Pěstování angreštu a netradiční angreštové dobroty
05.07.2019
Angrešt je běžným lesním a zahradním keřem, který je nenáročný na pěstování. Tyto trnité keře se sladkokyselými plody upadly poslední dobou trochu v zapomnění, přestože ovoce obsahuje mnoho cenných kyselin, vitamínů a má využití jak v kuchyni, tak i léčitelství. Nové odrůdy, které jsou odolné vůči houbovým chorobám, však navrací angrešt do našich zahrad.
Charakteristika angreštu
Keře angreštu mají 2 až 4 centimetry dlouhé opadavé listy, trnité větve a malé růžovočervené květy. Plody jsou sladké, vodnaté kuličky, v průměru dorůstají velikosti okolo 2 centimetrů. Ovoce je zelené až nažloutlé, obvykle dozrává v červenci a obsahuje 3 nebo 4 semena. Bobule však nezrají najednou a sklízejí se postupnými probírkami. Zralé plody poznáte podle průsvitné slupky, skrz kterou jsou v dužině vidět jadérka. Angrešt je schopen vegetativního rozmnožování.
Keř nebo stromek?
K sehnání jsou angrešty v podobě stromku nebo keře, jaký typ si vyberete, záleží jen na vás. V zahradách se osvědčuje spíše pěstování keřů s pěti základními větvemi, které se vyvazují do tvaru zploštělého vějíře, jako je tomu například u maliníku. Stromkový angrešt má korunku vypěstovanou z roubu na kmínku meruzalky zlaté. Oblibu si získal pro pohodlnější sklizeň a velmi dekorativní vzhled. Za nevýhodu oproti keřovému tvaru je považována zejména vyšší cena a také kratší životnost – 8 až 10 let. Stromky je také potřeba vybavit opěrným kůlem, který bude sahat alespoň do poloviny koruny.
Angreštu exestuje několik odrůd a také barev - červený a bilý angrešt. Foto: Inmagine.com
Padlí – zhouba angreštu
Se šlechtěním angreštu začali úspěšně Angličané, kteří se již před dvěma staletími mohli chlubit až třemi stovkami odrůd. Ve 20. století pak patřil angrešt mezi nejoblíbenější bobulové ovoce. Se šlechtěním se nadále pokračovalo a zanedlouho se v Evropě objevily i severoamerické druhy. S nimi sem byla bohužel zavlečena i houbová choroba nazývaná hnědé padlí angreštu, kterému se říká také padlí americké – podle země původu. Vlákna houby dokážou pokrýt plody bílým povlakem, takže není možné je jíst ani využít pro další zpracování. Napadené vrcholky výhonů se deformují a přestávají růst. Takto oslabené keře jsou pak náchylné ke zmrznutí.
Nové odolné odrůdy
Právě rozšíření této houbové choroby bylo důvodem, proč prudce klesl zájem o pěstování angreštu. V současnosti již ale není důvod se padlí obávat – na trhu se objevily nové a mnohem odolnější odrůdy. Kromě původních odrůd angreštu se zelenými plody se tak dnes můžete setkat s dalšími kultivary, které mají plody bílé, žluté či červené. Na tuzemských zahradách jsou tak dnes k vidění zahraniční odrůdy jako Invicta, Rokula, Prima, nebo ty ryze české, jako je Karát a Darek. Postupně se daří vyšlechťovat další a další odrůdy, které vynikají svou odolností a jejich plody mají vynikající chuť. Jednou z nich je například odrůda Chryso vyšlechtěná ve Velkých Losinách, která se může pochlubit velkými žlutými sladkými a krásně aromatickými plody. Mezi novými odrůdami se objevily i beztrnné angrešty, jde o odrůdu Captivator, Spinefree a Pax.
Pěstování angreštu
Angrešt není na pěstování příliš náročný. Potřebuje dostatek tepla, ale zároveň nesnáší příliš mnoho slunce ani sucha, protože mělce koření. Při dlouhodobém horkém počasí jsou angrešty ohroženy – na slupce bobulí může slunce vypálit hnědé skvrny. Angrešty je tak dobré vysazovat pod vyšší ovocné stromy, ale záchranou může být také bílá netkaná textilie. V pozdním létě je důležité provést prosvětlovací řez, díky čemuž budou mít plody v následujícím roce více slunce a snáze dozrají. Nejplodnější keře jsou ty 2 až 3leté.
Angrešt je zdraví prospěšný
Plody angreštu obsahují mnoho cenných kyselin, hlavně kyselinu citronovou, jablečnou, vinnou a šťavelovou. Dále obsahuje stejně vitamínu C, jako mají citrony a kromě toho ještě vitamíny E a B. Asi 200 gramů angreštu dodá tělu polovinu denní doporučené dávky vitamínu C. Angrešt je rovněž bohatý na minerální látky, jako je draslík, fosfor, karoten, vápník, hořčík, železo, zinek, mangan, fluór, biotin a měď. Křemík obsažený v plodech pomáhá udržovat zdravé stěny buněk a pevné vazivové tkáně. Konzumací angreštu je tak možné předcházet cévním nemocem. Ve slupce jsou ukryty nenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné srdci. Vláknina zase dělá dobře zažívacímu traktu. Obsah cukru v angreštu je menší než 10%, jde především o fruktózu.
Využití angreštu
Angrešt je možné využívat v kuchyni, protože se dá kompotovat, zpracovávat na džem i mošt a přitom neztrácí své prospěšné vlastnosti. Pokud z něj chcete dělat kompot, želé nebo šťávu, skliďte bobule asi o týden dříve, než dozrají. V takovém případě je oberte najednou, i pokud jsou mezi nimi ještě zelené kusy. Samozřejmě je angrešt dobrý i čerstvý v dortech, buchtách a koláčích. Své uplatnění však najde také v léčitelství. Konzumovat jej mohou jak dospělí, tak i děti, protože je nízkokalorický. Přínosné nejsou ovšem jen plody, ale také lístky keře. Z usušených lístků angreštu získáte spařením opravdu výborný čaj, který má protizánětlivé účinky. Čaj ocení také ženy před začátkem menstruace, protože zklidňuje organismus. Přibližně z 20 gramů lístků připravíte půllitru čaje.
Koláč s angreštem
250 g másla
300g cukru krupice
4 vejce
125 ml zakysané smetany
380g polohrubé mouky
1 kypřící prášek
200g angreštu
2 lžíce polohrubé mouky na obalení angreštu
tuk a polohrubou mouku na vymazání a vysypání pekáče
K máslu, které má pokojovou teplotu, přidáme cukr, žloutky a vše utřeme do pěny. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Do žloutkové pěny vmícháme smetanu a polovinu prosáté mouky s kypřícím práškem. Následně vmícháme sníh z bílků a zbylou prosátou mouku. Pekáč vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Rozetřeme do něj těsto a na něj poklademe očištěný angrešt obalený v polohrubé mouce. Dáme do předehřáté trouby a pečeme na 180˚ asi 40 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout a poté vyklopíme. Vychladlý koláč rozkrájíme a pocukrujeme.
Knedlíky s angreštovou omáčkou
Omáčka – 500 g angreštu, 100 ml suchého bílého vína nebo šťávy z hroznů, šťáva z 1 citronu, 1 vanilkový lusk, 2 lžíce medu
Knedlíky – 400g měkkého tvarohu, 2 vejce, 75g polohrubé mouky, 50g krupice, 50g strouhanky, 2 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce cukru, půl čajové lžičky strouhané citronové kůry, sůl
Na polití – 60g másla, 3-4 lžíce loupaných mletých mandlí, 3 lžíce moučkového cukru
Víno svaříme se 150 ml vody, citronovou šťávou, roztrženým vanilkovým luskem a medem. Přidáme omytý a očištěný angrešt, vše přivedeme k varu a po sejmutí z ohně vytáhneme vanilkový lusk. Z tvarohu, vajec, mouky, krupice, strouhanky, kysané smetany, cukru a citronové kůry připravíme těsto na knedlíky. Pokud je příliš řídké, přidáme trochu mouky. Vypracované těsto dáme asi na hodinu do chladu. Z těsta následně vytvarujeme 8 knedlíků, které vložíme do lehce osolené vroucí vody a vaříme 10 minut. Na pánvi si mezitím rozpustíme máslo, přidáme mandle a moučkový cukr a při střední teplotě zahřejeme. Knedlíky vyndáme z vody, položíme je na talíř, který jsme polili angreštovou omáčkou a polijeme shora mandlovým máslem. Na závěr pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme.
Dobrou chuť!
- jpa -
Související články
Zahradní postřikovače
Červen na zahradě
Rybíz na našich zahradách
Sušička ovoce, zeleniny a hub se vyplatí
Ovocné dřeviny v květináči - vypěstujte si broskve doma na balkóně
Pomůcky pro letní servírování a stolování
Pěstování jahod snadno a rychle
Maliny zvládne vypěstovat úplně každý
Článek byl zobrazen 32242 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.TOPNÝ SYSTÉM NA KLÍČ - kompletní i dílčí řešení nejen pro rodinné domy
Česká značka REVEL - na trhu již 30 let - nabízí TEPELNÉ ČERPADLO vzduch-voda, podlahové topení s možností chlazení, příprava teplé vody. PROJEKTOVÁ DOKUMENTACE - zpracování cenové nabídky - dodávka a montáž.Moduliving - modulární dřevostavby
Modulární domy jsou budoucností výstavby. Stavba je rychlá, přesná a o 30% levnější než klasické stavby. Díky flexibilitě dům poroste s vaší rodinou. A může se s vámi i přestěhovat.
Další články na téma Zahradnictví a zahradnické potřeby
![Zahradní květiny IV. – Bledule jarní Zahradní květiny IV. – Bledule jarní](/images/clanky/ikony/bledule-ikona.jpg)
Zahradní květiny IV. – Bledule jarní
Mezi první posly jara na mnoha zahrádkách a skalkách patří bledule jarní (Leucojum vernum). Drobné, v průměru 20 centimetrů vysoké okrasné rostliny, které se pyšní nápadným bílým květem ve tvaru zvonu se žlutými tečkami na konci každého okvětního lístku, jsou vytrvalými, chráněnými a prudce jedovatými bylinami.
![Stavba zahradního jezírka – jak postupovat? Stavba zahradního jezírka – jak postupovat?](/images/clanky/ikony/3712_zahradni-jezirka-ikona.jpg)
Stavba zahradního jezírka – jak postupovat?
Máte krásnou a pečlivě udržovanou zahradu a přesto vám na ní stále něco chybí? Možná je to zahradní jezírko, které může plnit funkci koupací i okrasnou nebo může být využíváno pro chov ryb. Tato vodní plocha dokáže navodit romantickou atmosféru a pohled na třpytící se vodní hladinu je uklidňující. Se zahradním jezírkem už bude vaše zahrada dokonalá.
![Jak nakupovat truhlíky a substráty pro pěstování rostlin Jak nakupovat truhlíky a substráty pro pěstování rostlin](/images/clanky/ikony/truhliky-ikona.jpg)
Jak nakupovat truhlíky a substráty pro pěstování rostlin
Snad každý pěstitel by chtěl mít nejen krásně rozkvetlou zahradu, ale také balkóny, okna, lodžie či terasy schované pod záplavou pestrobarevných květin. Správný výběr květin a dobrá péče o ně mnohdy nestačí. Aby naše pěstování bylo úspěšné, je třeba zvolit také kvalitní nádoby a neméně důležitý je i substrát, do něhož rostlinky zasadíme.
![Popínavé rostliny na domě i na zahradě Popínavé rostliny na domě i na zahradě](/images/clanky/ikony/popinave-rostliny-ikona.jpg)
Popínavé rostliny na domě i na zahradě
Bez zelených rostlin si nedokážeme zahradu představit, doplňuje ji a utváří celkový příjemný dojem. Stejně, tak vás dozajista okouzlí popínavé rostliny, které se mohou pnout po domě, terase, opěrné konstrukci či pergole.
![Rychlíme puky čekanky Rychlíme puky čekanky](/images/clanky/ikony/4582_cekanka-3.jpg)
Rychlíme puky čekanky
Čekanka salátová, Cichorium intybus, byla již ve starověku a středověku léčivou rostlinou, a zůstala jí dodnes. V naší kuchyni je známá spíše jako náhražka kávy, cikorka, ale čekankové puky se využívají stále jen sporadicky, přesto, že rychlení čekanky je poměrně snadné.
![Travička zelená, to je naše potěšení Travička zelená, to je naše potěšení](/images/clanky/ikony/travicka-zelena-ikona.jpg)
Travička zelená, to je naše potěšení
Těžko bychom u nás hledali stavení, u kterého není alespoň malý kousek trávníku. Je jako zelený přírodní koberec, po kterém je příjemné se procházet bosou nohou, kde si rády hrají děti i naši čtyřnozí kamarádi. Každý koberec a stejně tak i trávník ovšem vyžaduje odpovídající péči.
![Pěstujeme netradiční druhy ovoce Pěstujeme netradiční druhy ovoce](/images/clanky/ikony/exoticke-ovoceI-ikona.jpg)
Pěstujeme netradiční druhy ovoce
Mít něco úplně jiného než běžné pokojové rostliny nebo ovocné stromky na zahradě už dávno není tak neobvyklým jevem. Zahradnické podniky neustále rozšiřují nabídku o další dosud nepěstované druhy exotických nebo zcela u nás neznámých rostlin. Pokud se jedná o ovocné druhy, snadno si vyberete rostliny, které nejenže překrásně kvetou, ale dávají i chutné a atraktivní plody po celý rok.
![Likvidace pařezů – mechanicky, chemicky nebo biologicky? Likvidace pařezů – mechanicky, chemicky nebo biologicky?](/images/clanky/ikony/likvidace-parezu-ikona.jpg)
Likvidace pařezů – mechanicky, chemicky nebo biologicky?
Možná jste na zahradě v rámci jarního úklidu pokáceli staré stromy, po kterých vám zbyly nevzhledné pařezy. Pokud si z nich nechcete udělat přírodní stoleček nebo efektní podstavec na květiny, budete muset řešit otázku, jak se jich co nejjednodušeji a přitom nejefektivněji zbavit. Nabízí se hned několik možností likvidace pařezů.