Reklama

Slivovice a calvados – jak připravit kvas na domácí pálenku

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

27.09.2013

Podzim je tady a s ním doba dozrávání švestek a jablek. Mezi nejoblíbenější formy zpracování tohoto ovoce patří v našich končinách destilace, tedy proměna ovoce v pálenku. Jak ale ovoce správně zpracovat, aby s něj na konci procesu byl kvalitní destilát?

Jaké ovoce použít pro výrobu ovocného kvasu 

Základem každé pálenky je příprava kvasu. Ovocný kvas (rmut) je břečka vyrobená ze zralého ovoce. Kvašením této břečky, resp. cukrů obsažených v ovoci, vzniká alkohol. Nejlepší je proto takové ovoce, které obsahuje hodně cukru. Pro výrobu kvasu tedy používáme pouze dobře vyzrále ovoce, které obsahuje hodně cukru. U švestek je ideální stav přezrálost, tedy doba, kdy už se švestky začínají scvrkávat a sami ze stromu spadnou. Pro usnadnění kvašení je dobré ovoce rozmělnit. Jablka je dobré rozemlít, případně vylisovat mošt a nechat zkvasit pouze mošt. Švestky je dobré před kvašením rozmačkat nebo jinak narušit jejich celistvost. Jablka i švestky je nutné zbavit stopek, do kvasu v žádném případě nepatří ani listí, tráva, větvičky nebo hlína, která ulpí na ovoci, které sbíráme pod stromem. Všechny tyto nečistoty v kvasu mají negativní vliv na výslednou chuť pálenky. Znečištěné ovoce omyjeme, ovoce bez viditelného znečištění nemyjeme, na povrchu ovoce žijí kvasinky, které způsobují potřebné kvašení. Do kvasu dále nepatří ovoce nahnilé nebo plesnivé. Červivé plody nevadí a do kvasu je přidáme.

pomačkané švestky do kvasu
Foto: pomačkané švestky do kvasu

V čem připravit kvas 

V dřívějších dobách se kvas připravoval především v dřevěných nádobách, nejčastěji sudech, ale běžně i ve velkých lavorech a neckách a všem, co bylo zrovna dispozici. Dnes jsou pro přípravu kvasu nejvhodnější plastové sudy s uzávěrem, které se dobře vymývají  a s kterými se dobře manipuluje. Minimální vhodný objem bečky je 50 litrů, čím větší sud bude, tím lépe pro kvalitní kvašení, na druhou stranu je ale dobré myslet na to, že se sudem budeme dále manipulovat (budeme kvas převážet do pálenice). A je jasné, že naložit do auta např. 400 litrovou bečku s kvasem může být docela oříšek. Nejčastěji se proto používají bečky s obsahem 50 – 100 litrů. Důležité je, aby byla nádoba pro přípravu kvasu čistá a dobře vymytá. Ovoce na kvas plníme zhruba do 4/5 obsahu nádoby, musíme myslet na to, že kvašení obsah nádoby zvedne a kvas by nám tak mohl z nádoby vytéct. Švestky, které sbíráme padané, můžeme plnit do bečky postupně v průběhu několika dnů. Kvas z jablek ale vždy zakládáme najednou, bečku nedoplňujeme.  Po naplnění bečku zakryjeme igelitem nebo víčkem, myslíme ale na to, že kvašením vzniká oxid uhličitý, který musí z bečky unikat, do igelitu tedy uděláme např. hřebíkem pár děr, víkem bečku pouze zakryjeme, aby oxid mohl unikat. Nejlepším řešením, ne však nutným, je opatření bečky tzn. kvasnou zátkou. Kvasná zátka umožňuje unikání  plynu z kvasu pomocí hadičky vedoucí do nádobky s vodou, ale zamezuje přístupu vzduchu ke kvasu. Zamezením přístupu vzduchu ke kvasu potlačujeme octové kvašení, které je nežádoucí a které kvas znehodnotí (takový kvas nepříjemně zapáchá po octu a pálenka z něj vyrobené svou vůní připomíná nejvíce aceton). 

bouřlivé kvašení
Foto: začátek kvašení může být bouřlivý, v kvasu se tvoří pěna

Kvašení

Po naplnění bečky ovocem umístíme bečku na vhodné místo. Kvas by neměl být vystaven přímému slunečnímu záření, ideální teplota pro kvašení je kolem 20 stupňů. Nižší teploty kvašení zpomalují, vysoké teploty pak kvašení výrazně zrychlují, což také není žádoucí. V případě, že teplota klesne pod 10 stupňů, přestává kvašení probíhat. V takové situaci stačí kvas přesunout do tepla a kvašení se opět nastartuje a probíhá dále. Po několika dnech se na kvasu vytvoří tzv. koláč nebo deka z ovoce, která přirozeně chrání kvas infekcemi a zabraňuje úniku alkoholu. Tuto deku neodstraňujeme, ale pravidelně kontrolujeme a v případě, že se na povrchu tvoří plíseň, tak plíseň opatrně (třeba lžící) odstraníme.

standardní zdravý kvas
Foto: standardní zdravý kvas asi po 2-3 týdnech kvašení

Ve standardních podmínkách probíhá kvašení švestek nebo jablek 8-12 týdnů, záleží především na okolní teplotě. Kvašení je ukončeno, když neuniká již oxid uhličitý. Poznáme to tak, že kvas nebublá. Hotový kvas má příjemnou vůni a není po ochutnání sladký (neobsahuje cukr, cukr je vykvašený). Po ukončení kvašení se také začne propadat deka na povrchu kvasu, v tuto chvíli je dobré tuto deku z kvasu odstranit, do pálenice ji vozit nemusíme. Po dokončení kvašení nádoby pořádně uzavřeme a vezeme kvas do pálenice.

Poznámka: Často se uvádí, že během kvašení s kvasem nemícháme. Tato léty osvědčená praxe pochází z dob, kdy kvas nebylo možné dostatečně chránit před vzduchem a hlavní ochranu tak tvořil právě koláč na povrchu. V dnešních dobách, kdy máme uzavíratelné sudy a kvasné zátky, můžeme kvas promíchávat a vytvoření deky tak zabránit. Promícháním by mělo dojít k lepšímu prokvašení a větší výtěžnosti u kvasu. Názory na to, zda kvasem míchat nebo ne, se velmi různí, proto je na každém z nás, jakou metodu zvolíme a která se nám praxí osvědčí více. 

Přidávání cukru a vody do kvasu

Přidávání cukru do kvasu je velmi diskutované téma. Z hlediska zákona je věc jasná, cukr, ani žádné jiné cukernaté a škrobnaté látky (melasa, med, obilí …) se do kvasu přidávat nesmí. Realita je však takové, že spousta pěstitelů cukr do kvasu přidává. Důvodem může být malá cukernatost ovoce, a tedy následná malá výtěžnost kvasu. Ideální cukernatost kvasu je do 20% (můžeme změřit cukroměrem), více cukru ve kvasu obvykle znamená, že kvasinky všechen cukr neprokvasí a ten potom v pálence způsobuje nepříjemné „škrábání“ v krku. Spousta lidí však jakýkoli přídavek cukru do kvasu neuznává a pálenku vyrábí pouze z ovoce. 

Dalším diskutovaným tématem je přidávání vodu do kvasu. Obecně nemá přídavek vody smysl, akorát se tím zbytečně zvýší objem kvasu, který je nutné v pálenici zpracovat. Význam tak má přidání vody jen v případě, že zpracováváme ovoce málo vodnaté a vzniklá břečka je více sypká než tekutá, což se nám může přihodit např. u drcení některých odrůd jablek. 

Tip na závěr

Pokud se rozhodnete vyrobit si vlastní pálenku, snažte se dodržovat osvědčené postupy při zakládání a vedení kvasu, odměnou vám bude výborná pálenka z vlastní úrody. A naše rada na závěr. Do pálenice se objednejte s předstihem, je možné, že v době hlavní sezony (tedy na podzim) bude pálenice na týdny dopředu beznadějně plná a vy tak budete muset čekat na vypálení kvasu třeba až do ledna. Po vypálení nechte pálenku několik týdnů vyvětrat (v otevřené skleněné nádobě, demižónu), zjemní se tím její vůně.

Článek byl zobrazen 121739 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

Kvas

Bruno | 28.12.2020 11:09:11

Mohu si přivézt kvas z chalupy ,kterou mám na Slovensku a nechat ho vypálit v ČR. Děkuji

Odpovědět

 

Švestkový kvas

Jiří | 29.10.2020 17:37:40

Dobrý den, mám kvas ve 100 l.beckach a kvasí mi už 8 týdnů , před 14 dny jsem je přemístil do tepla asi 20 st.C a cukr je pořád na 9 . Je to už tak tři týdny, kvas dobře voní ,ale pomalu kvasí. Mám pálit,nebo čekat . Může někdo poradit ? Děkuji.

Odpovědět

 

Viktor | 23.09.2020 23:04:25

Dobrý den. Opravdu se mi váš článek líbil. Nevadí vám, když zveřejním váš článek na své stránce?https://w­ww.ekonadobi.com/

Odpovědět

 

Pavel | 14.09.2020 11:49:48

řekne mi někdo co vzniká v bečce při kvašení švestek a má to už alkohol nebo vzniká alkohol až pálením. Děkuji

Odpovědět

 

Re:

JAKUB | 02.10.2020 15:27:55

Ano alkohol vzniká při kvašení v sudu. Při destilaci jde o to,dostat čistý alkohol z kvasu. Hotový kvas můžete také konzumovat, čistě teoreticky.

Odpovědět

 

Re:

| 10.10.2021 11:27:41

Alkohol o nízké koncentraci. Destilací se koncentrace alkoholu zvýší.

Odpovědět

 

Sušené meruňky

Ladinek | 01.04.2019 14:15:54

Dobrý den, měl bych dotaz.. Dostaly se mi do ruky sušené meruňky ale byly ošetřeny nějakým siřanem, ani po roce roce a půl nedošlo ke kvaseni. Máte stim někdo skusenost, radu či nápad co tím? Popř. můj email 2ladinek3@sez­nam.cz děkuji

Odpovědět

 

Re: Sušené meruňky

Pavel | 21.09.2020 11:39:00

  1. v žádném případě nepoužívat sušené ovoce
  2. ideální je neošetřené ovoce, nejlépe z vlastního sadu (s ošetřeným ovocem moc zkušeností nemám, ale konzervační nebo ochranná chemie ovoci na kvalitě nepřidá)
  3. nepeckovat ovoce

    ideálně nesladit (v případě

    nekvašení ano)

Odpovědět

 

Sušené meruňky

Ladinek | 01.04.2019 14:11:49

Dobrý den, měl bych dotaz.. Dostaly se mi do ruky sušené meruňky ale byly ošetřeny nějakým siřanem, ani po roce roce a půl nedošlo ke kvaseni. Máte stim někdo skusenost, radu či nápad co tím? Popř. můj email 2ladinek3@sez­nam.cz děkuji

Odpovědět

 

gabro | 31.08.2018 18:58:00

jak nejmenší může být nádoba na kvašení ?Všude se píše nejméně 50 l mám nádobu 35 l Poprvé zakládám kvas proto se tak hloupě ptám .Děkují tomu kdo mi poradí

Odpovědět

 

Re: Nádoba na kvašení

J. | 02.09.2018 21:11:28

Tak ono to vykvasí i v 35l nádobě, ale asi bude menší výtěžnost. Plním 70l sudy postupně, a kvasí to, ikdyž tam mám třeba 10l švestek. když ale dáš pryč deku, která je na povrchu, tak nezbyde skoro nic k pálení.

Odpovědět

 

Re:

J. | 02.09.2018 21:13:57

Nejraději dělám kvas ve 200l sudu, a pak, když je kvas hotový, to přelévám do menších nádob, které vozím do pálenice.

Odpovědět

 

Kvaseni

Marian | 26.08.2018 16:54:43

Dobry den je mozne ze jsem mel vykvašene hrušky uz za tyden?

Odpovědět

 

Re: Kvaseni

Pavel | 15.09.2018 08:34:10

Je to možné. Já jsem ve středu pálil hrušku Klapovu, kterou jsem měl nasypanou tři týdny. Změřil jsem cukernatost, mělo to 2,5, tak jsem s tím zajel do pálenice. 250 litrů kvasu a vypálil jsem 34 litrů.

Odpovědět

 

Re: Re: Kvaseni

Martin | 23.12.2018 13:01:13

Kolko cukru tam bolo 15 kg

Odpovědět

 

Kvas

Vsacann | 03.10.2016 19:25:50

Zdravím, letos mi trnky vykvasily nějak brzy po třech týdnech jsou na 2,5 tak nevím jak je to možné ale asi tím počasím bylo hodně teplo, co??!!

Odpovědět

 

Re: Kvas

Marek | 05.10.2016 09:14:02

jasně, to může být teplem. Pokud ti to nesmrdí po octu a neproběhlo rychlé octové kvašení, tak to není problém

Odpovědět

 

help :)

dotaz | 20.09.2016 16:56:53

mam sud se svestakama naplneny zhruba do ctvrtiny, postupne jak dozrava ovoce tak jej pridavam do sudu, problem je v tom ze to ze se mi na ovoci v sudu dela plisen a nevim co s tim, zatim jsem to resil ze jsem plesnive kousky vyhazoval. sud mam zsalozeny tak druhy tyden a s ohledem na dozravajici ovoce bych jeste tak dva tydny potreboval…diky za tipy co delam blbe :)

Odpovědět

 

Re: help :)

Maroš | 20.09.2016 18:28:13

Sud musí být přiklopený, aby dovnitř nešel vzduch. Já když plním sud pomalu, tak dávám na dno trochu vody. Nikdy mi švestky nezačali plesnivět. Ať se daří

Odpovědět

 

Re: Re: help :)

Miloš | 30.10.2017 09:19:32

Používám 50l sudy (konve) na zelí se šroubovacím širokým uzávěrem. Ten dekl tam přišroubuju přes hadr (až po bouřlivém kvašení). Tím získám to, že CO2 může unikat, ale nemůžou tam octomilky a současně kvas zůstává trvale pod CO2 (dokud to aspoň trochu kvasí. Zatím se mi to velmi osvědčilo…Tak ať to teče:).

Odpovědět

 

Re: Re: help :)

Tom | 13.08.2018 18:53:57

Jsem nováček, ale mám dotaz, jestli by byl někdo ochotný mi vysvětlit proces kvašení. Teoreticky to zvladam, ale napr netuším zda svestky mohu libovolně každý den přidávat a nebo netuším, zda nevadí, když budu mít naplněn jen půlku sudu. Díky moc za info

Odpovědět

 

Re: Re: Re: help :)

Marek H. | 19.08.2018 18:06:48

Můžete libovolně přidávat, a když bude jen půlka bečky, tak to nevadí

Odpovědět

 

Re: Re: Re: Re: help :)

Jirka | 11.09.2018 13:14:31

Je možno švestky otrhat nebo čekat až spadnou na zem.

Odpovědět

 

Re: Re: Re: Re: Re: help :)

| 30.10.2020 20:57:42

Naši pradědové sklízeli švestky až po prvních mrazících. Měly pak vysoký obsah cukru. Potíž je následně ve sbírání švestek z trávy.

Odpovědět

 

Re: help :)

| 30.09.2018 06:59:19

Dobry den muzete mi poradim co delat,kdyz mi kvas z octovatel,dekuji

Odpovědět

 

Re: Re: help :)

expert | 09.10.2018 07:37:58

Doporučuji vylít do kanálu!

Odpovědět

 

Re: Re: help :)

zdenda | 20.10.2018 14:31:26

doporučuji vypálit a prodat pražákům se slevou 2 za cenu 1, dnes je to všude nepřekonatelný marketing na kdejaký hnus

Odpovědět

 

Kontextová reklama

Další články na téma Recepty

Pečeme domácí vánočku

Pečeme domácí vánočku

Vánočka je jedním ze symbolů Vánoc a tak by rozhodně neměla chybět na svátečním stole. Že jste ještě nikdy neměli odvahu se do jejího pečení pustit a raději jste ji kupovali v obchodě? Letos na ty kupované zapomeňte a upečte si vlastní! Uvidíte, že to není až taková věda, chce to jen vědět, jak na to a dát na osvědčené triky.

 
Výroba domácí hořčice je velmi jednoduchá a výsledek vás překvapí - 7 nejlepších receptů

Výroba domácí hořčice je velmi jednoduchá a výsledek vás překvapí - 7 nejlepších receptů

Sezóna grilování je tady a s ní experimentování s chutěmi. Hořčice je základ k masu i do marinád, nemusíte však zůstávat u plnotučné či kremžské klasiky. Dejte letos přednost neobvyklým kombinacím a vyzkoušejte něco nového…

 
Upečte si doma pravý valašský frgál

Upečte si doma pravý valašský frgál

Jednou z nejtypičtějších kulinářských specialit Valašska je sladký koláč z kynutého těsta nazývaný frgál. Nechybí na žádné svatbě, rodinné oslavě ani na dalších významných událostech, přitom původně se jednalo o nepovedený koláč. Dnes se tato specialita, jejíž historie sahá do 1. poloviny 19. století snaží získat ochrannou známku Evropské unie.

 
Microgreens – mladé výhonky plné energie a živin

Microgreens – mladé výhonky plné energie a živin

Oblíbenou složkou potravy těch, kdo se zaměřili na zdravé stravování, se stávají tzv. microgreens – mladé výhonky, nebo chcete-li nevyvinuté křehké rostlinky ze semen. Vyznačují se vysokým obsahem vitamínů, vysokými nutričními hodnotami a delikátní chutí. Jsou tak kvalitním zdrojem energie a vitamínů v kterémkoliv ročním období.

 
V Itálii vypukla produkce parmazánu

V Itálii vypukla produkce parmazánu

Pokud často vaříte italská jídla, pak ve vaší lednici určitě nechybí velmi tvrdý drobivý sýr parmazán - ať už kus vcelku nebo ve strouhané podobě v sáčku či v krabičce s otvory.

 
Kolik znáte druhů octů? A umíte je správně používat při vaření?

Kolik znáte druhů octů? A umíte je správně používat při vaření?

Ocet je v kuchyni nenahraditelným dochucovadlem, které užijeme při přípravě mnoha pokrmů. Ještě před několika lety se v českých domácnostech používal jen jediný typ octa – kvasný lihový. Dnes však kuchaři a kuchařsky stále častěji sahají po octech méně známých, jako je rýžový, malinový, bylinkový ocet či ocet balsamico.

 
Multifunkční hrnec FLAVOUR SAVOUR od britského výrobce Morphy Richards

Multifunkční hrnec FLAVOUR SAVOUR od britského výrobce Morphy Richards

Mne osobně i mé přátele minulý víkend tento produkt učaroval, kdy jsem ho na poslední chvíli vzal do auta na prodloužený víkend s přáteli. Ačkoli jsme se tam restauračně stravovali, tak nebylo nic příjemnějšího, než namísto vařiče a hrnce použít tento přístroj.

 
Jak připravit přepuštěné máslo ghí, nejlepší tuk na pečení a smažení

Jak připravit přepuštěné máslo ghí, nejlepší tuk na pečení a smažení

Záleží vám na tom, co jíte? Kupujete si kvalitní suroviny a věnujete dostatečnou pozornost tepelné přípravě pokrmů? Pak byste se měli zaměřit také na tuk, na kterém potraviny připravujete. Jako nejlepší tuk pro vaření, pečení či smažení je označováno přepuštěné máslo ghí, které nejenže je chutné, ale má také spoustu pozitivních účinků na lidské zdraví.

 

Zpět na předchozí stránku

Reklama

Náš tip

Luxusní damaškové povlečení

Dopřejte si luxus v podobě damaškového povlečení vyrobeného z nejkvalitnější bavlny. Květiny, ornamenty či moderní vzor? Vyberte si z nejširší nabídky na českém trhu.

 

Rašelinové koupele v pohodlí domova

Přírodní rašelinové a bylino- rašelinové koupele značky BalneoPeat mají blahodárný vliv na pokožku těla, zvláště pro pokožku trpící ekzémy a lupenkou. Neobsahují tuhé částice, takže se nemusíme obávat ucpání odpadů. Můžeme je používat i jako prevenci před nachlazením.

 

Matrace Store – vše pro zdravé spaní

Specializovaný eshop na matrace, rošty do postele, chrániče, anatomické polštáře a postele. Odborně poradíme při výběru správné matrace pro Vás. Nyní akce „matrace doprava zdarma“!

 

Multifunkční elektrický hrnec SOGO

Elektrický TLAKOVÝ a MULTIFUNKČNÍ hrnec, 20 režimů vaření (např. tlakové vaření, rýže, neloupaná rýže, polévky, pára, maso, kuře, ryby, zelenina, kojenecká výživa, pomalé vaření , pečení a více.) Pro rychlé, úsporné a zdravé vaření s digitálním naprogramováním množství, času a teploty.

 

Elektrokoloběžky Ducati a Aprilia

Nechte se s koloběžkami DUCATI a APRILIA povznést na technologickou špičku elektrických koloběžek a vydejte se tam, kam Vás fantazie a vášeň pro jízdu zavede!

 

Minerální foukaná izolace ABD Izospol

Foukaná minerální vata IZOSPOL Granulát používaná pro tepelnou a zvukovou izolaci je za nejlepší cenu. Izolace foukanou minerální vatou je rychlá a dokonale pokryje celý izolovaný prostor. Vše bez nepořádku v domě.

 

Reklama

Firmy z oboru

AGRO CS - ČESKÉ SUBSTRÁTY A HNOJIVA

Značky AGRO, FLORIA a NATURA přináší zahrádkářům i profesionálům kvalitní pomocníky pro celou zahradu a každou rostlinu. Substráty, hnojiva a osiva.

VENTURA - VENKOV | užitečné bakterie

Přes záhon plný života k jezírku bez řas. Podpořte úrodu, nastolte rovnováhu a užijte si svůj kus přírody.

Sazenice či zahrady od SHOPU ROKU 2015

STARKL je rodinné zahradnictví s tradicí od roku 1912. Specializuje se na rostliny pro zdejší klima se zárukou ujmutí. Od cibulek po vzrostlé stromy.

Nejčtenější z této rubriky

Zahrada s pergolou

Zahrada s pergolou

Snad každý majitel rodinného domu nebo zahrádky sní o útulném a příjemném zákoutí, kde by mohl posedět s rodinou a přáteli. Žádný problém! Posezení s pergolou si může na zahradě vybudovat každý.

 

Jak oddělit záhon od trávníku? Obrubníkem

Jak oddělit záhon od trávníku? Obrubníkem

Na zahradách se střídají nejrůznější povrchy, chodníky se střídají s trávníkem, trávník se záhony a tak podobně. Aby tyto přechody nepůsobily jako pěst na oko, je třeba vymyslet, jak je od sebe vhodně oddělit. Vytvořit plynulý přechod mezi povrchy nemusí být žádný problém, lze jej zvládnout esteticky i technicky. Jak tedy vyřešit předěl mezi trávníkem a záhonem?

 

Pěstujeme karafiáty, odolné trvalky i letničky

Pěstujeme karafiáty, odolné trvalky i letničky

Karafiáty v nepříliš dobré kondici má většina z nás spojeny s oslavou Mezinárodního dne žen. Stálice českých květinářství mají proto své příznivce i odpůrce. Možná vás ale překvapí, jak rozmanité druhy karafiátů si můžete vypěstovat na svých zahradách i balkónech. Karafiáty jsou na pěstování velmi nenáročné, a tak potěší i začátečníky. A kvetou po celý rok.

 

Pěstujeme eukalyptus neboli blahovičník v bytě i na zahrádce

Pěstujeme eukalyptus neboli blahovičník v bytě i na zahrádce

Blahovičník (lat. Eucalyptus), česky často nazývaný též eukalyptus, je tropickou rostlinou z čeledi myrtovitých, která se vyznačuje intenzivní mentolovo-citrónovou vůní. Obsahuje totiž silici zvanou eukalyptol, jež blahodárně působí na horní cesty dýchací i při léčbě astmatu. Blahovičník je tak využíván v lékařství i kosmetice. Snadno jej můžete pěstovat i doma či na zahrádce.

 

Přírodní a domácí repelenty – zkuste to s hřebíčkem nebo rozmarýnem

Přírodní a domácí repelenty – zkuste to s hřebíčkem nebo rozmarýnem

S příchodem teplého počasí je třeba začít řešit, jak se co nejlépe ochránit proti škůdcům, jako jsou klíšťata, komáři, ovádi a další. Ne každý se chce na ochranu proti nim stříkat chemickými repelenty. Nabízí se tak možnost, vyrobit si odpuzující přípravek proti kousavému a bodavému hmyzu doma, z čistě přírodních ingrediencí. Uvidíte, že účinek bude stát za to!

 

Pěstování million bells – milion zvonků pro vaši terasu a balkón

Pěstování million bells – milion zvonků pro vaši terasu a balkón

Chcete, aby se letos váš balkon doslova prohýbal pod tíhou krásných pestrobarevných květů? Aby vám vaši květinovou úrodu záviděly sousedky ze širokého okolí? Pak vsaďte na Million bellsy, bohatě kvetoucí převislé balkonové květiny, které jsou k dostání v široké paletě barev. Tak jaké si vyberete? Bílé, červené, fialové, oranžové, nebo třeba žluté?

 

Jaké podloží potřebuje zámková dlažba?

Jaké podloží potřebuje zámková dlažba?

Při rozhodování o vhodnosti zámkové dlažby je třeba zvážit určitá kritéria. Tím nejdůležitějším je plánované provozní zatížení dlažby a také její estetické začlenění. Jaký tedy zvolit postup při přípravě podkladu pro dlažbu a jaké potřebuje zámková dlažba podloží? To nám prozradí odborníci ze společnost DITON.

 

Likvidace pařezů – mechanicky, chemicky nebo biologicky?

Likvidace pařezů – mechanicky, chemicky nebo biologicky?

Možná jste na zahradě v rámci jarního úklidu pokáceli staré stromy, po kterých vám zbyly nevzhledné pařezy. Pokud si z nich nechcete udělat přírodní stoleček nebo efektní podstavec na květiny, budete muset řešit otázku, jak se jich co nejjednodušeji a přitom nejefektivněji zbavit. Nabízí se hned několik možností likvidace pařezů.

 

Další z této rubriky

Čerstvé bylinky z vlastní bylinkové zahrádky

Čerstvé bylinky z vlastní bylinkové zahrádky

Každá kuchařka či kuchař ví, že není nad čerstvé bylinky. Dnes si můžeme koření a bylinky z celého světa koupit sušené v obchodě, ale chuti a vůni těch čerstvých se stejně nic nevyrovná. Mrzí vás, že nemáte zahradu, kde byste si je sami vypěstovali? Nesmutněte, slušnou úrodu můžete mít i za oknem – stačí jen trocha správné péče.

 

Vistárie neboli modrý déšť

Vistárie neboli modrý déšť

Za nejkrásnější popínavou liánu, kterou by si přál mít na zahradě snad každý pěstitel, je považována vistárie, někdy též nazývaná „modrý déšť“. Tato romanticky působící, bohatě kvetoucí a také krásně vonící rostlina má v sobě jakési kouzlo starých časů. Dokáže tak v zahradě navodit jedinečnou atmosféru a dodat šmrnc jinak nevzhledné fasádě domu.

 

Jak si originálně a přehledně označit výsev v záhonech?

Jak si originálně a přehledně označit výsev v záhonech?

Také si nepamatujete, co je kde zaseto? Snadná pomoc, označte si výsevy jmenovkami a budete mít okamžitě přehled, co na záhonku vyroste. Papírové sáčky od vysetých semínek rychle podlehnou zkáze, proto se vyplatí mít jmenovky trvanlivé. Kupovat je nemusíte, vyrobte si je sami a máte po starosti.

 

Co se zahradou po dokončení stavby domu?

Co se zahradou po dokončení stavby domu?

Zahrada je v případě finančně méně náročných domů určitým nadstandardem. Na druhé straně, k náročnějšímu domu umístěném na prostorném pozemku, profesionálně navržená a realizovaná zahrada nepochybně patří.

 

Potřebujete novou konev nebo konvičku na zalévání? Nechte se inspirovat...

Potřebujete novou konev nebo konvičku na zalévání? Nechte se inspirovat...

Konve a konvičky jsou nezbytnou pomůckou každého zahradníka i pěstitele pokojových rostlin. I na tomto běžném vybavení je však možné sledovat určité designové proměny. Mnohé konvičky jsou tak dnes k nerozeznání od interiérových dekorací. Při jejich nákupu je však třeba se zaměřit nejen na vzhled, ale především na funkčnost.

 

Voda a kámen v interiéru a exteriéru

Voda a kámen v interiéru a exteriéru

Voda je jedním z elementů, které od nepaměti slouží lidstvu. Pokud nám to prostor a prostředí dovolí, měli bychom vodní prvek zakomponovat v interiéru nebo alespoň na zahradě, neboť tekoucí voda vytváří jedinečné prostředí k psychické relaxaci.

 

Zahradnické nůžky vám musí sedět: Podle čeho vybrat tohoto nezbytného pomocníka?

Zahradnické nůžky vám musí sedět: Podle čeho vybrat tohoto nezbytného pomocníka?

Tak jako se kuchař neobejde bez kvalitního nože nebo zedník bez zednické lžíce, neobejde se správný zahradník bez zahradnických nůžek. Ty jsou totiž pro údržbu zahrady nepostradatelné. Někdy je třeba zastřihnout živý plot, jindy vystříhat suché větve nebo květiny do vázy. Jak ale vybrat ty nejvhodnější nůžky a budou vůbec stačit jen jedny?

 

Jak vybrat zahradní sedací soupravu? Zajímat vás bude velikost i materiál

Jak vybrat zahradní sedací soupravu? Zajímat vás bude velikost i materiál

V létě chce jen málokdo z nás trávit čas zavřený v bytě. Užívat si sluneční paprsky na zahradě, grilovat s přáteli nebo se starat o zahrádku či dovádět v bazénu patří k nejoblíbenějším letním aktivitám. Když už se život takto přesune z interiéru ven, určitě k tomu patří určité pohodlí a také místo, kde se může rodina sejít a posedět. Zahradní posezení je srdcem zahrady, odkud si můžete užívat její krásy. Jaké možnosti dnešní trh nabízí a které zahradní sedací soustavy by mohly být tím pravým pro vás?

 

Partnerské weby

Reklama

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

TureckoDovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.

Mapa webu | nastavit jako domovskou stránku

© Bydlení pro každého  |  webdesign a programování: weto.cz webdesign
TOPlist RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom