Prořez stromků? Teď je ta nejvhodnější doba!
20.02.2011
Abychom se mohli každý rok na svých zahradách radovat z krásných, dobře rostlých a hojně plodících stromků, je nutné jim na přelomu února a března věnovat dostatečnou pozornost. Právě v tuto dobu totiž nastává hlavní sezóna prořezu ovocných stromků, kdy se z důvodu zajištění dostatečného přístupu slunečního světla provzdušňují jejich koruny.
Konec února je pro prořez stromků vhodný proto, že se stromky ještě neprobudily ze zimního spánku a v tzv. vegetačním klidu vyčkávají na příchod teplejších jarních dní. Navíc tuhé mrazy už většinou nepřichází a tak se nemusíme bát případného zamrznutí řezných ran. Výhody zimních prořezů poznáte také při následné sklizni, kdy se vám díky nim bude lépe dostávat do korun stromů a vyhnete se zbytečnému prolamování větví.
Jaký ale vybrat styl prořezávání? Zkušení zahrádkáři už vědí, jak stromky dobře zastřihávat, většina z nich si již našla svůj osobitý styl a řídí se jednoduše podle svého citu a intuice. Někteří zastřihávají razantněji, čímž podpoří růst dřeva, jiní zase zkracují větve jen nepatrně, což jim zajistí v době sklizně větší úrodu. Pokud však patříte v tomto oboru mezi začátečníky, měli byste se držet několika tipů na správný prořez. Aby byl výsledek efektivní, je důležité nejen správné načasování, ale také přesný řez a náslené důkladné ošetření vzniklých ran.
Jak řezat?
Než začnete větve stromu řezat, měli byste být schopní odpovědět na několik otázek a celou akci naplánovat. Důležité je vědět, jak je strom starý, o jaký druh se jedná, v jakém je stavu a také jak chcete, aby vypadal do budoucna. Záleží na vás, jestli jej chcete mít nízký, vysoký, nebo jestli má být součástí ovocného plotu. Také je třeba se rozhodnout, zda budete klást důraz na kvalitu plodů nebo raději dobrý růst dřeva.
Stromky můžete buď řezat nebo stříhat speciálními nůžkami a to vždy šikmo odshora dolů. Řežeme hned za tzv. větevním límečkem nebo v místě nad pupenem. Řezanou větev je dobré si rukou přidržovat, aby se vám nestalo, že se v půli řezu svou vlastní vahou zlomí a naštípne se. Všechny řezné rány, které mají v průměru více, než 3 cm musíme na závěr ošetřit speciálním prostředkem na uzavírání ran. Některá místa mohou být napadená rakovinou ovocných stromků a ty je třeba odstranit pilou a dlátem. Pokud jsou některé větve opravdu silně napadeny, je nejlepším řešením jejich kompletní odstranění. Řezné rány nakonec opět ošetříme.
Základní typy řezů
Téměř každý strom potřebuje individuální ošetření, není možné řezat všechny stromy stejně. Proto existuje několik různých typů řezů, z nichž každý je vhodný pro konkrétní typy dřevin nebo aktuální stav stromu.
Pro zanedbané stromy je nejvhodnější řez plodonosného obrostu. Pokud jde o malý stromek, je mnohdy potřeba prořezat větve až o jednu třetinu, naopak stromy vzrostlé se zkracují jen o pár pupenů. Takzvaný obnovovací řez je vhodný pro odstraňování starých výhonků. Díky němu docílíte růstu nových plodonosných větví. Odstraňujte však jen větvičky, které jsou opravdu přestárlé a ty, které již mnohokrát plodily. Místo nich totiž vyrostou větvičky nové, které budou plodit hned druhý rok. Usměrňovacím řezem odstraňujeme mladé větvičky a provzdušňujeme korunu stromu. Odřezáváme pouze větvičky, které se uprostřed kroutí, všelijak kříží a splétají. Právě ony totiž znemožňují proudění vzduchu a také komplikují následnou sklizeň ovoce. Pokud chcete strom zbavit odumřelých a přerostlých větví, použijte omlazovací řez. Tím se stříhají všechny poškozené, přestárlé a také křížící se větve. Musíte však dávat pozor, abyste větve nezkrátili příliš radikálně, to by mohlo mít za následek ještě větší rozkošatění stromu v dalším roce.
Péče o stromy a okrasné dřeviny v závislosti na stáří
První řez provádíme hned po zasazení stromu. Pokud jste jej zasadili na jaře, je nutné řez provést hned po výsadbě, pokud na podzim, provádí se řez až následující jaro. Jak by měl takový první řez vypadat? Vyberete si hlavní výhonek, který zkrátíte, další konkurenční výhonky úplně odstraníte. Dále si vyberete tři nebo čtyři hlavní větve, které jsou rovnoměrně uspořádány kolem hlavního výhonku. Ty pak také zkrátíte asi o polovinu, důležité je, aby jejich horní poupata byla ve stejné výšce. Přebytečné větve, svislé výhony i výhony rostoucí dovnitř odstraníte. V prvním roce je na ovocném stromku nutné odstranit všechny květy. Dělá se to proto, aby dřeviny hned v prvním roce nenesly žádné plody a tím se posílil růst kořenů.
Jakmile je váš stromek starší dvou let, musí se každoročně v následujících 3 až 5 letech na jaře formovat jeho koruna prořezáváním. Díky tomu se vytvoří krásná koruna, která bude nejen hezká na pohled, ale bude také plodit zdravé ovoce. Při prořezávání zkracujeme boční výhonky o čtvrtinu jejich délky, odstraňujeme středový výhonek, který se vytvořil i strmě rostoucí výhonky. Hlavní výhonek se zastřihává o šířku ruky výše, než jsou boční výhonky. Dále je nutné odstranit také veškeré dovnitř rostoucí výhonky.
Starým stromům, které už nemají sílu vyhnat nové výhony, ulevíme tak, že provedeme omlazovací řez. Při něm se koruna stromu zastřihává asi o třetinu. Nezapomínejte větší rány vždy ošetřit prostředkem na uzavírání ran. Také okrasným dřevinám je nutné věnovat pozornost, každé 2 až 3 roky by měly být prosvětleny. Jde o jednoduchý úkon, kdy se na spodku keřů odstraní veškeré staré větve.
Vhodné nářadí
Asi je vám jasné, že na tyto zahrádkářské pláce nemůžete použít klasické nůžky, nebo pilu na železo. Je třeba se vybavit vhodným nářadím, kterým stromkům neublížíme a nepoškodíme jejich větve.
Pro nejrůznější zahradnické činnosti jsou skvělým pomocníkem zahradnické nůžky. V případě prořezu stromků jsou vhodné pro tenké větve do 2 cm. Pořídit si však můžete také zahradnické nůžky s oboustranným ostřím, které jsou ideální pro velmi šetrný řez u živých větví. Stříhají skoro jako normální nůžky, ale mají díly s překrývajícím se ostřím. V obchodech jsou k dostání také nůžky s otočnou rukojetí, jejichž výhodou je to, že se skvěle přizpůsobují úhlu, ve kterém stříháte. Na silnější větve jsou lepší pákové nůžky s delšími držadly, které se drží oběma rukama a tak můžete při stříhání vyvinout mnohem větší sílu.
Díky vysouvacím teleskopickým nůžkám si prodloužíte ruce až o 2, 5 metru. Jsou proto skvělým pomocníkem pro stříhání větví rostoucích ve větších výškách, na které jinak nedosáhnete. Při jejich používání je však třeba myslet na to, že na řez již tak dobře nevidíte a tím ztrácíte také cit pro správný úhel střihu. Pořídit si můžete i skládací zahrádkářskou pořezovou nebo obloukovou pilku. Užijete ji především na silnější větve, na které obyčejné zahradnické nůžky nestačí a motorová pila by už zase byla zbytečná.
- jap -
Foto: archiv firem
Předchozí články
Zimní práce na zahrádce
Hmyz, slimáci a jiní nepřátelé na zahradě
Zahradní postřikovače
I v zimě je na zahradě co dělat
Křovinořez – nepostradatelný zahradní pomocník
Tvarování dřevin
Firmy z tohoto oboru naleznete v sekci
Zahrada
Článek byl zobrazen 24361 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Dřevěné šperky a bytové dekorace
Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy
Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.
Další články na téma Zahrada
Myslete na bezpečnost dětí na zahradě
Zahrada je bezpochyby místem, kde děti v letním období tráví nejvíce času a to je samozřejmě jenom dobře. Každý zodpovědný rodič by však měl znát i možná úskalí, která pobyt na zahradě přináší. I při zdánlivě nevinných hrách může dojít k těžkému úrazu, proto je dobré rizika nepodceňovat a pokusit se jim předcházet.
Podzim a zima je ideální čas na výběr betonové dlažby
Teplé a slunečné dny jsou pomalu minulostí a venku se věnujeme spíše podzimnímu úklidu a zazimování zahrady. Nic však nebrání tomu, abychom pomalu nezačali přemýšlet, co nás čeká na jaře a do čeho bychom se rádi pustili, hned jakmile se zjara oteplí. Např. si můžeme s pomocí aplikace v klidu vybrat novou betonovou dlažbu kolem domu.
Barvami hýřící gerbery
Gerbery zná každý spíše řezané z květinářství. Málokdo ví, že je možné některé její odrůdy pěstovat doma klasicky v květináči, přičemž své majitele od května do srpna oblažují zářivými barvami hrajícími květy. Nyní společně s přicházejícím podzimem gerbery sice odkvétají, pokud se však o ně budeme dobře starat i přes zimu, koncem jara opět krásně vykvetou.
Zahradní květiny XII. – Frézie
Léto na zahradě vám svými různobarevnými květy zpříjemní cibulovina zvaná frézie. Nádherně a velice silně vonící květiny, které jsou ideálními rostlinami k řezu, jsou ovšem poměrně náročné, a tak musíme při jejich pěstování dodržet několik zásad.
Originální terasa rodinného domu, kterou si zamilujete
Terasa již neodmyslitelně patří ke každému modernímu domu. Přes léto je to střebod veškerého dění, kde se setkává rodina a přátelé u dobrého jídla, drinku nebo k společnému odpočinku. Zařiďte si dokonalou terasu, kde se budete cítit jako v obývacím pokoji, i vy. My vám přinášíme tipy, jak takovou terasu snů realizovat.
Čím topit v udírně – dřevem nebo dřevěnou štěpkou
O tom, čím topit v udírně, rozhoduje především typ udírny. Ne každá udírna je stavěná na topení kusovým dřevem a je dobré znát klady i zápory té či oné varianty už při výběru udírny.
Zahradní postřikovače
Intenzivní zemědělství i prosté zahradničení není založeno na přírodních ekosystémech, využívá pěstování monokultur či umělých sestav více rostlinných druhů bez přirozené rovnováhy. Proto je nutné pole a zahrady neustále udržovat tak, aby odpovídaly našim představám.
Ovocné dřeviny v květináči - vypěstujte si broskve doma na balkóně
Kytičky na balkóně jsou sice pěkné, ale kdo by nechtěl uzobnout něco dobrého. Sice se běžně v květináči nebo truhlíku pěstují stáleplodící jahody, jenže utrhnout si opravdové ovoce, to je něco úplně jiného.