Jak správně sklízet a skladovat hrušky?
13.09.2020
Podzimní měsíce bývají ve znamení loučení se s létem, houbaření, výlovů rybníků, příprav na zimu, procházek lesem v šumivém spadaném listím, ale i sklizní ovoce, o které jsme se celý rok s láskou staraly. To není zrovna fyzicky nejlehčí práce, ale odměnou nám pak v mrazivých zimních dnech může být sousto šťavnatého vlastnoručně vypěstovaného ovoce, na které zkrátka v supermarketu nenarazíte. Kdo by si třeba v polovině ledna s chutí nepochutnal na takové šťavnaté hrušce.
A ještě by svému zdraví posloužil. Hrušky totiž pomáhají při mnoha zdravotních neduzích jako při problémech s ledvinovými kameny, prostatou nebo zánětech močových cest. Nápomocny jsou i při osteoporóze, potížích se štítnou žlázou a hrušková šťáva snižuje tlak. Do silného hruškového nálevu můžeme namočit gázu a přikládat ji jako obklad na hlavu při nepříjemných migrénách. Čerstvé slupky hrušky se v minulosti přikládaly na vředy a menší zranění, která se pak lépe hojila. To je jen malý výčet zdravotních předností tohoto ovoce. Vlastně se jedná o takový malý poklad, o který bychom se měli náležitě starat sklizní počínajíce a správným uskladněním konče.
Sklízíme hrušky
Berme v potaz, že strom jsme před několika lety zasadili, náležitě se o něj staraly a letos nám konečně začal plodit. První otázku, kterou si zřejmě položíme, je, podle čeho poznáme, kdy vlastně hrušky sklidit. Obecně rozlišujeme zralost sklizňovou a konzumní. Ty se u mnoha odrůd prolínají, což znamená, že je můžeme konzumovat hned po sklizni. Utrhnout hrušku přímo ze stromu a na místě se do ní pustit. Pokud tedy nastal ten pravý čas, tedy pokud jsou hrušky dostatečně zralé. To podle odborníků poznáme podle několika znaků. V první řadě si je prohlédneme vizuálně s tím, že se zaměříme především na jejich velikost. Vyzkoušet můžeme i naše smysly. Do hrušky se zkrátka zakousneme, abychom zjistili, jestli je dostatečně sladká a křehká. Pokud tomu tak není, klidně hrušku můžete utrhnout a takzvaně ji nechat dozrát. Hruška v plné zralosti je plná šťávy a méně tuhá než po utrhnutí. Osvojit byste si také měli i správnou techniku trhání. Hrušky odlamujeme proti směru, jakým roste jejich stopka. Za plod zásadně netrháme, ani netaháme, ale odlamujeme ho tím způsobem, že ho daným směrem otáčíme.
Uskladnění hrušek
Zkráceně můžeme říci, že hrušky naskládáme do bedýnky a uložíme do sklepa. Na obalu zas tak moc nezáleží, může být dřevěný i plastový, ale nesmí být špinavý. V bedýnce nesmí být nic, co by ovoce mohlo zkontaminovat. Do skladovacích bedýnek hrušky pokládáme opatrně a do více směrů, aby se při přenosu bedýnky neotřásaly a nevytvořily se na nich otlaky. Těch se vyvarujeme tím, že je položíme nahodile. Svou vahou si své bezpečné místo totiž najdou samy. Každou hrušku bychom také měli prohlédnout. Vedle zmíněných otlaků si budeme všímat jakýchkoliv jiných poškození včetně vosích napíchnutí. Takto poškozená hruška by se v bedýnce mohla kazit a být zdrojem nákazy pro ostatní plody.
Kde hrušky skladovat
Pokud máme sklep, tak ve sklepě. Správný sklep nesmí být moc vlhký a musí mít správnou teplotu kolem dvou až pěti stupňů Celsia. Určitě hrušky skladujte samostatně, ne s brambory nebo kořenovou zeleninou, jejichž aroma by pak hrušky přijaly a tím by se ztratila jejich příjemná vůně. Pokud nemáte sklep, můžete hrušky skladovat i jinými způsoby. Malé množství můžete uchovávat v chladničce, větší pak třeba na balkoně. Před mrazem pak bedýnku zaizolujte třeba polystyrenem. Jedině tak si na svých vlastnoručně vypěstovaných hruškách budete pochutnávat až do jara.
Autor: Jana Tržilová
Další články z rubriky
Vybíráme struhadla a kráječe do kuchyně – multifunkční nebo rovnou elektrické?
Jak připravit chutné, zdravé a vydatné smoothie?
Pěstujeme netradiční druhy ovoce
Řez ovocných stromů a keřů – jak a kdy jej provádět?
Údržba sklepů jako prevence proti plísním a správné skladování potravin
Článek byl zobrazen 26926 krát.
Diskuze k článku
To jsou ale blbosti!
Josef | 25.08.2018 12:35:17
Zaprvé autor nemá šajnu o české gramatice, například příčestí minulém a zadruhé neví nic o fyzice základní školy , když doporučuje dát hrušky na balkon a chránit je proti mrazu polyšem :D Jelikož hrušky žádné vlastní teplo nevydávají, zmrznou v polyši jen o něco déle, pokud budou mrazy ve dne i v noci :D
Kontextová reklama
Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
Další články na téma Zahrada
Odolné pokojové rostliny, které přežijí všechno
Rostliny oživí snad každý prostor. Pokud se bojíte, že jejich péči nezvládnete a rostlinky vám zahynou před očima, zvolte ty na péči co nejméně náročné. Jaké to jsou?
Bezúdržbová a odolná terasová prkna z recyklovaných plastů
Materiálů, ze kterých lze vyrobit terasu, je mnoho od betonu, přírodního kamene, přes dřevo, až po dřevoplast a plasty. Jednou z oblíbených variant je materiál Traplast™, což je mimořádně odolný recyklovaný plast vhodný na terasy, ale i pro dům a zahradu.
Rakytník řešetlákový – posiluje obranyschopnost i odolnost vůči stresu
Příroda nám poskytuje spoustu rostlin, které působí blahodárně na naše tělo a pomáhají nám udržovat zdravý životní styl. Jednou z nich je i rakytník řešetlákový – opadavý keř, jehož oranžové plody obsahují velké množství vitamínů a zdraví prospěšných látek. Jejich využití je proto široké – setkáme se s nimi v potravinářství, kosmetice i léčitelství.
Jak na nepříjemný plevel? S pomocí vytrhávače plevele
Plevel je úhlavním nepřítelem každého zahrádkáře a ať se snažíme sebevíc, nedá se proti němu úplně bránit. Abychom se plevele v našem trávníku zbavili, nepotřebujeme ve většině případů žádné chemické postřiky. Pohodlným řešením, které je navíc i šetrné k životnímu prostředí, je pořízení speciálního nářadí - vytrhávače plevele.
Bonsaje – když se pěstitelství spojí s uměním
Mnoho lidí si myslí, že bonsaj je určitý druh rostliny, ale není tomu tak. Jde pouze o specifický způsob pěstování rostlin – zjednodušeně řečeno o pěstování malých stromů v miskách. Přestože to vypadá složitě, není třeba se tohoto způsobu miniaturizace stromů bát. Jako začátečník můžete začít pěstovat například bonsaje fíkusů.
Mochyně – k dekoraci i k jídlu
Nejednu podzimní zahrádku zdobí oranžové „lampionky“ patřící rostlině známé jako mochyně. Nejčastěji jde o mochyni židovskou, která se pěstuje především jako dekorativní rostlina a může být krásným doplňkem vašeho interiéru. Věděli jste však, že mochyni můžete i jíst? Ale pozor, musí jít o mochyni peruánskou, která je jedlá, chutná a navíc léčivá.
Multifunkční zahrada – mějte vitamíny po celý rok
Ne vždy má pěstitel tolik místa, kolik by si představoval pro své pěstitelské experimenty. Malé pozemky současných novostaveb poskytují pouze minimum prostoru na realizaci podobných plánů. Když se však pěstované plodiny vhodně zkombinují, dokážete svými výpěstky zásobit rodinu téměř celoročně.
Rady, které nestárnou - IV. díl - Zahrada
Podzim se blíží a s ním i poslední práce na zahrádce. Pro ty, kteří dohánějí to, co nestihli na jaře a v létě, máme pár tipů na úpravy od "našich babiček", které by se ještě do prvních mrazíků daly stihnout, případně si je můžete schovat na příští rok.