Profiterasy - kompletní realizace teras

Reklama

Jak zvolit správnou teplotu při uzení masa?

Poslat upozornění na tento článek emailem Vytisknout článek

08.12.2018

Z hlediska teploty rozlišujeme 3 typy uzení, na jejichž specifikaci se v článku zaměříme. A nezapomeneme ani na výběr dřeva, které zásadním způsobem ovlivňuje chuť a vůni hotových vyuzených výrobků.

Uzení je proces konzervace potravin, který je známý a používaný už od starověku. Lidé zjistili, že zásadní vliv na trvanlivost potravin má obsah vody, proto potraviny nejprve sušili na slunci, později nad ohněm. Maso se také konzervovalo a uchovávalo naložením do soli. Uzení je proces, kdy se maso konzervuje pomocí tepla a kouře. Maso se tímto způsobem vysuší a získá specifickou chuť a vůni.

Podle teploty rozlišujeme 3 typy uzení – uzení studeným kouřem, teplým kouřem a horkým kouřem.

Přečtěte si také článek:
Jak správně naložit maso na uzení?

Uzení studeným kouřem

Za uzení studeným kouřem se považuje uzení s teplotou do 20 °C. Používá se za účelem dlouhodobého uchování vyuzeného masa, klobás a salámů. Výrobky vyuzené studeným kouřem se často očkují ušlechtilou plísní, která zlepšuje chuť a prodlužuje jejich trvanlivost.

Uzení má celkově 3 fáze – rozvlažení, osušení a uzení.
Při rozvlažení se maso nebo uzeniny prohřejí 20 až 30 minut ve vodě ohřáté na 30 °C. Poté přichází na řadu osušení, kdy se maso zavěsí do udírny předehřáté na 30 až 40 °C, dvířka necháme pootevřená, dokud maso neoschne. V této fázi netopíme pilinami. Při uzení snížíme teplotu na 20 °C (dle konkrétního masného výrobku) a udíme 2 až 3 dny nebo déle podle konkrétního receptu.


Elektrické udírny umožňují přesné nastavení teploty, času a dalších parametrů.

Uzení teplým kouřem

Uzení teplým kouřem je nejběžnější způsob používaný v domácích podmínkách. Maso se udí při teplotě do 60 °C, což zamezí odkapávání tuku. Jednotlivé fáze uzení jsou rozvlažení, uzení a vypalování. Při rozvlažení maso či uzeniny prohřejeme ve vodě o teplotě 70 °C. Šrůčky masa prohříváme cca 30 minut, tenké párky asi 5 minut. Výsledná teplota uzených produktů by měla být přibližně 60 stupňů. Prohřáté vyndáme a necháme okapat. 

Fáze uzení: maso či uzeniny zavěsíme do udírny předehřáté na 60 °C a necháme při otevřených dvířkách osušit. Po osušení udíme už se zavřenými dvířky při teplotě do 60 °C. Maso udíme 6 až 24 hodin podle druhu a velikosti masa, uzeniny 4 až 12 hodin.

Fáze vypalování: na konci uzení zvýšíme na 30 až 60 minut teplotu na 70 až 80 °C. Vypalování se týká pouze masa, uzeniny by mohly popraskat.

Uzení horkým kouřem

Při uzení horkým kouřem se teplota pohybuje v rozmezí 80 až 100 °C a využívá se pro úpravu masa pro okamžitou spotřebu. Doporučuje se pouze pro maso, protože u uzenin hrozí popraskání střívek a přílišné vysychání. Udíme vždy vlhkým kouřem, což znamená, že topíme navlhčenými pilinami. V případě horkého kouře se nejedná o uzení v pravém slova smyslu. Maso nekonzervujeme, ale pouze tepelně upravujeme.

Jednotlivé fáze uzení horkým kouřem jsou rozvlažení, osušení, uzení a vypalování. Rozvlažení probíhá ve vodě zahřáté na 90 °C, kusy masa o váze 1 až 1,5 kg prohříváme přibližně hodinu. Poté necháme maso okapat.

Při osušení zavěsíme maso do udírny předehřáté na 60 °C, dokud není maso suché. Postupně zvyšujeme teplotu až na 90-100 °C. Zvedání teploty by nemělo být příliš rychlé, aby se na mase neudělala tvrdá krusta, přes kterou se do masa nedostane aroma z kouře.

Ve fázi uzení topíme vlhkými pilinami a udržujeme vlhký kouř, který zabrání přílišnému vysoušení. Délka uzení je závislá na konkrétním receptu (dle velikosti a druhu masa).

Vypalování probíhá přibližně 10 minut při teplotě 120 až 150 °C.


Domácí údírna postavená svépomoci.

Jaké dřevo je vhodné na uzení?

Druh dřeva, který dáváme do topeniště udírny, má zásadní vliv na chuť a vůni výsledných domácích výrobků. Dřevo může mít podobu polínek, hoblin nebo pilin. Vlhkými pilinami lze také velmi dobře regulovat teplotu. Pokud potřebujeme teplotu v udírně snížit, přiložíme hrst vlhkých pilin, které utlumí hoření a zároveň vytvoří kouř.

Pro uzení je nejvhodnější dřevo tvrdé nebo dřevo ovocných stromů. Nejčastěji se používá bukové dřevo a piliny, dřevo z jabloně, hrušně, olše nebo břízy. Dřevo ze slivoní není vhodné samostatně, protože maso po něm bývá štiplavé. Používá se pouze pár polínek nebo hrst pilin na konci uzení pro zvýraznění chuti.

Do topeniště je možné přidat také jalovec, tymián, rozmarýn či jiné byliny nebo voňavá dřeva pro zajímavější vůni masa.


Udit je možné i v kotlovém grilu.

Na co si dát pozor?

Vyhnout bychom se měli dřevu z jehličnanů, které obsahuje pryskyřice. Chuť masa dokáže zkazit i ztrouchnivělé dřevo nebo dřevo napadené houbami či chorobami.

Před uzením musí být dřevo zbaveno kůry, která by dala masu nahořklou chuť.

Topit v udírně lze i pilinami nebo hoblinami. U pilin si dávejte pozor, aby nevznikly při řezání motorovou pilou. Můžou totiž obsahovat kapky oleje a znehodnotit celou várku masa. Při spalování motorových olejů navíc vzniká celá řada škodlivých látek.

- PR - 

Článek byl zobrazen 81849 krát.

Diskuze k článku

Přidat příspěvěk

Udírna

Martin | 31.03.2020 17:20:39

Ahoj lidi chci se zeptat udil jsem poprvé a málem mi chytla udírna nevite čím to muže bejt na obrázku je moje udírna jinak předem děkuji za odpovědi.

Odpovědět

 

Re: Udírna

David | 22.11.2020 17:49:50

Vysoka teplota. Maso pak pouští tuk, ktery ti kape dolu do udaku kde je teplota nejvyšší a tuk samozřejmě může blafnout. Sniz teplotu nebo si udelej nadobu do které bude tuk z masa odkapavat.

Odpovědět

 

Re: Udírna

Miele | 29.11.2020 12:03:00

zdarec, musíš tam běhat na čumendu a hlídat a přesně jak píše vedle … dej si odkapovou misku a do ní trocha vody.. tam ať si kape … no máš první zkušenost :(

Odpovědět

 

Re: Udírna

HRYB | 12.12.2020 16:54:35

ČUS JAK PÍŠÍ OSTATNÍ VELKÁ TEPLOTA I S TOU ODKAPOVOU MISKOU MAJÍ PRAVDU JEN DO NÍ DEJ PÍSEK ASI UDÍŠ NA VĚTŠÍ TEPLOTU A VODA BY SE TI VYPAŘILA A I VODA JAK SE ODPAŘUJE TAK UŽ UDÍŽ ZA VLHKA COŽ JE VHODNÉ PRO UZENÍ HORKÝM KOŘEM , JO A PÍSEK MĚNˇ PO KAŽDÉM UZENÍ JINAK HO Z ODKAPOVÉ MYSKY BUDEŠ ŠPATNĚ DOSTÁVAT

Odpovědět

 

Re: Re: Udírna

Ota | 27.01.2024 13:31:59

Já tam dávám něco jako pekáček s vodou. Roztahuje teplo do stran, tj. do celého prostoru. Voda zabrání spálení sádla a v případě když uteče teplo, tak plameny ochladí.Odkapané sádlo seberu, v mikrovlnce krátce „povařím“ a mám koncentrát chuti uzeného.

Odpovědět

 

Kontextová reklama

  • SYSTRA - žaluzie, rolety, markýzy

    Český výrobce stínící techniky - dodáváme venkovní žaluzie, screenové rolety, venkovní rolety, interiérové stínění, markýzy a slunolamy. Atypy jsou naše specialita.
  • Schody na zakázku od českého výrobce

    Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.
  • Dřevěné šperky a bytové dekorace

    Výrobky ze dřeva - dřevěné šperky, módní a bytové doplňky, velikonoční a vánočná dekorace. Široká nabídka produktů přímo od českého výrobce.

Další články na téma Recepty

Nejstarší kuchařské knihy překvapí svou fantazií i děsivostí

Nejstarší kuchařské knihy překvapí svou fantazií i děsivostí

"Lidé jedí od vynálezu kuchařského umění dvakrát více než vyžaduje příroda," stěžoval si Benjamin Franklin, jeden ze zakladatelů Spojených států, a to pokaždé, když byla řeč o kuchařkách. Může mít pravdu. Jenže právě kuchařky přinesly onu rozhodující rozmanitost do jednotvárnosti vaření.

 
Jak má vypadat správné české pivo?

Jak má vypadat správné české pivo?

Pivo k Čechům patří stejně jako víno k Francouzům a Italům, rakija k Bulharům nebo vodka k Rusům. Jsme zkrátka národem pivařů, který se zároveň může pochlubit, že má jedno z nejlepších piv na světě.

 
Exotické ovoce zvané Cherimoya

Exotické ovoce zvané Cherimoya

Ke koupi neznámého exotického ovoce se většinou příliš nemáme. Nejenže stojí poměrně dost peněz, ale vlastně ani nevíme, jak chutná a co z něj máme jíst. Pokud ale narazíte na ovoce zvané cherimoya, rozhodně po něm sáhněte. Nejenže skvěle chutná, není ani drahé a snadno si z jeho pecek můžeme vypěstovat i rostlinku.

 
Jakou udírnu vybrat? Klasickou nebo elektrickou?

Jakou udírnu vybrat? Klasickou nebo elektrickou?

Uzené speciality z domácí udírny se těší velké oblibě. Jak ale vybrat správnou udírnu? Zvolit klasickou udírnu nebo raději elektrickou? Jaké jsou mezi nimi rozdíly a jaké jsou výhody jednotlivých typů?

 
Tipy na vánoční dárky pro milovníky čaje a kávy

Tipy na vánoční dárky pro milovníky čaje a kávy

Také máte v rodině nebo mezi přáteli někoho, kdo nedokáže odolat vůni a hlavně chuti kávy? Kdo si rád připravuje kvalitní čaje z nejvzdálenějších koutů světa? V tom případě máte problém s vánočním dárkem vyřešen. Stačí vybrat nějaký netradiční hrníček, konvičku, kávovar, sadu na přípravu čaje, nebo přímo luxusní čaj či kávu a máte vyhráno.

 
Jarní saláty – první jarní zelenina ze zahrádky

Jarní saláty – první jarní zelenina ze zahrádky

Po zimní přestávce se začíná zahrada probouzet. Pokud se nemůžete dočkat jara, začněte s výsevem raného salátu. Pěstování je velmi snadné a zvládne jej i začátečník.

 
Uzený úhoř z domácí udírny

Uzený úhoř z domácí udírny

Lahůdka, které se nic nevyrovná. Tuto pověst má uzený úhoř nejen kvůli výbornému masu, ale také také díky knihám a filmům spisovatele Oty Pavla. I proto sahá cena uzeného úhoře do astronomických výšin přesahující 1000 Kč za kilogram. Dalším důvodem je úbytek úhořů v našich vodách. Stále si však můžete úhoře chytit a vyudit doma sami. Jak na to?

 
Tibetská houba – 100% přírodní lék proti stresu i usazeným cevám

Tibetská houba – 100% přírodní lék proti stresu i usazeným cevám

Pokud také patříte k lidem, kteří se nebojí zkoušet nové věci, dávají si záležet na tom, co jedí a zdravá výživa pro ně není neznámým pojmem, pak vás jistě zaujme tibetská houba. Možná už jste o ní slyšeli, možná je pro vás naprostou novinkou, každopádně za pozornost jistě stojí – působí totiž až neuvěřitelně pozitivně na lidské zdraví.

 

Zpět na předchozí stránku

Ventura banner Steliva

Reklama

Náš tip

Profesionální vysoušeč vlasů

Profesionální vysoušeč vlasů s BLDC motorem a ionizátorem SOGO SS-3235. S vysokorychlostními proudy vzduchu 25 m/s, ultralehký, s magnetickými nástavci. 2 rychlosti, 5 teplot.

 

Přikrývka s odvodem vlhkosti

Materiálové složení přikrývky má schopnost udržet vlhkost lůžka na optimální úrovni. Duté vlákno Cirrus od irské firmy Wellman spojuje výhody přírodních a syntetických vláken – měkkost, objemnost, odolnost se schopností vázat vodu a odvádět ji do okolního prostředí.

 

UMĚLÉ VÁNOČNÍ STROMKY FLORUM

Umělé vánoční stromky FLORUM jsou dokonalou imitací živých vánočních stromků - jsou krásné, neopadávají a vypadají jako živé.

 

MATRACE STORE – VŠE PRO ZDRAVÉ SPANÍ

Specializovaný eshop na matrace, rošty do postele, chrániče, anatomické polštáře a postele. Odborně poradíme při výběru správné matrace pro Vás. Nyní akce „matrace doprava zdarma“!

 

POSTELE Z MASIVU

Postele z masivního malajského dubu značky ECLISSI jsou zárukou pevnosti a moderního designu. Dopřejte si kvalitu našich postelí z dubového masivu ve vaší ložnici.

 

Olivová servírovací prkénka

Servírovací kuchyňská prkénka z olivového dřeva. Široký výběr prkének s  nádhernou kresbou dřeva. Ruční výroba z dílny italského řemeslníka. 

 

Reklama

Reklama

Firmy z oboru

Dvořák, sekačky-pily.cz

Spolehlivý eshop se zahradní a lesní technikou STIHL, Husqvarna a Ego s kamennou prodejnou a servisem

AGRO CS - ČESKÉ SUBSTRÁTY A HNOJIVA

Značky AGRO, FLORIA a NATURA přináší zahrádkářům i profesionálům kvalitní pomocníky pro celou zahradu a každou rostlinu. Substráty, hnojiva a osiva.

Transform a.s., partner pro vaši zahradu

Výrobce plotů, zahradního mobiliáře a doplňků do vaší zahrady.

Nejčtenější z této rubriky

Zahrada s pergolou

Zahrada s pergolou

Snad každý majitel rodinného domu nebo zahrádky sní o útulném a příjemném zákoutí, kde by mohl posedět s rodinou a přáteli. Žádný problém! Posezení s pergolou si může na zahradě vybudovat každý.

 

Pěstování million bells – milion zvonků pro vaši terasu a balkón

Pěstování million bells – milion zvonků pro vaši terasu a balkón

Chcete, aby se letos váš balkon doslova prohýbal pod tíhou krásných pestrobarevných květů? Aby vám vaši květinovou úrodu obdivovaly sousedky ze širokého okolí? Pak vsaďte na Million Bells, bohatě kvetoucí převislé balkonové květiny, které jsou k dostání v široké paletě barev. Tak jaké si vyberete? Bílé, červené, fialové, oranžové, nebo třeba žluté?

 

Pěstujeme eukalyptus neboli blahovičník v bytě i na zahrádce

Pěstujeme eukalyptus neboli blahovičník v bytě i na zahrádce

Blahovičník (lat. Eucalyptus), česky často nazývaný též eukalyptus, je tropickou rostlinou z čeledi myrtovitých, která se vyznačuje intenzivní mentolovo-citrónovou vůní. Obsahuje totiž silici zvanou eukalyptol, jež blahodárně působí na horní cesty dýchací i při léčbě astmatu. Blahovičník je tak využíván v lékařství i kosmetice. Snadno jej můžete pěstovat i doma či na zahrádce.

 

Pěstujeme karafiáty, odolné trvalky i letničky

Pěstujeme karafiáty, odolné trvalky i letničky

Karafiáty v nepříliš dobré kondici má většina z nás spojeny s oslavou Mezinárodního dne žen. Stálice českých květinářství mají proto své příznivce i odpůrce. Možná vás ale překvapí, jak rozmanité druhy karafiátů si můžete vypěstovat na svých zahradách i balkónech. Karafiáty jsou na pěstování velmi nenáročné, a tak potěší i začátečníky. A kvetou po celý rok.

 

Jak oddělit záhon od trávníku? Obrubníkem

Jak oddělit záhon od trávníku? Obrubníkem

Na zahradách se střídají nejrůznější povrchy, chodníky se střídají s trávníkem, trávník se záhony a tak podobně. Aby tyto přechody nepůsobily jako pěst na oko, je třeba vymyslet, jak je od sebe vhodně oddělit. Vytvořit plynulý přechod mezi povrchy nemusí být žádný problém, lze jej zvládnout esteticky i technicky. Jak tedy vyřešit předěl mezi trávníkem a záhonem?

 

Jaké podloží potřebuje zámková dlažba?

Jaké podloží potřebuje zámková dlažba?

Při rozhodování o vhodnosti zámkové dlažby je třeba zvážit určitá kritéria. Tím nejdůležitějším je plánované provozní zatížení dlažby a také její estetické začlenění. Jaký tedy zvolit postup při přípravě podkladu pro dlažbu a jaké potřebuje zámková dlažba podloží? To nám prozradí odborníci ze společnost DITON.

 

Likvidace pařezů – mechanicky, chemicky nebo biologicky?

Likvidace pařezů – mechanicky, chemicky nebo biologicky?

Možná jste na zahradě v rámci jarního úklidu pokáceli staré stromy, po kterých vám zbyly nevzhledné pařezy. Pokud si z nich nechcete udělat přírodní stoleček nebo efektní podstavec na květiny, budete muset řešit otázku, jak se jich co nejjednodušeji a přitom nejefektivněji zbavit. Nabízí se hned několik možností likvidace pařezů.

 

Přírodní a domácí repelenty – zkuste to s hřebíčkem nebo rozmarýnem

Přírodní a domácí repelenty – zkuste to s hřebíčkem nebo rozmarýnem

S příchodem teplého počasí je třeba začít řešit, jak se co nejlépe ochránit proti škůdcům, jako jsou klíšťata, komáři, ovádi a další. Ne každý se chce na ochranu proti nim stříkat chemickými repelenty. Nabízí se tak možnost, vyrobit si odpuzující přípravek proti kousavému a bodavému hmyzu doma, z čistě přírodních ingrediencí. Uvidíte, že účinek bude stát za to!

 

Další z této rubriky

Pokojové rostliny VI. - Juka

Pokojové rostliny VI. - Juka

Chtěli byste doma pěstovat palmu? Pak si pořiďte juku. Tato rostlina s hnědošedým kmínkem, z něhož vyrůstají růžice s dlouhými špičatými listy (dá se však pěstovat i jako růžice přímo zasazená v substrátu), je dlouhodobou pokojovou rostlinou. Ale jen pokud se o ni dobře staráte.

 

Nezbytné drobnosti pro pohodlné grilování

Nezbytné drobnosti pro pohodlné grilování

Abyste zvládli grilování v pohodě a hlavně bez nehody, je důležité mít po ruce několik drobností, díky kterým vám půjde tato činnost lépe od ruky. Nemyslete si, že stačí jen maso vidlička a talířky. Správný milovník grilování má totiž připravenou celou baterii pomůcek.

 

Chcete krásný trávník na jaře? Začněte s péčí už teď

Chcete krásný trávník na jaře? Začněte s péčí už teď

Pokud vás překvapuje, že ještě teď na podzim budete potřebovat zahradní sekačky, potom vás překvapí možná ještě více, že sekání právě v tomto období může rozhodnout o podobě vašeho trávníku v příštím roce. Aby z trávníku na jaře po odtání sněhu nezbyla jen nahnilá hnědá plsť, je třeba v podzimním období pažit sekat, co nejdéle to jde.

 

Kopřiva – plevel s léčivými účinky

Kopřiva – plevel s léčivými účinky

Většina z nás nemá ke kopřivám příliš pozitivní vztah. Je to způsobeno tím, že jediné, co o nich víme je, že nás dokážou pěkně popálit. Kdybychom však věděli, jak nám může být kopřiva prospěšná, pravděpodobně bychom na zahradách nepěstovali nic jiného. Tato léčivá bylina má své využití v kosmetice, zahradnictví a dají se z ní připravit i chutné pokrmy.

 

Rostliny vhodné na stinná místa

Rostliny vhodné na stinná místa

Myslíte si, že na své zahradě nemáte zrovna ideální podmínky pro pěstování rostlin? Nejen slunná místa mohou oplývat množstvím zeleně, ale také místa pod stromy nebo záhony u domu mohou vypadat stejně hezky. Stačí jen zvolit ty správné a dostatečně odolné rostliny, pro které nejsou tyto nepříznivé podmínky, jako je sucho a stín, žádnou překážkou.

 

Nová generace WPC terasových prken

Nová generace WPC terasových prken

Pro WPC terasové materiály byly doposud charakteristické spíše pastelové barvy, jednoduché povrchy, ať klasické s drážkou, hladké anebo s texturou dřeva. Pro požadavky výrazných barev má zpracování kartáčovaného povrchu WPC profilů omezené možnosti.

 

Zahrada plná voňavých bylinek

Zahrada plná voňavých bylinek

Pokud se rozhodnete pro bylinkovou zahrádku, je jaro ideálním obdobím pro její založení. Na osluněném záhoně s přiměřeně vlhkou půdou porostou bylinky téměř před očima. A pokud je máte nasázené od loňska, nadešel správný čas je rozdělit a rozsadit.

 

Jak vybrat čerpadlo do jezírka tak, aby splnilo vaše potřeby

Jak vybrat čerpadlo do jezírka tak, aby splnilo vaše potřeby

Vlastnit jezírko může být krásným koníčkem, ale udržovat jej v čistotě – což je pro zdraví i estetiku jezírka klíčové – už tak krásné, zajímavé a zábavné není. Tento průvodce vám pomůže vyřešit jednu z nejdůležitějších otázek, kterou v rámci vybavení jezírka budete řešit: “Jak silné čerpadlo do jezírka potřebuji?” Jen tak totiž bude vaše jezírko vypadat skvěle a fungovat bez problémů.

 

Partnerské weby

Reklama

Další zajímavé magazíny ...

Světadíly.cz

Světadíly

Portál do světa cestování. Každý den nové články, tipy na cesty, recenze, fotografie. Nabídka zájezdů a ubytování po cecelém světě

TureckoDovolená.eu

Dovolená v Turecku

Poznejte barvy a krásy Turecka s naším průvodcem pro cestovatele.

GolfovýMagazín.cz

Golfový magazín

Online golfové statistiky, rady a tipy pro zlepšení hry, objevte s námi kouzlo golfu!

Rudé-Moře.com

Rudé moře

Vše o rudém moři, fauna a flóra, oblíbená letoviska a potápěčské lokality.

ŘeckoZájezdy.cz

Řecko zájezdy

Stránky zaměřené na Řecko a řecké ostrovy. Zajímavé tipy a informace pro cestovatele.