Reklama

Jak si pochutnat na netradiční listové zelenině?

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

24.08.2013

Často v obchodě narazíme na nejrůznější druhy zeleniny, které ani neznáme. Zvláště u listové zeleniny mnohdy váháme, jestli se její nákup vyplatí, tedy jestli bude výsledná chuť odpovídat ceně. Navíc často ani nevíme, co ze zelených listů připravit. Pojďme si tedy představit některé netradiční druhy listové zeleniny jako například kadeřávek, šrucha, rokola nebo polníček.

Když se řekne listová zelenina, tak si většina lidí vybaví jen hlávkový salát, nebo špenát. Existuje však celá paleta dalších druhů, které se od sebe liší chutí, tvarem a barvou. Mohou tak být rovněž skvělým doplňkem mnoha jídel, jen si je musíme, jak se říká připustit k tělu a oprostit se od osvědčené klasiky. Experimentovat se v tomto případě rozhodně vyplatí.

Kadeřávek

Kadeřávek je zeleninou, která vyniká vysokým obsahem vitaminů, stopových prvků a minerálů (draslík, železo, beta-karoten, vitamín C atd.). Jeho výhodou je, že je vysoce otužilý, odolává mrazu, a proto jej můžeme sklízet i během zimy. Oblíbená je například hybridní odrůda Winterbor F1, která má tmavě zelené, křehké a mírně zkadeřené listy, které téměř během zimy nežloutnou.

Kadeřávek, nazývaný také „lollo“, není v české kuchyni zrovna tradiční a tak mnoho lidí neví, jak jej zpracovávat. Omyté listy se vaří po dobu 8 minut v mírně osolené vodě. Servírovat se mohou polité máslem, nebo bílou zálivkou. Kadeřávek se dá rovněž smíchat se smetanou a dusit s cibulí, petrželí, uzeným mazem a nejrůznějším kořením. Je skvělou přílohou k masitým pokrmům, ale může být i součástí zapékaných a dušených pokrmů. Dále je možné s ním nastavovat mleté maso a chutné jsou z něj i karbanátky. Z kadeřávku můžeme připravit také chutné polévky nebo pomazánky. Pokud chceme, můžete mladé výhony zamrazit. Předtím je však musíme spařit (cca 1 min.) horkou vodou.


Foto: dobrasemena.cz

Šrucha

Mnoho lidí o tom možná ani neví a jeden zajímavý druh listové zeleniny mu roste i doma na zahrádce. Šrucha zelná (Portulaca oleracea) je nízký keřík s drobnými sukulentními lístky, který mnozí považují za plevel. Šíří se poměrně rychle a najít ji můžeme nejen na záhonech zahrad, ale také podél cest či mezi dlažebními kostkami v chodnících. Vzhledem k tomu, že má rostlina poměrně hluboký kořen, nevadí ji ani přílišné sucho, protože může získávat vodu z větší hloubky. Dříve se šrucha vyskytovala pouze v jižní Evropě, ale díky oteplování se postupně dostává čím dál více na sever.

Dnes se pěstuje po celém světě a stala se oblíbenou salátovou zeleninou. Šrucha zelná se vyskytuje v cca 40 odrůdách, které se od sebe liší velikostí listů, barvou a typem růstu. Jíst ji můžeme čerstvou, ale i tepelně upravovanou. Je bohatým zdrojem vitaminů a antioxidantů, obsahuje vysoký podíl omega-3 mastných kyselin, vitaminy A, C, B a karotenoidy, z minerálů je pak zastoupen hořčík, vápník, draslík a železo.

Šrucha má nakyslou výraznou chuť, která může být pro někoho až svíravá, což způsobuje kyselina jablečná. Přidává se do salátů, polévek i dušených pokrmů - upravuje se například jako špenát. Pokud vám šrucha roste na zahradě a chcete ji využít k přípravě pokrmu, sbírejte její listy až těsně před přípravou – po utržení totiž rychle vadnou. Krátkodobě se dají uchovávat v lednici například ve sklenici vody, nebo navlhčeném ubrousku.


Foto: osiva-seminka.cz

Rukola (Rucola)

Rukola již pomalu získává své místo i v české kuchyni, stále více se s ní setkáváme v restauracích i domácnostech. Tato drobná listová zelenina má lístky podobné lístkům pampelišky. Obsahuje vitaminy C, A, E, z minerálů vápník, hořčík a železo. Vyniká jemně oříškovou vůní a štiplavou chutí. Rukola pochází z Evropy a západní Asie a v současnosti je již rozšířena po celém světě. Je skvělým doplňkem salátů, báječně se doplňuje s rajčaty, bazalkou a česnekem, proto je častým doplňkem pokrmů italské kuchyně. Výborně chutná orestovaná na oleji a česneku. Takto připravená se pak může podávat jako příloha k masu.

Rukola je však také obecným názvem pro skupinu 27 druhů rostlin patřících do čeledi brukvovitých, které mají charakteristický tvar listů tvořících růžici. Sem spadá například také roketa a rughetta.

Roketa

Oproti rukole má roketa oválnější lístky, které nejsou vykrajované. Drobné lístky mají o něco méně výraznou chuť a mohou se konzumovat čerstvé, jakožto příloha k hlavnímu jídlu, nebo se mohou přidat do salátu. Dále je možné ji tepelně upravovat podobně jako špenát. Roketa se hodí do smetanových omáček k těstovinám a skvělá je kombinace s česnekem, parmazánem, piniovými ořechy a olejem. Z rukoty se dokonce vyrábí velmi pálivá hořčice.


Foto: Semo

Rughetta

Tento typ listové zeleniny pochází z Itálie, konkrétně z oblasti Říma a Neapole, velké oblibě se těší rovněž v tureckém Istanbulu. V kuchyni se nejlépe hodí jako příloha k hůře stravitelným masům – rughetta totiž významně podporuje trávení. Je dobrá na žlučník, protože pomáhá rozkládat tuky. Samozřejmě je možné ji využít i k přípravě studených salátů. Nejlépe chutná v kombinaci s nakrájenými rajčaty.

Řeřicha setá

Tato jednoletá salátová rostlina pochází ze severní Afriky a západní Asie. Má velmi krátkou dobu vegetace, rostlinky dorůstají již za 4 až 10 dní. Známe dva druhy řeřichy – úzkolistou a širokolistou. Pěstuje se kvůli děložním lístkům, které se jedí syrové, mají příjemnou peprnou chuť a štiplavou vůni. Tu způsobují glykosidy, které se nachází také v ředkvičkách či křenu. Řeřicha je skvělou přísadou do pomazánek, zeleninových i bramborových salátů a často se s ní setkáte i na obložených chlebíčcích.

Špičaté zelí

Špičaté zelí, které je v zahraničí označováno „sweetheart cabbage“ u nás není příliš známé. Název je odvozen od zašpičatělých hlávek, které váží mezi 800 až 1200 gramy. Lahůdkové odrůdy raného zelí „Zora“ nebo „Juna F1“ jsou nasládlé, křehké a šťavnaté. Tento typ zelí je jemnější a lépe stravitelný, než naše klasické kulaté zelí. Další zajímavou odrůdou špičatého zelí je „Murdoc F1“ mající středně zelené velké hlávky. Dá se přímo konzumovat, ale je možné jej i skladovat. Tato odrůda skvěle poslouží zejména v horkých letních dnech, kdy se z něj dají dělat osvěžující a zdravé saláty.

Polníček

Polníček, někdy nazývaný také kozlíček jarní, je listová zelenina s aromatickými listy, které příjemně voní po oříškách. Listy polníčku obsahují vitaminy A, C, E, kyselinu listovou, hořčík a železo. Tato řapíkatá rostlina pochází z Evropy a byla známá již starým Římanům. V současnosti se pěstuje po celém světě. Listy polníčku mají lehce nahořklou chuť a přidávají se čerstvé do salátů. Vhodná je rovněž kombinace s červenou řepou. Také tepelně upravovaný polníček je velmi chutný, postup přípravy je stejný jako u špenátu.

Mibuna a mizuna

Z Japonska se k nám dostaly tyto zajímavé odrůdy listové zeleniny rostoucí v trsech. Listy mizuny jsou zubaté a podobají se pampeliškovým listům. Mibuna má spíše hladké listy, na konci jsou zakulacené a podobají se jitroceli. V kuchyni najdou využití právě listy i mladá květenství. Hodí se do čerstvých salátů i jako příloha k pokrmům.

Čekanka

Čekanka hlávková je dvouletá rostlina, jejíž podlouhlé puky se sklízejí od prosince do března. Nejvíce rozšířená je čekanka v Itálii, Francii, Holandsku, Belgii a Anglii. Puky mohou mít žlutozelenou i červenou barvu a jsou tvořeny podlouhlými hustě řazenými zašpičatělými listy. Ty jsou velmi křehké a mají lehce nahořklou až jemně štiplavou chuť. Konzumace čekanky je dobrá pro látkovou výměnu a očistu jater od toxických látek. Má rovněž stimulační účinky na trávení a pomáhá při slabších neurózách. Křehké listy se přidávají do zeleninových salátů, kde nejen skvěle chutnají, ale také dobře vypadají (zejména červená odrůda „radicchio“). Čekanku můžeme také dusit a zapékat, skvělá je restovaná na másle nebo zadělávaná na smetaně. Z listů čekanky se dokonce vyrábí i sirup.

Mangold

Příbuzným řepy a špenátu je mangold a i když nepatří mezi zeleninu, kterou běžně pěstujeme na našich zahrádkách, rozhodně stojí za to ho vyzkoušet. Jeho chutné stonky i listy jsou velmi zdravé, obsahují mnoho vitamínů. Výhodou mangoldu je jeho mnohostranné využití jak ve studené, tak i v teplé kuchyni. Mladé křehké listy jsou výtečné v salátech, čepele větších listů je pak možné zpracovávat jako špenát. Také silné stonky mangoldu využijete v kuchyni, můžete je dusit, smažit i vařit v páře.

- jpa -
 

Článek byl zobrazen 15388 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

Nenalezen žádný záznam

Kontextová reklama

Další články na téma Zahrada

Rodgersie – ideální rostlina do stinných míst

Rodgersie – ideální rostlina do stinných míst

Ideální dekorativní rostlinou pro stinná nebo nepříliš vzhledná místa na zahradě je rodgersie. Její nepřehlédnutelné velké listy dokážou zahradu krásně oživit a vnesou do ní nádech exotiky. Dokonalý kontrast těmto listům pak vytváří drobné kvítky, kterými se tato trvalka rozzáří během letních měsíců.

 
Čerstvé bylinky z vlastní bylinkové zahrádky

Čerstvé bylinky z vlastní bylinkové zahrádky

Každá kuchařka či kuchař ví, že není nad čerstvé bylinky. Dnes si můžeme koření a bylinky z celého světa koupit sušené v obchodě, ale chuti a vůni těch čerstvých se stejně nic nevyrovná. Mrzí vás, že nemáte zahradu, kde byste si je sami vypěstovali? Nesmutněte, slušnou úrodu můžete mít i za oknem – stačí jen trocha správné péče.

 
Čarověník

Čarověník

Takové zvláštní slovo, co asi znamená? Má něco společného s magií nebo folklórními zvyky? Neuhodli jste. Neobvyklý výraz znají jen pěstitelé bonsají, odborně vzdělaní skalničkáři a pár zasvěcenců.

 
Kaki neboli tomel japonský – exotické ovoce, které si vypěstujete i na zahradě

Kaki neboli tomel japonský – exotické ovoce, které si vypěstujete i na zahradě

Kaki (Diospyros Kaki) je ovoce původem z Asie, které asi znáte převážně z pultů supermarketů. Díky jeho otužilosti si tuto subtropickou rostlinu můžete vypěstovat i na vlastní zahradě. Dařit se jí bude hlavně v oblastech, kde se pěstuje vinná réva a broskve.

 
Betonové výrobky a dlažba DITON

Betonové výrobky a dlažba DITON

Pokud hledáte spolehlivého výrobce a dodavatele betonových produktů venkovní architektury, obraťte se na společnost DITON s. r. o. Nejenže nabízí velmi kvalitní výrobky za příznivé ceny, ale také poskytuje špičkový zákaznický servis. Firma se navíc již po druhé stala nositelem významného a prestižního titulu „Nejlepší výrobce stavebnin“.

 
Když betonová dlažba dokonale imituje dřevo...

Když betonová dlažba dokonale imituje dřevo...

Dřevo je jedinečným přírodním materiálem, který skvěle vypadá jak v interiéru, tak i na zahradě. Snad neexistuje místo, kam by se dřevo nehodilo. Jedinečný a po staletí oblíbený vzhled dřeva se podařilo spojit s bezkonkurenčními vlastnostmi betonové dlažby. Vaši zahradu tak může zdobit betonové schodiště, palisáda či chodník, které však budou od pravého dřeva k nerozeznání.

 
Rybíz na našich zahradách

Rybíz na našich zahradách

Zahrada bez typických keřů obalených červenými, žlutými nebo černými kuličkami jako by ani nebyla. Rybíz na naše zahrady prostě a jednoduše patří a je tomu tak už po celých dlouhých téměř pět století.

 
Hosta, rostlina pro každou zahradu

Hosta, rostlina pro každou zahradu

Žádná jiná trvalka není tak různorodá vzrůstem a zároveň nenáročná a dlouhověká. Hosta, neboli funkia, právem patří mezi nejkrásnější trvalku okrasnou listem, která je ideální k zaplnění stinných a polostinných míst v zahradě.

 

Zpět na předchozí stránku

Reklama

Náš tip

Saténové povlečení české výroby

Vyberte si z více než 150 moderních i klasických vzorů kvalitního českého saténové povlečení. Moderní zapínání na zip či praní na 60°C je u našeho povlečení samozřejmostí.

 

Germicidní čistička vzduchu Jata

Germicidní čistička vzduchu s UV-C lampami - Jata JEGA 1001Tato čistička vzduchu dokáže ošetřit prostory o rozloze až 50 m2.Pracuje na principu sterilizace pomocí UV-C záření o vlnové délce 254 nm, které ovšem nevyzařuje do prostoru přímo, ale pouze jím prochází čištěný vzduch.

 

Co pod stromeček? Poukázku!

Máte doma nadšence do jezírek, zahradníka nebo chovatele a sháníte dárky na poslední chvíli? U nás si určitě vybere. Za poukaz lze pořídit cokoli od bakterií do jezírek přes kompostéry až po zeolit.

 

Matrace Store – vše pro zdravé spaní

Specializovaný eshop na matrace, rošty do postele, chrániče, anatomické polštáře a postele. Odborně poradíme při výběru správné matrace pro Vás. Nyní akce „matrace doprava zdarma“!

 

Dezinfekce na ruce BalneoPeat

Dezinfekce na ruce značky BalneoPeat obsahuje vysoké procento alkoholu a peroxid vodíku, receptura je schválená Ministerstvem zdravotnictví. Chráníte sebe i své okolí.

 

Reklama

Firmy z oboru

AGRO CS - ČESKÉ SUBSTRÁTY A HNOJIVA

Značky AGRO, FLORIA a NATURA přináší zahrádkářům i profesionálům kvalitní pomocníky pro celou zahradu a každou rostlinu. Substráty, hnojiva a osiva.

VENTURA - VENKOV | užitečné bakterie

Přes záhon plný života k jezírku bez řas. Podpořte úrodu, nastolte rovnováhu a užijte si svůj kus přírody.

Sazenice či zahrady od SHOPU ROKU 2015

STARKL je rodinné zahradnictví s tradicí od roku 1912. Specializuje se na rostliny pro zdejší klima se zárukou ujmutí. Od cibulek po vzrostlé stromy.

Nejčtenější z této rubriky

Zahrada s pergolou

Zahrada s pergolou

Snad každý majitel rodinného domu nebo zahrádky sní o útulném a příjemném zákoutí, kde by mohl posedět s rodinou a přáteli. Žádný problém! Posezení s pergolou si může na zahradě vybudovat každý.

 

Jak oddělit záhon od trávníku? Obrubníkem

Jak oddělit záhon od trávníku? Obrubníkem

Na zahradách se střídají nejrůznější povrchy, chodníky se střídají s trávníkem, trávník se záhony a tak podobně. Aby tyto přechody nepůsobily jako pěst na oko, je třeba vymyslet, jak je od sebe vhodně oddělit. Vytvořit plynulý přechod mezi povrchy nemusí být žádný problém, lze jej zvládnout esteticky i technicky. Jak tedy vyřešit předěl mezi trávníkem a záhonem?

 

Pěstujeme karafiáty, odolné trvalky i letničky

Pěstujeme karafiáty, odolné trvalky i letničky

Karafiáty v nepříliš dobré kondici má většina z nás spojeny s oslavou Mezinárodního dne žen. Stálice českých květinářství mají proto své příznivce i odpůrce. Možná vás ale překvapí, jak rozmanité druhy karafiátů si můžete vypěstovat na svých zahradách i balkónech. Karafiáty jsou na pěstování velmi nenáročné, a tak potěší i začátečníky. A kvetou po celý rok.

 

Pěstujeme eukalyptus neboli blahovičník v bytě i na zahrádce

Pěstujeme eukalyptus neboli blahovičník v bytě i na zahrádce

Blahovičník (lat. Eucalyptus), česky často nazývaný též eukalyptus, je tropickou rostlinou z čeledi myrtovitých, která se vyznačuje intenzivní mentolovo-citrónovou vůní. Obsahuje totiž silici zvanou eukalyptol, jež blahodárně působí na horní cesty dýchací i při léčbě astmatu. Blahovičník je tak využíván v lékařství i kosmetice. Snadno jej můžete pěstovat i doma či na zahrádce.

 

Přírodní a domácí repelenty – zkuste to s hřebíčkem nebo rozmarýnem

Přírodní a domácí repelenty – zkuste to s hřebíčkem nebo rozmarýnem

S příchodem teplého počasí je třeba začít řešit, jak se co nejlépe ochránit proti škůdcům, jako jsou klíšťata, komáři, ovádi a další. Ne každý se chce na ochranu proti nim stříkat chemickými repelenty. Nabízí se tak možnost, vyrobit si odpuzující přípravek proti kousavému a bodavému hmyzu doma, z čistě přírodních ingrediencí. Uvidíte, že účinek bude stát za to!

 

Pěstování million bells – milion zvonků pro vaši terasu a balkón

Pěstování million bells – milion zvonků pro vaši terasu a balkón

Chcete, aby se letos váš balkon doslova prohýbal pod tíhou krásných pestrobarevných květů? Aby vám vaši květinovou úrodu záviděly sousedky ze širokého okolí? Pak vsaďte na Million bellsy, bohatě kvetoucí převislé balkonové květiny, které jsou k dostání v široké paletě barev. Tak jaké si vyberete? Bílé, červené, fialové, oranžové, nebo třeba žluté?

 

Jaké podloží potřebuje zámková dlažba?

Jaké podloží potřebuje zámková dlažba?

Při rozhodování o vhodnosti zámkové dlažby je třeba zvážit určitá kritéria. Tím nejdůležitějším je plánované provozní zatížení dlažby a také její estetické začlenění. Jaký tedy zvolit postup při přípravě podkladu pro dlažbu a jaké potřebuje zámková dlažba podloží? To nám prozradí odborníci ze společnost DITON.

 

Likvidace pařezů – mechanicky, chemicky nebo biologicky?

Likvidace pařezů – mechanicky, chemicky nebo biologicky?

Možná jste na zahradě v rámci jarního úklidu pokáceli staré stromy, po kterých vám zbyly nevzhledné pařezy. Pokud si z nich nechcete udělat přírodní stoleček nebo efektní podstavec na květiny, budete muset řešit otázku, jak se jich co nejjednodušeji a přitom nejefektivněji zbavit. Nabízí se hned několik možností likvidace pařezů.

 

Další z této rubriky

Zavařování může být také kulinářský zážitek

Zavařování může být také kulinářský zážitek

Pamatujete si ještě na obrovský prádelní hrnec naplněný hlavně v létě a na podzim zavařovacími sklenicemi? Zavařování jako jeden ze způsobů konzervace potravin vzniklo v hlavě a následně v kuchyni francouzského kuchaře a cukráře Nicollase Aperta někdy na sklonku 18. století.

 

Adventní věnce tentokrát netradičně

Adventní věnce tentokrát netradičně

Vánoční čas má své tajemné a neopakovatelné kouzlo, které si již tradičně umocňujeme vánoční výzdobou, které vévodí adventní věnec. Vyzkoušejte si letos adventní věnec trošku netradičně.

 

Podzim na zahrádce

Podzim na zahrádce

Na záhonech dokvétají poslední letničky a trvalky, ještě se lze kochat úchvatnými barevnými scenériemi, ale na druhé straně na zahradě čeká sklizeň posledních zbytků úrody, shrabat spoustu listí, zrýt záhony a spoustu jiné práce, která nám na jaře ušetří čas.

 

Zahradní květiny IV. – Bledule jarní

Zahradní květiny IV. – Bledule jarní

Mezi první posly jara na mnoha zahrádkách a skalkách patří bledule jarní (Leucojum vernum). Drobné, v průměru 20 centimetrů vysoké okrasné rostliny, které se pyšní nápadným bílým květem ve tvaru zvonu se žlutými tečkami na konci každého okvětního lístku, jsou vytrvalými, chráněnými a prudce jedovatými bylinami.

 

Rádi byste doma pěstovali orchideje? Poradíme vám, jak na to!

Rádi byste doma pěstovali orchideje? Poradíme vám, jak na to!

Orchideje patří pro svůj exotický vzhled k nejkrásnějším rostlinám. Mnohé začínající pěstitele možná právě jejich krása a křehký vzhled zrazuje od pěstování. Obavy ale nejsou na místě. Pokud dodržíte několik základních pěstitelských zásad, můžete se z květů orchidejí radovat i vy.

 

Střecha oděná do zeleně

Střecha oděná do zeleně

Střecha osázená zelení má lepší tepelněizolační vlastnosti než běžná, byť dobře odizolovaná střecha. Navíc, kvalitní materiály zaručují minimální životnost střechy minimálně padesát let. Její největší předností není jen estetická stránka, ale zeleň na střeše přináší ještě mnoho dalších výhod.

 

Stále živý vánoční stromek

Stále živý vánoční stromek

Řeč tentokrát nebude o umělých vánočních stromcích, které se opravdu někdy tváří jako stále živé. Stromy, které jsou opravdu živé a neskončí po Vánocích u popelnice jsou buď zasazeny v zemi na zahrádce nebo v květináči.

 

Dokonalý trávník jedině s pomocí vřetenové sekačky

Dokonalý trávník jedině s pomocí vřetenové sekačky

Také zvažujete jakou sekačku si pořídit, abyste konečně zkrotili váš neúhledně vypadající trávník? Chcete, aby vaše zahrada byla vždy pěkně upravená a reprezentativní? V tom případě vsaďte na vřetenovou sekačku, která vám pomůže vykouzlit dokonalý, krátce střižený téměř anglický trávník.

 

Partnerské weby

Reklama

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

TureckoDovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.

Mapa webu | nastavit jako domovskou stránku

© Bydlení pro každého  |  webdesign a programování: weto.cz webdesign
TOPlist RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom