Stevia sladká - sladidlo, po kterém se netlousne
23.06.2012
Kdyby tak existoval cukr, po kterém se netloustne – to je asi přání mnoha lidí na celém světě. Žádný z nich ještě nejspíš neslyšel o stevii, jinak by věděli, že takový „cukr“ skutečně existuje. Stevia nebo také stévie sladká je rostlina, která je považována za moderního bojovníka proti obezitě. Jak je z názvu patrné, je sladká, ale přitom nemá žádné kalorie. Co víc si tedy přát?
Stevia rebaudiana Bertoni, neboli stevia (stevie) sladká, je bylina s mnoha léčivými účinky. Setkat se s ní můžete také pod názvy sladká tráva, medové lístky, stévie cukrová, nebo i pod anglickým názvem Sugar baby. Stevia rebaudiana Bertoni je jedním z více než 150 druhů rostlin rodu Stevia, ale pouze dva druhy rostlin rodu Stevia mají tu vlastnost, že jsou sladké.
Přestože je stevia rebaudiana 300 krát sladší než cukr, obsahuje takový komplex sladících látek, které nezvyšují hladinu cukru v krvi a játrech a naopak ji udržují v rovnováze. Tyto látky naše tělo totiž nevstřebává, ale vylučuje. Přírodní sladidlo extrahované ze stévie se nazývá steviosid, je uloženo v listech a nati, a vykazuje nulovou energetickou hodnotu. Tato zázračná rostlinka tak najde spoustu uplatnění a může velmi příznivě ovlivnit náš život.
Stevia sladká versus cukr - stevia je 300 krát sladší než cukr a oproti běžnému rafinovanému cukru z řepy je zdraví prospěšná. Otázkou tedy zůstává, proč je stevia tak málo známá a používaná. Zlí jazykové trvdí, že za podporou cukru stojí lobby cukrovarů a farmaceutických firem.
Problém č. 1 - cukrovka
Stevia podporuje činnost slinivky a tím je ideálním sladidlem pro cukrovkáře. Je vhodná pro pacienty trpící cukrovkou typu I (diabetes mellitus I.) i cukrovkou typu II (diabetes mellitus II). Díky tomu, že je sladká, ale nemá žádnou energetickou hodnotu, je možné ji používat jako náhradní sladidlo. Ve světě se již běžně používá se k oslazení nápojů, cukrovinek, jogurtů a dalších dietních výrobků.
Problém č. 2 – špatné trávení a obezita
Stevia sladká rovněž zabraňuje vysokému krevnímu tlaku a povzbuzuje trávení. Napomáhá buněčnému metabolizmu, podporuje pankreas, odtučňuje a pomáhá udržovat váhu. Je blahodárná pro hypoglykemiky a přínosná pro lidi s nadváhou. Podílí se rovněž na zhutnění svalové hmoty, což je při odtučňování velice důležité. Kapky ze stevie ocení každý, kdo den co den bojuje s večerními nezvladatelnými chutěmi na sladké, nebo podniká nájezdy na ledničku. V případě, že chcete zahnat pocit hladu, požvýkejte několik lístků stevie – jejich sladká chuť vám zůstane v ústech velice dlouho. Vy nebudete mít pocit hladu ani chuť na energeticky vydatnější jídlo. Bez obav ze ztloustnutí je možné si se stevií osladit čaj, kávu a další nápoje.
Problém č. 3 – zranění a problémy s pletí
Stevia sladká působí blahodárně také na pokožku, má totiž zklidňující účinky. Pomůže při poštípání nebo bodnutí hmyzem, popáleninách, ale i při takových kožních problémech jako je akné, dermatitis, ekzém a podobně. Užívá se ve formě kapek, které se dají na vatičku, a tou se bolavé místo potře. Dá se také použít jako pleťová voda, kdy se několik kapek přidá do sklenice s vodou a pleť se s ní následně pomocí vatového tampónu potírá. Skvěle poslouží také při hojení zranění. Dané místo se rychleji zacelí a nezůstane po něm jizva.
Problém č. 4 – únavový syndrom
Stevia sladká prokazatelně snižuje únavu a zabraňuje propuknutí únavového syndromu. Zvyšuje tak energetickou hladinu a mentální aktivitu.
Problém č. 5 – závislost na tabáku a alkoholu
Bylo dokázáno, že stevia sladká snižuje touhu po tabáku a alkoholických nápojích. Je tak skvělým pomocníkem při odvykání kouření a v boji proti závislosti na alkoholu.
Problém č. 6 – kazící se zuby a paradentóza
Stevii znali již dávno paraguayští indiáni z kmene Guarani a pravidelně jí kvůli její sladkosti žvýkali. Vědci u nich zjistili jednu úžasnou věc, že netrpí na kazivost zubů a to i přesto, že nemají k dispozici žádné vymoženosti dnešní doby, jako jsou zubní pasty, ústní vody a kartáčky. Následně se potvrdilo, že tato rostlina dokáže zničit řadu nebezpečných bakterií, které ohrožují ústní mikroflóru. Stevia tak zamezuje vzniku ústního plaku a zubního kamene. Velmi účinná je v tomto směru hlavně u dětí. Pár kapek stevie stačí přidat do vody a pravidelně si takto vyplachovat ústa a kloktat. Ústní voda ze stevie zase léčí záněty dásní, působí preventivně proti paradentóze a omezuje zápach z úst. Stevia rebaudiana působí příznivým antibakteriálním a protivirovým účinkem nejen v ústní dutině, ale pomáhá léčit také infekce způsobené bakteriemi a viry. Bude vám tak skvělým pomocníkem v případě, že trpíte na afty či koutky.
Pěstování
Vypěstovat si stevii sladkou je poměrně jednoduché, rostlina je totiž dosti nenáročná. Měla by mít pouze dostatek světla a tepla, nejlepší je ji proto umístit na východní stranu. V takovém případě se v ní vytváří více sladkých látek. Samozřejmostí je dostatečná zálivka, ve své jihoamerické domovině totiž roste ve vlhké až bahnité půdě. Dobře se jí daří v nadmořských výškách od 200 do 600 metrů. Pokud se o rostlinku dobře staráte, jedna jediná vás odmění až 0,5 kg sušených lístků. Na léto je nejlepší umisťovat ji ven, na zimu schovávat domů. Neměla by být vystavena teplotám pod 5°C.
Stevia se množí nejlépe zelenými řízky, řízky kořenů, odnožemi nebo metodou in vitro. Na to, že nám vyklíčí semena, se nemůžeme spolehnout. Tvarování je možné řezem, snadno se obrážejí. Nať se sklízí 2 až 3 krát za vegetační období seřezáním. Listy je možné užívat jak čerstvé, tak i sušené nebo třeba mražené. Usušené lístky jsou dokonce ještě sladší než ty čerstvě utržené.
Nežádoucí účinky?
Ve světě je stevia používaná pro své blahodárné účinky na lidský organismus již mnoho let. Například v Japonsku ji již nejméně 30 let přidávají do chleba, čokolády, piva, ovocných šťáv a mnoha dalších výrobků. Také ve Spojených státech se s příměsí tohoto čistě přírodního sladidla vyrábějí limonády, zubní pasty, žvýkačky, cukrářské a konzervárenské výrobky, různé dia kompoty, dia marmelády, zavařeniny a další. Jde tedy o výrobky jak pro zdravou populaci, tak i pro diabetiky. Nutno říct, že doposud nebyl zaznamenán žádný negativní vliv, žádný případ alergické reakce nebo nežádoucích účinků. Lidské tělo tuto látku snáší velmi dobře a slazení stevií tak v žádném případě není zdravotně závadné. Lékaři v zahraničí ji doporučují dokonce konzumovat i dětem předškolního věku.
- jap -
Foto: Inmagine.com
Související články
Hubneme s tukožroutskou polévkou
Jak pěstovat chřest?
Jak nakupovat truhlíky a substráty pro pěstování rostlin
Pěstování melounu cukrového
Je nejvyšší čas na nákup skleníku
Článek byl zobrazen 14933 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.
Další články na téma Zahrada
Nejběžnější choroby trávníku – jak jim předejít a jak se jich zbavit?
Zdravý trávník je svěže zelený, bez jakýchkoliv barevných odlišností. Trávník však může být napaden řadou škůdců, kteří dokáží oslabit jeho růst, nebo jej celý zlikvidovat. Víte, s jakými chorobami se může váš trávník potýkat a jaká je třeba provést opatření, abyste jejich výskytu zamezili?
Prosinec na zahradě
V zimě se vyplatí občas zaběhnout na zahrádku a zkontrolovat, jestli nás nepoctila nezvaná návštěva. Zahrádka sice spí, ale kdo má zahradničení v krvi, má stále co na práci i když je třeba všechno pod sněhem nebo mrzne.
Atrium – kousek přírody v útrobách domu
Atrium je jedním z nejstarších architektonických prvků. Bylo součástí domů ctihodných občanů již v antickém Řecku a Římě. Architektura se sice neustále vyvíjí, ale některé prvky se neustále navrací v trochu změněné podobě. A právě tak je tomu i u atrií, které se znovu stávají součástí moderních domů a dodávají jim jedinečný charakter.
Rider – ideální sekačka do členitého terénu
Máte členitou zahradu, kde je problém se při sekání trávy v některých místech vytočit se zahradním traktorem a zároveň se vám nechce kritická místa upravovat rotační sekačkou? Pak jsou přesně pro vás určeny ridery, které díky malému poloměru otáčení vynikají vysokou obratností. Bez problémů posekáte trávu kolem keřů, nebo například u obrubníků.
Rostliny a zahrada v zimě
Zima je pro většinu rostlin pěstovaných v bytech kritickým obdobím, je tedy třeba vědět, jak o ně správně pečovat a co vše můžeme udělat proto, aby nám neuhynuly. Také je třeba začít myslet na zahradu, i když ještě leží pod vrstvou sněhu. I v měsících jako je leden a únor tak správný zahrádkář nezahálí, protože kdo je připraven, není zaskočen.
Trendy ve venkovních dlažbách a dlaždicích
Betonová dlažba je stále nejoblíbenějším materiálem při stavbě zahradních cest, chodníků a teras. Odolný a téměř bezúdržbový materiál nabízí širokou škálu barev, struktur a také rozměrů dlaždic. Aktuální trendy hovoří pro velkoformátové dlaždice a vzhled imitující přírodní materiály jako je kámen nebo dřevo.
Šípky - pěstování šípkové růže a využití šípků v kuchyni
Šípky sbírali lidé již odnepaměti. Ve starověkém Řecku a Římě z jejich plodů vyráběli náhrdelníky, které měly sloužit jako ochrana před zlem, ale zároveň měli přilákat i milovanou osobu. U nás se šípky využívaly vždy jako vítaný zdroj potravy a přírodní léčivo. Šípky jsou totiž plné vitamínů i látek, které nám pomáhají očistit tělo.
Jak správně udit klobásy v domácí udírně
Domácí výroba klobás má na našem území dlouhou tradici. Obřad přípravy masové směsi, její plnění do střívek a následné uzení patří neodmyslitelně k domácí zabijačce už celá staletí. I když konzervace masa již není v dnešní době hlavním důvodem uzení, je domácí uzení stále velmi populární. Důvodem je specifická chuť uzených výrobků, a také dostupnost mobilních elektrických udíren, které celý proces uzení značně zjednodušují.