Jak si pochutnat na netradiční listové zelenině?
24.08.2013
Často v obchodě narazíme na nejrůznější druhy zeleniny, které ani neznáme. Zvláště u listové zeleniny mnohdy váháme, jestli se její nákup vyplatí, tedy jestli bude výsledná chuť odpovídat ceně. Navíc často ani nevíme, co ze zelených listů připravit. Pojďme si tedy představit některé netradiční druhy listové zeleniny jako například kadeřávek, šrucha, rokola nebo polníček.
Když se řekne listová zelenina, tak si většina lidí vybaví jen hlávkový salát, nebo špenát. Existuje však celá paleta dalších druhů, které se od sebe liší chutí, tvarem a barvou. Mohou tak být rovněž skvělým doplňkem mnoha jídel, jen si je musíme, jak se říká připustit k tělu a oprostit se od osvědčené klasiky. Experimentovat se v tomto případě rozhodně vyplatí.
Kadeřávek
Kadeřávek je zeleninou, která vyniká vysokým obsahem vitaminů, stopových prvků a minerálů (draslík, železo, beta-karoten, vitamín C atd.). Jeho výhodou je, že je vysoce otužilý, odolává mrazu, a proto jej můžeme sklízet i během zimy. Oblíbená je například hybridní odrůda Winterbor F1, která má tmavě zelené, křehké a mírně zkadeřené listy, které téměř během zimy nežloutnou.
Kadeřávek, nazývaný také „lollo“, není v české kuchyni zrovna tradiční a tak mnoho lidí neví, jak jej zpracovávat. Omyté listy se vaří po dobu 8 minut v mírně osolené vodě. Servírovat se mohou polité máslem, nebo bílou zálivkou. Kadeřávek se dá rovněž smíchat se smetanou a dusit s cibulí, petrželí, uzeným mazem a nejrůznějším kořením. Je skvělou přílohou k masitým pokrmům, ale může být i součástí zapékaných a dušených pokrmů. Dále je možné s ním nastavovat mleté maso a chutné jsou z něj i karbanátky. Z kadeřávku můžeme připravit také chutné polévky nebo pomazánky. Pokud chceme, můžete mladé výhony zamrazit. Předtím je však musíme spařit (cca 1 min.) horkou vodou.
Foto: dobrasemena.cz
Šrucha
Mnoho lidí o tom možná ani neví a jeden zajímavý druh listové zeleniny mu roste i doma na zahrádce. Šrucha zelná (Portulaca oleracea) je nízký keřík s drobnými sukulentními lístky, který mnozí považují za plevel. Šíří se poměrně rychle a najít ji můžeme nejen na záhonech zahrad, ale také podél cest či mezi dlažebními kostkami v chodnících. Vzhledem k tomu, že má rostlina poměrně hluboký kořen, nevadí ji ani přílišné sucho, protože může získávat vodu z větší hloubky. Dříve se šrucha vyskytovala pouze v jižní Evropě, ale díky oteplování se postupně dostává čím dál více na sever.
Dnes se pěstuje po celém světě a stala se oblíbenou salátovou zeleninou. Šrucha zelná se vyskytuje v cca 40 odrůdách, které se od sebe liší velikostí listů, barvou a typem růstu. Jíst ji můžeme čerstvou, ale i tepelně upravovanou. Je bohatým zdrojem vitaminů a antioxidantů, obsahuje vysoký podíl omega-3 mastných kyselin, vitaminy A, C, B a karotenoidy, z minerálů je pak zastoupen hořčík, vápník, draslík a železo.
Šrucha má nakyslou výraznou chuť, která může být pro někoho až svíravá, což způsobuje kyselina jablečná. Přidává se do salátů, polévek i dušených pokrmů - upravuje se například jako špenát. Pokud vám šrucha roste na zahradě a chcete ji využít k přípravě pokrmu, sbírejte její listy až těsně před přípravou – po utržení totiž rychle vadnou. Krátkodobě se dají uchovávat v lednici například ve sklenici vody, nebo navlhčeném ubrousku.
Foto: osiva-seminka.cz
Rukola (Rucola)
Rukola již pomalu získává své místo i v české kuchyni, stále více se s ní setkáváme v restauracích i domácnostech. Tato drobná listová zelenina má lístky podobné lístkům pampelišky. Obsahuje vitaminy C, A, E, z minerálů vápník, hořčík a železo. Vyniká jemně oříškovou vůní a štiplavou chutí. Rukola pochází z Evropy a západní Asie a v současnosti je již rozšířena po celém světě. Je skvělým doplňkem salátů, báječně se doplňuje s rajčaty, bazalkou a česnekem, proto je častým doplňkem pokrmů italské kuchyně. Výborně chutná orestovaná na oleji a česneku. Takto připravená se pak může podávat jako příloha k masu.
Rukola je však také obecným názvem pro skupinu 27 druhů rostlin patřících do čeledi brukvovitých, které mají charakteristický tvar listů tvořících růžici. Sem spadá například také roketa a rughetta.
Roketa
Oproti rukole má roketa oválnější lístky, které nejsou vykrajované. Drobné lístky mají o něco méně výraznou chuť a mohou se konzumovat čerstvé, jakožto příloha k hlavnímu jídlu, nebo se mohou přidat do salátu. Dále je možné ji tepelně upravovat podobně jako špenát. Roketa se hodí do smetanových omáček k těstovinám a skvělá je kombinace s česnekem, parmazánem, piniovými ořechy a olejem. Z rukoty se dokonce vyrábí velmi pálivá hořčice.
Foto: Semo
Rughetta
Tento typ listové zeleniny pochází z Itálie, konkrétně z oblasti Říma a Neapole, velké oblibě se těší rovněž v tureckém Istanbulu. V kuchyni se nejlépe hodí jako příloha k hůře stravitelným masům – rughetta totiž významně podporuje trávení. Je dobrá na žlučník, protože pomáhá rozkládat tuky. Samozřejmě je možné ji využít i k přípravě studených salátů. Nejlépe chutná v kombinaci s nakrájenými rajčaty.
Řeřicha setá
Tato jednoletá salátová rostlina pochází ze severní Afriky a západní Asie. Má velmi krátkou dobu vegetace, rostlinky dorůstají již za 4 až 10 dní. Známe dva druhy řeřichy – úzkolistou a širokolistou. Pěstuje se kvůli děložním lístkům, které se jedí syrové, mají příjemnou peprnou chuť a štiplavou vůni. Tu způsobují glykosidy, které se nachází také v ředkvičkách či křenu. Řeřicha je skvělou přísadou do pomazánek, zeleninových i bramborových salátů a často se s ní setkáte i na obložených chlebíčcích.
Špičaté zelí
Špičaté zelí, které je v zahraničí označováno „sweetheart cabbage“ u nás není příliš známé. Název je odvozen od zašpičatělých hlávek, které váží mezi 800 až 1200 gramy. Lahůdkové odrůdy raného zelí „Zora“ nebo „Juna F1“ jsou nasládlé, křehké a šťavnaté. Tento typ zelí je jemnější a lépe stravitelný, než naše klasické kulaté zelí. Další zajímavou odrůdou špičatého zelí je „Murdoc F1“ mající středně zelené velké hlávky. Dá se přímo konzumovat, ale je možné jej i skladovat. Tato odrůda skvěle poslouží zejména v horkých letních dnech, kdy se z něj dají dělat osvěžující a zdravé saláty.
Polníček
Polníček, někdy nazývaný také kozlíček jarní, je listová zelenina s aromatickými listy, které příjemně voní po oříškách. Listy polníčku obsahují vitaminy A, C, E, kyselinu listovou, hořčík a železo. Tato řapíkatá rostlina pochází z Evropy a byla známá již starým Římanům. V současnosti se pěstuje po celém světě. Listy polníčku mají lehce nahořklou chuť a přidávají se čerstvé do salátů. Vhodná je rovněž kombinace s červenou řepou. Také tepelně upravovaný polníček je velmi chutný, postup přípravy je stejný jako u špenátu.
Mibuna a mizuna
Z Japonska se k nám dostaly tyto zajímavé odrůdy listové zeleniny rostoucí v trsech. Listy mizuny jsou zubaté a podobají se pampeliškovým listům. Mibuna má spíše hladké listy, na konci jsou zakulacené a podobají se jitroceli. V kuchyni najdou využití právě listy i mladá květenství. Hodí se do čerstvých salátů i jako příloha k pokrmům.
Čekanka
Čekanka hlávková je dvouletá rostlina, jejíž podlouhlé puky se sklízejí od prosince do března. Nejvíce rozšířená je čekanka v Itálii, Francii, Holandsku, Belgii a Anglii. Puky mohou mít žlutozelenou i červenou barvu a jsou tvořeny podlouhlými hustě řazenými zašpičatělými listy. Ty jsou velmi křehké a mají lehce nahořklou až jemně štiplavou chuť. Konzumace čekanky je dobrá pro látkovou výměnu a očistu jater od toxických látek. Má rovněž stimulační účinky na trávení a pomáhá při slabších neurózách. Křehké listy se přidávají do zeleninových salátů, kde nejen skvěle chutnají, ale také dobře vypadají (zejména červená odrůda „radicchio“). Čekanku můžeme také dusit a zapékat, skvělá je restovaná na másle nebo zadělávaná na smetaně. Z listů čekanky se dokonce vyrábí i sirup.
Mangold
Příbuzným řepy a špenátu je mangold a i když nepatří mezi zeleninu, kterou běžně pěstujeme na našich zahrádkách, rozhodně stojí za to ho vyzkoušet. Jeho chutné stonky i listy jsou velmi zdravé, obsahují mnoho vitamínů. Výhodou mangoldu je jeho mnohostranné využití jak ve studené, tak i v teplé kuchyni. Mladé křehké listy jsou výtečné v salátech, čepele větších listů je pak možné zpracovávat jako špenát. Také silné stonky mangoldu využijete v kuchyni, můžete je dusit, smažit i vařit v páře.
- jpa -
Článek byl zobrazen 19625 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.
Další články na téma Zahrada
Dotace na zavlažování fotbalových hřišť
Fotbalové kluby v obcích do 3 000 obyvatel mohou čerpat dotaci na rozvoj místních sportovišť a zázemí Kabina 2021-2025, vyhlašovanou Národní sportovní agenturou. Dotaci lze využít i na realizaci závlahy fotbalového hřiště. Předpokládané spuštění se očekává v polovině roku 2023 a objem finančních prostředků je omezen. Peníze jsou přidělovány dle pořadí žadatelů, proto požádejte o dotaci co nejdříve.
Stále živý vánoční stromek
Řeč tentokrát nebude o umělých vánočních stromcích, které se opravdu někdy tváří jako stále živé. Stromy, které jsou opravdu živé a neskončí po Vánocích u popelnice jsou buď zasazeny v zemi na zahrádce nebo v květináči.
Trampolína na zahradě zabaví děti i dospělé
Hledáte způsob, jak zabavit vaše děti, nebo protáhnout své ztuhlé tělo? Pořiďte si trampolínu! Pokud jste si někdy zkusili na trampolíně zaskákat, sami uznáte, že je to pocit více než příjemný. Vy i Vaše děti zažijete při skákání spoustu legrace, zároveň ale uděláte i něco pro své zdraví. Vybrat si dnes můžete trampolínu do domácnosti i na zahradu.
Exotické ovoce zvané Cherimoya
Ke koupi neznámého exotického ovoce se většinou příliš nemáme. Nejenže stojí poměrně dost peněz, ale vlastně ani nevíme, jak chutná a co z něj máme jíst. Pokud ale narazíte na ovoce zvané cherimoya, rozhodně po něm sáhněte. Nejenže skvěle chutná, není ani drahé a snadno si z jeho pecek můžeme vypěstovat i rostlinku.
Mobilní zavlažovací systémy do malé i větší zahrady
Žádná zahrada se neobejde bez vody, proto je zavlažování důležitou a poměrně častou činností každého zahrádkáře. Pokud se vám nechce tahat s konvemi a neustále rolovat kropící hadice, můžete využít mobilní zavlažovací systémy. Jsou jednoduchým řešením pro snadné a velmi účelné zavlažování.
Jak vybrat a položit travní koberec
Zakládáte zahradu, nebo potřebujete zrekonstruovat tu stávající a nevíte si rady s tím, jak správně založit trávník? Pokud nechcete dlouho čekat, než se zazelená travní semeno, můžete na zahradu položit travní koberec. Na co si dát při jeho nákupu pozor a jak pokládku provést si povíme v tomto článku.
Pěstujeme listnaté stromy – 2. část
Do zahrady se může vejít jeden nebo i desítky stromů. Nabízíme vám několik nenáročných listnatých druhů, které si zaslouží vaši pozornost. Jsou odolné, rostou téměř všude a přitom zaujmou nevšedním vzhledem.
Nejběžnější choroby trávníku – jak jim předejít a jak se jich zbavit?
Zdravý trávník je svěže zelený, bez jakýchkoliv barevných odlišností. Trávník však může být napaden řadou škůdců, kteří dokáží oslabit jeho růst, nebo jej celý zlikvidovat. Víte, s jakými chorobami se může váš trávník potýkat a jaká je třeba provést opatření, abyste jejich výskytu zamezili?