Uzení ryb v domácí udírně
08.01.2020
Uzené ryby patří mezi vyhlášené delikatesy. Uzeného lososa nebo makrelu ochutnal téměř každý. Uzený úhoř má, i díky filmu Zlatí úhoři, pověst nepřekonatelné lahůdky. Lahůdkou jsou však i běžně dostupné sladkovodní uzené ryby.
V dnešním článku si řekneme, jak vyudit běžně dostupné sladkovodní i mořské ryby. Jejich příprava je snadná, stačí dodržet základní pravidla.
Jaké ryby se k uzení hodí
Obecně se dá říct, že k uzení jsou vhodnější ryby s větším obsahem tuku. Obsah tuku souvisí nejen s druhem ryby, ale také s jejím stářím, proto se k uzení hodí spíše starší kusy ryb než ty mladé. Ze sladkovodních ryb k uzení doporučujeme kapra, sumce, úhoře, vynikající k uzení je tolstolobik a tolstolobec, pstruh nebo síh. Vyudit se samozřejmě dají i jiné ryby, ale např. okoun nebo candát mají tak delikátní maso, že bychom doporučili jinou kuchyňskou úpravu než uzení. Ale udit se samozřejmě dají, stejně jako štika, o které se často s oblibou tvrdí, že je pro uzení příliš suchá. To platí o mladších kusech, větší štiku lze však k uzení doporučit. S úspěchem lze udit i větší kusy drobných bílých ryb, jako je karas nebo plotice.
Z mořských ryb se těší všeobecné oblibě především dostupná a tučná makrela. Udit lze ale i další mořské ryby.
Mražené nebo čerstvé
Pro uzení lze s úspěchem použít i ryby mražené. Pokud je ryby zamrazená správně, nepoznáte ve výsledné chuti vyuzené ryby rozdíl mezi rybou čerstvou a zamrazenou.
Příprava ryb před uzením
Ryby vykucháme, dobře očistíme a dle velikosti buď necháme v celku, nebo naporcujeme. Porcování provádíme buď na filety, nebo na podkovy. U celých ryb uděláme zářezy do kůže. Takto připravené ryby je třeba, stejně jako maso, před uzením nasolit. U ryb je vhodnější solení v solném láku, který připravíme svařením vody, soli, a případně dle chuti také koření. Univerzální na běžné, středně velké porce ryb, je lák připravený z 6 litrů vody a 0,5 kilogramů soli. Toto množství láku nám vystačí zhruba na 10 kg ryb. Z koření je nejčastěji využíván česnek. Vzhledem k tomu, že ryby do láku nakládáme na poměrně krátkou dobu, je vhodnější ryby kořením dochutit až po naložení. Ryby do láku nakládáme na 10 hodin, během kterých dojde k fyzikálnímu jevu zvanému osmóza, tzn., že se slaný lák dostane do masa. V láku se ryby také dočistí. Po deseti hodinách ryby z láku vyjmeme, opláchneme je čistou vodou a necháme cca hodinu oschnout. Nyní je vhodná doba na to, potřít nebo posypat ryby kořením dle chuti.
Ryby můžeme udit zavěšené na provázku, zavěšené na speciálních háčcích na uzení ryb, nebo položené na roštu. Při zavěšování ryb postupujeme pečlivě, rybí maso je křehké a těší kus, např. napíchnutý za maso na háček, se nám pravděpodobně při uzení utrhne. Háček proto zapíchneme pod páteří.
Uzení ryb
Ryby umístíme do předehřáté udírny na 80 °C, nejprve s otevřenými dvířky necháme ryby 30 minut doschnut. Ryby musí viset volně a nesmí se vzájemně dotýkat. Následně udíme při teplotě 70-80°C 3-5 hodin. Každá udírna udí jinak, proto berte časový údaj jako orientační. Vhodným indikátorem toho, že je ryba vyuzena, může být zlatohnědá barva kůže. K uzení použijeme suché dřevo vhodné k uzení (buk, akát, olše, jabloň, bříza, třešeň, ořech, švestka…).
Co s uzenou rybou
Uzenou rybu můžeme konzumovat ihned po vyndání z udírny. Výborná je také na výrobu pomazánek, salátů, přebytky je možné také zavařit.
Přečtěte si také články
Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně
Jak správně udit klobásy v domácí udírně
Jak správně udit sýry v domácí udírně
Jak vybrat elektrickou udírnu?
Článek byl zobrazen 3633 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Pořiďte si terasu od českého výrobce WPC – WoodPlastic.
Široký výběr atraktivních, bezúdržbových a ekologických teras, plotů a obkladů z dřevěného kompozitu se záruku až 25 let najdete na www.woodplastic.cz.Kovové zárubně MONTKOV do bytu? A proč ne!
Kovové zárubně mohou být součástí moderních interiérů v bytech po rekonstrukci, nebo v novostavbách. Nové typy kovových zárubní jsou mnohem kvalitnější než dříve vyráběné ocelové zárubně a mohou konkurovat srovnatelným výrobkům ze dřeva nebo materiálů na bázi dřeva.Akce Hromada výhod přináší prémii za nákup energeticky úsporných výrobků na www.fakro.cz
Kupte si energeticky úsporné výrobky v balíčku superTrio a získejte prémii až 2600 Kč. Maximálně lze zakoupit až 6 balíčků superTrio (střešní okno s trojsklem, lemování Thermo a vnější markýza).Tepelná čerpadla Mach – Chameleon Hybrid
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon Hybrid v sobě obsahují i řízení fotovoltaické elektrárny a bateriové úložiště. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
Další články na téma Zahradní nábytek, terasy, altány a pergoly

Nestárnoucí beton v zahradě je odolný, nadčasový a atraktivní
Beton je jedním z nejoblíbenějších materiálů v moderní zahradě. A nemusí být řeč pouze o dlažbě. V zahradě využijete také betonové nášlapy, palisády, zídky, květináče, konstrukční prvky, dekorace a mnohé další. Výhodou betonu je především jeho odolnost, příznivá cena a také vzhled. Moderní betonové prvky dokážou věrně imitovat dřevo i kámen.

Elektrický gril využijete na terase i na zahradě
Přestože nejste majitelem žádné velké zahrady, kde by se dala uspořádat pořádná grilovací párty, i tak si můžete dopřát jedinečnou chuť grilovaného masa, zeleniny a dalších pochoutek. Elektrické grily jsou totiž o poznání menší, než ty zahradní, nečoudí a nemusíte u nich hlídat zásobu paliva. Navíc grilovat v nich můžete kdekoliv a kdykoliv během roku – třeba i v zimě.

Zahradní pergoly - zóny odpočinku a rozjímání
Pergola je jednou z nejoblíbenějších zahradních staveb. Představuje totiž místo pro příjemné posezení s rodinou, přáteli či k odpočinku na čerstvém vzduchu, které může být díky zastřešení chráněno proti nepřízni počasí. Umožňuje nám rozšířit obytný prostor domu či zahrady a být tak v těsnějším kontaktu s okolní přírodou.

Jak vybrat venkovní dlažbu?
Můžete mít sebekrásnější dům, ale pokud nebude krásné a upravené i jeho okolí, výsledný dojem nebude stát za moc. Velmi důležitou součástí domu je venkovní dlažba, která dokáže odolat střídání teplot, dešti, sněhu i slunci. Nevhodně či špatně vybranou dlažbou můžete zkazit celkový vzhled domu, proto je třeba výběru věnovat dostatečnou pozornost.

Pergoly – luxusní odpočinek na zahradě
Společnost ISOTRA a.s. připravila pro své zákazníky na začátek sezóny rozšíření sortimentu především venkovního stínění. Se svou rodinou či přáteli strávíte příjemné chvíle ve stínu zahradních pergol. Vybrat si můžete ze dvou typů: samonosná pergola MIRA 4 nebo pergola MIRA 2 ukotvená do stěny budovy.

Jaro je tu: jaké trendy přináší pro venkovní keramické dlažby?
Dokonalá imitace dřeva či kamene, hexagonové formáty, speciální protiskluzné modely pro okolí bazénů a pokládka na terče. To jsou letošní hlavní trendy v oblasti venkovní keramické dlažby, která získává čím dál větší oblibu. Co za delikatesy konkrétně výrobci připravili pro nadcházející sezónu?

Na terase za každého počasí? S novou střešní konstrukcí ano!
Jedná se o řadu výrobků Tecnic, kterou na českém trhu představuje společnost Maron. Série Tecnic je synonymem pro maximální univerzálnost a dokonalou ochranu jak před sluncem, tak před deštěm i velmi silným větrem. Konstrukce bez problémů odolá i silné vichřici.

Terasa v zahradě: Proč je důležité myslet na pokládku dlažby dřív, než začnete stavět?
Sníte o nové terase na vaší zahradě? Čím dříve se do stavby terasy pustíte, tím spíš budete venku za hezkých teplých dní relaxovat se zákuskem či čerstvým smoothie. Zcela zásadní význam má pro venkovní terasu výběr vhodné venkovní podlahy. Zahradní dlažbu vybírejte nejen podle designu, ale myslete také na systém pokládky.