Grilovací sezóna je tady!
19.06.2011
Léto je neodmyslitelně spjato s grilováním. Tato metoda přípravy jídla je velmi stará a stále oblíbená. Vůně grilovaného masa, linoucí se ze zahrádek, je pro mnoho lidí zkrátka neodolatelná. Základem úspěchu je výběr grilu a správná metoda grilování.
Jaký gril zvolit?
Na trhu je k dispozici dosti široká škála grilů pro různé grilovací metody. Tou jednoznačně nejtradičnější je grilování na dřevěném uhlí. Dodává masu (či jiné potravině) typickou vůni a chuť, kterou jiné postupy nemohou nahradit. Ačkoliv lékaři někdy mluví o nezdravosti a nevhodnosti této metody, labužníci vědí své a určitě si nenechají klasický způsob přípravy vymluvit.
I grilů na dřevěné uhlí je ovšem mnoho. Nejběžnější a cenově nejdostupnější jsou otevřené grily, buď obdélníkového, nebo kruhového (soudkovitého) tvaru. Jsou k dispozici v několika velikostech s litinovým či plechovým topeništěm. Z hlediska životnosti a odolnosti jsou určitě lepší ty litinové. Pokrm se pokládá na mřížku nad rozžhaveným dřevěným uhlím, podpalování chce trochu cviku. Vyšší třídu kvalitativní i cenovou představují různé značkové nerezové nebo litinové grily. Za zmínku stojí ještě přenosné grily na jedno použití, které si s sebou můžeme vzít třeba na dovolenou nebo na piknik v parku.
Další variantou jsou grily s poklopem, nejčastěji kruhového tvaru. Opět bývají různě veliké. Původní klasika má značku Weber, zejména v hypermarketech však najdete i řadu levnějších, více nebo méně povedených napodobenin. Na těchto grilech můžete jídlo připravovat jak s poklopem otevřeným (tedy stejně jako u grilů výše uvedených), tak také – častěji – uzavřeným. Nechybí regulace pomocí uzavíratelných otvorů pro přístup vzduchu, kterými se mění tah.
Některé typy umožňují také takzvané nepřímé grilování, kdy se grilovaný „objekt“ může dát na strany grilu a připravit pomalejším způsobem, umožňujícím dokonalé propečení.
Kromě těchto grilů na dřevěné uhlí si můžete pořídit i grily plynové či elektrické. Plynové bývají „napájeny“ z bomby a většinou jsou přenosné (vzhledem k dosti velké váze ovšem jen za použití odpovídající síly…). Po zapálení není nutné čekat na rozehřátí zařízení, na litinovém roštu se může ihned grilovat, a po skončení nemusíme vybírat popel. Odpadá tím ovšem specifický rituál příprav a žhavení grilu, který má také svůj půvab, ale hlavně, pokrm postrádá onu charakteristickou „uhelnou“ příchuť a aroma.
Totéž v podstatě platí pro grily elektrické, kde stačí otočit nebo stisknout vypínač a hned můžeme začít. Na rozdíl od obou výše uvedených způsobů lze navíc elektrické grily používat i v interiéru, protože při jejich činnosti nevzniká žádný kouř.
Specifickou variantou jsou grily s lávovými kameny. Většinou jsou rovněž plynové – hořák ohřívá kameny z horniny sopečného původu, na které se grilované jídlo pokládá. Roztopení trvá kolem čtvrt hodinky.
Jaký gril tedy vybrat? Jestliže jste milovníci klasické pečínky vonící dřevěným uhlím, je volba metody jednoznačná. Ať už však kupujete jakýkoliv gril, zvolte zejména velikost přiměřenou vašim potřebám. Budete grilovat ve dvou, nebo pozvete všechny sousedy na zahradní party? Zjistěte si, zda se dá měnit výška roštu, zvažte využití odkládacích ploch, podívejte se na kvalitu zpracování. Pochopitelně velmi záleží rovněž na tom, kolik peněz hodláte za gril utratit.
Při koupi myslete i na vhodné příslušenství. Základním nástrojem jsou kleště pro obracení, buď speciálně k tomu účelu určené, nebo můžete použít např. i dortové.
Co se týče umístění grilu, mělo by být hlavně bezpečné, tedy takové, kdy nehrozí poškození nebo dokonce vznícení okolních předmětů produkovaným teplem, ani převržení.
A co se vlastně dá grilovat? Tak samozřejmě maso, avšak také zelenina (výborná je například cuketa), houby, sýry v alobalu a mnoho dalšího.
Text: Michal Hamšík
Foto: archiv firem Weber, Campingaz
Články s podobnou tématikou
Elektrické teplo domova
Jak a čím nejlépe vytápět váš dům
Big green egg neboli velké zelené vejce
Vybíráme zahradní gril
Zahradní krby
Článek byl zobrazen 11405 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Ploty patří ke každé zahradě, s novou aplikací BEST VISIO VR si snadno vyberete ten pravý.
Ideálním řešením pro stavbu plotu jsou betonové prvky, které si poskládáte na míru. V nabídce je mnoho druhů, povrchových struktur i barev. S plotovými prvky od společnosti BEST sladíte moderní i rustikální zahradu. Nevěříte? Vytvořte si náhled v nové aplikaci a hned uvidíte, jaký plot se k vašemu domu nejlépe hodí.Výroba sprchových boxů, masážních van a parních lázní – prodloužená záruka na 5 let
Kvalitní výroba relaxačního a rehabilitačního zařízení. Masážní vany, parní sprchové boxy a další, vše vyrábíme v mnoha provedeních s ohledem na přání zákazníka. Jsme česká firma ARTTEC s.r.o., která se již 25 let zabývá výrobou a prodejem sanitárního zařízení. Přijďte se podívat do naší vzorkovny.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Jak snížit platby za energie ? Izolovat střechu!
Jedním z největších zdrojů úniků tepla v objektech je střecha. Ztráty tvoří až 30%. Sofistikované řešení s více jak 30-ti letou zkušeností nabízejí systémy PUR IZOLACE®. V případě plochých střech je to navíc absolutní hydroizolace. Česká firma, české materiály.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
Další články na téma Zahrada

Likvidace pařezů – mechanicky, chemicky nebo biologicky?
Možná jste na zahradě v rámci jarního úklidu pokáceli staré stromy, po kterých vám zbyly nevzhledné pařezy. Pokud si z nich nechcete udělat přírodní stoleček nebo efektní podstavec na květiny, budete muset řešit otázku, jak se jich co nejjednodušeji a přitom nejefektivněji zbavit. Nabízí se hned několik možností likvidace pařezů.

Co se zahradou po dokončení stavby domu?
Zahrada je v případě finančně méně náročných domů určitým nadstandardem. Na druhé straně, k náročnějšímu domu umístěném na prostorném pozemku, profesionálně navržená a realizovaná zahrada nepochybně patří.

Prořez stromků? Teď je ta nejvhodnější doba!
Abychom se mohli každý rok na svých zahradách radovat z krásných, dobře rostlých a hojně plodících stromků, je nutné jim na přelomu února a března věnovat dostatečnou pozornost. Právě v tuto dobu totiž nastává hlavní sezóna prořezu ovocných stromků, kdy se z důvodu zajištění dostatečného přístupu slunečního světla provzdušňují jejich koruny.

Atrium – kousek přírody v útrobách domu
Atrium je jedním z nejstarších architektonických prvků. Bylo součástí domů ctihodných občanů již v antickém Řecku a Římě. Architektura se sice neustále vyvíjí, ale některé prvky se neustále navrací v trochu změněné podobě. A právě tak je tomu i u atrií, které se znovu stávají součástí moderních domů a dodávají jim jedinečný charakter.

Zahradní schody z kamene, betonu nebo cihel?
Jestliže chceme, aby naše zahrada měla unikátní atmosféru a získala jedinečný styl, měli bychom do ní zakomponovat také schodiště. Schody fungují jako pojítko mezi jednotlivými úrovněmi a vytvářejí dynamiku exteriéru. Jsou velmi praktické, jelikož předělují terén, oddělují jednotlivé sekce zahrady a samozřejmě také překonávají výškové rozdíly.

Čemeřice – sněžná růže, kvete na zahradě jako první
Pokud se v tomto období nemůžete dočkat prvních poslů jara, jako jsou sněženky, bledule či krokusy, všimněte si otužilce, který květy zdobí ještě zasněženou zahradu.

Pěstujeme vinnou révu
Kde se víno pije, tam se dobře žije a kde se víno pěstuje, tam to musí platit dvojnásobně. Lidé, kteří se kolem vinné révy totiž pohybují, starají se o ni, a přitom všem bojují s přírodou o každou kuličku, v sobě mají jistou vyrovnanost a pořádnou dávku pokory.

Pěstujeme kamélie japonské, královny východu
Kamélie japonská, někdy též nazývaná „sestra čaje“ či „růže východu“, je rostlinou z čeledi čajovníkovitých. Jak její název napovídá, pochází z Japonska a původně se vyskytovala také na území Číny. Kamélie má ve své domovině, stejně jako u nás růže, výsostní postavení. Je velmi ceněnou rostlinou a je považována za královnu východních květin.