Grilovací sezóna je tady!
19.06.2011
Léto je neodmyslitelně spjato s grilováním. Tato metoda přípravy jídla je velmi stará a stále oblíbená. Vůně grilovaného masa, linoucí se ze zahrádek, je pro mnoho lidí zkrátka neodolatelná. Základem úspěchu je výběr grilu a správná metoda grilování.
Jaký gril zvolit?
Na trhu je k dispozici dosti široká škála grilů pro různé grilovací metody. Tou jednoznačně nejtradičnější je grilování na dřevěném uhlí. Dodává masu (či jiné potravině) typickou vůni a chuť, kterou jiné postupy nemohou nahradit. Ačkoliv lékaři někdy mluví o nezdravosti a nevhodnosti této metody, labužníci vědí své a určitě si nenechají klasický způsob přípravy vymluvit.
I grilů na dřevěné uhlí je ovšem mnoho. Nejběžnější a cenově nejdostupnější jsou otevřené grily, buď obdélníkového, nebo kruhového (soudkovitého) tvaru. Jsou k dispozici v několika velikostech s litinovým či plechovým topeništěm. Z hlediska životnosti a odolnosti jsou určitě lepší ty litinové. Pokrm se pokládá na mřížku nad rozžhaveným dřevěným uhlím, podpalování chce trochu cviku. Vyšší třídu kvalitativní i cenovou představují různé značkové nerezové nebo litinové grily. Za zmínku stojí ještě přenosné grily na jedno použití, které si s sebou můžeme vzít třeba na dovolenou nebo na piknik v parku.
Další variantou jsou grily s poklopem, nejčastěji kruhového tvaru. Opět bývají různě veliké. Původní klasika má značku Weber, zejména v hypermarketech však najdete i řadu levnějších, více nebo méně povedených napodobenin. Na těchto grilech můžete jídlo připravovat jak s poklopem otevřeným (tedy stejně jako u grilů výše uvedených), tak také – častěji – uzavřeným. Nechybí regulace pomocí uzavíratelných otvorů pro přístup vzduchu, kterými se mění tah.
Některé typy umožňují také takzvané nepřímé grilování, kdy se grilovaný „objekt“ může dát na strany grilu a připravit pomalejším způsobem, umožňujícím dokonalé propečení.
Kromě těchto grilů na dřevěné uhlí si můžete pořídit i grily plynové či elektrické. Plynové bývají „napájeny“ z bomby a většinou jsou přenosné (vzhledem k dosti velké váze ovšem jen za použití odpovídající síly…). Po zapálení není nutné čekat na rozehřátí zařízení, na litinovém roštu se může ihned grilovat, a po skončení nemusíme vybírat popel. Odpadá tím ovšem specifický rituál příprav a žhavení grilu, který má také svůj půvab, ale hlavně, pokrm postrádá onu charakteristickou „uhelnou“ příchuť a aroma.
Totéž v podstatě platí pro grily elektrické, kde stačí otočit nebo stisknout vypínač a hned můžeme začít. Na rozdíl od obou výše uvedených způsobů lze navíc elektrické grily používat i v interiéru, protože při jejich činnosti nevzniká žádný kouř.
Specifickou variantou jsou grily s lávovými kameny. Většinou jsou rovněž plynové – hořák ohřívá kameny z horniny sopečného původu, na které se grilované jídlo pokládá. Roztopení trvá kolem čtvrt hodinky.
Jaký gril tedy vybrat? Jestliže jste milovníci klasické pečínky vonící dřevěným uhlím, je volba metody jednoznačná. Ať už však kupujete jakýkoliv gril, zvolte zejména velikost přiměřenou vašim potřebám. Budete grilovat ve dvou, nebo pozvete všechny sousedy na zahradní party? Zjistěte si, zda se dá měnit výška roštu, zvažte využití odkládacích ploch, podívejte se na kvalitu zpracování. Pochopitelně velmi záleží rovněž na tom, kolik peněz hodláte za gril utratit.
Při koupi myslete i na vhodné příslušenství. Základním nástrojem jsou kleště pro obracení, buď speciálně k tomu účelu určené, nebo můžete použít např. i dortové.
Co se týče umístění grilu, mělo by být hlavně bezpečné, tedy takové, kdy nehrozí poškození nebo dokonce vznícení okolních předmětů produkovaným teplem, ani převržení.
A co se vlastně dá grilovat? Tak samozřejmě maso, avšak také zelenina (výborná je například cuketa), houby, sýry v alobalu a mnoho dalšího.
Text: Michal Hamšík
Foto: archiv firem Weber, Campingaz
Články s podobnou tématikou
Elektrické teplo domova
Jak a čím nejlépe vytápět váš dům
Big green egg neboli velké zelené vejce
Vybíráme zahradní gril
Zahradní krby
Článek byl zobrazen 13716 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.
Další články na téma Zahrada
Jak obnovit suchem poškozený nebo zničený trávník?
Máme za sebou teplé a suché léto, které neprospělo hlavně trávníku. Tráva je na místech přímého celodenního slunečního svitu suchá a spálená. Teplé letní dny se ale pomalu chýlí ke konci a tak se dobré připravit se na obnovu trávníku. Co k tomu budeme potřebovat a jak postupovat?
Leden na zahradě
Lidové pořekadlo tvrdí, že když je leden studený, bude duben zelený. Na to si ale ještě počkáme. Nejdřív necháme zahrádku odpočinout, ale přesto se z její krásy můžeme těšit i v zimě. Ojíněné větévky keřů a sněhobílý poprašek mají svůj půvab.
Koupací jezírko v zahradě
Pokud máte dostatečně velkou zahradu a uvažujete, že ji doplníte o vodní plochu, která bude vhodná i pro koupání a přitom nenaruší vzhled zahrady, pak koupací jezírko je právě tím správným řešením.
Stevia sladká - sladidlo, po kterém se netlousne
Kdyby tak existoval cukr, po kterém se netloustne – to je asi přání mnoha lidí na celém světě. Žádný z nich ještě nejspíš neslyšel o stevii, jinak by věděli, že takový „cukr“ skutečně existuje. Stevia nebo také stévie sladká je rostlina, která je považována za moderního bojovníka proti obezitě. Jak je z názvu patrné, je sladká, ale přitom nemá žádné kalorie. Co víc si tedy přát?
Jak hubit škůdce bez chemie?
Každoroční trápení zahrádkářů se slimáky, mšicemi a jinou škodlivou havětí vyústí v neúnavný boj kdo s koho. První, po čem zahrádkář sáhne jsou většinou chemické přípravky, ale jsou i tací, kteří dávají přednost lidovějším metodám.
Vistárie neboli modrý déšť
Za nejkrásnější popínavou liánu, kterou by si přál mít na zahradě snad každý pěstitel, je považována vistárie, někdy též nazývaná „modrý déšť“. Tato romanticky působící, bohatě kvetoucí a také krásně vonící rostlina má v sobě jakési kouzlo starých časů. Dokáže tak v zahradě navodit jedinečnou atmosféru a dodat šmrnc jinak nevzhledné fasádě domu.
Pískovec máme pod palcem, od těžby po realizaci
S blížícím se jarem možná uvažujete, co nového vytvoříte či opravíte na Vaší zahradě nebo v okolí Vašeho domu. Firma Jiří Sršeň – Tekam Vám nabízí kvalitní přírodní pískovec – přírodní surovinu, která je staletími prověřená, kvalitní a krásná, odolná vůči povětrnostním vlivům a minimálně náročná z hlediska údržby.
Pěstování rajčat a paprik v nádobách na balkóně a terase
Vypěstovat chutná rajčátka a papriky můžete nejen na zahrádce, ale bez problémů také v nádobách třeba na balkoně v paneláku či na terase rodinného domu. Právě tato zelenina je pro pěstování v nádobách velmi vhodná. Navíc rajčata a papriky, které si vypěstujeme sami doma, chutnají o poznání lépe, než ty, které jsou k dostání v obchodech.