Profiterasy - kompletní realizace teras

Reklama

Jak správně udit klobásy v domácí udírně

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

01.10.2019

Domácí výroba klobás má na našem území dlouhou tradici. Obřad přípravy masové směsi, její plnění do střívek a následné uzení patří neodmyslitelně k domácí zabijačce už celá staletí. I když konzervace masa již není v dnešní době hlavním důvodem uzení, je domácí uzení stále velmi populární. Důvodem je specifická chuť uzených výrobků, a také dostupnost mobilních elektrických udíren, které celý proces uzení značně zjednodušují.

Receptů a zaručených postupů výroby domácích klobás je celá řada. Základem většiny z nich je vepřové maso, které se do klobásové směsi míchá v různých poměrech s masem hovězím. Hovězí maso má ve směsi většinou funkci spojky, neboli prátu. Jedná se o jemně umleté maso, které společně s ledovou vodou vymícháme do lepivé hmoty.

Vepřové maso, které do klobás meleme na hrubo (případně krájíme) je vložka, kterou prát drží pohromadě a která vytváří strukturu klobásy. Vepřové i hovězí maso před plněním do střev nakládáme do soli a necháváme uležet. Délka naložení záleží na konkrétním receptu.

Hotovou masovou směs, která vznikne smícháním prátu a vložky, plníme do střívek. Nejčastěji se používají střívka vepřová a skopová. K plnění směsi do střívek nejčastěji použijeme mlýnek na maso vybavený speciálním nástavcem.

Jak udit klobásy

Samotné uzení je opět odlišné dle konkrétního receptu. Nejčastěji se využívá následující postup. Do udírny vyhřáté na cca 70°C rozložíme nebo rozvěšíme klobásy, ale necháme otevřená dvířka udírny, aby klobásy oschnuly. Poté klobásy udíme 6-8 hodin. Některé recepty po vyuzení doporučují nechat klobásy 30 minut "dotáhnout" v teplé vodě (80-90°C).

Domácí moravská klobása

Suroviny
2 kg hovězí přední
1 kg vepřové pleci
1 kg vepřového bůčku
sůl, pepř, sladká paprika, kmín, česnek

Postup
Všechno maso nakrájíme na kostky, osolíme, a necháme cca 24 hodin odležet v chladnu. Poté hovězí maso a polovinu bůčku umeleme najemno (případně maso rozmixujeme). Do umleté směsi přilijeme 0,5 litru ledové vody a řádně vymícháme do lepivé spojky. Přidáme a promícháme koření a česnek utřený se solí. Spojku můžeme ochutnat a dokořenit dle potřeby. Vepřovou plec a zbytek bůčku nakrájíme na centimetrové kostky a důkladně promícháme se spojkou. Pokud je směs příliš hustá, přidáme trochu ledové vody.

Směs plníme do vepřových střívek, které si s předstihem připravíme - namočíme je do vlažné vody.

Udíme teplým kouřem (60-70°C) v předehřáté udírně zhruba 6 - 10 hodin. Poté můžeme klobásy nechat dovařit v 80°C vodě po dobu 15 minut.


Udit klobásy můžete v jakékoliv udírně - v klasické na dřevo nebo v elektrické udírně na štepku či pelety, kde se dá velmi přesně regulovat teplota. Na obrázku gril s udírnou Smoky Fun Big Chief.

Foto: archiv firmy Vladeko

- PR článek - 

Článek byl zobrazen 62349 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

dotaz

Jana | 29.01.2023 18:19:30

Stalo se prosím někomu, že udil klobásky a jsou kyselé? Maso domácí, 24h naložené, poté dáno do střev a udilo se cca 7h prvně na 70 st. poté na 50st. Jsou kyselé. Dřevo buk a švestka bez kůry…

Odpovědět

 

Uzené klobásy

Siváková Libuše | 23.01.2021 13:21:03

Dostali jsme domácí uzené klobásy. Na povrchu klobásy je silná čestná vrstva sází, které se z rukou velmi špatně skrývají. Mám dojem, že zde je něco špatně, ta vrstva sází se mi nezdá.

Odpovědět

 

Re: Uzené klobásy

Domácí uzenář | 26.01.2021 08:31:03

Příčin může být více, může to být použitým dřevem, např. jehličnany, které obsahují hodně pryskyřice. Dřevo by mělo být dobře vysušené a bez kůry. Může to být tím, že se klobásy do udírny vložily mokré a nenechaly se oschnout. Také to může dělat nerozehřátá udírna před uzením.

Odpovědět

 

Re: Uzené klobásy

Fanda | 17.12.2022 07:01:37

Důvofem je přiškrcený komín. Kouř musí kolem klobás jenom prolítnout. Jinak takzvaně močkovatí

Odpovědět

 

Moc liboveho masa

Premapct | 12.09.2020 20:37:45

Udil jsem 6 hodin, a výsledek nenadchl. Moc liboveho masa....... vysušeno, a recept postrádá poměr soli a koření.

Odpovědět

 

Re: Moc liboveho masa

Martin Dočík Dočekal | 30.07.2021 08:24:47

2kg plecko 2kg bůček 1kg hovězí krk

Odpovědět

 

Re: Re: Moc liboveho masa

Josef | 16.09.2022 18:04:35

Já doporučuji 1:2. Jeden díl hovězího a dva díly vepřového. Naložit do soli na 5 – 7 dnů Potom hovězí semnlít, přidat koření pepř, česnek, majopránka, kmin, sl paprika a koniandr. a vodu. Udělat prát. Do něho na malé kostičky nakrájené vepřové, vše promíchat. Dle chuti dokořenit. Plnit do střev. Dát do vyhřáté udírna. Po třech hodinách vyndat a dát na 15 minut povařit do vařící vody. Urychlí to uzení. Poté doudit. Udíme tak dlouho, až se klobásy lesknou. Klobásu přeřízneme a když se krásně ukáže mozajka, jsou hotové.

Odpovědět

 

Kontextová reklama

  • Dřevěné šperky a bytové dekorace

    Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.
  • SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy

    Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.
  • Schody na zakázku od českého výrobce

    Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.

Další články na téma Recepty

Kuřecí křidélka Buffalo wings - americká klasika

Kuřecí křidélka Buffalo wings - americká klasika

Tak jako si Čech k pivu objedná utopence nebo nakládaný hermelín, jsou pro typického Američana oblíbenou pochoutkou pikantní kuřecí křidélka. Receptů je mnoho, ale originál je jen jeden – kuřecí křidélka Buffalo wings.

 
Naučte se grilovat jako profesionální kuchaři na kurzech grilování

Naučte se grilovat jako profesionální kuchaři na kurzech grilování

Kurzy vaření jsou v posledních letech mezi kuchařskými nadšenci velmi populární. Na jednodenních kurzech zaměřených na určitý okruh jídel se naučíte pod vedením profesionálů správnou technologii přípravy od výběru surovin až po servírování. A velmi oblíbené jsou také kurzy grilování, kde se pod vedením kuchařů naučíte používat moderní grily tak, aby byl výsledek co nejlepší.

 
Jak správně udit sýry v domácí udírně

Jak správně udit sýry v domácí udírně

Uzení sýrů v domácích udírnách je velmi populární, protože si celkem snadno můžete vyrobit pochoutku na rodinnou oslavu nebo jen tak na chuť k pivu či vínu. Při uzení sýrů je dobré dodržovat několik základních pravidel, ale zároveň se nebojte experimentovat s chutěmi, kořením i dobou uzení a najděte si svůj oblíbený recept.

 
Jak se vyrábějí nejoblíbenější kysané mléčné výrobky?

Jak se vyrábějí nejoblíbenější kysané mléčné výrobky?

Všude slyšíme, jak jsou kysané výrobky zdravé, jak upravují zažívání a přispívají ke zdravému trávení. Víte však, z čeho se vyrábí? Jaké množství bychom měli konzumovat? Jaké existují druhy kysaných mléčných výrobků, a vyznáte se v nich? Pokud také tápete v tom, jaký je rozdíl mezi kefírem, podmáslím, kyškou či jogurtovým mlékem, čtěte následující řádky.

 
Víno bez alkoholu – oblíbený nápoj řidičů i maminek

Víno bez alkoholu – oblíbený nápoj řidičů i maminek

Vychutnávat si kvalitní víno a přitom nepít alkohol? Ano, tato možnost existuje! Dealkoholizovaná vína potěší zejména těhotné a kojící ženy, které v tomto ohledu musí často krotit své chutě, ale i všechny ostatní milovníky vína, jež se však chtějí vyhnout nežádoucímu působení alkoholu.

 
Rozmanité druhy rostlinných olejů pro zdraví i chutnější vaření

Rozmanité druhy rostlinných olejů pro zdraví i chutnější vaření

Když jdete koupit stolní olej, možná také už automaticky sáhnete po klasickém slunečnicovém či řepkovém oleji, maximálně pak po oleji olivovém. Na trhu je však dnes mnoho dalších druhů rostlinných olejů, které je možné používat v kuchyni. Co takhle zkusit olej lněný, avokádový, nebo třeba bodlákový?

 
Nepostradatelní pomocnící pro milovníky ovoce a zeleniny

Nepostradatelní pomocnící pro milovníky ovoce a zeleniny

Věděli jste, že existuje loupač hrášku, odstraňovač stopek z jahod, kráječ ananasu nebo speciální mlýnek na bylinky? Možná si ťukáte na čelo, ale až tyto kuchyňské zlepšováky poznáte a vyzkoušíte, možná si budete říkat: „Jak jsme bez nich doposud mohli žít?“.

 
Jaký je rozdíl mezi dřevěnou a elektrickou udírnou?

Jaký je rozdíl mezi dřevěnou a elektrickou udírnou?

Pokud uvažujete o pořízení nové udírny, určitě stojíte před rozhodnutím, jakou udírnu si vybrat. Možností máte hned několik včetně stavby udírny svépomocí. Dnes se zaměříme na srovnání běžně prodávaných udíren, na udírny dřevěné a elektrické.

 

Zpět na předchozí stránku

Ventura banner Kompost

Reklama

Náš tip

Výrobník rostlinného mléka

Vyrobte si domácí rostlinné mléko za pouhé 2 minuty z jakýchkoliv semen, ořechů nebo obilovin (kokos, oves, soja, pistácie, mandle).

 

Přikrývka Aloe Vera – duté vlákno

Potah přikrývky je vyroben z tkaniny z 100% mikrovlákna s výtažkem z Aloe Vera, které má mimořádně příznivé působení na lidskou pokožku, schopnost zmírňovat bolesti svalů a kloubů, jakož i redukce výskytu bakterií a hub.

 

VÁNOČNÍ VĚNCE A GIRLANDY

Vyzdobte si domácnost umělými vánočními věnci a girlandami FLORUM. Dokonalá imitace živých věnců a girland, která skvěle vypadá, je neopadavá a stále zelená.

 

MATRACE STORE – VŠE PRO ZDRAVÉ SPANÍ

Specializovaný eshop na matrace, rošty do postele, chrániče, anatomické polštáře a postele. Odborně poradíme při výběru správné matrace pro Vás. Nyní akce „matrace doprava zdarma“!

 

MANŽELSKÁ POSTEL

Kvalitní manželská postel je zárukou ničím nerušeného spánku. Prohlédněte si nabídku našich manželských postelí.

 

Olivová servírovací prkénka

Servírovací kuchyňská prkénka z olivového dřeva. Široký výběr prkének s  nádhernou kresbou dřeva. Ruční výroba z dílny italského řemeslníka. 

 

Reklama

Reklama

Firmy z oboru

Dvořák, sekačky-pily.cz

Spolehlivý eshop se zahradní a lesní technikou STIHL, Husqvarna a Ego s kamennou prodejnou a servisem

AGRO CS - ČESKÉ SUBSTRÁTY A HNOJIVA

Značky AGRO, FLORIA a NATURA přináší zahrádkářům i profesionálům kvalitní pomocníky pro celou zahradu a každou rostlinu. Substráty, hnojiva a osiva.

Transform a.s., partner pro vaši zahradu

Výrobce plotů, zahradního mobiliáře a doplňků do vaší zahrady.

Nejčtenější z této rubriky

Zahrada s pergolou

Zahrada s pergolou

Snad každý majitel rodinného domu nebo zahrádky sní o útulném a příjemném zákoutí, kde by mohl posedět s rodinou a přáteli. Žádný problém! Posezení s pergolou si může na zahradě vybudovat každý.

 

Pěstování million bells – milion zvonků pro vaši terasu a balkón

Pěstování million bells – milion zvonků pro vaši terasu a balkón

Chcete, aby se letos váš balkon doslova prohýbal pod tíhou krásných pestrobarevných květů? Aby vám vaši květinovou úrodu obdivovaly sousedky ze širokého okolí? Pak vsaďte na Million Bells, bohatě kvetoucí převislé balkonové květiny, které jsou k dostání v široké paletě barev. Tak jaké si vyberete? Bílé, červené, fialové, oranžové, nebo třeba žluté?

 

Pěstujeme eukalyptus neboli blahovičník v bytě i na zahrádce

Pěstujeme eukalyptus neboli blahovičník v bytě i na zahrádce

Blahovičník (lat. Eucalyptus), česky často nazývaný též eukalyptus, je tropickou rostlinou z čeledi myrtovitých, která se vyznačuje intenzivní mentolovo-citrónovou vůní. Obsahuje totiž silici zvanou eukalyptol, jež blahodárně působí na horní cesty dýchací i při léčbě astmatu. Blahovičník je tak využíván v lékařství i kosmetice. Snadno jej můžete pěstovat i doma či na zahrádce.

 

Pěstujeme karafiáty, odolné trvalky i letničky

Pěstujeme karafiáty, odolné trvalky i letničky

Karafiáty v nepříliš dobré kondici má většina z nás spojeny s oslavou Mezinárodního dne žen. Stálice českých květinářství mají proto své příznivce i odpůrce. Možná vás ale překvapí, jak rozmanité druhy karafiátů si můžete vypěstovat na svých zahradách i balkónech. Karafiáty jsou na pěstování velmi nenáročné, a tak potěší i začátečníky. A kvetou po celý rok.

 

Jak oddělit záhon od trávníku? Obrubníkem

Jak oddělit záhon od trávníku? Obrubníkem

Na zahradách se střídají nejrůznější povrchy, chodníky se střídají s trávníkem, trávník se záhony a tak podobně. Aby tyto přechody nepůsobily jako pěst na oko, je třeba vymyslet, jak je od sebe vhodně oddělit. Vytvořit plynulý přechod mezi povrchy nemusí být žádný problém, lze jej zvládnout esteticky i technicky. Jak tedy vyřešit předěl mezi trávníkem a záhonem?

 

Jaké podloží potřebuje zámková dlažba?

Jaké podloží potřebuje zámková dlažba?

Při rozhodování o vhodnosti zámkové dlažby je třeba zvážit určitá kritéria. Tím nejdůležitějším je plánované provozní zatížení dlažby a také její estetické začlenění. Jaký tedy zvolit postup při přípravě podkladu pro dlažbu a jaké potřebuje zámková dlažba podloží? To nám prozradí odborníci ze společnost DITON.

 

Likvidace pařezů – mechanicky, chemicky nebo biologicky?

Likvidace pařezů – mechanicky, chemicky nebo biologicky?

Možná jste na zahradě v rámci jarního úklidu pokáceli staré stromy, po kterých vám zbyly nevzhledné pařezy. Pokud si z nich nechcete udělat přírodní stoleček nebo efektní podstavec na květiny, budete muset řešit otázku, jak se jich co nejjednodušeji a přitom nejefektivněji zbavit. Nabízí se hned několik možností likvidace pařezů.

 

Přírodní a domácí repelenty – zkuste to s hřebíčkem nebo rozmarýnem

Přírodní a domácí repelenty – zkuste to s hřebíčkem nebo rozmarýnem

S příchodem teplého počasí je třeba začít řešit, jak se co nejlépe ochránit proti škůdcům, jako jsou klíšťata, komáři, ovádi a další. Ne každý se chce na ochranu proti nim stříkat chemickými repelenty. Nabízí se tak možnost, vyrobit si odpuzující přípravek proti kousavému a bodavému hmyzu doma, z čistě přírodních ingrediencí. Uvidíte, že účinek bude stát za to!

 

Další z této rubriky

Multifunkční zahrada – mějte vitamíny po celý rok

Multifunkční zahrada – mějte vitamíny po celý rok

Ne vždy má pěstitel tolik místa, kolik by si představoval pro své pěstitelské experimenty. Malé pozemky současných novostaveb poskytují pouze minimum prostoru na realizaci podobných plánů. Když se však pěstované plodiny vhodně zkombinují, dokážete svými výpěstky zásobit rodinu téměř celoročně.

 

Jak se budí kaktusy?

Jak se budí kaktusy?

Co asi udělá laik s kaktusem na jaře? Začne jej více zalévat a dopřeje pichlavému kamarádovi sluníčko. Jenže u kaktusů to může být osudová chyba, která je odsoudí k záhubě. Nabízíme vám několik rad jak vyburcovat kaktusy ze zimního spánku, abyste jim neuškodili, ale naopak, aby co nejlépe rostly a kvetly k vaší radosti.

 

Pelety - palivo budoucnosti

Pelety - palivo budoucnosti

Kotel na pelety s hořákem Petro A70 - úspora až 80% energie, 100% ekologické, návratnost investice do 1 roku. Zařízení má velmi nízké provozní náklady, pracuje s vysokou účinností a dokáže spalovat i ty nejlevnější pelety. Celkové roční náklady na topení pak u rodinného domu nepřesáhnou 15 000 Kč.

 

Co všechno zvládnou zahradní traktory?

Co všechno zvládnou zahradní traktory?

Zahradní traktory dnes už neslouží pouze k sečení trávy na zahradách, ale díky možnosti dokoupení všelijakých závěsných či návěsných přídavných zařízení můžete tyto stroje využívat po celý rok. Tyto efektivní a všestranné pomocníky využijete především na velkých zahradách, kde už obyčejná sekačka nestačí. S čím vším vám tedy pomohou?

 

Jehličnany v nádobách

Jehličnany v nádobách

Existuje dostatek možností, jak pozvat přírodu do naších obydlí a nabídnout jí třeba hezké místo na terase, vedle přístupových dveří do rodinného domu, či na balkóně nad rušnou ulicí v centru velkoměsta.

 

Stavíte? Přestavujete?

Stavíte? Přestavujete?

Uvažujete o úspornějším zdroji tepla pro Vaši domácnost? Využijte teplo ze země, vody nebo vzduchu. Řešením je tepelné čerpadlo švédské firmy Nibe.

 

Podzimní čas cibulek

Podzimní čas cibulek

Od časného jara nás mohou překvapovat neobyčejnou krásou drobné cibulnaté a hlíznaté rostliny. Pokud je ovšem právě teď na podzim zasadíme do svých venkovských zahrad.

 

Zahradní traktůrky pomůžou i při odklízení sněhu

Zahradní traktůrky pomůžou i při odklízení sněhu

Zahradní traktory a traktůrky jsou sice primárně určené na sekání a sběr trávy, ale je možné je využít i na méně tradiční, ale zato stejně důležité práce, jako je odklízení a shrnování sněhu. Zdá se vám, že váš traktůrek není do zimního období zrovna uzpůsoben? Nenechte se mýlit, stačí jej dovybavit jednoduchými doplňky a skvělý pomocník v boji se sněhem je na světě.

 

Partnerské weby

Reklama

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

TureckoDovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.