Pěstování melounu cukrového
25.03.2012
Meloun cukrový mnozí nesprávně označují za ovoce, přitom ve skutečnosti jde o druh plodové zeleniny. Plody jsou sice menší a ne tak šťavnaté, jako u známějšího vodního melounu, ale jsou taktéž velmi chutné a značně aromatické. Meloun cukrový má původ v subtropické Africe a patří do čeledi tykvovitých (Cucurbitaceae).
Meloun cukrový (Cucumis melo, syn. Melo sativus) je jednoletá popínavá rostlina dorůstající délky 2 metrů. Její boční výhony jsou dlouhé až 60 cm, proto se meloun obvykle pěstuje na konstrukci. Výrazná chuť a aroma zajišťuje melounu cukrovému oblíbenost. V porovnání s klasickým vodním melounem má cukrový meloun ještě jednu poměrně zásadní přednost – jeho pěstování je mnohem snadnější. V porovnání s vodním melounem podstatně lépe odolává chladu a také jeho plody dříve dozrávají.
Výsev melounu
Semena melounu cukrového vyséváme brzy na jaře do truhlíků, nebo můžeme použít i květináče o průměru 6 až 9 cm, které následně umístíme do skleníku. Do každého květináče dáme vždy po dvou semenech a v případě, že vzejdou obě rostliny, tak tu slabší vytrhneme. Po šesti týdnech můžeme začít sazenice pomalu otužovat. Jakmile nebudou hrozit ani pozdní mrazíky, vysadíme rostlinky na vzdálenost 1 metru do řádků a udržujeme meziřádkovou vzdálenost 1 až 1,5 metru. Sazenice umisťujeme do malých hrůbků do záhonu s dostatečným slunečním svitem a výživnou půdou. Půda, v níž se bude melounům dařit, musí být propustná a mít neutrální reakci (pH v rozmezí 6,5 až 7,0).
Ochrana před zimou
Jelikož je meloun tropickou rostlinou, bývá jeho růst při teplotách nižších než 10°C značně zpomalen. Mladé sazenice je tak dobré (zejména v chladnějších oblastech) před chladem zpočátku dobře chránit. Možné je také jejich pěstování ve studených pařeništích nebo ve skleníku. Vhodnou ochranou před nízkými teplotami může být fóliový tunel, poklop a je možné použít i netkanou textilii.
Pěstování a péče
Při pěstování cukrového melounu je třeba věnovat dostatečnou pozornost správnému zaštipování. Rostlinám s pěti listy zaštípneme vegetační vrcholy a podpoříme tak růst bočních výhonů. Mezi těmi si posléze vybereme čtyři nejlépe vyvinuté a ty zachováme. Aby měl hmyz k rostlinám dobrý přístup a mohl je opylovat, je zapotřebí na začátku kvetení odstranit veškeré kryty. Až budou mít plody v průměru 2,5 cm, zredukujeme je tak, aby na každém z výhonů zůstal pouze jeden plod. Hlavní vrchol je poté nutné zkrátit na délku 1,5 metru, výhony dalších řádů stříháme 2 až 3 listy za vyvíjejícím se plodem.
Jako ochrana plodů před infekcí z půdy může posloužit suchá tráva, nejlépe chomáč sena. Plody na něj jednoduše položíme. Je možné využít rovněž kousek dřeva. Cukrové melouny je dobré pěstovat na mulčovací fólii, která zabraňuje případnému zahnívání plodů a navíc pomáhá udržovat teplo. Další její výhodou je fakt, že udržuje dobrou strukturu půdy – chrání ji totiž před přímým dopadem dešťových kapek a zaplevelením. Melouny vyžadují pravidelnou zálivku a hnojení. Vhodné je použít univerzální tekuté hnojivo. Když jsou plody ve fázi vývoje, aplikujeme jej každých 14 dní. Na podzim je vhodné do záhonu zarýt hnůj nebo kompost. Jakmile plody dozrávají, omezíme jak zálivku, tak i hnojení.
Škůdci a choroby ohrožující melouny
Cukrový meloun je nejvíce ohrožen mšicemi a padlím. Pokud melouny pěstujete v krytém prostředí, mohou se na rostlinách objevit navíc také molice a svilušky. Nejvíce jimi bývají napadeny spodní listy, které je nutné v takovém případě odstranit. Pokud je napadení škůdci intenzivní, můžeme problém řešit aplikací vhodných insekticidních přípravků.
Sklizeň melounů cukrových
Cukrové melouny je možné začít sklízet za 12 až 20 týdnů po výsevu, tedy v září až říjnu. Plody, které jsme od rostliny odřízli, můžeme skladovat po dobu 14 až 50 dní. Konkrétní doba je závislá na odrůdě, kterou pěstujeme. Konzumace melounů je zdraví prospěšná, tato zelenina posiluje a čistí organismus. Melouny mají rovněž uklidňující účinek a pozitivně ovlivňují krevní oběh, navíc mají dokonce i proti sklerotické a antirevmatické účinky.
Foto: Inmagine.com
Další články z rubriky Zahrada
Je nejvyšší čas na nákup skleníku
Pěstování jahod snadno a rychle
Maliny zvládne vypěstovat úplně každý
Pěstujeme netradiční druhy ovoce
Pěstujeme exotické ovoce v bytě i na zahrádce
Článek byl zobrazen 42180 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.
Další články na téma Zahrada
Betonové prvky dodají vaší zahradě novou tvář. PREFA Brno je pro vás vyrábí výrobní závod v Oslavanech
Proměňte vyšlapané trasy po zahradě v krásné cestičky pomocí betonových nášlapů. Vyzkoušejte palisády, které umožňují pracovat s prostorem. Dejte novou tvář zahradě s betonovými květináči nebo designovými betonovými koulemi. Betonové prvky z PREFA BRNO jsou funkční, ale také estetické. Podívejte se na širokou nabídku na webu www.prefa.cz a vyberte si z nabídky zahradní architektury.
Jak obnovit suchem poškozený nebo zničený trávník?
Máme za sebou teplé a suché léto, které neprospělo hlavně trávníku. Tráva je na místech přímého celodenního slunečního svitu suchá a spálená. Teplé letní dny se ale pomalu chýlí ke konci a tak se dobré připravit se na obnovu trávníku. Co k tomu budeme potřebovat a jak postupovat?
Bazalka, královna koření - odrůdy, pěstování, škůdci
Bazalka je v létě nejvíce používanou bylinkou. Těstoviny, pizza a rajčata jsou nerozlučnou trojicí, kterou si bez bazalkového pesta téměř nelze představit. V čem tkví kouzlo, výrazná chuť a aróma bazalky?
Oživte váš interiér i terasu podzimními dekoracemi z bobulí
Podzim je plný barev. Barev všelijakých odstínů, které nám ukazuje sama příroda na nejrůznějších listech, plodech a bobulích. Tak proč si trochu té podzimní krásy nevzít domů? Stačí vyrazit na procházku do lesa, na trh nebo nejbližšího květinářství. Uvidíte, jak krásně si těmito jednoduchými doplňky prozáříte interiér.
Domácí kontaktní grily nabízejí zdravější způsob grilování
Kontaktní grily se již staly nepostradatelnou součástí kulinářských sešlostí. Grilovat se v letním období dá ledascos a přitom grilování udělá z každého jídla událost. Nejen během hezkých letních večerů můžete s rodinou či přáteli opékat a pojídat, přičemž kuchařově fantazii se meze nekladou.
Červenec na zahradě
Kde není slunce, tam chodí lékař, proto si dosyta užívejme slunných dnů na zahradě, u bazénu nebo na toulkách po světě, ale mějme na paměti, že zahrada má dovolenou až v zimě a bez naší péče se neobejde.
Fuchsie - ozdoba zahrad, balkónů i teras
Fuchsie je bohatě kvetoucí rostlina, které se dobře daří na polostinných stanovištích a neklade si téměř žádné nároky na pěstování. Tyto dvě přednosti ji řadí mezi nejoblíbenější rostliny našich balkónů.
Pěstujeme kamélie japonské, královny východu
Kamélie japonská, někdy též nazývaná „sestra čaje“ či „růže východu“, je rostlinou z čeledi čajovníkovitých. Jak její název napovídá, pochází z Japonska a původně se vyskytovala také na území Číny. Kamélie má ve své domovině, stejně jako u nás růže, výsostní postavení. Je velmi ceněnou rostlinou a je považována za královnu východních květin.