Kustovnice čínská Goji – elixír dlouhověkosti i sexuální aktivity
14.01.2013
Kdo hledá tajemství dlouhověkosti, možná ho nalezne v malých, sytě červených plodech kustovnice čínské, zvané goji. Tradiční čínská medicína tuto rostlinu od nepaměti považuje za lék na všechny neduhy. Její sušené plody podporují dlouhověkost, aktivitu a sexuální vitalitu. Možná by stálo za to, zařadit goji i na náš jídelníček.
Kustovnice čínská je keřovitá trvalka, která dorůstá výšky až tří metrů. Listy jsou dlouhé až 7 cm, květy fialové (kvete od června do září) a plody představují oranžovočervené elipsovité bobule o délce 1 až 2 cm. Plody rostou na dlouhých stopkách a dozrávají v období od srpna do října. Poté se sbírají, suší a ve výsledku vypadají jako menší sušené rozinky. V oblastech svého výskytu tvoří goji součást jídelníčku a tak možná proto v těchto končinách najdeme obyvatele s nejdelším průměrným věkem na Zemi. O kustovnici a jejích zázračných účincích se zmiňoval již slavný čínský lékař Li Š´-čen (1518-1644).
Druhy kustovnice
Kustovnice je rostlinou z čeledi lilkovitých a existuje jí asi 100 druhů. Mezi ty nejrozšířenější a nejznámější druhy patří právě kustovnice čínská (Lycium chinense), která je známá také pod názvem wolfberry, goji či goji berry. Rostlina pocházíí z Asie a jak je již z jejího názvu patrné, roste v Číně, zejména pak v jižních částech země a v Tibetu do nadmořské výšky 2500 metrů. Je považována za zázračný lék z přírody. Tento druh je velmi nenáročný na pěstování. Je otužilý, stačí mu velmi chudá a suchá půda, netrpí chorobami ani škůdci.
U nás známe spíše její okrasnou příbuznou - kustovnici cizí (Lycium barbarum), která bývá využívána pro živé ploty. Setkat se s ní můžeme i ve volné přírodě, na mezích mezi vinohrady, či v úvozech. Velmi se jí daří například na Pálavě. Během pár let dokáže vytvořit prostupnou houštinu, která potlačí jakoukoliv jinou vegetaci. Kustovnice cizí se však velmi obtížně hubí a z hlediska ochrany přírody je považována za velmi nebezpečný druh. Ve Středomoří a Malé Asii je zase známá kustovnice evropská (Lycium europium), která má bílé nebo narůžovělé květy a je také užívána do živých plotů.
Plody plné zdraví
Plody kustovnice čínské jsou považovány za nejvýživnější a nutričně nejhodnotnější „ovoce“ na světě. Bobulky totiž obsahují 18 druhů aminokyselin, včetně všech osmi esenciálních aminokyselin (např. tryptofan či isoleucin). Dále obsahují 21 stopových prvků, jako je zinek, železo, měď, vápník, germanium, selen, fosfor a další. Zralé plody kustovnice obsahují asi 11 mg železa na 100 gramů. Jsou také bohatým zdrojem karotenoidů (vydatnější než mrkev) a obsahují vitaminy C (500krát více než pomeranče), B1, B2, B6 a E. Látky obsažené v kustovnici odstraňují volné radikály, a tím zpomalují proces stárnutí. Nechybí ještě celá řada dalších důležitých látek, které jsou velmi prospěšné lidskému tělu.
Účinky plodů goji
Kustovnice čínská je v tradiční čínské medicíně považována za nenahraditelný doplněk stravy a blahodárně působí na organismus mladého i starého člověka. Tento silný antioxidant pomáhá předcházet předčasnému stárnutí, podporuje vitalitu a působí jako afrodiziakum. Konzumací plodů goji podporujeme imunitu organismu, zlepšujeme paměť a můžeme si ulevit od bolestí hlavy. Kustovnice čínská pozitivně ovlivňuje činnost jater a ledvin, snižuje krevní tlak a podporuje krvetvorbu. Dále napomáhá udržovat normální hladinu cukru v krvi a snižovat cholesterol, zlepšuje zrak (vhodná při zánětu spojivek, rozmazaném a slabém vidění, při světloplachosti a šerosleposti, zlepšuje vidění ve tmě), zmírňuje projevy lupénky a zlepšuje kvalitu spánku i náladu. Často je doporučována při léčbě rakoviny.
Konzumace
Kustovnici čínskou dnes koupíte snad ve všech obchodech se zdravou výživou. Můžete ji koupit sušenou, ve formě bylinného sirupu nebo 100% šťávy. Plody goji mají příjemnou chuť připomínající něco mezi třešní, brusinkou, šípkem i rozinkou. Dají se jíst syrové, sušené, nebo je možné je využívat pro přípravu slaných i sladkých pokrmů. V případě nachlazení je dobré si z těchto plodů uvařit čaj. Jak tedy budete goji konzumovat záleží jen na vaší fantazii. Nejčastěji si je lidé jednoduše nasypou do misky a během dne postupně ujídají. Goji je mimořádně zdravá svačinka.
Přestože plody kustovnice čínské nemají žádné toxické účinky, měly by se jejich konzumaci vyhnout osoby se zvýšenou teplotou a horečkou. Kustovnice totiž může vyživovat bakterie a viry, které zvýšenou teplotu zapříčinily. Dále by goji neměli konzumovat lidé trpící na průjmy, protože plody mohou způsobit řídkou stolici.
Příprava jídel
Kustovnici čínskou je možné hojně využívat v potravinářství. Je skvělým doplňkem pro vegetariánskou stravu, ale také pro pokrmy z vepřového masa, ryb a drůbeže. Vhodná je rovněž do obilné a rýžové kaše, zeleninových vývarů a polévek, či jako doplněk do salátů. Skvěle chutná v ovocných knedlících, jablečném závinu, koláčích či různých zákuscích. Sušené plody je možné přidat do ovocných koktejlů, cereálních směsí a jogurtu.
Sušenky s kustovnicí
Potřebujeme: 50 g ovesných vloček, 10 g sušených meruněk, 10 g hrozinek, sušené švestky, datle, 20 g kustovnice čínské, dýňová nebo slunečnicová semínka, hrstku oříšků (nejlépe piniové, ale mohou být lískové, vlašské i nasekané mandle), sníh z 3 bílků, med
Postup: Na pánvi rozehřejeme máslo a opražíme vločky. Postupně přidáváme nasekané ovoce a přimícháváme med. Tuto směs spojíme se sněhem ušlehaným z bílků. Rozehřejeme si troubu na 150 stupňů. Na plech dáme pečící papír a lžící nabíráme připravenou směs. Pečeme zvolna asi 10-15 minut, dokud nejsou sušenky zlatavé a křupavé.
Štrúdl s jablky a goji
Potřebujeme: 500g listového těsta, 1 kg kyselejších jablek, kustovnici čínskou – Goji, rozinky a oříšky, cukr krystal, skořici, 1 vejce
Postup: Listové těsto překrojíme na půl a jednu polovinu rozválíme na obdélník. Nastrouháme jablka a vymačkáme z nich šťávu. Polovinu jablek rovnoměrně rozprostřeme doprostřed rozváleného těsta. Posypeme je kustovnicí a přidáme ještě rozinky a oříšky. Na závěr osladíme krystalovým cukrem a posypeme skořicí podle chuti. Přehrneme okraje těsta a spojíme. Potřeme rozšlehaným vejcem. Celý postup opakujeme i s druhou polovinou těsta. Štrúdly položíme na pečící papír a pečeme v předehřáté troubě na 180° do zlatova.
Kuře na kustovnici
Potřebujeme: jedno malé kuře, 4 lžíce kustovnice čínské, sůl, vodu.
Postup: Kuře omyjeme a vložíme do pekáče. Posolíme a posypeme kustovnicí, podlijeme horkou vodou. Pečeme dozlatova, přičemž ke konci pečení můžeme podlévat a polévat kuře vývarem.
Goji sojový koktejl
Potřebujeme: 50 g goji, 50 ml horké vody na goji a 600 ml tekutého sojového nápoje natural „Kalma“
Postup: Kustovnici namočíme do teplé vody a necháme nabobtnat. Vody nedáváme moc, abychom si výsledný koktejl příliš nezředili – postačí takové množství, aby byla všechna kustovnice zalita vodou. Nabobtnanou kustovnici po 10 minutách i s vodou, v níž byla máčena, dáme do mixéru. Společně se sojovým nápojem „Kalma“ natural při vysokých otáčkách namixujeme do pěny. Doslazovat není potřeba. Koktejl je velmi osvěžující a má příjemnou chuť.
- jpa -
Foto: kustovnicecinska.c, prodejstromku.cz
Článek byl zobrazen 20746 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
Další články na téma Zahradnictví a zahradnické potřeby
Liatris spicata neboli Šuškarda klasnatá – nenáročná květina kvetoucí celé léto
Pokud hledáte odolnou a nenáročnou rostlinu pro vaši zahradu, která bude zároveň její nevšední ozdobou, pořiďte si šuškardu klasnatou. Tato rostlina je velice zajímavá svým tvarem a získá si vás také barvou. Tvoří ji třásnité fialové klasy, které kvetou v průběhu celého léta. Často se šuškardě říká také shorakvět, protože se její květy otevírají netradičně odshora dolů.
Fotoinspirace - vánoční hvězda v aranžmá na jídelním stole a v obývacím pokoji
Poinsettie neboli Vánoční hvězda patří mezi vůbec nejoblíbenější vánoční rostliny a stává se také součástí vánočních aranžmá a dekorací. Nechte se inspirovat a podívejte se, jak s poinsettií pracují profesionálové.
Bazalka, královna koření - odrůdy, pěstování, škůdci
Bazalka je v létě nejvíce používanou bylinkou. Těstoviny, pizza a rajčata jsou nerozlučnou trojicí, kterou si bez bazalkového pesta téměř nelze představit. V čem tkví kouzlo, výrazná chuť a aróma bazalky?
Jak ochránit rostliny před horkem a suchem? Speciálním zahradnickým substrátem
Pokud nás čeká stejně suché a horké léto jako v posledních letech, měli bychom počítat s tím, že to ovlivní i naši zahradu a výpěstky. A vzhledem k tomu, že v některých oblastech je v létě i nedostatek vody, nezbývá než hledat jiné řešení – speciální organický substrát, který pomáhá hospodařit s vodou.
Korýtko plné vzácných skvostů
Ve městech je mnoho lidí, kteří nevlastní žádnou půdu a nemají ani čas věnovat se svým zálibám, a přitom jen podvědomě touží po kousku přírody. Pokud mají balkón, lodžii, nebo terasu, vytvoření malé skalky je jednoduchou záležitostí.
Tipy na pěstování muškátů - jak docílit bohatých květů?
Žádná letní zahrada nebo barevný balkón se bez nich neobejde: bohatě kvetoucí muškáty v široké škále zářivých barev. Nepatří zdaleka jen na venkov, ale i do velkých a malých měst, která dokáží hezky rozsvítit. Muškáty nevyžadují příliš péče, aby se jim dařilo a nádherně kvetly: jen správné umístění, dostatek vody a hnojiva a také správný květináč.
Zahrada v únoru: Zima se loučí, jaro bere za kliku
Že je zahrádka ještě pod závějí? Nevadí, v srdci zahrádkáře začalo jaro. Únor je měsícem listování v zahradním katalogu, klíčení semínek a netrpělivého vytahování prvních stonků aspoň očima. Ať si venku řádí fujavice, doma na parapetu už se vám zazelená!
Domácí bylinková zahrádka je dobrá nejen k jídlu
Čerstvé bylinky jsou rozhodně více aromatické a příjemnější, než bylinky sušené. Ať už bylinky používáte k vaření, vaříte si bylinkové čaje, nebo z nich připravujete léčivé nálevy, nemusíte je shánět v obchodech a na tržištích. Bylinky jsou krásné, voňavé a navíc užitečné, tak proč si nepořídit rovnou bylinkovou zahrádku?