Prořez stromků? Teď je ta nejvhodnější doba!
20.02.2011
Abychom se mohli každý rok na svých zahradách radovat z krásných, dobře rostlých a hojně plodících stromků, je nutné jim na přelomu února a března věnovat dostatečnou pozornost. Právě v tuto dobu totiž nastává hlavní sezóna prořezu ovocných stromků, kdy se z důvodu zajištění dostatečného přístupu slunečního světla provzdušňují jejich koruny.
Konec února je pro prořez stromků vhodný proto, že se stromky ještě neprobudily ze zimního spánku a v tzv. vegetačním klidu vyčkávají na příchod teplejších jarních dní. Navíc tuhé mrazy už většinou nepřichází a tak se nemusíme bát případného zamrznutí řezných ran. Výhody zimních prořezů poznáte také při následné sklizni, kdy se vám díky nim bude lépe dostávat do korun stromů a vyhnete se zbytečnému prolamování větví.
Jaký ale vybrat styl prořezávání? Zkušení zahrádkáři už vědí, jak stromky dobře zastřihávat, většina z nich si již našla svůj osobitý styl a řídí se jednoduše podle svého citu a intuice. Někteří zastřihávají razantněji, čímž podpoří růst dřeva, jiní zase zkracují větve jen nepatrně, což jim zajistí v době sklizně větší úrodu. Pokud však patříte v tomto oboru mezi začátečníky, měli byste se držet několika tipů na správný prořez. Aby byl výsledek efektivní, je důležité nejen správné načasování, ale také přesný řez a náslené důkladné ošetření vzniklých ran.
Jak řezat?
Než začnete větve stromu řezat, měli byste být schopní odpovědět na několik otázek a celou akci naplánovat. Důležité je vědět, jak je strom starý, o jaký druh se jedná, v jakém je stavu a také jak chcete, aby vypadal do budoucna. Záleží na vás, jestli jej chcete mít nízký, vysoký, nebo jestli má být součástí ovocného plotu. Také je třeba se rozhodnout, zda budete klást důraz na kvalitu plodů nebo raději dobrý růst dřeva.
Stromky můžete buď řezat nebo stříhat speciálními nůžkami a to vždy šikmo odshora dolů. Řežeme hned za tzv. větevním límečkem nebo v místě nad pupenem. Řezanou větev je dobré si rukou přidržovat, aby se vám nestalo, že se v půli řezu svou vlastní vahou zlomí a naštípne se. Všechny řezné rány, které mají v průměru více, než 3 cm musíme na závěr ošetřit speciálním prostředkem na uzavírání ran. Některá místa mohou být napadená rakovinou ovocných stromků a ty je třeba odstranit pilou a dlátem. Pokud jsou některé větve opravdu silně napadeny, je nejlepším řešením jejich kompletní odstranění. Řezné rány nakonec opět ošetříme.
Základní typy řezů
Téměř každý strom potřebuje individuální ošetření, není možné řezat všechny stromy stejně. Proto existuje několik různých typů řezů, z nichž každý je vhodný pro konkrétní typy dřevin nebo aktuální stav stromu.
Pro zanedbané stromy je nejvhodnější řez plodonosného obrostu. Pokud jde o malý stromek, je mnohdy potřeba prořezat větve až o jednu třetinu, naopak stromy vzrostlé se zkracují jen o pár pupenů. Takzvaný obnovovací řez je vhodný pro odstraňování starých výhonků. Díky němu docílíte růstu nových plodonosných větví. Odstraňujte však jen větvičky, které jsou opravdu přestárlé a ty, které již mnohokrát plodily. Místo nich totiž vyrostou větvičky nové, které budou plodit hned druhý rok. Usměrňovacím řezem odstraňujeme mladé větvičky a provzdušňujeme korunu stromu. Odřezáváme pouze větvičky, které se uprostřed kroutí, všelijak kříží a splétají. Právě ony totiž znemožňují proudění vzduchu a také komplikují následnou sklizeň ovoce. Pokud chcete strom zbavit odumřelých a přerostlých větví, použijte omlazovací řez. Tím se stříhají všechny poškozené, přestárlé a také křížící se větve. Musíte však dávat pozor, abyste větve nezkrátili příliš radikálně, to by mohlo mít za následek ještě větší rozkošatění stromu v dalším roce.
Péče o stromy a okrasné dřeviny v závislosti na stáří
První řez provádíme hned po zasazení stromu. Pokud jste jej zasadili na jaře, je nutné řez provést hned po výsadbě, pokud na podzim, provádí se řez až následující jaro. Jak by měl takový první řez vypadat? Vyberete si hlavní výhonek, který zkrátíte, další konkurenční výhonky úplně odstraníte. Dále si vyberete tři nebo čtyři hlavní větve, které jsou rovnoměrně uspořádány kolem hlavního výhonku. Ty pak také zkrátíte asi o polovinu, důležité je, aby jejich horní poupata byla ve stejné výšce. Přebytečné větve, svislé výhony i výhony rostoucí dovnitř odstraníte. V prvním roce je na ovocném stromku nutné odstranit všechny květy. Dělá se to proto, aby dřeviny hned v prvním roce nenesly žádné plody a tím se posílil růst kořenů.
Jakmile je váš stromek starší dvou let, musí se každoročně v následujících 3 až 5 letech na jaře formovat jeho koruna prořezáváním. Díky tomu se vytvoří krásná koruna, která bude nejen hezká na pohled, ale bude také plodit zdravé ovoce. Při prořezávání zkracujeme boční výhonky o čtvrtinu jejich délky, odstraňujeme středový výhonek, který se vytvořil i strmě rostoucí výhonky. Hlavní výhonek se zastřihává o šířku ruky výše, než jsou boční výhonky. Dále je nutné odstranit také veškeré dovnitř rostoucí výhonky.
Starým stromům, které už nemají sílu vyhnat nové výhony, ulevíme tak, že provedeme omlazovací řez. Při něm se koruna stromu zastřihává asi o třetinu. Nezapomínejte větší rány vždy ošetřit prostředkem na uzavírání ran. Také okrasným dřevinám je nutné věnovat pozornost, každé 2 až 3 roky by měly být prosvětleny. Jde o jednoduchý úkon, kdy se na spodku keřů odstraní veškeré staré větve.
Vhodné nářadí
Asi je vám jasné, že na tyto zahrádkářské pláce nemůžete použít klasické nůžky, nebo pilu na železo. Je třeba se vybavit vhodným nářadím, kterým stromkům neublížíme a nepoškodíme jejich větve.
Pro nejrůznější zahradnické činnosti jsou skvělým pomocníkem zahradnické nůžky. V případě prořezu stromků jsou vhodné pro tenké větve do 2 cm. Pořídit si však můžete také zahradnické nůžky s oboustranným ostřím, které jsou ideální pro velmi šetrný řez u živých větví. Stříhají skoro jako normální nůžky, ale mají díly s překrývajícím se ostřím. V obchodech jsou k dostání také nůžky s otočnou rukojetí, jejichž výhodou je to, že se skvěle přizpůsobují úhlu, ve kterém stříháte. Na silnější větve jsou lepší pákové nůžky s delšími držadly, které se drží oběma rukama a tak můžete při stříhání vyvinout mnohem větší sílu.
Díky vysouvacím teleskopickým nůžkám si prodloužíte ruce až o 2, 5 metru. Jsou proto skvělým pomocníkem pro stříhání větví rostoucích ve větších výškách, na které jinak nedosáhnete. Při jejich používání je však třeba myslet na to, že na řez již tak dobře nevidíte a tím ztrácíte také cit pro správný úhel střihu. Pořídit si můžete i skládací zahrádkářskou pořezovou nebo obloukovou pilku. Užijete ji především na silnější větve, na které obyčejné zahradnické nůžky nestačí a motorová pila by už zase byla zbytečná.
- jap -
Foto: archiv firem
Předchozí články
Zimní práce na zahrádce
Hmyz, slimáci a jiní nepřátelé na zahradě
Zahradní postřikovače
I v zimě je na zahradě co dělat
Křovinořez – nepostradatelný zahradní pomocník
Tvarování dřevin
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Zahrada
Článek byl zobrazen 24360 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.
Další články na téma Zahrada
Březen na zahradě – vhodná doba pro sázení i řez stromů
Třebaže občas poletují sněhové vločky a fouká studený vítr, je nejvyšší čas probudit zahradu ze zimního spánku. Březen je nejvhodnější na sázení, přesazování rostlin, ale i řez stromů či keřů.
Tipy na vánoční dárky, které nezklamou
Vánoce se nezadržitelně blíží. Máte už všechny dárky pohromadě? Že ne? Nechte se inspirovat tímto článkem, ve kterém najdete doporučení na dárky pod stromeček, které mile překvapí, a navíc za ceny, které se jen tak neopakují.
Materiály zahradních cest a chodníků – je libo kámen, beton nebo dřevo?
Zahradní cestičky nás většinou provází po nejkrásnějších zákoutích naší zahrady, případně spojují místa, která nejčastěji používáme. Vedou například od domu k bazénu, k altánku, zahradnímu domku či k okrasnému jezírku. Dobře provedená zahradní cestička je nejen funkční, ale má i okrasný charakter. Důležité je především vybrat ten správný materiál.
Likvidace pařezů – mechanicky, chemicky nebo biologicky?
Možná jste na zahradě v rámci jarního úklidu pokáceli staré stromy, po kterých vám zbyly nevzhledné pařezy. Pokud si z nich nechcete udělat přírodní stoleček nebo efektní podstavec na květiny, budete muset řešit otázku, jak se jich co nejjednodušeji a přitom nejefektivněji zbavit. Nabízí se hned několik možností likvidace pařezů.
Balkónové minijezírko vyrobíte i ze starého kbelíku
Pokud nepatříte mezi šťastlivce vlastnící zahradu, ale také byste se rádi kochali pohledem na jezírko, nezoufejte. Pohled na vodní hladinu si můžete dopřávat přímo za oknem bytu. Balkonové minijezírko snadno vytvoříte ze starého květináče, nebo si můžete pořídit již hotové jezírko s čerpadlem, filtrací a zařízením na čištění vody.
Vysavače a foukače listí
Úklid listí je jednou z nepříjemných povinností každého majitele zahrady. Nicméně listí je skvělé jako nastýlka k choulostivým rostlinám a keřům, aby je nespálil mráz, ale také výborná přísada do kompostu. Nutné je jen dbát na to, aby listí, které přidáváte do kompostu, nebylo ze stromů, jež jsou napadené škůdci, a nebylo chemicky ošetřeno.
Balkon obsypaný muškáty
Pokud jste si oblíbili pelargonie čili muškáty, nemusíte je pěstovat jen na zahradě. Místem vhodným pro malé zahradničení jsou i balkony, terasy či lodžie. Muškáty jsou nenáročné na péči a dlouze kvetou. Jak to udělat, aby byl váš balkon díky muškátům nepřehlédnutelný a záplavu květů vám záviděl každý kolemjdoucí?
Čerstvé bylinky z vlastní bylinkové zahrádky
Každá kuchařka či kuchař ví, že není nad čerstvé bylinky. Dnes si můžeme koření a bylinky z celého světa koupit sušené v obchodě, ale chuti a vůni těch čerstvých se stejně nic nevyrovná. Mrzí vás, že nemáte zahradu, kde byste si je sami vypěstovali? Nesmutněte, slušnou úrodu můžete mít i za oknem – stačí jen trocha správné péče.