Stevia sladká - sladidlo, po kterém se netlousne
23.06.2012
Kdyby tak existoval cukr, po kterém se netloustne – to je asi přání mnoha lidí na celém světě. Žádný z nich ještě nejspíš neslyšel o stevii, jinak by věděli, že takový „cukr“ skutečně existuje. Stevia nebo také stévie sladká je rostlina, která je považována za moderního bojovníka proti obezitě. Jak je z názvu patrné, je sladká, ale přitom nemá žádné kalorie. Co víc si tedy přát?
Stevia rebaudiana Bertoni, neboli stevia (stevie) sladká, je bylina s mnoha léčivými účinky. Setkat se s ní můžete také pod názvy sladká tráva, medové lístky, stévie cukrová, nebo i pod anglickým názvem Sugar baby. Stevia rebaudiana Bertoni je jedním z více než 150 druhů rostlin rodu Stevia, ale pouze dva druhy rostlin rodu Stevia mají tu vlastnost, že jsou sladké.
Přestože je stevia rebaudiana 300 krát sladší než cukr, obsahuje takový komplex sladících látek, které nezvyšují hladinu cukru v krvi a játrech a naopak ji udržují v rovnováze. Tyto látky naše tělo totiž nevstřebává, ale vylučuje. Přírodní sladidlo extrahované ze stévie se nazývá steviosid, je uloženo v listech a nati, a vykazuje nulovou energetickou hodnotu. Tato zázračná rostlinka tak najde spoustu uplatnění a může velmi příznivě ovlivnit náš život.
Stevia sladká versus cukr - stevia je 300 krát sladší než cukr a oproti běžnému rafinovanému cukru z řepy je zdraví prospěšná. Otázkou tedy zůstává, proč je stevia tak málo známá a používaná. Zlí jazykové trvdí, že za podporou cukru stojí lobby cukrovarů a farmaceutických firem.
Problém č. 1 - cukrovka
Stevia podporuje činnost slinivky a tím je ideálním sladidlem pro cukrovkáře. Je vhodná pro pacienty trpící cukrovkou typu I (diabetes mellitus I.) i cukrovkou typu II (diabetes mellitus II). Díky tomu, že je sladká, ale nemá žádnou energetickou hodnotu, je možné ji používat jako náhradní sladidlo. Ve světě se již běžně používá se k oslazení nápojů, cukrovinek, jogurtů a dalších dietních výrobků.
Problém č. 2 – špatné trávení a obezita
Stevia sladká rovněž zabraňuje vysokému krevnímu tlaku a povzbuzuje trávení. Napomáhá buněčnému metabolizmu, podporuje pankreas, odtučňuje a pomáhá udržovat váhu. Je blahodárná pro hypoglykemiky a přínosná pro lidi s nadváhou. Podílí se rovněž na zhutnění svalové hmoty, což je při odtučňování velice důležité. Kapky ze stevie ocení každý, kdo den co den bojuje s večerními nezvladatelnými chutěmi na sladké, nebo podniká nájezdy na ledničku. V případě, že chcete zahnat pocit hladu, požvýkejte několik lístků stevie – jejich sladká chuť vám zůstane v ústech velice dlouho. Vy nebudete mít pocit hladu ani chuť na energeticky vydatnější jídlo. Bez obav ze ztloustnutí je možné si se stevií osladit čaj, kávu a další nápoje.
Problém č. 3 – zranění a problémy s pletí
Stevia sladká působí blahodárně také na pokožku, má totiž zklidňující účinky. Pomůže při poštípání nebo bodnutí hmyzem, popáleninách, ale i při takových kožních problémech jako je akné, dermatitis, ekzém a podobně. Užívá se ve formě kapek, které se dají na vatičku, a tou se bolavé místo potře. Dá se také použít jako pleťová voda, kdy se několik kapek přidá do sklenice s vodou a pleť se s ní následně pomocí vatového tampónu potírá. Skvěle poslouží také při hojení zranění. Dané místo se rychleji zacelí a nezůstane po něm jizva.
Problém č. 4 – únavový syndrom
Stevia sladká prokazatelně snižuje únavu a zabraňuje propuknutí únavového syndromu. Zvyšuje tak energetickou hladinu a mentální aktivitu.
Problém č. 5 – závislost na tabáku a alkoholu
Bylo dokázáno, že stevia sladká snižuje touhu po tabáku a alkoholických nápojích. Je tak skvělým pomocníkem při odvykání kouření a v boji proti závislosti na alkoholu.
Problém č. 6 – kazící se zuby a paradentóza
Stevii znali již dávno paraguayští indiáni z kmene Guarani a pravidelně jí kvůli její sladkosti žvýkali. Vědci u nich zjistili jednu úžasnou věc, že netrpí na kazivost zubů a to i přesto, že nemají k dispozici žádné vymoženosti dnešní doby, jako jsou zubní pasty, ústní vody a kartáčky. Následně se potvrdilo, že tato rostlina dokáže zničit řadu nebezpečných bakterií, které ohrožují ústní mikroflóru. Stevia tak zamezuje vzniku ústního plaku a zubního kamene. Velmi účinná je v tomto směru hlavně u dětí. Pár kapek stevie stačí přidat do vody a pravidelně si takto vyplachovat ústa a kloktat. Ústní voda ze stevie zase léčí záněty dásní, působí preventivně proti paradentóze a omezuje zápach z úst. Stevia rebaudiana působí příznivým antibakteriálním a protivirovým účinkem nejen v ústní dutině, ale pomáhá léčit také infekce způsobené bakteriemi a viry. Bude vám tak skvělým pomocníkem v případě, že trpíte na afty či koutky.
Pěstování
Vypěstovat si stevii sladkou je poměrně jednoduché, rostlina je totiž dosti nenáročná. Měla by mít pouze dostatek světla a tepla, nejlepší je ji proto umístit na východní stranu. V takovém případě se v ní vytváří více sladkých látek. Samozřejmostí je dostatečná zálivka, ve své jihoamerické domovině totiž roste ve vlhké až bahnité půdě. Dobře se jí daří v nadmořských výškách od 200 do 600 metrů. Pokud se o rostlinku dobře staráte, jedna jediná vás odmění až 0,5 kg sušených lístků. Na léto je nejlepší umisťovat ji ven, na zimu schovávat domů. Neměla by být vystavena teplotám pod 5°C.
Stevia se množí nejlépe zelenými řízky, řízky kořenů, odnožemi nebo metodou in vitro. Na to, že nám vyklíčí semena, se nemůžeme spolehnout. Tvarování je možné řezem, snadno se obrážejí. Nať se sklízí 2 až 3 krát za vegetační období seřezáním. Listy je možné užívat jak čerstvé, tak i sušené nebo třeba mražené. Usušené lístky jsou dokonce ještě sladší než ty čerstvě utržené.
Nežádoucí účinky?
Ve světě je stevia používaná pro své blahodárné účinky na lidský organismus již mnoho let. Například v Japonsku ji již nejméně 30 let přidávají do chleba, čokolády, piva, ovocných šťáv a mnoha dalších výrobků. Také ve Spojených státech se s příměsí tohoto čistě přírodního sladidla vyrábějí limonády, zubní pasty, žvýkačky, cukrářské a konzervárenské výrobky, různé dia kompoty, dia marmelády, zavařeniny a další. Jde tedy o výrobky jak pro zdravou populaci, tak i pro diabetiky. Nutno říct, že doposud nebyl zaznamenán žádný negativní vliv, žádný případ alergické reakce nebo nežádoucích účinků. Lidské tělo tuto látku snáší velmi dobře a slazení stevií tak v žádném případě není zdravotně závadné. Lékaři v zahraničí ji doporučují dokonce konzumovat i dětem předškolního věku.
- jap -
Foto: Inmagine.com
Související články
Hubneme s tukožroutskou polévkou
Jak pěstovat chřest?
Jak nakupovat truhlíky a substráty pro pěstování rostlin
Pěstování melounu cukrového
Je nejvyšší čas na nákup skleníku
Článek byl zobrazen 14932 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.
Další články na téma Zahrada
Zahrada na střeše
Rozšíření střešních a terasových zahrad jde ruku v ruce se současnou architekturou ekologického a příjemného bydlení. Zeleň na střeše snižuje teplotu vzduchu, prašnost a hlučnost prostředí. Zemina a vegetační pokryv chrání střešní konstrukci před vlivem slunečního záření a před destrukčními následky výkyvů teplot, které jsou zpravidla na nechráněných střešních konstrukcí značné.
Užívejte si léta na zastřešené terase
Prázdniny sice skončily, ale léto stále láká k přesunu na terasu. Ta je pro mnohé oázou klidu, která může sloužit k odpočinku, grilování nebo popíjení ranní kávy na čerstvém vzduchu. Pokud chcete na terase trávit maximum volného, ale i pracovního času bez ohledu na počasí, doporučujeme ji vhodně zastřešit.
Řez ovocných stromů a keřů – jak a kdy jej provádět?
Aby byly ovocné stromy zdravé, krásné a dobře plodily, je třeba jim věnovat potřebnou péči a pravidelně je prořezávat. Jenomže každý druh ovocného stromu má na řez jiné nároky a tak je třeba jej nejen dobře provést, ale i načasovat. Přinášíme pár rad čeho se při řezu stromů vyvarovat a jaké zásady je třeba dodržovat, abychom sklízeli zdravé ovoce.
Jak vybrat vhodné nůžky na živý plot?
Ať už chcete na své zahradě tvarovat z keřů zajímavé dekorace, nebo jen občas zastřihávat živý plot, budou se vám hodit kvalitní nůžky. Usnadní vám práci a tak ani stříhání nekonečně dlouhého živého plotu nebude utrpením. Kromě mechanických nůžek na živý plot si můžete vybrat také nůžky elektrické, benzinové či akumulátorové.
Zázrak jménem mulčování aneb kdy, jak a co mulčovat?
Mulčování by dle odborníků mělo patřit na každou zahradu. Chrání prý zahradníkova záda, protože takto ošetřené rostliny nemusí tolik okopávat, ale i jeho peněženku, protože ušetří na chemické ochraně.
Pěstování million bells – milion zvonků pro vaši terasu a balkón
Chcete, aby se letos váš balkon doslova prohýbal pod tíhou krásných pestrobarevných květů? Aby vám vaši květinovou úrodu obdivovaly sousedky ze širokého okolí? Pak vsaďte na Million Bells, bohatě kvetoucí převislé balkonové květiny, které jsou k dostání v široké paletě barev. Tak jaké si vyberete? Bílé, červené, fialové, oranžové, nebo třeba žluté?
Když betonová dlažba dokonale imituje dřevo...
Dřevo je jedinečným přírodním materiálem, který skvěle vypadá jak v interiéru, tak i na zahradě. Snad neexistuje místo, kam by se dřevo nehodilo. Jedinečný a po staletí oblíbený vzhled dřeva se podařilo spojit s bezkonkurenčními vlastnostmi betonové dlažby. Vaši zahradu tak může zdobit betonové schodiště, palisáda či chodník, které však budou od pravého dřeva k nerozeznání.
Betonovou dlažbu vybírejte podle účelu a zatížení
Betonová dlažba nemusí být nutně určena pouze na terasu, ale tvoří také další zpevněné cesty kolem domu, stání pro auta, chodníčky mezi jednotlivými částmi zahrady, případně okolí bazénu. Pro každý účel se hodí jiná dlažba a kromě barev a tvarů jsou hlavním kritériem výběru vlastnosti dlažby.