Uzení netradičních pokrmů - vyzkoušejte vejce, papriku nebo brambory
22.03.2021
Domácí uzené maso, ryby, klobásy na mnoho způsobů nebo uzený sýr, to vše běžně vyrábí každý majitel udírny. Co ale zkusit vyudit i méně tradiční potraviny? Pár zajímavých tipů na netradiční uzení přinášíme v dnešním článku.
Další články na téma udírny a uzení
Uzení salámů a párků v domácí udírně
Uzení studeneným kouřem - tipy na speciality, které si vyrobíte doma
Recepty na tradiční domácí klobásy 1.
Recepty na tradiční domácí klobásy 2.
Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně
Jak správně udit klobásy v domácí udírně
Uzená vejce
Jednoduchý recept, pro který potřebujete pouze vejce uvařená na tvrdo. Vejce zbavíme skořápky a rozložíme do udírny na rošt. Udíme horkým kouřem do zlatohnědé barvy zhruba 15-20 minut.
Uzená paprika
Masité papriky před uzením zbavíme slupky. Papriky omyjeme, rozkrojíme napůl a zbavíme jadřice. Poté půlky parik zprudka opečeme na pánvi bez oleje, nebo dáme na rozpálený gril. Pečeme nebo grilujeme dokud slupka nezčerná. Horké papriky vložíme do mikroténového sáčku a necháme 10 minut odpočinout. Po vyjmutí sloupneme nebo tupous stranou nože seškrábneme černou opečenou slupku. Takto oloupané papriky udíme horkých kouřem cca hodinu.
Uzené brambory
Další velmi jednoduchý recept, ke kterému potřebujeme jen brambory a sůl. Brambory uvaříme ve slupce ve slané vodě. Uvařené necháme vychladnou a poté je rozložíme do udírny na mřížku. Udit může celé brambory, případně je nakrájíme na půlky. Udíme horkým kouřem 2 hodiny.
Uzené žampiony
Očištěné hlavičky žampionů rozložíme na mřížce a udíme horkým kouřem zhruba hodinu (dle velikosti hlaviček), vyuzené osolíme. Hlavičky žampionů je před uzením možné i plnit a udit naplněné. Plnit můžeme směsí dle fantazie, zkusit můžete např. náplň z anglické slaniny, sýra a rajčat (vše nakrájíme na drobné kostičky a promícháme).
Uzený lilek
Lilek zbavíme slupky a nakrájíme na cca 1 cm silné plátky. Plátky rozložíme do udírny na mřížku a udíme horkým kouřem zhruba hodinu. Stejně můžeme vyudit i cuketu.
Ke všem uvedeným uzeným pochutinám, a nejen k nim, se výborně hodí grilovací omáčky, které si snadno také připravíme sami.
Ideální pro uzení specialit je elektrická udírna, ve které přesně nastavíte čas i teplotu uzení.
Grilovací omáčka s majonézou
Pokud vám nestačí pouze hořčice nebo kečup, vyzkoušejte tuto jednoduchou omáčku, kterou vytvoříte během pár minut a která svou chutí příjemně překvapí. Smícháme 3 lžíce kečupu, 3 lžíce majonézy, lžičku hořčice, špetku soli, pepře a grilovacího koření. Vše důkladně promícháme. Pikantní variantu vytvoříme přidáním chilli nebo utřeného česneku.
Druhá omáčka už je na přípravu náročnější, o to víc ale nakonec oceníte její chuť. Výborně se hodí také ke uzeným a grilovaným masům.
Ananasová BBQ omáčka
Potřebné suroviny: 1 ananas (v případě nouze konzerva), 5 rajčat (opět si můžeme pomoci konzervovanými), 2 menší mrkve, 3 stroužky česneku, kousek zázvoru, 1 šalotka, badyán, hřebíček, skořice, kardamon, 5 lžíc jablečného octa, lžička olivovho oleje, cukr, sůl, dle chuti chilli papričky
Na pánvi na olivovém oleji lehce osmahneme nakrájenou šalotku, přidáme nastrouhanou mrkev, nakrájená rajčata a ananas a všechny ostatní ingredience. Vše dusíme cca 15-2,0 minut, poté rozmixujeme do jemna. V případě, že je omáčka řídká, tak ji varem zredukujeme do požadované hustoty. Horkou omáčku plníme do sklenic a hned zavíčkujeme.
Foto: všechny suroviny podusíme na pánvi
Článek byl zobrazen 22658 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých místSchody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Domácí vodíková terapie ImunoH2!
Vodíkové terapie pomáhají při respiračních onemocněních, výrazně ulevují od postcovidových potíží, při chronické únavě a poruchách spánku. Vodíkové inhalace si můžete dopřát v klidu svého domova anebo při návštěvě našeho ImunoH2 centra, Praha 9
Další články na téma Recepty

Domácí příprava sushi – chuť tradičního Japonska
Z čeho se sushi skládá? A dokázali byste ho připravit i doma? A víte, co vlastně sushi je? Když se vás někdo zeptá, jaké znáte japonské jídlo, pravděpodobně vás jako první napadne sushi. Ano, sushi je skutečně tím nejznámějším a tradičním japonským jídlem, které se pyšní až tisíciletou historií.

Jak před Vánocemi nakupovat potraviny?
Vzhledem k tomu, že obchody před Vánocemi praskají ve švech, lidé spěchají a bývají nervózní a podráždění, doporučuje potravinářská inspekce větší obezřetnost při nákupu potravin.

Co s nadúrodou jablek? Jak je uskladnit a zpracovat?
Možností, jak uchovat sklizené ovoce, je několik, ale je třeba s jeho zpracováním spěchat. Poškozená jablka rychle podléhají zkáze a na hromadách v sadu dlouho nevydrží. Jak jablka nejlépe uskladnit, aby ztráty byly co nejmenší?

Osvěžte se v létě variacemi známých drinků
Žádná letní párty se neobejde bez originálních míchaných drinků, které jsou především v parných dnech vítaným osvěžením. Snad každý dnes už zná mojito, které se připravuje z bílého rumu, limetkové šťávy a máty. Vyzkoušeli jste ale třeba už ostružinové mojito nebo mangový fresh? Uvidíte, že jejich příprava není nijak náročná.

Uzení salámů a párků v domácí udírně
Uzení a douzování párků a salámů není tak běžné, jako výroba domácích klobás a uzení masa. Přesto i tyto uzenářské výrobky můžeme s úspěchem vyrobit ve své udírně.

Domácí moravské klobásy - recept a postup přípravy
Moravské klobásy se těší oblibě na Moravě i v ostatních koutech naší vlasti. Receptů na tuto delikatesu bylo a stále je více dle místa původu. V polovině 20. století byla stanovena oborová norma, která Moravskou klobásu charakterizuje výrobek obsahující hrubě sekané maso, z jedné třetiny hovězí a ze dvou třetin vepřové. Koření se pepřem, kmínem, paprikou a česnekema a plní se do tenkých vepřových střev.

Velikonoční dobroty trochu netradičně
K Velikonocům neodmyslitelně patří dobré jídlo. Spousta z nás každoročně připravuje tradiční velikonoční pokrmy, jako beránky, mazance nebo jidáše. Co takhle letos vyzkoušet něco méně známého a připravit na svátky nějaké netradiční dobroty? Máme pro vás pár zajímavých velikonočních receptů.

Uzené kuře - jednoduchý návod na uzení drůbeže
V předchozích dílech našeho seriálu o uzení jsme udili vepřové maso, klobásy i ryby. Také jsme se podívali na to, jaké dřevo je pro uzení vhodné. V dnešním článku se zaměříme na uzení kuřecího maso.