Zázrak jménem mulčování aneb kdy, jak a co mulčovat?
05.08.2016
Mulčování by dle odborníků mělo patřit na každou zahradu. Chrání prý zahradníkova záda, protože takto ošetřené rostliny nemusí tolik okopávat, ale i jeho peněženku, protože ušetří na chemické ochraně.
Mulčování je agrotechnická metoda spočívající v obsypání nebo pokrytí okolí rostliny materiálem, kterým pak nejsou schopny prorůst nežádoucí rostliny (plevele), a která rostliny také ochrání před nepříznivými vlivy počasí v podobě slunečního záření popřípadě eroze způsobené větrem nebo deštěm.
Barevné mulčovací kůry, foto: Agro CS
Mulčovací materiál
Pod pojmem mulčovací materiál si většina z nás představí mulčovací kůru, která je ovšem vhodná jen pro některé rostliny. Protože většinou pochází z kůry jehličnatých stromů, tak rostliny překyseluje, což se jiným než kyselomilným rostlinám, kterým je například rododendron, nebude líbit. Mulčovací materiál můžeme obecně rozdělit do dvou druhů: organický a anorganický. Mezi organický patří sláma, štěpka, piliny či čerstvě posečená tráva. Anorganický je pak štěrk nebo kačírek. Nespornou výhodou všech zmíněných materiálů je jednak skutečnost, že jejich aplikace je vhodná pro většinu rostlin, ale i to, že v kombinaci s rostlinami dobře vypadají. Mulčování má ovšem i svá rizika. V především organických materiálech si libují škůdci jako například při vlhkém počasí slimáci. Na druhé straně v mulči žije hodně jejich přirozených nepřátel v podobě různých brouků a obojživelníků, kteří si na malých slimácích a jejich vajíčkách rádi pochutnávají.
Mulčování stromků listím (foto: zahradni-hnojiva.cz) a klasické mulčování kůrou jehličnanů
Mulčování trvalek
Na podzim mulčování nejvíce využijeme při výsadbě trvalek, kterým se velmi daří pod mulčovací štěpkou, která je na rozdíl od zmíněné kůry jehličnatých stromů vyrobena z kůry stromů listnatých a pro nově vysazené trvalky je tak vhodnější. Příprava záhonu na mulčování trvalek v první řadě spočívá v jeho odplevelení. Následně záhon prokypříme a v případě suché půdy ho i zavlažíme vodou. Výšku mulče většinou volíme ve výšce 5 až 10 centimetrů a dbáme na to, aby se mulč čerstvě vysazených rostlin nedotýkal, protože by jim mohl uškodit. Pro svůj organický původ se mulčovací štěpka rozkládá a na stanovišti vydrží rok až dva. Výhodou trvalkových záhonů ale je, že se rozrůstají a zapojují, takže po roce budeme potřebovat štěpky mnohem méně.
Mulčovací štěpka, foto: mp-bag.cz
Mulčování slámou
Dalším druhem mulče, který můžeme na zahradě využít, je sláma, která najde své opodstatnění především v jahodových záhonech. V době plození plody ochraňuje před znečištěním a s ní spojenou hnilobou. Sláma je poměrně krátkodobý mulč, vydrží maximálně do příští sezony, ale jejím přínosem je, že během jejího rozkladu se půda obohacuje o humus. Opět ji aplikujeme do výšky 5 až 10 centimetrů.
Mulčování slámou, foto: potravinové zahrady
Mulčování čerstvě posekanou travou
Jako mulč můžeme použít i čerstvě posekanou trávu. Její výhoda spočívá v tom, že je bohatá na dusík, takže tímto mulčem i přihnojujeme. Své opodstatnění takový mulč má v zeleninových záhonech – u rajčat, dýní či okurek, ale můžeme ji využít i k mulčování keřů a stromů. Trávou ale mulčujeme pouze v tenké vrstvě, a to maximálně 3 až 4 centimetry, při vyšší vrstvě by nám tráva mohla zahnívat a zapáchat.
Mulčování kamínky (kačírkem)
Posledním materiálem, kterým na zahradě můžeme mulčovat, je štěrk nebo kačírek. Kamínkový mulč má výhodu v tom, že se jako ostatní mulč neztrácí a navíc také dobře akumuluje teplo. Proto se hodí k různým středomořským rostlinám nebo bylinkám. Kamínky mají tu výhodu, že působí velmi dekorativně, obzvláště v kombinaci se středomořskými rostlinami. Aplikujeme je opět do výšky 5 až 10 centimetrů. Většina zahradníků je zvyklá, že se pod kamínky pokládá černou netkanou textilii. Ta sice brání růstu plevelů, ale i bohužel i rozrůstání samotných rostlin a tím pádem se záhon trvalek hůře zapojuje.
Mulčování kačírkem, foto: travnik-realizace.cz
Autor: Jana Tržilová
Další články z rubriky Zahrada
Červen v zahradě - čas sklizně, řezu, i boje se škůdci
Robotické sekačky – luxusní hračka nebo opravdu užitečný pomocník?
V čem nám pomohou zahradní drtiče a štěpkovače?
Materiály zahradních cest a chodníků – je libo kámen, beton nebo dřevo?
Článek byl zobrazen 38781 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých místDomácí vodíková terapie ImunoH2!
Vodíkové terapie pomáhají při respiračních onemocněních, výrazně ulevují od postcovidových potíží, při chronické únavě a poruchách spánku. Vodíkové inhalace si můžete dopřát v klidu svého domova anebo při návštěvě našeho ImunoH2 centra, Praha 9Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
Další články na téma Zahradnictví a zahradnické potřeby

Mulčování je přínosné, ale nese i svá rizika
Velice populární součástí obhospodařovávání zahrady se v posledních letech stalo takzvané mulčování. Jedná se o pokrývání půdy organickou či anorganickou směsí, které vylepšuje růst rostlin, zkvalitňuje zeminu a zabraňuje růstu plevele. Ale je důležité umět vyrobit správný mulč, jinak by mohl i uškodit!

Jarní a velikonoční květinové dekorace – inspirujte se!
Velikonoce jsou klasickým symbolem jara, ale také časem, kdy se aranžérským možnostem rozhodně meze nekladou. Přímo vyzývají k naší kreativitě a k tomu užívat si pestrých, zářivých a kontrastních barev a symbolů jara jako jsou kvetoucí cibuloviny, vajíčka, peří, větvičky, košíčky, zajíčci a mnohé další symboly.

Budujeme skalku
Ledabylé pohození pár kamenů do svahu ještě nečiní ze zahrádky skalku. Aby se rostlinám dařilo a skalka nám dělala radost, musíme její budování a starost o ni podřídit určitým pravidlům.

Hledáte stálezelený živý plot? Zasaďte si bobkovišeň
Bobkovišeň lékařská Novita je okrasný keř, který se skvěle hodí pro živé ploty i v našich klimatických podmínkách. Je to totiž stálezelený a plně mrazuvzdorný až do -24°C. Jak bobkovišeň vypadá, do jaké výšky dorůstá a jak se o ní správně starat?

Zahradní květiny XI. – Kakosty
Když se řekne kakost, mnozí si vzpomenou na svůj herbář ze základní nebo střední školy a na luční drobnou květinku zvanou kakost smrdutý. Nenechte se však zmýlit - kakostů je totiž kolem tří set druhů a mnohé z nich jsou hojně pěstovány na zahradách a skalkách.

Jak si poradit při přesazování kaktusů
Ruce plné trnů a polámaný kaktus v půdě, která brzy ztvrdne jako kámen. Tak takhle ne přátelé. Kaktusy se dají přesadit docela snadno a lépe, jen je třeba vědět jak na to. Ostnaté rostlinky mají trochu jiné nároky na pěstování než ostatní pokojové květiny. Aby pěkně rostly, musíme vybrat správnou velikost květináče a dopřát jim vhodný substrát.

Pěstování borůvek na balkóně – jaké jsou nejoblíbenější odrůdy?
Borůvky patří mezi nejoblíbenější ovoce pěstované v nádobách. Daří se jim na balkónech i terasách, a pokud zvolíte vhodnou odrůdu, můžete si pochutnávat na plodech bohatých na vitamíny celé léto. Pěstování je poměrně jednoduché a nevyžaduje kromě kyselejší půdy žádnou zvláštní péči. A s výsadbou můžete začít už v březnu.

Pěstování vinné révy na zahrádce
Vinnou révu na zahrádce většinou nepěstujeme za účelem výroby vlastního vína, ale k přímé konzumaci hroznů. Při výběru vhodné odrůdy je nejdůležitější zohlednit tuzemské klima a podmínky k pěstování, které máte na vaší zahradě. Ideální jsou odrůdy zdravé a mrazuvzdorné, s chutnými aromatickými hrozny.