Jak pěstovat chřest?
07.06.2012
Chřest lékařský (Asparagus officinalis) je vytrvalá rostlina dorůstající výšky až 90 cm a šíře okolo 45 cm. My však chřest známe pouze jako svazky křehkých, většinou bílých, ale někdy i zelených výhonků. Přestože se v minulosti chřest z České republiky vyvážel, dnes je k nám dovážen ze zahraničí.
Chřest lékařský je jednoděložní rostlina patřící do čeledi chřestovité (Asparagaceae), která má zpravidla velmi redukované a jednoduché listy. Zajímavostí je, že se u chřestu vyskytují jak samčí, tak i samičí jedinci. Jelikož jsou samčí rostliny výnosnější, pěstují se více. S volně rostoucím chřestem se setkáme v oblasti jižní a východní Evropy, severní Afriky a na západní Sibiři. Chřest jakožto zelenina i léčivá rostlina byl znám Egypťanům již ve starověku. Jako zelenina je pěstován pro mladé výhony nazývané pazochy.
Jak pěstovat chřest?
Pěstování chřestu není nijak náročné. S výsevem semen bychom měli začít brzy na jaře. Pokud semena vyséváme do truhlíku nebo pařeniště, činíme tak v březnu, pokud však do volné půdy, vyséváme je až v dubnu do hloubky asi 2,5 cm. Ideální teplota, při níž se semenům daří klíčit, je 22 stupňů Celsia. Po uplynutí 6 týdnů je možné semenáčky přesazovat do sponu po 7 cm. Sazenice, které mají pět až šest oček, znovu přesadíme na jaře následujícího roku. Dáváme je do řádků s meziřádkovou vzdáleností 0,4 m na vzdálenost 0,38 m do hloubky 0,10 m na definitivní stanoviště. Výhony, které uvadly, na podzim nad zemí uřízneme a zahrneme zeminou.
Vhodné stanoviště
Výběr definitivního stanoviště je vzhledem k tomu, že je chřest vytrvalá rostlina, velmi důležitý. Je třeba pečlivě zvážit, kam rostlinu umístíme. Na definitivním stanovišti nám pak chřest vydrží 15 až 20 let. Vhodná je orientace v severojižním směru, aby byl zaručen dostatek světla. Chřest dobře snáší suché počasí, protože pochází z oblastí s nízkým počtem srážek. Zároveň je ale poměrně chladnomilnou plodinou, které se daří nejlépe při teplotě 16 až 24 °C. Půda pro chřest by měla být lehká, hlinitopísčitá, s vysokým obsahem organické hmoty. Abychom zajistili rostlinám dostatek živin, měli bychom je jednou za tři týdny hnojit tekutým hnojivem. Dále chřest téměř nevyžaduje pozornost. Při okopávání je třeba být opatrní, okopáváme jen mělce, abychom nepoškodili kořenový systém.
Pozor na škůdce
Chřest bývá napadán nejrůznějšími škůdci. Mladé rostliny nejvíce ohrožují slimáci, dospělé rostliny pak výrazně poškozuje chřestovníček – brouk z čeledi mandelinkovití. Pokud pěstujeme chřest dlouho na jednom stanovišti, může jej napadat také kořenomorka fialová.
Sklizeň chřestu
První bílé, nebo zelené výhony na chřestu je možné sklízet až třetím rokem. Bílé (světlé) výhonky se vyznačují jemnější chutí. Abychom si na nich mohli pochutnávat, musíme chřest pěstovat specifickým způsobem - v polovině března nad řádky nahrneme asi 50 cm vysoké a široké hrůbky, nebo se nabízí ještě možnost celé řady pokrýt černou netkanou textilií. Obvykle na konci dubna se začne textilie nebo povrch země zvedat. V tom okamžiku půdu odhrneme a cca 25 až 30 cm dlouhý bílý výhonek opatrně odřízneme. Hrůbek následně opět přihrneme. Půdu není nutné odhrnovat v případě, že jsme si na sklízení chřestových výhonů pořídili speciální dlouhý nůž.
Setkat se můžete také se zeleným chřestem, který je oproti tomu bílému mírně nahořklý, ale pyšní se zase výraznější chutí. Kromě toho, že nahrnujeme jen nízké hrůbky, je jeho pěstování v podstatě stejné. Výhony chřestu tak prorostou až nad povrch, kde se následně odřezávají. Celkově je růst chřestu velmi rychlý, údajně je to až 15 mm za jediný den. Výhony je možné sklízet ve třetím roce po dobu asi 6 týdnů, od května do června. V červenci již nesklízíme, ale rozhrneme hrůbky a rostliny přihnojíme. Necháme je narůstat, aby byly na zimu v dobré kondici. Ke hnojení se hodí vyhnojený kompost, nebo uleželý hnůj. V dalších letech je pak možné období sklizně prodloužit až na osm týdnů. Sklizené výhony je možné zamrazit a uchovat je tak pro pozdější použití.
Foto: Inmagine.com
Související články
Inteligentní parní hrnce a zdravé vaření
Je nejvyšší čas na nákup skleníku
Sladký fenykl - pozdrav z Itálie
Japonská ředkev a hořčice. Znáte je?
Reveň neboli rebarbora je zelenina nejen k jídlu
Článek byl zobrazen 41009 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Domácí vodíková terapie ImunoH2!
Vodíkové terapie pomáhají při respiračních onemocněních, výrazně ulevují od postcovidových potíží, při chronické únavě a poruchách spánku. Vodíkové inhalace si můžete dopřát v klidu svého domova anebo při návštěvě našeho ImunoH2 centra, Praha 9Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých místKvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
Další články na téma Zahrada

Kaki neboli tomel japonský – exotické ovoce, které si vypěstujete i na zahradě
Kaki (Diospyros Kaki) je ovoce původem z Asie, které asi znáte převážně z pultů supermarketů. Díky jeho otužilosti si tuto subtropickou rostlinu můžete vypěstovat i na vlastní zahradě. Dařit se jí bude hlavně v oblastech, kde se pěstuje vinná réva a broskve.

Elektrický gril
Také si nemůžete vynachválit grilovaný steak, kuřátko či zeleninu, ale vaši sousedé nemají pokaždé pro vaše gurmánská posezení plná voňavého kouře pochopení? A to už vůbec nemluvě o neustálém hlídání dostatečné zásoby briket či dřevěného uhlí. Máme pro vás ideální řešení – pořiďte si elektrický gril. Hodovat můžete bez omezení a navíc i v zimě.

Čím osadit balkón
Květiny vnášejí do domu život a působí příjemně na terase či balkonu. Volbou vhodných květin či rostlin můžete vytvořit kouzelnou oázu uklidňujících barev, tvarů a vůní. Jaké možností trh nabízí a které rostliny vybrat?

Střecha oděná do zeleně
Střecha osázená zelení má lepší tepelněizolační vlastnosti než běžná, byť dobře odizolovaná střecha. Navíc, kvalitní materiály zaručují minimální životnost střechy minimálně padesát let. Její největší předností není jen estetická stránka, ale zeleň na střeše přináší ještě mnoho dalších výhod.

Zimní řez stromů
V zimních měsících toho na zahradě příliš dělat nemůžeme, zvláště když je ukryta pod vrstvou sněhu. Ale pokud je zima mírnější, můžeme se směle pustit do prořezávání dřevin. Ale pozor, zimní řez stromků je určen jen pro některé dřeviny. Víte, jakým stromům či keřům nůžkami a pilkou neuškodíte?

Je nejvyšší čas na nákup skleníku
Pokud máte rádi čerstvou a šťavnatou zeleninu, baví vás zahrádka a chcete si zeleninu pěstovat sami, pořiďte si skleník. Poradíme vám, jak vybrat ten správný typ skleníku, jaký zvolit materiál, kam skleník umístit a jak postupovat při výsadbě a pěstování.

Sportoviště na zahradě
Zahrada, to nejsou jen okrasné záhony, plné rozkvetlých kosatců, či skleník se sazenicemi rajčat, okurek a salátů. Je to především místo, které slouží k příjemnému posezení s přáteli, ale i k aktivnímu odpočinku nás všech. Proč si tedy nepořídit malé sportoviště přímo před vlastním domem?

Bonsaje – když se pěstitelství spojí s uměním
Mnoho lidí si myslí, že bonsaj je určitý druh rostliny, ale není tomu tak. Jde pouze o specifický způsob pěstování rostlin – zjednodušeně řečeno o pěstování malých stromů v miskách. Přestože to vypadá složitě, není třeba se tohoto způsobu miniaturizace stromů bát. Jako začátečník můžete začít pěstovat například bonsaje fíkusů.