Panna cotta s rebarborou

30.11.2024 / redakce

Panna cotta je jedním z nejjednodušších a zároveň nejefektnějších dezertů, který si našel cestu z italské kuchyně do celého světa. Spojení jemného smetanového krému s výraznou ovocnou složkou vytváří dokonale vyvážený chuťový zážitek. V této variantě se klasická panna cotta snoubí s nakyslou a svěží rebarborou, která dezertu dodává sezonní charakter i krásnou barvu. Skvělý recept pro slavnostní chvíle i lehké letní pohoštění.

Suroviny

Na panna cottu:

  • 500 ml smetany ke šlehání (min. 33 % tuku)
  • 3 plátky želatiny
  • 1 vanilkový lusk
  • 1 malý kousek celé skořice
  • 4 lžíce krupicového cukru

Na rebarborovou složku:

  • 4–5 řapíků rebarbory
  • ½ l vody
  • 250 g krupicového cukru

Postup

1. Příprava panna cotty
Do kastrolu nalijte smetanu, přidejte cukr a míchejte, dokud se nerozpustí. Želatinu namočte do studené vody, po chvíli ji vyndejte, nechte okapat a přidejte ke smetaně.

2. Dochucení
Ke smetaně vložte vanilkový lusk a kousek skořice. Směs zahřívejte na mírném ohni – nesmí se vařit! Udržujte teplotu kolem 80 °C a pravidelně míchejte asi 15 minut.

3. Ztuhnutí
Vanilkový lusk vyjměte a směs nalijte do malých skleniček nebo formiček. Dejte chladit do lednice na 4–6 hodin, dokud krém neztuhne.

4. Příprava rebarbory
Oloupejte rebarboru a nakrájejte ji na menší kousky. V hrnci ji povařte s vodou a cukrem, dokud nezměkne. Vznikne jemně sladký ovocný přeliv.

5. Servírování
Na ztuhlou panna cottu navršte porci dušené rebarbory a přelijte trochou šťávy. Dezert ozdobte podle chuti – například lístkem máty nebo jedlými květy.

Dezerty a moučníky - další recepty