Japonská bakterie Bokashi – domácí kompost za pouhé 2 týdny
02.08.2015
Stále více lidí si uvědomuje, jak je důležité třídit a zpracovávat bioodpad z domácnosti. I lidé žijící v bytech dnes mají možnost ukládat odpad z kuchyně do speciálních domácích kompostérů. Jedním z nich je kompostér s bakterií Bokashi, která pomáhá vytvořit velmi účinné a efektivní hnojivo ve formě šťávy či kompostu.
Klasické kompostování je řízený aerobní proces, kdy se odpad rozkládá za přístupu vzduchu a díky vlivu živých organismů. Japonský kompost Bokashi naopak funguje na bázi anaerobní fermentace, kdy se do bioodpadu přisypávají speciální bakterie Bokashi. Ty zvládnou odpad zpracovat a velmi efektivně rozložit bez přístupu kyslíku. Díky nim se kuchyňský odpad dokáže přeměnit na kompost za pouhé dva až čtyři týdny. Dnes už nemusíte mít kupy venkovního kompostu na zahradě, nebo vermikompostér s žížalami v bytě – koš Bokashi můžete mít úhledně uložen v kuchyňské lince pod dřezem, nebo kdekoliv, kde ho budete mít vždy při ruce.
Bakterie Bokashi
Bakterie Bokashi jsou užitečné tím, že urychlují zrání kompostu a potlačují hnilobu. Podporují tak mikrobiální aktivitu v půdě a zlepšují její celkový stav - jak fyzikální, tak i chemický a biologický. Sušené Bokashi je fermentovaný substrát z pšeničných otrub, špaldových plev, základního roztoku EM (efektivní mikroorganismy), třtinové melasy, vápence s korálovými řasami a vody. Bakterie je možné použít na všechny biogenní odpady, tedy i na veškeré odpady z kuchyně, jako jsou slupky z ovoce a zeleniny, zbytky jídel, skořápky z vajec a ořechů, čajové sáčky, kávová sedlina, obilniny, pečivo apod. Do domácího kompostéru se nehodí shnilé a rozkládající se odpady a příliš tekuté odpady (zbytky polévek, nápojů, tuk). Z kuchyňských odpadků tak pomocí těchto efektivních mikroorganizmů můžeme fermentací získat vysoce hodnotné biologické hnojivo pro květiny, zeleninu, keře i stromy. Před použitím je velmi důležité udržovat tyto bakterie v suchu. Jinak by mohlo dojít k jejich aktivaci a následnému úhynu.
Běžný kompost versus Bokashi
Bokashi je fermentovaný anaerobní kompost, který zraje při nižších teplotách. Jeho výhodou je, že není nutné jej obracet, pouze v době přidávání dalšího materiálu. Vzhledem k fermentaci je u něj potlačena schopnost klíčení všech semen. Jelikož je kompostování prováděno ve speciální uzavřené nádobě je zamezeno vzniku zápachu.
U běžného aerobního kompostu dochází k oxidaci organických látek vlivem tepla. Z toho důvodu je nutné časté otáčení a přehazování kompostu, čímž však bohužel mnoho cenných látek uniká do ovzduší. Navíc přehazováním dochází k uvolňování amoniaku a ke vzniku zápachu. Proces kompostování je u běžného kompostu podstatně delší.
Kam s odpadem?
Veškerý bioodpad se ukládá do speciální vzduchotěsné kompostovací nádoby. Jakmile odpad vytvoří alespoň 4 cm silnou vrstvu, přidají se bakterie. Každou vrstvu je třeba řádně stlačit, aby byl vytlačen veškerý nežádoucí vzduch. Tím se vytvoří ideální podmínky pro činnost bakterií. Díky vzduchotěsnému krytu je také regulován únik zápachu a znemožněn přístup hmyzu. Až je nádoba kompletně naplněna, nechá se její obsah 10 dní fermentovat a nakonec z ní vznikne hotový kompost. Uvnitř nádoby dochází k rychlému rozkladu odpadu, jeho objem se zmenšuje a kapacita sběrné nádoby zvětšuje.
Vzniklý kompost je možné poté aplikovat do půdy, čímž se bioodpad úplně rozloží. Dá se také smíchat se zahradním kompostem, čímž se ještě urychlí rozklad organického odpadu. Další skladování by mohlo být problematické, protože rozklad bioodpadu bez přístupu vzduchu zvyšuje riziko zápachu. Kompostovací nádoba Bokashi má na dně rošt, aby mohla odtékat šťáva, která vzniká ze směsi bakterií a bioodpadu. Tato šťáva je považována za hlavní produkt celého procesu kompostování.
Co tedy získáme?
Během fermentace bioodpadu za působení bakterií Bokashi vzniká v kompostovací nádobě šťáva, která se průběžně odpouští ventilem na spodní části nádoby. Jde o velmi kvalitní hnojivo, které je možné ve zředěné formě používat například k hnojení pokojových rostlin. Tím výrazně podpoříme jejich růst a zlepšíme zdravotní stav. Hnojivo je však nutné vždy zředit, protože přebytek živin, které obsahuje, by mohl rostliny spálit. Jako ideální se jeví ředění v poměru 1 kávová lžička šťávy Bokashi na 2 až 3 litry vody. Na mladší rostliny je dobré aplikovat ještě více zředěný roztok. Nezředěnou šťávu je možné využívat pro čištění odtoků v koupelně a kuchyni – zamezuje totiž vzniku pachů a zároveň dokáže potrubí vyčistit od řas a škodlivých bakterií. Hnojivo se také užívá pro zalévání zahradního kompostu, protože výrazně urychluje proces kompostování.
Dalším výtěžkem, který získáme díky bakteriím je kvalitní kompost Bokashi, jež má totožnou strukturu jako kompost klasický vznikající rozložením organické hmoty. Ve speciálních uzavřených nádobách Bokashi si odpad zachovává svou strukturu, ale jeho vlastnosti a výživová hodnota se výrazně změní. Kompletně se rozloží až poté, co je zapracován do půdy. Má však mnohonásobně vyšší hnojivý efekt, než klasický kompost. Kyselé pH se po několika dnech zneutralizuje a tím se zlepší vlastnosti půdy. V případě, že se smíchá ještě se zahradním kompostem, bude rozklad organických zbytků ještě rychlejší.
Také kompost je možné přidávat k rostlinám jako účinné hnojivo, ale je třeba dbát na to, aby nepřišlo do přímého styku s jejich kořeny. Kompost stejně jako šťáva Bokashi obsahuje vysoké množství živin, které by mohly zejména mladším rostlinám ublížit. Ideálním řešením jak kompost využít, je aplikovat jej do půdy ještě před výsevem nebo výsadbou rostlin. Po aplikaci by se měla půda alespoň týden nechat v klidu, aby mohlo dojít ke stabilizaci množství živin. Takto přiopravená půda je plná cenných živin a užitečných bakterií, které pomáhají rostlinám v růstu. Jak šťávu, tak i kompost Bokashi je možné využívat pro pokojové i zahradní rostliny.
Na závěr si shrňme výhody japonského kompostu Bokashi:
- zpracování potravinového odpadu bez hnilobných procesů nebo zápachu
- produkce kvalitního hnojiva ve formě šťávy a kompostu
- zvýšená kvalita a úrodnost půdy
- zvýšená výtěžnost rostlin
- plody rostlin, které jsou hnojeny, obsahují více antioxidantů, bioaktivních látek, vitaminů i stopových prvků
- aktivace života v půdě po aplikaci kompostu
Bokashi nádoby pořídíte v závislosti na jejich velikosti od 1000 Kč (17l) až po cca 1600 Kč (19 l). Bokashi směs 600 g vyjde na 120 – 130 Kč.
- jpa -
Článek byl zobrazen 26991 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
Další články na téma Zahradnictví a zahradnické potřeby
Přesazování a vysazování balkónovek
Ať už máte velkou zahradu, terasu nebo jen malý balkón, který si chcete osadit kvetoucími rostlinami, úspěch při přesazování a pěstování balkónovek závísí na vhodně zvoleném substrátu a několika základních pravidlech, která byste měli při přesazování respektovat.
Nápady na dekorování květináčů – malování, ubrousky, mozaiky a další
Zútulněte si svou domácnost originálními doplňky v podobě vlastnoručně ozdobených květináčů na pokojové rostliny. Život můžete vdechnout jak starším, tak úplně novým kouskům a dodat tak šmrnc interiéru za pár korun. Nechte se inspirovat některou z následujících technik dekorování květináčů, které jsou velmi snadné a levné.
Jak oddělit záhon od trávníku? Obrubníkem
Na zahradách se střídají nejrůznější povrchy, chodníky se střídají s trávníkem, trávník se záhony a tak podobně. Aby tyto přechody nepůsobily jako pěst na oko, je třeba vymyslet, jak je od sebe vhodně oddělit. Vytvořit plynulý přechod mezi povrchy nemusí být žádný problém, lze jej zvládnout esteticky i technicky. Jak tedy vyřešit předěl mezi trávníkem a záhonem?
Balkon obsypaný muškáty
Pokud jste si oblíbili pelargonie čili muškáty, nemusíte je pěstovat jen na zahradě. Místem vhodným pro malé zahradničení jsou i balkony, terasy či lodžie. Muškáty jsou nenáročné na péči a dlouze kvetou. Jak to udělat, aby byl váš balkon díky muškátům nepřehlédnutelný a záplavu květů vám záviděl každý kolemjdoucí?
Ideální rostliny na živý plot? Jedině túje!
Živý plot nemusí oddělovat pouze naši zahradu od přilehlé komunikace nebo zahrady sousedovy. Může vytvářet také útulná zákoutí v zahradě samotné. Ideální rostlinou pro stříhaný stále zelený neopadavý plot je zerav neboli túje.
Jarní květiny a aranžmá v interiéru
Astronomické jaro prožíváme sice již několik dní, ale to pravé stále nepřichází. To ale neznamená, že by u nás doma nemohla panovat pohodová jarní nálada. Do interiéru ji snadno vneseme díky nejrůznějším jarním dekoracím a především jarním květinám, které nejenže krásně voní, ale dokážou prozářit celý byt či dům.
Klematisy neboli plaménky - záplava zářivých květů na zahradě i na balkoně
Málokoho napadne, že jedny z nejúžasnějších pnoucích rostlin, klematisy, lze pěstovat také v nádobách na balkonech a terasách. Stačí přitom dostatečně velká nádoba a zamezení přílišnému vysychání zeminy. Poradíme vám, jaký kultivar si vybrat a jak klematisy pěstovat.
Sladký fenykl - pozdrav z Itálie
Kdo rád ochutná neobvyklou zeleninu, má k tomu v létě ideální příležitost na dovolené v zahraničí nebo si ji dokonce může vlastnoručně vypěstovat na své zahradě. Sladký fenykl je totiž pro gurmány italské kuchyně stejně nepostradatelný, jako je u nás do pokrmů potřeba prachobyčejná cibule.