Nezbytné drobnosti pro pohodlné grilování
02.07.2008
Abyste zvládli grilování v pohodě a hlavně bez nehody, je důležité mít po ruce několik drobností, díky kterým vám půjde tato činnost lépe od ruky. Nemyslete si, že stačí jen maso vidlička a talířky. Správný milovník grilování má totiž připravenou celou baterii pomůcek.
Začínáme péct
O rozpálený gril je potřeba pečovat, aby si oheň udržel potřebnou teplotu a jídlo se nepřipalovalo nebo naopak nezůstalo nedopečené. Na udržení teploty nebo na povzbuzení ohně využijeme měchy na rozdmýchávání žhavého uhlí.
Pro pečení plátků masa jsou praktické alobalové misky se žlábkovaným dnem a štěrbinou pro odkapávání tuku. Připravované pokrmy získají pěknou zlatavou barvu i typickou vůni bez nebezpečí připálení. Na pečení špízů jsou však lepší jehlice nebo špejle. Kromě běžného grilovacího roštu budeme na grilování ryb a drobnějších kousků masa potřebovat grilovací mřížku, která je oboustranná, takže maso snadno obrátíme, aniž by propadlo do ohniště. Pro sledování správné teploty při pečení si můžeme pořídit vpichovací teploměr, podle něhož snadno zjistíme, zda je pochoutka již hotová bez toho, že bychom byli nuceni maso rozříznout.
Grilujeme
Kromě grilu a běžného kuchyňského náčiní, jako jsou ostré nože, budeme potřebovat i grilovací náčiní, které nám ulehčí práci s obracením masa, potíráním i porcováním. V obchodech jsou k dostání vícedílné soupravy složené z dlouhé vidličky, kleští, obracečky a štětce na potírání grilovaných pokrmů. Samozřejmě, že se náčiní dá koupit i jednotlivě, ale vždy dbejte na to, aby bylo zakončeno dřevěnými prodlouženými držadly, která zabrání popálení při manipulaci u ohně. Ochránit ruce a oblečení u rozpáleného grilu je nutností. Proto nezapomeňte na ohnivzdornou rukavici nebo chňapku a praktickou zástěru, která může (ale nemusí) mít vtipný vzor či dekor.
Na čem servírovat
Pro zahradní stolování jsou praktické hluboké i mělké talíře z plastu či papíru pro jednorázové použití, misky všech velikostí na omáčky a saláty a plastové příbory. Na výběr je z mnoha velikostí, barev a vzorů, které lze snadno přizpůsobit atmosféře a charakteru stolování. Jednobarevné v jednotném dekoru, v kontrastních barvách, s dětskými či karnevalovými motivy. Výběr je na vás podle momentální nálady.
Pro podávání nápojů je na výběr rovněž papírový materiál nebo plast. Z těchto kelímků však pivo ani víno nemusí chutnat, proto si na zahradu pořídíme nápojové sklo z keramiky nebo silnostěnné, které se tak snadno nerozbije.
Nezbytným doplňkem k talíři dobrého jídla je košíček na pečivo, slánka a papírový ubrousek nebo utěrky, které určitě nesmí na stole chybět. Doladíte-li prostřený stůl omyvatelným ubrusem nebo prostíráním a vonnou svíčkou nebude stolovníkům chybět už vůbec nic.
Autor: Irena Forejtová
Foto: archiv firem
Články s podobnou tématikou
Hody z raclettového grilu
Letní odpočinek na zahradě
Elektrický gril
Grilovací sezóna
Zahradní krby
Co všechno umí dnešní mikrovlnné trouby
Big green egg neboli velké zelené vejce
Zdravé a chutné vaření na lávovém grilu
Článek byl zobrazen 11959 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.
Další články na téma Zahradní technika a vybavení pro zahradu
Zapomeňte na sekeru, pořiďte si štípačky na dřevo
Šikovným a spolehlivým pomocníkem každého chataře a chalupáře je štípačka na dřevo. Díky ní už můžete konečně zapomenout na bolavá záda při štípání dřeva ruční sekerou, hydraulická štípačka to udělá za vás. Skvělý výběr těchto strojů kvalitních značek najdete u společnosti Domatech Production s. r. o., která se jejich prodejem už několik let zabývá.
Jarní péče o trávník - na co byste neměli zapomenout?
S koncem zimního období je nutné začít věnovat náležitou pozornost nejen rostlinám, stromům a keřům v zahradě, ale také samotnému trávníku. Ten vyžaduje před nadcházející sezónou vaši pozornost. Jak postupovat a jako péči mu dopřát?
Jak správně udit vepřové maso v domácí udírně
Udit se dá téměř jakékoliv maso, ne každé je však k uzení vhodné. Vzhledem k tradici domácích zabijaček se v našich končinách k uzení nejčastěji používá maso vepřové. K nejoblíbenějším částem vepřového, které udíme, patří kýta, plec, bok, špek, kotleta nebo krkovice, lahůdkou je také uzené vepřové koleno a jazyk.
Drtiče versus štěpkovače větví - co vlastně umí a jaké jsou mezi nimi rozdíly?
Spotřebitelé si tyto praktické zahradní pomocníky někdy pletou a nemají jasno v tom, k čemu přesně se ten který stroj využívá. Potřebujete si vytvořit mulč na skalku, hnojivo nebo snad drobné dříví na zátop? Pak musíte vědět, co k tomu použít. Podívejme se na to, jaké jsou mezi drtičem a štěpkovačem větví rozdíly a který z těchto dvou strojů pro vás bude ten pravý.
Kupujeme nůžky na živý plot
Živé ploty patří mezi tradiční součást zahrad a parků. V minulosti bývaly časté v okolí zámků, ale pro svůj půvab si vydobyly pevné místo i na zahradách u rodinných či bytových domů. Mají funkci okrasnou, jsou praktické, ale vyžadují jistou údržbu.
Jaké výhody má zahradní aku technika?
V posledních letech se aku stroje na zahradě těší čím dál tím větší oblíbenosti. Je to jen moderní trend, nebo jsou doopravdy o tolik lepší? Čím si vás získávají a proč jim dáváte přednost?
Jak pečovat o zahradní techniku a nářadí
Před začátkem vegetačního období je třeba věnovat dostatečnou pozornost i nářadí, se kterým budeme pracovat. Taková příprava je důležitá, aby nářadí optimálně fungovalo a usnadnilo nám práci. Zároveň se prodlužuje i jeho životnost.
Jednoduše na zahradní odpad
Zahradní odpad je v podstatě jakýkoliv odpad ze zahrady, který je dál schopen rozkladu. Aby ovšem rozklad mohl proběhnout, je potřeba s ním správně nakládat. Úplně nejjednodušší způsob je jej zkompostovat.