Reveň neboli rebarbora je zelenina nejen k jídlu
24.04.2011
Jistě každý touží po rostlině, kterou nemá každý a na jejíž růst nemusí čekat léta. Takovou vděčnou rostlinou je reveň, více známou pod jménem rebarbora, kterou zvládne pěstovat i méně zkušený zahrádkář. Tento živý zázrak vypěstuje i ten, kdo nemá žádné zahradnické zkušenosti a nemá na zahradě „extra“ půdu.
Rebarbora je zelenina, která patří do skupiny takzvaných lahůdkových zelenin, roste téměř před očima, je ozdobou zahrady a nese užitek v podobě dužnatých, šťavnatých a na minerální látky bohatých řapíků. Víte, jak báječně chutná reveňový koláč, knedlíky nebo jak je osvěžující rychlý kompot z rebarbory?
Přitom je reveň velmi nenáročná na stanoviště, prospívá i v polostínu pod stromy, jediné co nesnáší je zamokřená kyselá půda. Spokojí se i s umístěním v zahradě, kde by se jiným rostlinám nelíbilo, a na jednom místě vydrží i deset let.
Trochu práce dá připravit reveni výživný balíček, neboť jsme již naznačili, že reveň bude na svém místě růst poměrně dlouho. Do jamky, kterou připravíme pro sazenici, se vyplatí přidat trochu rozleželého (nebo koupíme granulovaný) chlévského hnoje. Sazenici buď rovněž koupíme nebo, máme-li štěstí, dostaneme ji od jiného zahrádkáře, neboť reveň se množí dělením trsu, který rozdělíme na jednotlivé oddělky, ale musíme dbát, aby měl každý alespoň jeden vegetační vrchol. Rány po řezu nebo odlomení necháme zaschnout, jinak by sazenice začala zahnívat. Sázíme-li více sazenic, dopřejeme jim dostatek prostoru (minimálně osmdesát centimetrů od sebe), protože reveň brzo vytvoří veliký trs.
Zpočátku půdu kolem rostliny zbavujeme plevele, později když se rozroste, se plevelu pod velikými listy nedaří. Teprve až v třetím roce po výsadbě k reveni na podzim dáme trochu vápna a každý druhý rok na jaře dopřejeme reveni pěkně rozložený kompost. Jsme-li příznivci smíšených biokultur, pak dáme reveni za společníka špenát.
A kdy začít se sklizní? Vyplatí se počkat jeden rok od vysazení. Už druhý rok vydá reveň první úrodu, a to od dubna až do června. Sklízíme ji tak, že odspodu rostliny vylamujeme nejstarší listy. Nikdy je neuřezáváme, neboť zbylé pahýly pak hnijí a celá rostlina brzy uhyne. Pozdější sklizeň je také možná, ale řapíky nejsou tak křehké a šťavnaté jako z jarní sklizně. Abychom podpořili růst stonků, odstraníme reveni květenství ihned, jakmile se objeví a při sklizni necháme na trsu asi jednu třetinu listů, aby měla reveň po zbytek roku ještě z čeho žít.
V plastovém sáčku vydrží reveňové řapíky v chladničce dva až tři týdny v čerstvém stavu, ale mohou se i zmrazit. Řapíky se na minutu ponoří do vroucí vody, oloupou a nakrájí na špalíčky, které naskládáme do plastové krabice a uložíme do mrazáku. Reveň se pak využije jako náplň do moučníků, na pyré, pudink či osvěžující reveňovou polévku. Již méně často než dříve se reveň konzervuje za tepla na kompot nebo zavařeninu, neboť její kyselost lze vyvážit poměrně velkým množstvím cukru. Komu nevadí med, je toto přírodní sladidlo v kombinaci s revení ideální. Velmi osvěžujícím dezertem jsou dušené a rozmixované špalíčky reveně s čerstvými jahodami a šlehačkou, zajímavým chodem je dušená reveň ochucená čerstvým zázvorem a balzamikovým octem jako příloha k tmavým masům a zvěřině. Receptů v české kuchyni na úpravu reveně není nijak zvlášť mnoho, ale ve vybraných restauracích se s revení určitě setkáte, neboť světová gastronomie - potažmo britská a americká, v nichž je rebarbora součástí mnoha pokrmů – do našich jídelníčků již úspěšně pronikla.
Reveň je vynikající zdroj domácí ekochemie
Málokdo tuší, že reveň lze použít i jinak než k jídlu.. Anebo jinak, v kuchyni využijeme reveň hned dvakrát, neboť šťáva z rebarbory výborně vyčistí zašlou mastnotu z pánví a hrnců. Vyznavačky ekologické kosmetiky si odvarem z kořene rebarbory mohou obarvit vlasy do zlatavého odstínu, když patnáct minut povaří tři lžíce rebarborového kořene ve dvou šálcích vody. Odvar se nechá přes noc ustát, vlasy se jím přelijí a opláchnou.
Rebarborové listy slouží i jako organický insekticid k ničení škodlivého hmyzu. Naprosto ekologický postřik proti housenkám na zelí, mšicím na ovocných stromech či slimákům si snadno vyrobíme i doma z reveňových listů, které se povaří ve vodě a získaný odvar se smíchá s mýdlovou vodou.
Autor: Irena Forejtová
Článek byl zobrazen 24213 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
Další články na téma Zahradnictví a zahradnické potřeby
Potřebujete novou konev nebo konvičku na zalévání? Nechte se inspirovat...
Konve a konvičky jsou nezbytnou pomůckou každého zahradníka i pěstitele pokojových rostlin. I na tomto běžném vybavení je však možné sledovat určité designové proměny. Mnohé konvičky jsou tak dnes k nerozeznání od interiérových dekorací. Při jejich nákupu je však třeba se zaměřit nejen na vzhled, ale především na funkčnost.
Jaro v květináčích a miskách – jarní květiny a cibuloviny
Jak se nejlépe rozloučit se zimou než kyticí pestrých barev! Na terase či balkoně je ještě pro většinu rostlin příliš chladno, o to lépe se však budou jarní květiny vyjímat třeba na stole nebo na okně, za nímž zuří jedna z posledních letošních vánic. Atmosféru jara si můžete navodit doma v podobě různých aranžmá.
Pěstování švestek a dalších slivoní
Na rozdíl od jabloní, meruněk a třešní jsou slivoně nedoceněným druhem ovoce, které se snadno pěstuje i v horších klimatických podmínkách, stromy nevyžadují téměř žádný řez a ovoce se snadno sklízí z nízkých tvarů, které jsou hlavním znakem nejnovějších odrůd.
Bonsaje můžete pěstovat i doma
Tradice pěstování bonsají pochází někdy z pátého století z Číny a bylo to skutečné umění. Dědilo se z generace na generaci a způsob pěstování byl v rodinách střežen jako oko v hlavě. Teprve o století později přichází toto umění do Japonska, kde se vyvíjí dál a odtud se také dostává do dalších zemí světa.
Jak vybrat a položit travní koberec
Zakládáte zahradu, nebo potřebujete zrekonstruovat tu stávající a nevíte si rady s tím, jak správně založit trávník? Pokud nechcete dlouho čekat, než se zazelená travní semeno, můžete na zahradu položit travní koberec. Na co si dát při jeho nákupu pozor a jak pokládku provést si povíme v tomto článku.
Odolné pokojové rostliny, které přežijí všechno
Rostliny oživí snad každý prostor. Pokud se bojíte, že jejich péči nezvládnete a rostlinky vám zahynou před očima, zvolte ty na péči co nejméně náročné. Jaké to jsou?
Latnaté hortenzie kvetou až do podzimu
Hledáte-li pro svou zahradu mrazuvzdornou květinu, která bohatě kvete sytými barvami až do podzimu, bude hortenzie latnatá tou správnou volbou. Barvy jejích květů velikosti XXL se postupně vybarvují až do sytých odstínů a jsou ozdobou každé podzimní zahrady.
Vybíráme vhodné rostliny do koupelny
Nadměrná vlhkost, nedostatek světla, výkyvy teplot – kvůli těmto negativům se často ani nesnažíme ozdobit koupelnu živými rostlinami. Víte ale, že některým rostlinám naopak klimatické podmínky koupelen vyhovují? Stačí si vybrat správné rostliny a můžete se těšit pohledem na zeleň i během relaxace ve vaně. Které to tedy jsou?