Pěstování angreštu a netradiční angreštové dobroty
05.07.2019
Angrešt je běžným lesním a zahradním keřem, který je nenáročný na pěstování. Tyto trnité keře se sladkokyselými plody upadly poslední dobou trochu v zapomnění, přestože ovoce obsahuje mnoho cenných kyselin, vitamínů a má využití jak v kuchyni, tak i léčitelství. Nové odrůdy, které jsou odolné vůči houbovým chorobám, však navrací angrešt do našich zahrad.
Charakteristika angreštu
Keře angreštu mají 2 až 4 centimetry dlouhé opadavé listy, trnité větve a malé růžovočervené květy. Plody jsou sladké, vodnaté kuličky, v průměru dorůstají velikosti okolo 2 centimetrů. Ovoce je zelené až nažloutlé, obvykle dozrává v červenci a obsahuje 3 nebo 4 semena. Bobule však nezrají najednou a sklízejí se postupnými probírkami. Zralé plody poznáte podle průsvitné slupky, skrz kterou jsou v dužině vidět jadérka. Angrešt je schopen vegetativního rozmnožování.
Keř nebo stromek?
K sehnání jsou angrešty v podobě stromku nebo keře, jaký typ si vyberete, záleží jen na vás. V zahradách se osvědčuje spíše pěstování keřů s pěti základními větvemi, které se vyvazují do tvaru zploštělého vějíře, jako je tomu například u maliníku. Stromkový angrešt má korunku vypěstovanou z roubu na kmínku meruzalky zlaté. Oblibu si získal pro pohodlnější sklizeň a velmi dekorativní vzhled. Za nevýhodu oproti keřovému tvaru je považována zejména vyšší cena a také kratší životnost – 8 až 10 let. Stromky je také potřeba vybavit opěrným kůlem, který bude sahat alespoň do poloviny koruny.
Angreštu exestuje několik odrůd a také barev - červený a bilý angrešt. Foto: Inmagine.com
Padlí – zhouba angreštu
Se šlechtěním angreštu začali úspěšně Angličané, kteří se již před dvěma staletími mohli chlubit až třemi stovkami odrůd. Ve 20. století pak patřil angrešt mezi nejoblíbenější bobulové ovoce. Se šlechtěním se nadále pokračovalo a zanedlouho se v Evropě objevily i severoamerické druhy. S nimi sem byla bohužel zavlečena i houbová choroba nazývaná hnědé padlí angreštu, kterému se říká také padlí americké – podle země původu. Vlákna houby dokážou pokrýt plody bílým povlakem, takže není možné je jíst ani využít pro další zpracování. Napadené vrcholky výhonů se deformují a přestávají růst. Takto oslabené keře jsou pak náchylné ke zmrznutí.
Nové odolné odrůdy
Právě rozšíření této houbové choroby bylo důvodem, proč prudce klesl zájem o pěstování angreštu. V současnosti již ale není důvod se padlí obávat – na trhu se objevily nové a mnohem odolnější odrůdy. Kromě původních odrůd angreštu se zelenými plody se tak dnes můžete setkat s dalšími kultivary, které mají plody bílé, žluté či červené. Na tuzemských zahradách jsou tak dnes k vidění zahraniční odrůdy jako Invicta, Rokula, Prima, nebo ty ryze české, jako je Karát a Darek. Postupně se daří vyšlechťovat další a další odrůdy, které vynikají svou odolností a jejich plody mají vynikající chuť. Jednou z nich je například odrůda Chryso vyšlechtěná ve Velkých Losinách, která se může pochlubit velkými žlutými sladkými a krásně aromatickými plody. Mezi novými odrůdami se objevily i beztrnné angrešty, jde o odrůdu Captivator, Spinefree a Pax.
Pěstování angreštu
Angrešt není na pěstování příliš náročný. Potřebuje dostatek tepla, ale zároveň nesnáší příliš mnoho slunce ani sucha, protože mělce koření. Při dlouhodobém horkém počasí jsou angrešty ohroženy – na slupce bobulí může slunce vypálit hnědé skvrny. Angrešty je tak dobré vysazovat pod vyšší ovocné stromy, ale záchranou může být také bílá netkaná textilie. V pozdním létě je důležité provést prosvětlovací řez, díky čemuž budou mít plody v následujícím roce více slunce a snáze dozrají. Nejplodnější keře jsou ty 2 až 3leté.
Angrešt je zdraví prospěšný
Plody angreštu obsahují mnoho cenných kyselin, hlavně kyselinu citronovou, jablečnou, vinnou a šťavelovou. Dále obsahuje stejně vitamínu C, jako mají citrony a kromě toho ještě vitamíny E a B. Asi 200 gramů angreštu dodá tělu polovinu denní doporučené dávky vitamínu C. Angrešt je rovněž bohatý na minerální látky, jako je draslík, fosfor, karoten, vápník, hořčík, železo, zinek, mangan, fluór, biotin a měď. Křemík obsažený v plodech pomáhá udržovat zdravé stěny buněk a pevné vazivové tkáně. Konzumací angreštu je tak možné předcházet cévním nemocem. Ve slupce jsou ukryty nenasycené mastné kyseliny, které jsou prospěšné srdci. Vláknina zase dělá dobře zažívacímu traktu. Obsah cukru v angreštu je menší než 10%, jde především o fruktózu.
Využití angreštu
Angrešt je možné využívat v kuchyni, protože se dá kompotovat, zpracovávat na džem i mošt a přitom neztrácí své prospěšné vlastnosti. Pokud z něj chcete dělat kompot, želé nebo šťávu, skliďte bobule asi o týden dříve, než dozrají. V takovém případě je oberte najednou, i pokud jsou mezi nimi ještě zelené kusy. Samozřejmě je angrešt dobrý i čerstvý v dortech, buchtách a koláčích. Své uplatnění však najde také v léčitelství. Konzumovat jej mohou jak dospělí, tak i děti, protože je nízkokalorický. Přínosné nejsou ovšem jen plody, ale také lístky keře. Z usušených lístků angreštu získáte spařením opravdu výborný čaj, který má protizánětlivé účinky. Čaj ocení také ženy před začátkem menstruace, protože zklidňuje organismus. Přibližně z 20 gramů lístků připravíte půllitru čaje.
Koláč s angreštem
250 g másla
300g cukru krupice
4 vejce
125 ml zakysané smetany
380g polohrubé mouky
1 kypřící prášek
200g angreštu
2 lžíce polohrubé mouky na obalení angreštu
tuk a polohrubou mouku na vymazání a vysypání pekáče
K máslu, které má pokojovou teplotu, přidáme cukr, žloutky a vše utřeme do pěny. Z bílků vyšleháme tuhý sníh. Do žloutkové pěny vmícháme smetanu a polovinu prosáté mouky s kypřícím práškem. Následně vmícháme sníh z bílků a zbylou prosátou mouku. Pekáč vymažeme tukem a vysypeme polohrubou moukou. Rozetřeme do něj těsto a na něj poklademe očištěný angrešt obalený v polohrubé mouce. Dáme do předehřáté trouby a pečeme na 180˚ asi 40 minut. Po upečení necháme krátce vychladnout a poté vyklopíme. Vychladlý koláč rozkrájíme a pocukrujeme.
Knedlíky s angreštovou omáčkou
Omáčka – 500 g angreštu, 100 ml suchého bílého vína nebo šťávy z hroznů, šťáva z 1 citronu, 1 vanilkový lusk, 2 lžíce medu
Knedlíky – 400g měkkého tvarohu, 2 vejce, 75g polohrubé mouky, 50g krupice, 50g strouhanky, 2 lžíce zakysané smetany, 2 lžíce cukru, půl čajové lžičky strouhané citronové kůry, sůl
Na polití – 60g másla, 3-4 lžíce loupaných mletých mandlí, 3 lžíce moučkového cukru
Víno svaříme se 150 ml vody, citronovou šťávou, roztrženým vanilkovým luskem a medem. Přidáme omytý a očištěný angrešt, vše přivedeme k varu a po sejmutí z ohně vytáhneme vanilkový lusk. Z tvarohu, vajec, mouky, krupice, strouhanky, kysané smetany, cukru a citronové kůry připravíme těsto na knedlíky. Pokud je příliš řídké, přidáme trochu mouky. Vypracované těsto dáme asi na hodinu do chladu. Z těsta následně vytvarujeme 8 knedlíků, které vložíme do lehce osolené vroucí vody a vaříme 10 minut. Na pánvi si mezitím rozpustíme máslo, přidáme mandle a moučkový cukr a při střední teplotě zahřejeme. Knedlíky vyndáme z vody, položíme je na talíř, který jsme polili angreštovou omáčkou a polijeme shora mandlovým máslem. Na závěr pocukrujeme moučkovým cukrem a podáváme.
Dobrou chuť!
- jpa -
Související články
Zahradní postřikovače
Červen na zahradě
Rybíz na našich zahradách
Sušička ovoce, zeleniny a hub se vyplatí
Ovocné dřeviny v květináči - vypěstujte si broskve doma na balkóně
Pomůcky pro letní servírování a stolování
Pěstování jahod snadno a rychle
Maliny zvládne vypěstovat úplně každý
Článek byl zobrazen 33392 krát.
Diskuze k článku
Nenalezen žádný záznam
Kontextová reklama
Tepelná čerpadla Mach – Chameleon
Česká tepelná čerpadla Mach Chameleon s rozsáhlým řízením. Servis a vzdálená správa přímo od výrobce s tradicí 28 let. Vývoj, výroba, instalace a servis tepelných čerpadel.Umělé zelené stěny do soukromých i komerčních interiérů
Umělé zelené stěny FLORUM jsou trvanlivé, nenáročné na údržbu a poskytují vysokou míru zakrytí. Nepotřebují závlahu a jsou vhodné i do tmavých místDomácí vodíková terapie ImunoH2!
Vodíkové terapie pomáhají při respiračních onemocněních, výrazně ulevují od postcovidových potíží, při chronické únavě a poruchách spánku. Vodíkové inhalace si můžete dopřát v klidu svého domova anebo při návštěvě našeho ImunoH2 centra, Praha 9Schody na zakázku od českého výrobce
Trepp-art vám nabízí dřevěné a ocelové schody a schodiště na zakázku. Máme za sebou téměř 20 let zkušeností a tisíce realizací po celé Evropě. Digitální zaměření po celé ČR je zdarma.Kvalitní nábytek české výroby
Moderní český nábytek za rozumnou cenu - kuchyně, obývací pokoje, ložnice, dětské pokoje, předsíně, kanceláře. Vybavte si celý dům v jednom stylu. Nábytek MONARC - nábytek s tradicí od roku 1991.
Další články na téma Zahradnictví a zahradnické potřeby

Jak a kde fungují komunitní zahrady?
Bydlíte v paneláku na sídlišti a jediná vaše možnost, kde byste si mohli vypěstovat vlastní ovoce, zeleninu či čerstvé bylinky je balkón? A co když ani ten nemáte? Nevěšte hlavu, právě pro vás jsou ve městech zakládány komunitní zahrady. Zahradničit tak můžete klidně mezi bloky paneláků a seznamovat se přitom s novými lidmi či sousedy.

Kaki neboli tomel japonský – exotické ovoce, které si vypěstujete i na zahradě
Kaki (Diospyros Kaki) je ovoce původem z Asie, které asi znáte převážně z pultů supermarketů. Díky jeho otužilosti si tuto subtropickou rostlinu můžete vypěstovat i na vlastní zahradě. Dařit se jí bude hlavně v oblastech, kde se pěstuje vinná réva a broskve.

Vhodné rostliny do hřbitovních dekorací
Hroby se dají zdobit mnoha způsoby. Někdo dá přednost položenému aranžmá z jehličnanů, jiný květinovému koši a další dá přednost originální dekoraci. V každém případě aranžmá na hroby by měla být trvanlivá a odolná proti povětrnostním podmínkám.

Výsadba růží - podzim je ideálním obdobím
Růže je královnou zahrady. Kdo jiný umí z kouta zahrady vyčarovat pohádkové zákoutí, nebo olemovat pergolu jako profesionální dekoratér? Při jejich výsadbě ale můžeme neúmyslně napáchat spoustu škod, které budeme jen horko těžko napravovat. Růže přitom žádná přechodná známost. Správný postup při sázení vám bude oplácet voňavou nádherou po další desítky let! Sázet můžete na jaře a na podzim. Podzimní termín má ale eso v rukávu…

Domácí bylinková zahrádka je dobrá nejen k jídlu
Čerstvé bylinky jsou rozhodně více aromatické a příjemnější, než bylinky sušené. Ať už bylinky používáte k vaření, vaříte si bylinkové čaje, nebo z nich připravujete léčivé nálevy, nemusíte je shánět v obchodech a na tržištích. Bylinky jsou krásné, voňavé a navíc užitečné, tak proč si nepořídit rovnou bylinkovou zahrádku?

Výsadba balkónových květin do truhlíků a jejich zdravý růst
Jaro je tady a za pár týdnů nás čeká výsadba balkónovek do truhlíků. Pro správný růst a zdraví rostlin je dobré zvolit vhodný substrát a také je pravidelně přihnojovat. Zálivku můžeme doplnit o růstový stimulátor nebo mykorhizní houby.

I beton se může stát dekoračním prvkem v bytě – svícny, svítidla i nábytek z betonu
Většina z nás si pod pojmem beton představí velkou šedou plochu o velké hmotnosti, která vyhlíží poměrně fádně a masivně. Ovšem ne ve všech případech tomu tak opravdu je. Beton může být totiž barevný, vypadat zajímavě a netvořit velké plochy, ale menší předměty, které se stanou nedílnou součástí výzdoby našich interiérů. Pokud se o tom chcete přesvědčit, pak čtěte dále.

5 nejoblíbenějších stínomilných pokojových rostlin
Jednou z největších frustrací spojenou s životem v prostoru s limitovaným světlem je, zdá se, dosáhnout toho, aby se pokojovým rostlinám dařilo a rostly „jako z vody“. Zatímco všechny rostliny potřebují ke svému přežití světlo, v tom, jaké množství potřebují, se však liší. Pokud se světlem doma bojujete, pořiďte si rostliny stínomilné, které po plném slunečním svitu tak neprahnou.