Grilujte jako profesionálové: Okoukejte triky mistrů grilování!
18.07.2017
Grilovací sezóna je v plném proudu, a pokud jste ještě letos neuspořádali grilovací párty, je potřeba to napravit. Poradíme vám ty nejlepší triky, díky kterým se bude o vašem grilování mluvit ještě hodně dlouho. Tak jdeme na to!
Grilování má své zásady
Nedáte dopustit na klasiku a grilujete na dřevěném uhlí? Nebo dáváte přednost grilování ve velkém stylu a patříte k pyšným majitelům plynového grilu? Tak jako tak je potřeba dodržovat určité zásady. Chcete přeci, aby vám grilovací vybavení sloužilo ještě pár sezón a vaše kulinářské výtvory byly co možná nejchutnější!
Tip: Plynové, elektrické i grily na dřevěné uhlí, návody, recepty i koření na grilování najdete na grilovani.cz.
Nepodceňte přípravu. Nezapomeňte na náčiní, koření, papírové talíře, ubrousky, marinády, pečivo a další grilovací potřeby. A hlavně si připravte dostatek paliva.
Udržujte v grilu vysokou teplotu. Jak chutná grilované maso nejlépe? Když je připraveno za vysoké teploty přímým grilováním nad ohněm. Dejte ruku cca 8cm nad rošt. Pokud má oheň dostatečně vysokou teplotu, neměli byste ruku udržet na místě déle než 3 vteřiny.
Čistota = půl zdraví. Vyčistěte grilovací rošt drátěným kartáček ještě dřív, než na gril položíte první pokrm. Po grilování rošt vyčistěte ještě jednou.
Kdo maže, ten jede. Tedy griluje. Namočte papírovou utěrku v rostlinném oleji a před grilováním s její pomocí (a s pomocí kleští, samozřejmě) potřete rozpálený rošt. Správně naolejované rošty na grilování se do masa krásně otisknou.
Otáčejte, ale nepropichujte. Aby bylo grilované maso krásně šťavnaté, nepoužívejte k jeho otáčení vidličku, ale kleště. Jakmile totiž maso propíchnete, šťáva z masa vyteče a výsledkem bude tuhé a suché maso.
Potírejte chytře. Maso během grilování potírejte omáčkou, ale dejte si pozor. Nasládlé omáčky obsahující cukr se budou připalovat, proto s nimi počkejte až pár chvil předtím, než maso z grilu sundáte.
Znejte svoje maso. Při grilování masa, které budete grilovat nepřímo (žebírka či celá kuřata), vždy zavírejte víko. A nezapomeňte použít lupínky či třísky k uzení. Grilované maso bude chutnat nejlépe, když ho po sundání z grilu necháte chvíli odpočinout. Před servírováním ho na pár minut zabalte do alobalu a až poté servírujte.
Přejeme hodně zdaru!
- PR článek -
Článek byl zobrazen 7231 krát.
Diskuze k článku
Mirek | 10.08.2017 14:09:19
Dobré rady, se kterými musím jen souhlasit. Nejdůležitější je ale solidní gril, který udělá půlku práce za Vás. Ideálně nějaké kotlíkové provedení. Nedávno jsem si pořídil v Tescu na radu kamaráda podobný a nedám na něj dopustit. S grilováním v klasickém starém krbu je to nesrovnatelné.
Kontextová reklama
Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.
Další články na téma Recepty
Tlakový hrnec - zdravé jídlo, vitamíny a úspora energie
Hledáte způsob, jak si rychle a přitom zdravě a chutně uvařit? Vsaďte na desítky let ověřenou techniku vaření v páře a pořiďte si tlakový hrnec (nebo-li papinův hrnec či papiňák). Pokrmy, které v tlakovém hrnvi připravíte, si uchovají veškeré vitamíny a minerály, zachovají si své aroma i specifickou chuť. Navíc uspoříte v porovnání s běžným vařením až 50% energie!
Morphy Richards Multicooker 562000 - 10 funkcí v jednom hrnci
Pokud hledáte ideální spotřebič do malé kuchyně, chlapské nebo studentské domácnosti, právě jste ho našli. Multicooker zastane v kuchyni práci několika spotřebičů najednou – seká, mělní, vaří, smaží, dusí, míchá a peče. To vše s minimem úsilí, špinavého nádobí a spotřeby energie.
Tibetská houba – 100% přírodní lék proti stresu i usazeným cevám
Pokud také patříte k lidem, kteří se nebojí zkoušet nové věci, dávají si záležet na tom, co jedí a zdravá výživa pro ně není neznámým pojmem, pak vás jistě zaujme tibetská houba. Možná už jste o ní slyšeli, možná je pro vás naprostou novinkou, každopádně za pozornost jistě stojí – působí totiž až neuvěřitelně pozitivně na lidské zdraví.
Jak vybrat výrobník zmrzliny a vyrobit si domácí pistáciovou zmrzlinu?
Možná vás to překvapí, ale zmrzlina, kterou si koupíte v obchodě, vlastně není vždy úplně zmrzlina. Když se pozorně podíváte na etiketu, zjistíte, že většinou jde o mražený krém. Ten může obsahovat rostlinné tuky, emulgátory nebo umělá aromata. Zkuste raději domácí zmrzlinu. S kvalitním zmrzlinovačem bude její příprava hračka.
Připravte si chutné silvestrovské pohoštění
Vánoce, které jsou obdobím hojnosti a přejídání, máme sice za sebou, ale od přeplněných talířů si ještě „neodpočineme“. Čeká nás totiž Silvestr a oslavy Nového roku, které jsou neodmyslitelně spjaty nejen se zábavou, ale také s dobrým jídlem a pitím. Čím letos pohostit rodinu a známé? Máme pro vás pár tipů na silvestrovské pohoštění.
Nakládání masa na uzení do vakua
Nakládání masa na uzení do vakua je nejjednodušší přípravou masa na uzení. K naložení masa potřebujeme pouze sůl a vakuovačku. Maso nakládáme na sucho, bez láku, přidat můžeme i česnek a další koření. Pojďme se podívat jak na to.
Uzený úhoř z domácí udírny
Lahůdka, které se nic nevyrovná. Tuto pověst má uzený úhoř nejen kvůli výbornému masu, ale také také díky knihám a filmům spisovatele Oty Pavla. I proto sahá cena uzeného úhoře do astronomických výšin přesahující 1000 Kč za kilogram. Dalším důvodem je úbytek úhořů v našich vodách. Stále si však můžete úhoře chytit a vyudit doma sami. Jak na to?
Kuřecí křidélka Buffalo wings - americká klasika
Tak jako si Čech k pivu objedná utopence nebo nakládaný hermelín, jsou pro typického Američana oblíbenou pochoutkou pikantní kuřecí křidélka. Receptů je mnoho, ale originál je jen jeden – kuřecí křidélka Buffalo wings.