Jakou udírnu vybrat? Klasickou nebo elektrickou?
22.04.2022
Uzené speciality z domácí udírny se těší velké oblibě. Jak ale vybrat správnou udírnu? Zvolit klasickou udírnu nebo raději elektrickou? Jaké jsou mezi nimi rozdíly a jaké jsou výhody jednotlivých typů?
Klasické udírny
Pokud chcete udit tzv. po staru, stejně jako naši dědové, měli byste si pořídit klasickou udírnu, ve které se topí dřevem. Udírnu si můžete koupit jako hotový výrobek nebo se pustit do stavby udírny svépomocí.
Klasická udírna s dřevěnou udící komorou. Dřevo o síle 40 mm, ze kterého je udící komora vyrobena, mnohem lépe izoluje.
Tradiční udírna vytápěná dřevem se skládá z topeniště, kouřovodu a udící komory. Dřevěné udírny, které najdete v nabídce prodejců, mají nejčastěji kovové topeniště spojené plechovým kouřovodem s dřevěnou udící komorou. Udírnu si lze pořídt jako komplet, tedy udící komoru, topeniště a kouřovod, nebo po jednotlivých dílech, např. pouze udící komoru., pro případ, že stará udící komora už dosloužila. I mezi hotovými udírnami existují značné rozdíly v kvalitě a zpracování, které se promítají také do ceny. Při výběru udírny věnujte tedy pozornost tloušťce dřeva, ze kterého je udírna vyrobena (silnější dřevo lépe izoluje), kvalitě zpracování a užitečným detailům, které zpříjemní používání udírny (madla pro snadnější manipulaci, možnost regulace kouře, odtokový žlábek na tuk) nebo prodlouží její životnost (oplechování střechy a komínku, kvalitní nerezavějící spojovací materiál).
Vlevo vnitřní část udící komory s tyčemi na zavěšení masa, vpravo topeniště
Udírny stavěné svépomocí mají často udící komoru zděnou. Zděná udící komora má výhodu v tom, že nehrozí její vznícení a také déle udrží požadovanou teplotu. Především při uzení při nižších teplotách v zimních měsících může být problém s rychlým prochladnutím dřevěné udící komory. Životnost zděné udící komory je delší než u udících komor vyrobených ze dřeva.
Uzení v klasické udírně vyžaduje neustálý dohled a kontrolu teploty v udící komoře. Uzení je tedy dobré spojit s návštěvou přátel a udělat z něj společenskou událost s lahodným zakončením.
V klasické udírně topíme dřevem, pilinami či štěpkou, teplotu uzení ovládáme vhodným přikládáním a regulací ohně (mokrými pilinami, vzduchovými klapkami atd.). Dřevo pro uzení volíme suché, bez hniloby a zbavené kůry. pro počáteční roztopení udírny můžeme použít dřevo měkké, pro samotné uzení je vhodnější tvrdé dřevo. Největší oblibě se těší buk, akát, olše nebo slivoň. Naopak nevhodné je dřevo jehličnanů.
Elektrické udírny
Velmi oblíbené jsou udírny elektrické, zejména pro ty, kteří chtějí přenechat část starostí na technice. V elektrických udírnách zajistí vytopení udící komory a výrobu kouře elektrická spirála. V nabídce prodejců nejdeme udírny z pozinkovaného plechu, případně nerezové. Výhodou elektrických udíren je jejich přenositelnost, jejich vytopení je rychlé a díky termostatu také odpadá potřeba hlídání teploty. Do elektrických udíren používáme pro výrobu kouře nejčastěji dřevěnou štěpku ze stejných dřevin, které využíváme pro uzení v klasických udírnách.
Moderní formu elektrických udíren představují plně automatizované udírny s generátorem kouře. U těchto udírem odpadá veškerá starost s hlídáním teploty a doplňováním štěpky, případně pilin. Do zásobníku před uzením vložíme dřevěné brikety, které si automatický podavač sám podává dle potřeby. Potřebnou teplotu i délku uzení nastavíme na digitálním displeji a po uplynutí času prostě jen vyjmeme hotové vyuzené výrobky.
Generátor kouře elektrické udírny
Obě formy udíren mají své zastánce i odpůrce. Příznivci klasických udíren nedají dopustit především na tradiční atmosféru, uzení se stává téměř svátkem a "obřadem", setkáním s rodinou a přáteli a často několikadenní akcí. Zastánci moderních technologií zdůrazňují egologický provoz, zdravější formu, nenáročnost a jednoduchost uzení. Udit v automatické udírně s generátorem kouře zvládne opravdu každý.
Foto: Vladeko
Článek byl zobrazen 5120 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
Další články na téma Recepty
Multifunkční hrnec FLAVOUR SAVOUR od britského výrobce Morphy Richards
Mne osobně i mé přátele minulý víkend tento produkt učaroval, kdy jsem ho na poslední chvíli vzal do auta na prodloužený víkend s přáteli. Ačkoli jsme se tam restauračně stravovali, tak nebylo nic příjemnějšího, než namísto vařiče a hrnce použít tento přístroj.
Ořechy pro zdraví - ochutnejte i netradiční piniové nebo makadamové ořechy
Zejména před Vánoci se sháníme po dobrých oříšcích, které přidáváme do těsta na vánoční cukroví, nebo jím cukroví dekorujeme. U nás nejčastěji používáme vlašské ořechy, lískové ořechy či mandle. Víte ale, jak chutnají třeba piniové, pekanové či makadamové ořechy? Na tradiční český vánoční stůl se samozřejmě příliš nehodí, ale za zkoušku jistě stojí.
Dýně, dietní královna sladké i slané kuchyně
Dýně, podzimní kráska, která se už hojně využívá i v českých kuchyních. V obchodech najdeme hned několik druhů dýní a v článku se blíže zaměříme na to, jaké druhy to jsou a co z nich lze vařit a připravovat. Dýně mají široké možnosti využití, dají se připravovat na sladko i na slano. A přidáme i několik zajímavých receptů.
Sváteční rybí polévka s mlíčím, jikrami a s knedlíčky z candáta
Pro většinu lidí jsou vánoce jediný den v roce, kdy vaří rybí polévku. Recept, který si dnes vyzkoušíme, vás možná přiměje uvařit si rybí polévku častěji. Na sváteční rybí polévku s knedlíčky můžeme použít jakoukoli rybu, v tomto receptu na ni použijeme skelet z candáta. Polévka má lehce pikantní chuť a pochutnají si na ní i ti, kteří jinak ryby moc nemusí.
Cibule v boji proti nemocem – připravte si cibulový sirup nebo čaj
Že je cibule nepostradatelnou ingrediencí v kuchyni, kde má mnohostranné využití, všichni dobře víme, ale ne každý ví, jak se dá účinně využít také v léčitelství. Je plná látek, které jsou pro lidské tělo zdravé a dokážou bojovat s řadou neduhů. Až na vás jak se říká „něco poleze“, zkuste si uvařit cibulový čaj, nebo připravit cibulový sirup.
Domácí výroba čokolády - nakupte kakaové boby a pusťe se do toho
Mysleli jste si, že pojídáním čokolády škodíte svému zdraví? Ale kdepak! Můžeme vás uklidnit – čokoláda je v rozumném množství zdravá, dodá tělu energii a blahodárně působí také na lidskou psychiku. Pokud vás již omrzela chuť kupovaných čokolád, můžete si zkusit vyrobit nějakou doma. Chce to však mít dostatek času a síly – je to dřina.
Kysané zelí – chutná vitamínová bomba pro posílení imunity
Pokud hledáte potravinu, která vám během sychravých podzimních dní dokáže posílit imunitní systém, vsaďte na kysané zelí. Je plné vitamínů, minerálů a dalších látek s pozitivním vlivem na náš organismus. Kysané zelí je zdravé, skvěle chutná, je levné a dá se sehnat kdykoliv během roku. A recepty z článku zvládne i začátečník.
Medvědí česnek – pěstování, léčivé účinky a nejoblíbenější recepty
Začátek jara je ideální čas pro sběr jedné z nejoblíbenějších léčivých bylin, kterou je česnek medvědí. Řadíme ho k nejúčinnějším a zároveň nejchutnějším léčivkám, proto se medvědí česnek stal nedílnou součástí přírodního léčitelství a oblíbenou ingrediencí v kuchyni.