Z hlediska teploty rozlišujeme tedy zauzení při nižších teplotách (kolem 30 st. C) a potom uzení při vyšší teplotě (60 – 80 st. C), kdy se sýr vlivem vyšší teploty roztopí a získá tvar nádoby nebo střeva, ve kterém jej udíme. Udit lze ve vhodné nádobě, např. misce, ve které sýr vložíme do udírny, nebo ve speciálním uditelném střevě, nebo v punčoše. Celulózové střívko určené na uzení koupíte v obchodech s řeznickými potřebami, a nějakou punčochu zpravidla najdeme doma v prádelníku.
Příprava sýra na uzení
Pokud chceme sýr pouze lehce zaudit, stačí nastavit udírnu na nižší teplotu a sýr ve vhodné nádobě dát do udírny. Tímto způsobem lze zaudit sýry s plísní na povrchu i uvnitř, nebo jakékoliv jiné sýry (eidam, goudu, kolibu, korbačíky, scamorzu, tofu apod.). Sýr zauzený tímto způsobem získá jemnou vůni a chuť.
Další možností je uzení sýrů při vyšších teplotách. Nejčastěji se používají sýry jako eidam nebo gouda, můžeme ale také smíchat více sýrů dohromady – eidam s trochou nivy apod. Sýry nahrubo nastrouháme, smícháme s kořením, bylinkami, česnekem, chilli, sekanými vlašskými ořechy, zkrátka s oblíbenou směsí koření a dalších příměsí a plníme do připravených střev na uzení sýra (která před plněním na 30 minut namočíme do vody) nebo do punčochy. Konce zavážeme provázkem, ideálně opět určeným k uzení. Střeva mají tu výhodu, že se po vyuzení a vychladnutí dobře loupou, případně krájejí, povrch sýra je hladký. Můžeme také vybírat ze střev různých velikostí a udělat si tak tenčí nebo silnější váleček sýra.
V případě, že použijete punčochu, je dobré ji složit do více vrstev nebo použít více punčoch vložených do sebe. Punčocha pak lépe drží tvar a předejdeme také možnému protržení. Méně vrstev ovšem znamená lepší prouzení. Po naplnění punčochu zavážeme a zavěsíme do udírny.
Udírna by měla být předehřátá pouze na 20 - 30 stupňů a teplotu budeme pomalu zvyšovat. Pokud bychom dali sýry do udírny o teplotě např. 70 stupňů, sýr se ihned tzv. zatáhne a neproudí se uvnitř. První půlhodinu si vystačíme se studeným kouřem a poté pozvolna zvyšujeme teplotu max. na 80 stupňů, aby sýr neprotekl. Sýry udíme přibližně 3 -4 hodiny, delší uzení rozhodně není na závadu. Poté je necháme zcela vychladnout, aby si zachovaly tvar.
Při uzení sýrů se nebojte experimentovat. Jen metodou pokusů s ingrediencemi a dobou uzení se dopracujete k lahodnému sýru.
Oblíbené variace domácího uzeného sýru
Domácí uzený mix sýrů
Na kostičky nakrájíme (nebo nastrouháme) 2 díly eidamu, 1 díl nivy a 1 díl čedaru. Sýry promícháme a plníme do udících obalů. Po vyuzení má tato kombinace sýrů dáky čedaru a nivě zajímavou mozaiku i chuť.
Domácí uzený sýr s vlaškými ořechy
Nakrájíme nebo nastrouháme sýr (eidam, čedar, nebo jiný dle chuti) a přidáme vyloupané vlašské ořechy. Promícháme a plníme do obalů. Udíme stejně jako jiné sýry.
Uzený sýr se zeleným pepřem
Nakrájíme nebo nastrouháme sýr (druh dle vlastních preferencí) a přidáme zelený nakládaný pepř. Opět promícháme a plníme do udících obalů.
Uzený čeder s goudou a s papričkou jalapenos
V poměru 1:1 nakrájíme sýr čedar a gouda, přidáme na kousky nakrájené naložené papričky jalapenos. Promícháme, plníme do obalů a vyudíme. Získáme lahodný uzený sýr s pěknou mozajkou a lehce pikantní chutí.
Do sýra můžete přidat také zelené nebo černé olivy, najemno nakrájenou slaninu, jiné druhy ořechů, čerstvé bylinky, papriku apod. Ovšem všeho s mírou. Pozor dejte na to, ž epři přidání velkého mhožství sypkých přísad hrozí, že se sýr nespojí a zůstanou v něm suchá místa s kořením.
Vyuzený sýr skladujte po vychladnutí v ledničce.
Článek byl zobrazen 98511 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line
Široká nabídka sedacího nábytku, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.
Další články na téma Recepty
Už jste ochutnali klokaní maso?
Na našem trhu se v poslední době rozšířilo klokaní maso. Můžeme jej zakoupit hned v několika sítích masen i supermarketů a do jídelníčků jej řadí vedle mnoha restaurací i několik cateringových firem, které vaří ve velkém pro jídelny, menzy a bufety. Málokdo však ví, jak klokaní maso chutná a jaké je jeho složení v porovnání s ostatními druhy masa. A proto si o něm pojďme popovídat.
Borůvková inspirace - vyrobte si lahodné džemy, kompoty, sirupy
Sezóna borůvek je v plném proudu a tak pokud máte čas a chuť, vyrazte na hory, nasbírejte si borůvky a něco dobrého si doma uvařte nebo upečte. Kromě výborné chuti mají borůvky také spoustu vitamínů a zdraví prospěšných látek.
Levandule – poklad na zahradě, v ložnici i v kuchyni
Klasická levandule (lavandula) patří k velmi oblíbeným trvalkám. Pokud bychom se vydali za hledáním důvodů její oblíbenosti, určitě by to byla nádherná intenzivní vůně, okouzlující vzhled a barva a v neposlední řadě také její mnohostranné využití. Ačkoli je pro nás levandule spjata povětšinou s oblastí francouzské Provence, existuje již i u nás levandulová farma a levanduli si koneckonců můžete vypěstovat sami.
Punč, grog, svařák a další nápoje pro zahřátí
Při pohledu z okna vás v těchto romantických leč chladivých dnech jistě napadne, že by to chtělo něco dobrého pro zahřátí. Vedle čaje s rumem či slivovicí se nabízí i luxusnější a lahodnější nápoje, které zvládnete připravit sami.
Letní drinky z nealko vína
Už jste vyzkoušeli dealkoholizované víno? Pokud ano, tak víte, že chutná stejně dobře jako běžné víno, akorát neobsahuje alkohol, což ocení všichni, kdo alkohol nevyhledávají nebo nesmí. Nealko víno si můžete vychutnávat samotné, nebo si z něj připravit báječné osvěžující letní drinky.
Thajská kuchyně
Thajsko má jednu nesmírnou výhodu, která se projevuje i v rozmanitosti kuchyně, a tou je podnebí. V Thajsku nalezneme hojně rostoucí tropické druhy ovoce a zeleniny, stejně jako moře bohaté na ryby a mořské plody.
Dobroty z ostružin – nejoblíbenější ostružinové recepty
Druhou polovinu prázdnin a také začátek školního roku nám zpříjemňují ostružiny - chutné ovoce, které se vyskytuje nejen na zahradách, ale také na loukách u lesa. Pokud je nechcete trhat z keříku přímo do pusy, nebo si je dát jen tak s cukrem, můžete je využít na přípravu řady dobrot. Máme pro vás pár tipů na ostružinové dobroty.
Rozmanité druhy rostlinných olejů pro zdraví i chutnější vaření
Když jdete koupit stolní olej, možná také už automaticky sáhnete po klasickém slunečnicovém či řepkovém oleji, maximálně pak po oleji olivovém. Na trhu je však dnes mnoho dalších druhů rostlinných olejů, které je možné používat v kuchyni. Co takhle zkusit olej lněný, avokádový, nebo třeba bodlákový?