Sladký fenykl - pozdrav z Itálie
11.05.2013
Kdo rád ochutná neobvyklou zeleninu, má k tomu v létě ideální příležitost na dovolené v zahraničí nebo si ji dokonce může vlastnoručně vypěstovat na své zahradě. Sladký fenykl je totiž pro gurmány italské kuchyně stejně nepostradatelný, jako je u nás do pokrmů potřeba prachobyčejná cibule.
Fenykl magický, léčivý a chutný
Fenykl je bylina s velmi dlouhou historií, která sahá až do doby starověkého Egypta a Číny, kde sloužila současně jako potrava i lék. Nejedná se však o koření, které se přidává do perníku, i když se sobě rostliny velmi podobají. Sladký fenykl má jemnější listy a na spodní části stonků vytváří dužnatou zploštělou „cibuli“, která typicky voní a je mírně nasládlá. Dužnatá část i listy obsahují vitamín C, beta-karoten, vitamíny skupiny B, vápník, železo, hořčík a vlákninu.
Ve středověku se fenykl používal nejen jako zelenina, ale i jako léčivá rostlina proti ledvinové kolice, menstruačním bolestem, proti kašli i nechutenství . V současné medicíně a dietologii je fenykl považován za přírodní antioxidant a vynikající prostředek k uklidnění gastroenterických obtíží, neboť povzbuzuje perilstatiku a podporuje trávení.
Fenykl zaplní prázdné záhony po jarní zelenině
Fenykl pěstujeme z přímých výsevů nebo předpěstované sadby na lehké, živinami dobře zásobené půdě. Vhodnými předplodinami jsou raný květák, kedlubny, cibulka, salát a ředkvičky .Mladé rostliny vysazujeme na záhony přibližně pět týdnů po výsevu do sponu 40 x 50 cm na vzdálenost 20 až 30 cm. Během vegetace půdu často kypříme, často zaléváme a asi tři týdny před sklizní přihrneme zeminu k rostlinám, to proto. aby se zdužnatělá část cibule vybělila. Sladký fenykl je pro naše podmínky zastoupen pouze jedinou odrůdou „Di Firenze“, která je odolná k vybíhání do květu. Vysévá se od konce června do poloviny srpna a ploše kulaté bílé „cibule“ se sklízí od srpna až do října. Cibuli fenyklu po sklizni upravíme zakrácením postranních řapíků, středové nejmladší listy však ponecháme.
Před příchodem mrazů je možné celé rostliny uložit do písku do sklepa, čímž se o něco prodlouží konzumní období, ale dlouhodobé skladování se nedoporučuje, neboť cibule rychle vadne. Když je mírná zima, lze fenykl nechat na stanovišti, přikrýt slámou a sklízet jej postupně, ale musíme počítat s rizikem, že mráz rostlinu naprosto znehodnotí.
Italské menu, aneb fenyklové hody
Sladký fenykl patří k národní zelenině italské kuchyně, v níž se převážně používá pro svou typickou vůni a nasládlou chuť jak v syrovém stavu k přípravě salátů, vařený nebo jen blanšírovaný, jako příloha i jako hlavní chod.
Před kuchyňskou úpravou fenyklu odstraníme starší listy, neboť hlavní konzumní částí jsou zdužnatělé řapíky, které oloupeme. Mladé listy vyrůstající ze středu cibule použijeme k ochucení různých omáček, na zdobení studených mís a chlebíčků. Fenykl lze upravovat dušením, vařením a zapékáním jako příloha ke grilovaným masům, rybám a těstovinám, jimž propůjčuje zvláštní příchuť hlavně v kombinaci s oříšky, rozinkami nebo jiným sladším kořením. Tepelně neupravený fenykl se přidává do salátů v kombinaci s olivami, rajčaty, sýrem typu riccota a plody moře.
Těstoviny se sardinkami, fenyklem a rozinkami
300 g cibule fenyklu, sůl, pepř, 45 g nasekaných oříšků, 2 středně velké cibule, 125 ml oleje (nejlépe olivového), 1 sardinky v oleji, 45 g rozinek, 400 g krátkých těstovin
Cibuli fenyklu nakrájíme podélně a pak příčně a zeleninu uvaříme v osolené vodě do změknutí - asi 8 – 10 minut. Uvařený fenykl scedíme a vodu ponecháme na vaření těstovin; prochladlý nasekáme nahrubo. Na pánvi rozpálíme olej a na něm zpěníme nakrájenou běžnou cibuli na proužky, přidáme rozdrcené sardinky, vše zamícháme a dusíme ještě asi 5 minut. K této směsi nakonec přidáme povařený fenykl, rozinky a prohřáté nasekané oříšky. K vývaru, v němž jsme vařili fenykl, přidáme podle potřeby další vodu, do které dáme rozvařit čtvrt kostky zeleninového masoxu, podle potřeby osolíme a uvaříme v ní těstoviny, které nakonec horkou vodou propláchneme, přidáme dvě třetiny připravené prohřáté směsi a dobře promícháme. Zbytek směsi servírujeme přímo na talíři: navršíme ji na těstoviny, a ozdobíme snítkou celerové natě.
Autor: Irena Forejtová
Foto: Semo, BBC
Související články
Kopečkové záhony jsou ideální pro „líné“ zahrádkáře
Japonská ředkev a hořčice. Znáte je?
Reveň neboli rebarbora je zelenina nejen k jídlu
Kam dát zeleninu na zimu?
Článek byl zobrazen 21922 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Terasy na klíč - rok 2024 na nové terase
Terasy a ploty, WPC i dřevěné materiály, různé dekory, realizace na klíč profesionálně a kvalitně. Terasová prkna skladem, vyberte si terasu na našem e-shopu nebo nás navštivte v terasovém centru a objednejte si termín realizace včas. Poradíme vám s projektem dle vašich představ.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Moderní rodinné domy ze zateplených tvárnic Durisol
Zateplené tvárnice DURISOL mají řadu předností. Domy stavěné z tohoto systému jsou navíc moderní, promyšlené do posledního detailu a krásné. Prohlédněte si náš katalog RD!Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých míst.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Vysoce výkonná česká tepelná čerpadla Mach Chameleon. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s dlouholetou tradicí. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.
Další články na téma Zahradnictví a zahradnické potřeby
Pokojové rostliny VII. – Difenbachie neboli Mramornatka
Jednou z nejznámějších pokojových rostlin pěstovaných u nás je difenbachie neboli mramornatka. Rostlina s velkými zelenými oválnými listy obarvenými bílou nebo žlutou kresbou, je sice poměrně nenáročná, ovšem prudce jedovatá.
Pěstujeme granátovník
V našich podmínkách je granátovník cennou pokojovou rostlinou. Je především velmi dekorativní svými listy a květy, na pěstování je nenáročný, vyžaduje však studené zimování.
Na jaře nezapomeňte na hnojení trávníku
Příroda kolem nás se již probouzí ze zimního spánku. Ale co ten trávník? Pokud se ještě pořád nemůže vzpamatovat, zatímco narcisy, petrklíče a tulipány už začínají pučet, je na čase mu trochu pomoci. Duben je tím ideálním měsícem, kdy s péčí o váš trávník začít.
Luční kvítí na zahradě
Představte si voňavý koberec plný kopretin, modrých zvonků, žebříčku a něžných hvozdíků. Že už jste dlouho nic takového neviděli? Není divu, vždyť na horskou louku se moc často nedostanete a kolem dálnic se mezi břízami jen občas uchytí houževnatá lupina. Jestliže však chcete představu uvést ve skutečnost, máte možnost si založit louku vlastní.
Jak vytvořit miniaturní zahrádku ze starých květináčů
Toužíte-li po zajímavé dekoraci, která by vyzdobila vaši zahradu, terasu nebo balkon, můžete si pořídit například takzvanou FAIRY GARDEN čili pohádkovou zahrádku vyrobenou z květináče z pálené hlíny.
Budujeme skalku
Ledabylé pohození pár kamenů do svahu ještě nečiní ze zahrádky skalku. Aby se rostlinám dařilo a skalka nám dělala radost, musíme její budování a starost o ni podřídit určitým pravidlům.
Jak pečovat v zimě o pokojové rostliny
Znáte to, celý rok se o vaše rostlinky v bytě pečlivě staráte, ony vám za to krásně rostou, kvetou a dělají radost. Pak ale přijde zima a všechno je špatně. I když jim věnujete stejnou pozornost jako jindy, začínají vadnout a viditelně ztrácí na zdraví i kráse. Čím je to způsobeno? Co musíme udělat proto, aby nám prospívaly i přes zimu?
Jak se zbavit mechu a plevele v zámkové dlažbě?
Vaše zámková dlažba bude neustále v kondici a plně funkční, pokud se jí budete věnovat. Potřebuje zkrátka údržbu, ať už v létě nebo v zimě. Ošetřená dlažba má několikanásobně vyšší životnost a při pravidelném ošetřování se sníží i náklady na její údržbu. Neudržovaná dlažba zarůstá plevelem a mechem, a v zimě díky náročným povětrnostním podmínkách přibude ztráta barvy a často i tvaru. Naštěstí existuje celá řada způsobů, jak zámkovou dlažbu udržovat, aby stále dobře vypadala a byla plně funkční.