Rebarborový dort

28.11.2024 / Jindřiška

Rebarbora je v českých kuchyních stálicí zejména v období pozdního jara a začátku léta. Pokud hledáte jednoduchý a přitom lahodný dezert, který propojí jemnost máslového těsta s osvěžující kyselkavou chutí rebarbory, je tento rebarborový dort tou pravou volbou. Příprava je snadná a výsledek nadchne svou vláčností i kontrastem chutí. Tento dort je skvělý jako sladká tečka po obědě i jako dezert ke kávě.

Suroviny

  • 5 vajec
  • 210 g moučkového cukru
  • 160 g másla
  • 200 g hrubé mouky
  • ½ balíčku prášku do pečiva
  • ½ balíčku vanilkového cukru
  • 300 g rebarbory
  • moučkový cukr na posypání

Postup

1. Příprava těsta
Oddělte žloutky od bílků. Žloutky vyšlehejte s moučkovým cukrem a změklým máslem do světlé pěny. Poté postupně přidávejte prosátou hrubou mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Z bílků ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho vmíchejte do připraveného těsta, aby bylo nadýchané.

2. Příprava rebarbory
Očistěte rebarboru, oloupejte ji a nakrájejte na menší, přibližně centimetrové kousky. Promíchejte je s vanilkovým cukrem.

3. Pečení
Dortovou formu vymažte máslem a vysypte moukou. Nalijte do ní těsto a na jeho povrch rozložte připravenou rebarboru.
Pečte v předehřáté troubě na 170 °C přibližně 40 minut, dokud nebude těsto pevné a povrch lehce zlatavý.

4. Dokončení dortu
Upečený dort nechte vychladnout a poté jej lehce poprašte moučkovým cukrem.

Dezerty a moučníky - další recepty