Kam dát zeleninu na zimu?
27.10.2012
V domácnostech je zelenina uchovávána nejčastěji v plastových nádobách ve spodní části chladničky, ve spíži, sklepě nebo na balkóně. Každý způsob má své výhody a ve výsledku záleží jen na tom, jaké máme možnosti.
Rychle, šetrné a zdravě
Pro uchovávání zeleniny využíváme řadu způsobů konzervace. Zavařování, zmrazování, nakládání, kandování a v poslední době stále oblíbenější způsob, který využívaly s oblibou naše babičky - sušení. Sušení je nejlevnější a nejzdravější způsob konzervace. Šetrným sušením se v zelenině uchová až 80% vitamínů. Pro sušení vybíráme zeleninu co nejčerstvější, z které vyřadíme plody nahnilé nebo plesnivé. Zeleninu sušíme co nejdříve, aby skladováním neztratila na kvalitě. Omyjeme ji, oloupeme a nakrájíme na kostičky, proužky, kolečka nebo ji nastrouháme na hrubším struhadle. Sušíme pouze v jedné vrstvě při 50 °C, protože při vyšší teplotě by mohla ztvrdnout. Usušenou zeleninu uskladníme, nejlépe ve sklenicích se vzduchotěsným uzávěrem nebo v plátěných sáčcích. Sklenice i sáčky uložíme do tmavé, suché místnosti, kde je teplota do 15 °C a obaly pravidelně kontrolujeme, zda obsah neplesniví nebo není napaden moly.
Jednoduše - nesklízejte
Zahrádkáři na podzim zápolí s problémem, kam všechnu sklizenou zeleninu uložit. V první řadě zeleninu pro uskladnění sklízíme při suchém počasí a při dobývání ze země dáváme pozor, abychom ji nepoškodili. Nahnilou nebo poškozenou zeleninu ihned spotřebujeme, usušíme, zmrazíme nebo nakládáme do kyselého či slaného nálevu. Příchod prvních mrazíků nemusí nutně znamenat přemístění veškeré úrody do sklepa. Určité druhy zeleniny jako například pór, hlávková a růžičková kapusta nebo čínské zelí snášejí nižší teploty vcelku dobře, proto je můžeme sklízet až koncem listopadu, případně začátkem prosince. Na záhonu může přes celé zimní období zůstat také špenát, petržel, a polníček. Zeleninu ponechanou přes zimu na záhonech, pokrýváme smrkovým chvojím, na které lze posléze umístit ještě vrstvu slámy a spadaného listí. Pokud nastanou holomrazy, použijeme navíc fóliový kryt.
Cibule a česnek nejlépe přezimují svázané natí do "věnců" nebo svazků zavěšené na suchém místě. Karotku, mrkev a pastinák zbavíme natě, kterou ostrým nožem těsně nad kořenem odřízneme. Abychom udrželi kořenovou zeleninu co možná nejdéle čerstvou, uložíme ji do lísky naplněné vlhkým pískem hlavičkou ven. U petržele ponecháme jen srdéčko natě. Listovou zeleninu jako například pekingské a čínské hlávkové zelí či čekanku zabalíme do obyčejného novinového papíru, aby hlávky nevysychaly. Stejně si můžeme počínat i s hlávkovým zelím, kterého máme jen několik kusů. Větší množství se nechává ve sklepě na hromadách a postupně se krouhá a nakládá do „štandlíků“.
Kyselé zelí stále po ruce
Domácí kvašené zelí je lahůdka, kterou si můžete dopřát kdykoli a kdekoli. Stačí si pořídit minikvašák a chutné zelíčko je hotové již během tří až čtyř dnů. Postup nakládání je velmi jednoduchý a nádoba rozumných rozměrů nezabere víc než obyčejný hrnec. Balení zahrnuje tři díly z kameniny (tj. samotná nádoba, těžítko a víčko), dřevěnou tyčku, gumičku, a samozřejmě návod i s recepty. Minikvašák si můžete objednat přes internet na www.minikvasak.adv.cz .
Autor: Irena Forejtová
Foto: Agroweb.cz
Články s podobnou tématikou
Skladování potravin
Parní trouba - nový způsob vaření
Červen na zahradě
Článek byl zobrazen 17325 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Kupte nová okna, dveře a HS portály online
Na internetu koupíte už i nová okna a dveře za skvělé ceny. Vyrábíme veškeré typické i atypické rozměry. Okna si pak namontujete sami, nebo využijte naší odborné montáže. Ušetřit můžete také čas tím, že si okna a dveře vyberete a objednáte on-line. Zboží zašleme po celé ČR.Regálové systémy na vína MIKA CZ
Vybavujete vinný sklep? Pak potřebujete regálový systém na uskladnění vína. MIKA CZ je dovozcem prvotřídních regálových systémů na víno z různých materiálů značek EUROCAVE, CAVO A HYDROTON.Nábytek ENO - nábytek, postele a sedací soupravy on-line
Internetový obchod nabytek-eno.cz vám nabízí širokou nabídku nábytku sedacího, nábytku do obývacího pokoje, dětského nábytku, ložnicového nábytku, nábytku do kuchyně a jídelny, rustikálního nábytku, kancelářského nábytku a zahradního nábytku. 1200 m2 výstavní a prodejní plochy, vlastní doprava.CZECH PAN zal. 1998, vyrobeno více jak 2500 dřevostaveb od Pobaltí přes Benelux po Antarktidu
Nabízíme tři stavební systémy: K-KONTROL®, I-OSB™ / T-OSB™ a celoplošné panely, vše plně certifikováno předpisy ETA/CE jako důkazu kvality pro výstavbu energetický účinných konstrukcí pro dnešek a budoucnost. Naše suchá výstavba pro novostavby a rekonstrukce šetří vaše investice!Jak snížit platby za energie? Izolovat střechu!
Jedním z největších zdrojů úniků tepla v objektech je střecha. Ztráty tvoří až 30%. Sofistikované řešení s více jak 30-ti letou zkušeností nabízejí systémy PUR IZOLACE®. V případě plochých střech je to navíc absolutní hydroizolace. Česká firma, české materiály.
Další články na téma Zahrada

Co je to vermikompostér?
Ne každý má to štěstí, že vlastní zahrádku, na níž může kompostovat bioodpad z domácnosti a vytvářet si tak kvalitní hnojivo. Pokud zahrádku nemáte, ale také se chcete chovat ohleduplně k přírodě, můžete vyzkoušet vermikompostování, neboli kompostování s pomocí žížal. Vermikompostéry jsou malé, skladné a můžete je mít třeba na balkoně či ve sklepě.

Stavíme opěrné stěny a palisády
Teplé skoro jarní počasí láká k drobným úpravám okolo domu i na zahradě. Nabízíme vám jednoduchou technologii na rychlou stavbu opěrné stěny libovolného tvaru z betonových prefabrikátů, jimiž lze zabezpečit sesouvající se terén a zároveň vytvořit efektní kvetoucí stěny.

Zásady uzení a často kladené dotazy
V dnešním článku o uzení si zopakujeme základy uzení a nejčastější otázky, které se kolem uzení objevují. Jakým dřevem topit, jak připravit udírnu, jak připravit maso na uzení nebo jak dlouho udit.

Studna jako domácí zásobárna voda
Voda je pro většinu z nás samozřejmostí, ovšem stále jsou na našem území místa, kde lidé bojují o každičký litr vody, neboť sem nedosahují veřejné vodovody. Potom logicky vyvstává otázka, jak dostat k domu nebo k chalupě vodu? Jednoduše, pokuste se najít na svém pozemku podzemní zdroj vody a pořídit si vlastní studnu.

Jak správně udit klobásy v domácí udírně
Domácí výroba klobás má na našem území dlouhou tradici. Obřad přípravy masové směsi, její plnění do střívek a následné uzení patří neodmyslitelně k domácí zabijačce už celá staletí. I když konzervace masa již není v dnešní době hlavním důvodem uzení, je domácí uzení stále velmi populární. Důvodem je specifická chuť uzených výrobků, a také dostupnost mobilních elektrických udíren, které celý proces uzení značně zjednodušují.

Pískovec máme pod palcem, od těžby po realizaci
S blížícím se jarem možná uvažujete, co nového vytvoříte či opravíte na Vaší zahradě nebo v okolí Vašeho domu. Firma Jiří Sršeň – Tekam Vám nabízí kvalitní přírodní pískovec – přírodní surovinu, která je staletími prověřená, kvalitní a krásná, odolná vůči povětrnostním vlivům a minimálně náročná z hlediska údržby.

Chcete si užít bazén? Dopřejte mu správnou terasu
Je velký rozdíl poskakovat kolem bazénu po oprýskaných prknech plných třísek, anebo si užívat pohodlí a bezpečí atraktivní terasy z dřevěného kompozitu a každý rok se kochat tím, jak krásně jste trefili její barevný odstín.

Rostliny vhodné na stinná místa
Myslíte si, že na své zahradě nemáte zrovna ideální podmínky pro pěstování rostlin? Nejen slunná místa mohou oplývat množstvím zeleně, ale také místa pod stromy nebo záhony u domu mohou vypadat stejně hezky. Stačí jen zvolit ty správné a dostatečně odolné rostliny, pro které nejsou tyto nepříznivé podmínky, jako je sucho a stín, žádnou překážkou.