Avokádo – bohatý zdroj minerálů i pěkná pokojová rostlinka
28.02.2016
Ještě donedávna bylo avokádo exotickou plodinou, kterou znal u nás jen málokdo. Dnes je však běžně k dostání ve většině supermarketů a tak i my můžeme okusit jeho lahodnou chuť a využívat jeho příznivých účinků na lidský organismus. Kdo má zájem, může si z pecky avokáda vypěstovat také pěknou pokojovou rostlinu.
Původem jsou avokáda z Jižní Ameriky, ale španělští kolonizátoři se postarali o jejich rozšíření i na ostatní kontinenty. Nejdříve se objevily v Západní Indii, poté na Kanárských ostrovech a některých dalších ostrovech v Atlantském oceánu. Na počátku 20. století byly založeny rozsáhlé avokádové plantáže v Kalifornii a dodnes je tak tento americký stát jedním z předních producentů této plodiny. Na evropský trh se pak dostávají převážně avokáda ze Španělska, nebo Izraele. Avokádo je stálezelený strom z čeledi vavřínovitých, dorůstající výšky šesti až dvaceti metrů. Zralé avokádo je velké 7 až 20 cm, má tmavě zelenou až hnědou barvu, uvnitř je měkké a světle žluté. Dužina by u zralého kusu měla být měkká a dobře roztíratelná. Uprostřed plodu se nachází 3 až 5 cm veliká pecka, která je nejedlá. Na jednom stromě vyroste až 120 plodů, které mohou vážit podle druhu avokáda od 100 gramů až po 1 kilogram.
Avokádo a lidské zdraví
Plody avokáda neboli hruškovce přelahodného (Persea americana) v České republice již zcela zdomácněly a tak toto ovoce používá v kuchyni stále více lidí. Avokádo se objevuje především na jídelníčku těch, kteří se zajímají o zdravou výživu. Avokádo je totiž bohatým zdrojem různých minerálních látek, jako je draslík, fosfor, měď, ale také obsahuje spoustu vitamínů, například vitamin C, E, K, H, B3 a B5 (kyselina pantothenová). Nechybí v něm ani foláty, luteiny a beta-sitosterol. V dužině je dále obsaženy kvalitní tuky, jako kyselina olejová, palmitová či linolová. Přestože má avokádo vysokou energetickou hodnotu a obsahuje velké množství tuků, hodí se i do dietní stravy, protože tuky jsou rostlinného původu. Jsou tedy zdravé a zároveň člověka nasytí. Avokádo neobsahuje cukry a je tedy v rozumné míře vhodné i pro diabetiky. Konzumace avokáda pozitivně působí při chorobách kůže a sliznic, dále pomáhá posilovat srdce, snižovat krevní tlak a má příznivé účinky také při nemocech jater, ledvin a močových cest. Dále také avokádo snižuje obsah cholesterolu v krvi. Dužnina z avokáda se také uplatňuje v kosmetice, kde se z ní vyrábí pleťové masky.
Vybíráme avokádo
Při nákupu avokáda je třeba zkontrolovat, aby na něm nebyly žádné tmavé skvrny ani příliš měkká místa. Zralé avokádo sice má být měkké, ale ne příliš kašovité. V obchodech se ale častěji setkáme s plody spíše nezralými a tvrdými, které se nedají použít, protože nezralá dužina je hořká. Pokud si koupíme tvrdé avokádo, musíme jej nejdříve nechat dozrát a změknout. Stačí jej uložit do papírového pytlíku, nebo do novin a nechat 2 až 3 dny v pokojové teplotě. Teplota pro skladování avokáda nesmí klesnout pod 10 stupňů Celsia, jinak by plod začal uvnitř černat. Rozhodně není dobré jak čerstvé avokádo, tak i pokrmy z něj připravené dávat do mrazáku. Možné je skladování v nejspodnější části lednice a to maximálně po dobu 3 dnů.
Použití avokáda v kuchyni
Avokádo je velmi chutné jak syrové, tak i tepelně upravované, proto má v kuchyni široké možnosti využití. Přestože jde botanicky o ovoce, nemá sladkou chuť, ale připomíná spíše ořechy. Avokádo můžeme použít tedy ve studené i teplé kuchyni, dá se z něj udělat zdravá a chutná pomazánka, dresink, salát či polévka. Někde avokádo používají i na přípravu zákusků, zmrzlin či osvěžujících nápojů. Avokádo by se mělo zpracovávat podle následujícího postupu. Ovoce umyjeme, podélně nakrojíme kolem pecky ostrým nožem, nakrojené půlky proti sobě vytočíme, až se dužina kolem pecky uvolní a zůstanou nám v rukou dvě půlky. Poté opatrně vyjmeme pecku, která zůstala v jedné půlce. Lžící pak vydlabeme dužinu a připravíme z ní, na co máme chuť, tady je pár tipů:
Jednoduchá pomazánka z avokáda
Dužinu „rozpatláme“ vidličkou případně rozmixujeme, přidáme k ní nastrouhanou mrkev a nakrájenou cibulku. Osolíme, opepříme a máme hotovo.
Studená avokádová polévka
Potřebujeme: 4 avokáda, 2 lžíce citronové šťávy, stroužek česneku, 2 středně velké červené cibule, 1 feferonku, 350 ml zeleninového vývaru, 200 ml minerální vody, 2 lžíce sekaného koriandru, 150g krevet, sůl, pepř
Postup: Dužinu avokáda nakrájíme na kostky a pokapeme citronovou šťávou. Oloupeme a nakrájíme cibuli a česnek, rozpůlíme feferonku a vybereme z ní semena. Vše společně rozmixujeme na jemnou kaši, přilijeme studený vývar a minerální vodu. Osolíme, opepříme a dáme do ledničky uležet. Při podávání polévky do ní vmícháme koriandr a uvařené krevety.
Avokádo plněné kuřecím masem
Potřebujeme: 2 avokáda, citronovou šťávu, 50 g hořčice, proužky kapie na ozdobu, 300 g pečeného kuřecího masa, majonézu, pepř, sůl, petrželku a 50 g zakysané smetany
Postup: Avokáda podélně rozkrojíme, vybereme z nich dužninu, nakrájíme ji na nudličky a zakapeme citronovou šťávou. K dužnině přidáme na nudličky nakrájené pečené kuřecí maso, přimícháme majonézu, zakysanou smetanu a hořčici. Ochutíme pepřem a solí. Kuřecí směsí poté naplníme půlky avokád a ozdobíme snítkami petrželky a nudličkami kapie.
Zapékané avokádo
Potřebujeme: 1 avokádo, bazalku, 1 červenou cibuli, 1 stroužek česneku, lístky čerstvé máty, 100g mozzarelly, olivový olej, mletý bílý pepř, 3 malá rajčata a sůl.
Postup: Na rozehřátém oleji krátce osmahneme drcený česnek a cibuli, kterou jsme nakrájeli na kolečka. Avokádo rozpůlíme a vyndáme z něj pecku. Do dutiny avokáda vložíme lžičku osmažené cibule s česnekem, čtvrtky rajčat a několik plátků mozzarelly. Osolíme, opepříme a v rozehřáté troubě zapékáme asi 5-7 minut, aby se avokádo prohřálo a sýr rozpustil. Před podáváním ozdobíme lístkem bazalky a podáváme s bílým pečivem.
Pasta Guacamole
Potřebujeme: 2 avokáda, 1 cibuli, 2 stroužky česneku, šťávu z 1 limetky, bílý pepř, 2 oloupaná rajčata, sůl, případně pálivou omáčku
Postup: Dužninu avokád rozmačkáme v misce na kaši, přidáme k nim nadrobno nakrájenou půlku cibule, na kostičky nakrájená rajčata, promícháme a dochutíme prolisovaným česnekem, solí a citrónovou šťávou. Kdo má rád pálivá jídla, může si přidat trošku pálivé omáčky.
Moc dobře guacamole chutná zapečené na bagetce nebo pita chlebu s plátkem hermelínu navrchu.
Jak si vypěstovat avokádo?
Pokud vás napadlo, že si vypěstujete vlastní avokádo, pak vězte, že to není nijak jednoduché, ale ani ne nemožné. Chce to jen trochu více trpělivosti a péče, než u jiných rostlin. Pokud jste si ponechali avokádovou pecku s tím, že si ji prostě jen jednoduše zasadíte do hlíny, pak zabrzděte – avokádo se již od počátku pěstuje tak trochu nezvykle. Nejdříve nám musí pecka vyklíčit a to není jen tak.
Jakmile vyndáme nepoškozenou pecku z ovoce, musíme dobře umýt čistou vodou od zbytků dužiny. Poté ji můžeme připravit k naklíčení a k tomu potřebujeme malou skleničku, několik párátek, vodu a samozřejmě onu pecku. Pecku postavíme špičatější částí nahoru, odkud budou vyrůstat lístky, zatímco z dolní části porostou kořeny. Pecka však potřebuje specifické zacházení, musí být jen z poloviny ponořená ve vodě, aby začala klíčit. Jak to udělat, aby se semínko celé neponořilo? Je třeba vzít párátka a ze stran je zabodnout do pecky tak, aby pevně držela. Podobně jako tomu děláme, když stavíme zvířátka z kaštanů. Takto připravenou pecku položíme na okraj malé skleničky, kterou jsme naplnili vodou. Pecka tak bude jen z poloviny ponořená ve vodě. Jednou za dva dny je třeba vyměnit vodu, nebo vodu doplnit. Pecka potřebuje co nejvíce světla, proto ji postavíme na okenní parapet. Asi za 2 týdny se začne zespod pecky drát první klíče a za 3 až 6 týdnů pak začne ze špičky vylézat stonek. Avokádovou pecku bychom měli ve fázi klíčení udržovat asi 3 měsíce.
Naklíčenou pecku avokáda je dobré sázet mezi únorem až dubnem. Semínko je třeba zasadit do dobré zahradní směsi rašeliny a písku (poměr 1:1). Špička semínka by měla ze substrátu vyčnívat, aby mohl šlahoun bez problémů růst. Rostlina roste poměrně rychle a může mít i více kmínků. V půl roce bude mít okolo 50 cm a objeví se první větve. Zalévat je třeba pravidelně odstátou vodou, půda musí být vlhká, ale nikoliv přemokřená. Optimální je teplota okolo 25 stupňů, v zimě, kdy má rostlina vegetační klid, může být umístěna v místnosti, kde teplota neklesá pod 10 stupňů Celsia. V létě je možné avokádo dát ven do polostínu, ideální je jihovýchodní orientace bez přímého slunečního žáru.
Živiny pravidelně co tři týdny doplňujeme hnojením pomocí speciálního hnojiva na palmy. Na jaře je možné rostlinu na vrhu seříznout, což zajistí její rozvětvení. Vzhledem k tomu, že sucho může způsobovat opadávání listů, je dobré rostlinu pravidelně rosit. Avokádo nemá příliš rádo přesazování, proto je dobré semeno zasadit předem do většího květináče. Prvních květů se zdatný pěstitel může dočkat ve čtvrtém roce pěstování, ale většinou k tomu v našich podmínkách dochází ještě později, klidně až za 8 let. Avokádo má nenápadné květy a problémem bývá jejich opylování. Je možné to zkusit obyčejným štětečkem, ale pokud se nezadaří, nevadí. Hruškovec patří mezi rostliny, které plodí, i když se opylení nepovede – rozdíl je pouze v tom, že v plodech nejsou pecky. Pokud se o rostlinu budete dobře starat a poskytnete ji vše, co potřebuje, můžete se tedy dočkat i plodů.
Upozornění pro majitele zvířat
V avokádu je obsažena látka persin, která lidem vůbec neškodí, ale například pro papoušky je velmi toxická. Požití avokáda papouškem vede k silné otravě, překrvení plic, jater a sleziny, případně také k odumírání tkáně slinivky břišní. Toxická je nejen dužina, ale i slupka a pecka avokáda a dokonce i listy a větve avokádových stromů. Ptáci hynou do několika hodin, maximálně do druhého dne od pozření avokáda. Z důvodu hrozby intoxikace persinem by se avokádo nemělo podávat ani psům, kočkám či jiným domácím zvířatům.
- jpa -
Článek byl zobrazen 24404 krát.
Diskuze k článku
Pestovani avokada
Edita Šindelková | 13.12.2017 16:13:31
Mensi pripominky,omlouvam se z chybejici diakritiku. 1) Je dobre nalozit pecku do ciste vody – po predchozim omyti ovsem – do druheho dne. Vodu nekolikrat vymenit. Smysl: tim se vyplavi latky, brzdici kliceni. 2) Je skoda ublizovat zivoucimu seminku tim,ze do nej zapichneme cosi spicateho. Nad vodou jej udrzime nad luzkem z kaminku. 3)Kaminky dame do male sitky, treba od baleni cesneku. Promyte vsadime do male plechovky, treba od sterilovaneho hrasku. Az ta vec zakoreni a dozraje k presazovani, minim ten sacek s kaminky a koranim premistit do kvetinace. Nejprve mensiho. Dekuji za pozornost. Kdo by snad stal o dalsi uvahy/ podrobnosti /, tomu rada doplnim informace.
At se dilo podari.
Kontextová reklama
Kovové zárubně MONTKOV do bytu? A proč ne!
Kovové zárubně mohou být součástí moderních interiérů v bytech po rekonstrukci, nebo v novostavbách. Nové typy kovových zárubní jsou mnohem kvalitnější než dříve vyráběné ocelové zárubně a mohou konkurovat srovnatelným výrobkům ze dřeva nebo materiálů na bázi dřeva.Pořiďte si terasu od českého výrobce WPC – WoodPlastic.
Široký výběr atraktivních, bezúdržbových a ekologických teras, plotů a obkladů z dřevěného kompozitu se záruku až 25 let najdete na www.woodplastic.cz.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon Hybrid
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon Hybrid v sobě obsahují i řízení fotovoltaické elektrárny a bateriové úložiště. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Akce Hromada výhod přináší prémii za nákup energeticky úsporných výrobků na www.fakro.cz
Kupte si energeticky úsporné výrobky v balíčku superTrio a získejte prémii až 2600 Kč. Maximálně lze zakoupit až 6 balíčků superTrio (střešní okno s trojsklem, lemování Thermo a vnější markýza).
Další články na téma Recepty

Nejčastější potravinové alergeny
Podařilo se vám vypozorovat, že se u vás po požití určitého jídla objevuje na těle svědivá vyrážka, kýcháte, nebo otékáte? Pak s největší pravděpodobností patříte mezi potravinové alergiky. Přestože alergenem může být v podstatě kterákoliv potravina, je známo několik druhů potravin, které lidem způsobují alergické reakce nejčastěji. Které to jsou?

Molekulární kuchyně - místo pávne injekční stříkačka
Dali byste se svítící okurkový salát, medový kaviár, svařák ve formě nudlí, tekutý hrášek, nebo třeba Margaritu v kostce? Ne, nezbláznili jsme se, jen vyjmenováváme pokrmy spadající do tzv. molekulární kuchyně. Že nevíte, o čem je řeč? Jde o avantgardní a moderní trend vaření, v němž se slučuje neslučitelné, a bourají se veškerá gastronomická pravidla.

Máte rádi mírně alkoholické osvěžující nápoje? Ochutnejte cider
Už jste ochutnali cider? Že ne? Tak pokud si občas rádi dáte do nosu, pak tento lahodný alkoholický nápoj rozhodně vyzkoušejte. Vyrábí se řízeným kvašením jablečného moštu, proto se mu často říká jablečné víno. V porovnání s vínem však cider není tak opojný. Je proto ideální pro zahnání žízně, osvěžení a je skvělým doplňkem téměř ke každému jídlu.

Recepty na tradiční domácí klobásy 2.
V prvním díle článku o tradičních domácích klobásách jsme si ukázali recepty na Domácí, Moravské a Chalupářské klobásy. V dnešním článku se podíváme na další klobásy, které si s oblibou ve svých udírnách připravovali naši dědové v Čechách i na Moravě.

Víno bez alkoholu – oblíbený nápoj řidičů i maminek
Vychutnávat si kvalitní víno a přitom nepít alkohol? Ano, tato možnost existuje! Dealkoholizovaná vína potěší zejména těhotné a kojící ženy, které v tomto ohledu musí často krotit své chutě, ale i všechny ostatní milovníky vína, jež se však chtějí vyhnout nežádoucímu působení alkoholu.

Oblíbené letní ovocné koláče
Zahrady jsou teď plné nejrůznějšího ovoce, u něhož snad nenajdeme lepšího využití, než jej zapracovat do některého z oblíbených letních koláčů. Ať už jsou to třešně, jahody, rybíz či ostružiny – z toho všeho můžeme vytvořit sladké potěšení pro naše chuťové buňky. Občas je třeba nehledět na kalorie a dát si pořádně do nosu!

Sója, výživná potravina nejen pro vegetariány
Sóju znali už před pěti tisíci lety v Číně. Tato výjimečná luštěnina je zdrojem velmi kvalitních rostlinných bílkovin. Původ prastaré kulturní rostliny asi nebude nikdy přesně znám, s nejvyšší pravděpodobností však pochází z jihovýchodní Asie.

Jak správně servírovat víno?
Víno - o tomto tradičním a stovky let starém nápoji byly napsány už tisíce publikací. Přesto mnoho lidí neví, jak tento mok správně servírovat, abychom si ho co nejlépe vychutnali.